ΤΜΕΥ Παν. Ιωαννίνων: Να επιτραπεί να γίνει δια ζώσης το πειραματικό μέρος των διπλωματικών εργασιών

ΤΜΕΥ Παν. Ιωαννίνων: Να επιτραπεί να γίνει δια ζώσης το πειραματικό μέρος των διπλωματικών εργασιών

Επιστολή απέστειλαν οι τελειόφοιτοι του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προς την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον Υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο, σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει (οικονομικής και όχι μόνο φύσεως) με το γεγονός πως η ΚΥΑ υποχρεώνει όλα τα Πανεπιστημιακά Τμήματα, πλην των Σχολών Επιστημών Υγείας, να συνεχίζουν την εξ'αποστάσεως εκπαίδευση.

Η επιστολή μας, όπως αναφέρουν στα «Φοιτητικά Νέα» στάλθηκε στον πρόεδρο του τμήματος, ο οποίος και συνυπογράφει, κατατέθηκε και στην ΓΣ όπου οι καθηγητές συμφώνησαν ομόφωνα και προωθήθηκε στις 26/03 στον πρύτανη και στο Υπουργείο Παιδείας.


Αναλυτικά η Επιστολή των τελειοφοίτων 

Ιωάννινα, 23/03/2021

Προς:

Υπουργό κα. Νίκη Κεραμέως
Υφυπουργό κ. Άγγελο Συρίγο

Αξιότιμοι κα. Υπουργέ/κ. Υφυπουργέ,

Ως τελειόφοιτοι του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συντάσσουμε την παρούσα επιστολή με σκοπό να σας παραθέσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν, από τις αντίστοιχες ΚΥΑ, σχετικά με την εκπόνηση της υποχρεωτικής διπλωματικής εργασίας στο Τμήμα μας. 

Έχοντας πλήρη γνώση των προβλημάτων που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας και λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα εξής: 

  1. Η εκπόνηση των διπλωματικών εργασιών στο Τμήμα μας, αλλά και σε όλα τα Τμήματα των Πολυτεχνείων και των Πολυτεχνικών Σχολών των Πανεπιστήμιων της χώρας είναι υποχρεωτικά εργαστηριακή και όχι βιβλιογραφική. Επομένως, απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διπλωματικής μας εργασίας, και κατά συνέπεια και των σπουδών μας είναι η φυσική παρουσία μας στις εγκαταστάσεις των εργαστηρίων του Τμήματος.
  2. Η καθυστέρηση εκπόνησης των υποχρεωτικών διπλωματικών εργασιών και τελικά του χρόνου αποφοίτησής έχει δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα, τόσο εκπαιδευτικής και οικονομικής φύσεως, όσο και ψυχολογικής σε εμάς και τις οικογένειές μας. 
  3. Ένας σημαντικός αριθμός τελειόφοιτων φοιτητών εξακολουθεί να παραμένει στις πόλεις όπου σπουδάζει, με επιπλέον έξοδα, αναμένοντας κάποια νέα ενημέρωση ή εξέλιξη που θα δίδει πρόσβαση στα εργαστήρια για την εκτέλεση των υποχρεωτικών διπλωματικών εργασιών. 

Ως εκ τούτου ζητείται η επανεξέταση της ΚΥΑ, η οποία σήμερα επιτρέπει μόνο την διενέργεια κλινικών ασκήσεων σε φοιτητές τελευταίου έτους προγράμματος σπουδών α’ κύκλου Τμημάτων/Σχολών Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι. 

Επιθυμία μας είναι να επιτραπεί από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και των συναρμόδιων Υπουργείων, στους τελειόφοιτους φοιτητές όλων των σχετικών Τμημάτων να μπορέσουν να διεξάγουν δια ζώσης το πειραματικό μέρος των διπλωματικών τους εργασιών, βάσει εβδομαδιαίου προγράμματος του εκάστοτε εργαστηρίου, με την απαραίτητη προϋπόθεση, ότι θα τηρούνται στο έπακρο όλα τα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού με βάση τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ. 

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τον χρόνο σας και ευελπιστούμε σε μια απάντηση και στην εύρεση κάποιας λύσης στα προβλήματα που σας εκφράσαμε με την παρούσα επιστολή. 

Με εκτίμηση,

Οι τελειόφοιτοι φοιτητές του Τ.Μ.Ε.Υ.

Εκ μέρους της Γενικής Συνέλευσης του Τ.Μ.Ε.Υ. (αριθμ. Συνεδρίας 364/23-03-2021)

Καθηγητής Απόστολος Αυγερόπουλος

Πρόεδρος Τ.Μ.Ε.Υ.

Ονοματεπώνυμο Τελειόφοιτου Α.Μ.

Αναγνώστου Κωνσταντίνος 1880

Βέλλας Ντέιβιντ 2064

Βλάχου Αικατερίνη 1893

Γαλανός Παντελεήμων 2210

Γκίκα Φωτεινή 1901

Γκούρα Νικολέττα 2076

Γουδεσίδης Δημήτριος 2077

Δημάκη Μαρία 2079

Δημητρακίδου Παρασκευή 2080

Δήμος Σωκράτης 1906

Διαμάντη Αναστασία 1908

Δούκα – Χάουϊ Βιολέττα 2230

Ζιώγα Πολυξένη 2088

Ζυμπίδης Γεώργιος 2089

Καρτάλης Ιωάννης 2250

Κοκοβιάδου Παρασκευή 2102

Κοντούλη Αικατερίνη 1939

Κυριακάκη Χριστίνα 2104

Λαγομάτη Μιχαήλα 2110

Λαζαρίδης Παναγιώτης 2112

Λάτρας Αθανάσιος 2287

Λώλη Χρυσάνθη 2116

Μαϊδώνη Σταυρούλα 2118

Μακρής Πελοπίδας – Αναστάσιος 2270

Μάντζιος Δημήτριος 2120

Μασαούτη Ζωή 2121

Μεγακλή Μιχαέλα – Μαρία 2123

Μοσχοπούλου Παναγιώτα 2128

Μουλλίρη Βίκυ 2130

Νικολαΐδου Μαρία 2135

Παπαχρήστος Ιωάννης 2148

Ρώσης Δημήτριος – Αριστείδης 2153

Πανούση Δήμητρα 2143

Παπαϊωάννου Χριστιάνα 1985

Πολυβίου Στέφανος 2050

Σιακαβέλας Περικλής 1805

Τερζή Γραμματική 2014

Τριανταφύλλου Ελένη 2019

Τρίαρος Γεώργιος 2194

Τσίρκας Σπυρίδων 2323

Φούντα Ελευθερία 2169

Χατζηευφραιμίδου Μαρίνα 2326

Διαβιβαστικό ΓΣ-ΤΜΕΥ - Πρυτανεία-ΥΠΑΙΘ

Προς:

Πρύτανη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Υπουργό Παιδείας κα. Ν. Κεραμέως
Υφυπουργό Παιδείας κ. Α. Συρίγο

Θέμα: «Διαβίβαση αιτήματος τελειόφοιτων φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για επανεξέταση της σχετικής ΚΥΑ που αφορά στην εκπόνηση Διπλωματικών Εργασιών»

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργέ Παιδείας, Υφυπουργέ Παιδείας και Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,

Λαμβάνοντας υπόψη την σχετική ενημερωμένη ΚΥΑ που έχει εκδοθεί με σκοπό την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 όπου θεσπίστηκαν έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ανά πεδίο δραστηριότητας και επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσης, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για πολύ σημαντικά προβλήματα που έχουν προκύψει στην εκπαιδευτική διαδικασία του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος (αριθμ. Συνεδρίας 364/23-03-2021) οι συνέπειες από την διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 είναι ιδιαίτερα σοβαρές ως προς τρεις πολύ βασικούς τομείς:

Α). Επίπεδο εκπαιδευτικής διαδικασίας τόσο σε θεωρητικά όσο και σε εργαστηριακά μαθήματα αφού όλες οι διαλέξεις και εργαστηριακές ασκήσεις πραγματοποιούνται μέσω τηλε-εκπαίδευσης

Β). Αδυναμία εκπόνησης και ολοκλήρωσης πειραμάτων για την διεκπεραίωση των υποχρεωτικών πειραματικών διπλωματικών εργασιών των τελειόφοιτων και επί πτυχίω φοιτητών και φοιτητριών αφού δεν σπουδάζουν σε Τμήμα/Σχολή Επιστημών Υγείας

Γ). Προβληματισμός των ίδιων των φοιτητών/φοιτητριών ως προς την ορθή τους εκπαίδευση με το σύστημα της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος, λαμβάνοντας υπόψη και στηρίζοντας την συνημμένη σχετική επιστολή που συνέταξαν οι τελειόφοιτοι και σχετίζεται με την επανεξέταση της ΚΥΑ, η οποία σήμερα επιτρέπει μόνο την διενέργεια κλινικών ασκήσεων σε φοιτητές τελευταίου έτους προγράμματος σπουδών α’ κύκλου Τμημάτων/Σχολών Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι. προτείνει τα εξής:

  1. Να επιτραπεί η διεξαγωγή δια ζώσης του πειραματικού μέρους των διπλωματικών τους εργασιών, βάσει εβδομαδιαίου προγράμματος του εκάστοτε εργαστηρίου, με την απαραίτητη προϋπόθεση, ότι θα τηρούνται στο έπακρο όλα τα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού με βάση τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ.
  2. Να πραγματοποιείται έλεγχος των τελειόφοιτων με την διενέργεια rapid tests τουλάχιστον μία (1) φορά την εβδομάδα και να ελέγχονται τα αποτελέσματα.
  3. Να επιτραπεί η διεξαγωγή δια ζώσης των εργαστηρίων σε όλα τα έτη με απόλυτα ελεγχόμενο τρόπο υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται στο έπακρο όλα τα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού με βάση τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ.
  4. Να λάβει χώρα με προτεραιότητα ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού του Τμήματος αλλά και όλων των σχετικών Τμημάτων/Σχολών σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας. Θεωρούμε ότι ο ρόλος του μέλους ΔΕΠ, Ε.ΔΙ.Π., Ε.Τ.Ε.Π. αλλά και όλων των υπόλοιπων συμμετεχόντων στην εκπαιδευτική διαδικασία αποτελεί ύστατο αγαθό και είναι υποχρέωση όλων μας σε οποιαδήποτε βαθμίδα και θέση να ανταποκρινόμαστε στο υψηλότερο επίπεδο παρέχοντας γνώσεις και ορθή εκπαιδευτική διαδικασία.

Το Τμήμα μας όπως και όλα τα Τμήματα/Σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχουν υιοθετήσει σχετικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και είναι σε θέση με απόλυτα ελεγχόμενο τρόπο και μέθοδο να επανέλθουν σε ρυθμούς ορθής λειτουργίας και κανονικότητας.

Παρακαλούμε για τις άμεσες δικές ενέργειες ώστε να μεριμνήσετε κατάλληλα να επανέλθει η εκπαιδευτική διαδικασία στην θέση που της αρμόζει.

Με εκτίμηση

Εκ μέρους της Γενικής Συνέλευσης του Τ.Μ.Ε.Υ. (αριθμ. Συνεδρίας 364/23-03-2021)

Καθηγητής Απόστολος Αυγερόπουλος

Πρόεδρος Τ.Μ.Ε.Υ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr