Κανονισμός Λειτουργίας Φοιτητικών Εστιών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Κανονισμός Λειτουργίας Φοιτητικών Κατοικιών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

EΣΩTEPIKOΣ KANONIΣMOΣ ΛEITOYPΓIAΣ TΩN ΦOITHTIKΩN KATOIKIΩN

TOY ΠANEΠIΣTHMIOY IΩANNINΩN


Άρθρο 1ο ΓENIKEΣ APXEΣ

Ο παρών Κανονισμός ρυθμίζει το πλαίσιο λειτουργίας των Φοιτητικών Κατοικιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Π.Ι.), την κυριότητα και διαχείριση των οποίων έχει αποκλειστικά το Ίδρυμα. Επίσης καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εισαγωγής και διαμονής φοιτητών του Π.Ι. σε Εστίες των οποίων η κυριότητα και διαχείριση ανήκει σε άλλον φορέα πλην του Π.Ι.

Σκοπός των Φοιτητικών Κατοικιών (Φ.Κ.) είναι η κάλυψη αναγκών στέγασης των δικαιούχων ενεργών φοιτητών, προπτυχιακών, μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Π.Ι.) καθώς και επισκεπτών καθηγητών, προσκεκλημένων επιστημόνων και φοιτητών στο πλαίσιο προγραμμάτων ανταλλαγών και συνεργασίας με άλλα Πανεπιστήμια.

  • Την ενημερωτική σελίδα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μπορείτε να την δείτε εδώ.

Η Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας και ειδικότερα το Τμήμα Πρόνοιας και Εκδηλώσεων (Ιωάννινα) και το Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας (Άρτα) όπως ορίστηκε στο ΦΕΚ 5721/τ.Β΄/ 19.12.18 για τη μεταβατική περίοδο έως τη σύσταση του Οργανισμού του Πανεπιστημίου διαχειρίζονται και φροντίζουν τη σωστή λειτουργία των Φοιτητικών Κατοικιών χωρίς καμία διάκριση με βάση τη φυλή, το φύλο, την εθνικότητα, τη θρησκεία ή το ακαδημαϊκό στάτους. Όλες οι πληροφορίες σχετικά με την παροχή στέγασης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρίσκονται στον ιστότοπο http://www.uoi.gr. Ηλεκτρονική επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Ο όρος «Φοιτητικές Κατοικίες» (Φ.Κ.) χρησιμοποιείται στο εξής για το σύνολο των Φ.Κ. κυριότητας ή μη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε Ιωάννινα, Άρτα και Ηγουμενίτσα.

α) Οι Φοιτητικές Κατοικίες Ιωαννίνων:

i. Φοιτητικές Κατοικίες Δουρούτης βρίσκονται στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων. Η κυριότητα και η διαχείρισή τους ανήκει στο Π.Ι. Αποτελούνται από δύο κτηριακά συγκροτήματα και τον Ξενώνα «Σταύρος Νιάρχος» και είναι ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διαθέτουν 958 δωμάτια, εκ των οποίων τα 857 παραχωρούνται στη Δ/νση Φοιτητικής Μέριμνας για τη στέγαση των δικαιούχων ενεργών φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όλων των ετών και τα υπόλοιπα 101 στο ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε για τη φιλοξενία των επισκεπτών καθηγητών, προσκεκλημένων επιστημόνων και φοιτητών στο πλαίσιο προγραμμάτων ανταλλαγής και συνεργασίας με άλλα Πανεπιστήμια.

ii)Φοιτητικές Εστίες Περιβλέπτου βρίσκονται εκτός Πανεπιστημιούπολης, στο λόφο Περιβλέπτου της πόλης των Ιωαννίνων. Η κυριότητα και η διαχείρισή τους ανήκει στο ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει την ευθύνη μόνο για το ποιοι φοιτητές και για πόσο χρονικό διάστημα θα στεγάζονται στις Φοιτητικές Εστίες Περιβλέπτου. Αποτελείται από ένα κτηριακό συγκρότημα πέντε πτερύγων δυναμικότητας 470 δωματίων τα οποία διαθέτει σε ενεργούς φοιτητές του Π.Ι.

β) Οι Φοιτητικές Κατοικίες Άρτας:

Φοιτητικές Κατοικίες Άρτας βρίσκονται εκτός του χώρου του Πανεπιστημίου, στην Γέφυρα Αράχθου της πόλης της Άρτας. Η κυριότητα και η διαχείρισή τους ανήκει στο Π.Ι. Αποτελούνται από ένα κτηριακό συγκρότημα δυναμικότητας 76 δωματίων για τη στέγαση δικαιούχων ενεργών φοιτητών που φοιτούν στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που εδρεύουν στην Άρτα.

γ) Οι Φοιτητικές Κατοικίες Ηγουμενίτσας:

Φοιτητικές Κατοικίες Ηγουμενίτσας, βρίσκονται εντός του χώρου του Πανεπιστημίου στις εγκαταστάσεις του πρώην ξενοδοχειακού συγκροτήματος Ξενία. Έχει παραχωρηθεί από τον ΕΟΤ μέχρι το 2027 και η διαχείρισή τους ανήκει στο Π.Ι. Διαθέτει 12 δίκλινα δωμάτια για τη στέγαση δικαιούχων ενεργών φοιτητών που  φοιτούν στο Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που εδρεύει στην Ηγουμενίτσα.

Προϋπόθεση για τη λειτουργία του θεσμού των Φοιτητικών Κατοικιών είναι η αποδοχή, εκ μέρους των δικαιούχων φοιτητών και φιλοξενουμένων, των όρων και διατάξεων του παρόντος Εσωτερικού Κανονισμού.

Άρθρο 2ο

ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦOITHTIKΩN KATOIKIΩN

α. Συμβούλιο Φοιτητικής Μέριμνας (Ν. 4009/2011, άρθρο 50)

Ζητήματα που άπτονται της θεσμικής λειτουργίας της Φοιτητικής Μέριμνας εν γένει (συμπεριλαμβανομένων και των Φοιτητικών Κατοικιών) συζητούνται στο Συμβούλιο Φοιτητικής Μέριμνας και ακολούθως προωθούνται στη Σύγκλητο για λήψη απόφασης.

Το Συμβούλιο Φοιτητικής Μέριμνας αποτελείται κατά 60% από Καθηγητές και κατά 40% από φοιτητές (σύμφωνα με την πρόβλεψη του Ν. 4009/2011, άρθρο 50, παρ.1β*). 

Ο Οργανισμός του ιδρύματος προβλέπει τον ακριβή αριθμό των μελών του Συμβουλίου Φοιτητικής Μέριμνας, τον τρόπο ανάδειξης τους, τις συνεδριάσεις του συμβουλίου, τακτικές και έκτακτες, καθώς και τις ειδικότερες προϋποθέσεις και τα θέματα λειτουργίας του.

Η ακριβής σύνθεση του Συμβουλίου Φοιτητικής Μέριμνας, μέχρι την ψήφιση του Οργανισμού, συγκροτείται με απόφαση της Συγκλήτου.

Με την αριθ. 1070/23-7-2019 Απόφαση της Συγκλήτου στο Συμβούλιο Φοιτητικής Μέριμνας μετέχουν οι έντεκα (11) Κοσμήτορες των Σχολών του Π.Ι. και πέντε (5) φοιτητές του Φοιτητικού Συλλόγου Φοιτητικών Κατοικιών, εκ των οποίων οι τρεις (3) από την πόλη των Ιωαννίνων, ένας (1) από την Άρτα και ένας (1) από την Ηγουμενίτσα. 

β. Εφορεία Φοιτητικών Κατοικιών

Ο έλεγχος και η εποπτεία της διαχείρισης των Φοιτητικών Κατοικιών γίνεται με βάση τον Εσωτερικό Κανονισμό Φοιτητικών Κατοικιών από την Εφορεία Φοιτητικών Κατοικιών, η οποία είναι 5μελής και ορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου. H θητεία των μελών της Εφορείας είναι διετής.

Η Εφορεία Φοιτητικών Κατοικιών αποτελείται από:

  1. δύο (2) μέλη Δ. E. Π., από τα οποία το ένα ορίζεται Πρόεδρος και το άλλο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Εφορείας
  2. τον Αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας, ως μέλος
  3. τον/την Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης, ως μέλος
  4. τον/την Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας, ως μέλος. Γραμματειακή υποστήριξη στο έργο της Εφορείας, παρέχει με απόφαση της Συγκλήτου, εντεταλμένος υπάλληλος της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας.

H Εφορεία είναι αρμόδια κυρίως για:

α) Την έγκριση των καταλόγων δικαιούχων στέγασης με βάση την εφαρμογή των κριτηρίων που προβλέπονται στο παρόντα Κανονισμό και επιλαμβάνεται να εξετάσει τυχόν ενστάσεις επ’ αυτών. Η συγκέντρωση των δικαιολογητικών, η αξιολόγηση των αιτήσεων των φοιτητών και η κατάρτιση των καταλόγων των δικαιούχων στέγασης φοιτητών γίνονται από τα αρμόδια Τμήματα της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας.

β) Την Εποπτεία της εφαρμογής του παρόντος Κανονισμού Λειτουργίας, δια των τμημάτων της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας.

γ) Την εισήγηση προς την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου στην περίπτωση που παραβιάζονται διατάξεις του παρόντος Κανονισμού.

H Εφορεία των Φ. K. συνεδριάζει κατ’ ελάχιστο τρεις (3) φορές ανά ακαδημαϊκό έτος και εκτάκτως όταν ζητηθεί από τον Πρόεδρο ή εάν το ζητήσουν εγγράφως τρία (3) τουλάχιστον μέλη της. Δυνατότητα έκτακτης σύγκλησης της Επιτροπής έχει και ο

Πρύτανης του Πανεπιστημίου εκδίδοντας σχετική πρόσκληση και ορίζοντας έκτακτη συνεδρίαση.

Οι συνεδριάσεις γίνονται κατά προτίμηση με φυσική παρουσία των μελών, μπορεί όμως να πραγματοποιηθούν με τηλεδιάσκεψη, στην περίπτωση που υπάρχει η δυνατότητα αυτή.

Κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων τηρούνται πρακτικά από το/τη γραμματέα, τα οποία επικυρώνονται από τα μέλη της Εφορείας στο τέλος της συνεδρίασης.

Η ημερήσια διάταξη αφού καταρτισθεί από τον Πρόεδρο της Εφορείας κοινοποιείται στα μέλη της και στον Πρύτανη, δύο (2) τουλάχιστον ημέρες πριν από την συνεδρίαση.

Τα μέλη της Εφορείας δεν δικαιούνται αμοιβής ή αποζημίωσης για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις της Εφορείας.

H Εφορεία μπορεί να συστήνει Επιτροπές από μέλη της, αναθέτοντάς τους επί μέρους αρμοδιότητες ή τη μελέτη και επεξεργασία θεμάτων, που έχουν σχέση με τη στέγαση των φοιτητών (τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι τήρησης των όρων του Κανονισμού από τους διαμένοντες φοιτητές, διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών των υποψηφίων κλπ.)

Η Εφορεία σε συνεργασία με τη Δ/νση Φοιτητικής Μέριμνας μπορεί να υποβάλλει στη Σύγκλητο προτάσεις για αλλαγές ή βελτιώσεις στη λειτουργία των Φ.Κ.

γ) – ι. Τμήμα Πρόνοιας και Εκδηλώσεων (Ιωάννινα)

Την καθημερινή διαχείριση των Φοιτητικών Κατοικιών στα Ιωάννινα έχει το Τμήμα Πρόνοιας και Εκδηλώσεων, το οποίο είναι αρμόδιο για την προώθηση και διεκπεραίωση κάθε θέματος που αναφέρεται στη στέγαση των φοιτητών και στην εξασφάλιση των προϋποθέσεων λειτουργίας των Φοιτητικών Κατοικιών.

-ιι. Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας (Άρτα)

Την γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη όλων των θεμάτων που άπτονται της Φοιτητικής Εστίας στην Άρτα καθώς και την σχετική ενημέρωση όλων των διαμενόντων φοιτητών έχει το Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας Άρτας.

Την επίβλεψη της καθημερινής λειτουργίας της Φοιτητικής Εστίας Άρτας (ενδεικτικά: ενημέρωση βλαβών και ζημιών, θέματα καθαριότητας, ενημέρωση για προμήθεια υγρών καυσίμων, ανταλλακτικών, υποδοχή φοιτητών, τακτοποίηση αυτών στα δωμάτια, παράδοση και παραλαβή κλειδιών και μαγνητικών καρτών, φύλαξη) έχει το θυρωρείο της Φοιτητικής Εστίας Άρτας. 

-ιιι. Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας (Ηγουμενίτσα)

Την καθημερινή διαχείριση της Φοιτητικής Εστίας στην Ηγουμενίτσα έχει το γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας στην Ηγουμενίτσα, το οποίο είναι αρμόδιο για την προώθηση και διεκπεραίωση κάθε θέματος που αναφέρεται στη στέγαση των φοιτητών και στην εξασφάλιση των προϋποθέσεων λειτουργίας της εκεί Φοιτητικής Εστίας. 

Άρθρο 3ο

Φοιτητικός Σύλλογος Φοιτητικών Κατοικιών (ΦΣΦΚ)

α. Για την ομαλή λειτουργία των Φοιτητικών Κατοικιών κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή όλων των διαμενόντων φοιτητών όπως έχουν επιλεγεί σύμφωνα με τον παρόντα Κανονισμό. Η εκπροσώπηση των φοιτητών θα γίνεται μέσω του Φοιτητικού Συλλόγου Πανεπιστημιακών Κατοικιών. Ο ΦΣ λειτουργεί σύμφωνα με τα καταστατικά του.

β. Ο ΦΣ οφείλει να καταθέτει στη Δ/νση Φοιτητικής Μέριμνας καθώς και στα αντίστοιχα Τμήματα/Γραφεία που άπτονται της στέγασης το καταστατικό του και να γνωστοποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας των εκπροσώπων του.

γ. Ο ρόλος του Συλλόγου είναι επικουρικός στα Όργανα Διαχείρισης Φοιτητικής Μέριμνας.

δ. Ο Σύλλογος μπορεί μεταξύ των άλλων να:

  1. Εισηγείται στην Συμβούλιο Φοιτητικής Μέριμνας προτάσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις Φ.Κ.
  2. Να βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεργασία με τα αρμόδια Τμήματα ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα που ανακύπτουν
  3. Να συνεργάζεται με τα αρμόδια τμήματα για την υλοποίηση δράσεων ως Σύλλογος ή ομάδες φοιτητών διαμενόντων στις ΦΚΠΙ.

Άρθρο 4ο ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ

Στις Φ.K.Π.I. γίνονται δεκτοί για διαμονή ενεργοί φοιτητές, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ν. 4009, άρθρο 2, παρ. γ), οι οποίοι σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας των οικογενειών τους. Κριτήριο για την επιλογή και διαμονή σε δωμάτιο των Φ. Κ. είναι η οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των ενδιαφερομένων. Συνεκτιμώνται λόγοι υγείας καθώς και άλλες παράμετροι που επηρεάζουν την οικονομική κατάσταση της οικογένειας. Μετά το πρώτο έτος φοίτησης συνεκτιμάται και η ενεργός συμμετοχή του στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η επιλογή γίνεται με βάση την ποσόστωση όπως

αναφέρεται στην επόμενη παράγραφο και το σύστημα μοριοδότησης όπως αναφέρεται αναλυτικά στο άρθρο 6.

Συγκεκριμένα, στις Φ.Κ.Π.Ι. γίνονται δεκτοί για διαμονή:

α) Προπτυχιακοί φοιτητές των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που εδρεύουν στην συγκεκριμένη πόλη και οι οποίοι σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής των οικογενειών τους και σε ποσοστό τουλάχιστον 95% των δωματίων στα Ιωάννινα, τουλάχιστον 99% των δωματίων στην Άρτα, και σε ποσοστό 99% των κλινών στην Ηγουμενίτσα.

β) Μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που εδρεύουν στην συγκεκριμένη πόλη και οι οποίοι σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής των οικογενειών τους και σε ποσοστό μέχρι 5% (4% για μεταπτυχιακούς + 1% για υποψήφιους διδάκτορες) των δωματίων στα Ιωάννινα και μέχρι 1% των δωματίων στην Άρτα και στην Ηγουμενίτσα. Φοιτητές μεταπτυχιακών προγραμμάτων εξ’ αποστάσεως δε δικαιούνται στέγαση στις Φ.Κ.

Η παραχώρηση των δωματίων γίνεται:

α) Στους προπτυχιακούς φοιτητές για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών. Η διαμονή τους θα ανανεώνεται το δεύτερο έτος αφού καταθέτουν αναλυτική βαθμολογία ή βεβαίωση επίδοσης με περίοδο εξέτασης από τη Γραμματεία του Τμήματος. Μετά το πέρας αυτού θα πρέπει να υποβάλλουν νέα αίτηση. Σε κάθε περίπτωση ο μέγιστος χρόνος διαμονής αυτών στις ΦΚΠΙ δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης για τη λήψη πτυχίου προσαυξημένο κατά τέσσερα (4) εξάμηνα (ν+2 έτη).

β) Στους μεταπτυχιακούς φοιτητές για χρονικό διάστημα ίσο προς τη διάρκεια του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών (ν έτη), και

γ) Στους υποψήφιους διδάκτορες για τα δύο πρώτα έτη του αντίστοιχου προγράμματος. Η διαμονή αυτών θα ανανεώνεται το δεύτερο έτος αφού καταθέτουν αντίγραφο της ετήσιας έκθεσης προόδου της διδακτορικής τους διατριβής που έχει κατατεθεί στη Γραμματεία του Τμήματός τους. Σε αντίθετη περίπτωση θα διακόπτεται. (Μετά το πέρας αυτού θα πρέπει να υποβάλλουν νέα αίτηση). Ο μέγιστος χρόνος διαμονής των Υ.Δ δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα (4) έτη.

Λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος πρώτης εγγραφή στη Σχολή/Τμήμα. Σε περίπτωση αλλαγής Σχολής/Τμήματος λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος εγγραφής στην πρώτη Σχολή, εφόσον ο φοιτητής διαμένει έκτοτε στις Φ.Κ.Π.Ι.

Τα παραπάνω χρονικά όρια υπολογίζονται από την αρχή του εξαμήνου πρώτης εγγραφής (για τους προπτυχιακούς), το εξάμηνο έναρξης του ΠΜΣ που παρακολουθούν (για τους μεταπτυχιακούς) και του ορισμού Συμβουλευτικής Επιτροπής (για τους υποψήφιους διδάκτορες εκτός ΠΜΣ).

Σε περίπτωση διακοπής ή αναστολής των σπουδών για εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων ή για άλλους λόγους, ο χρόνος της διακοπής δεν υπολογίζεται για τη συμπλήρωση των παραπάνω ορίων, τα οποία αυξάνονται κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της διακοπής. Σε κάθε περίπτωση η διακοπή ή αναστολή σπουδών θα βεβαιώνεται από τη Γραμματεία του οικείου Τμήματος.

Οι φοιτητές οφείλουν να παραδώσουν το δωμάτιό τους όταν ανακηρυχθούν πτυχιούχοι. Φοιτητές που διαμένουν μόνιμα εκτός Ηπείρου κατ’ εξαίρεση μπορούν να παραμείνουν μέχρι και την τελετή ορκωμοσίας τους, έπειτα από γραπτό αίτημά τους και απόφαση της Εφορείας Φοιτητικών Κατοικιών.

Οι φοιτητές μπορούν να απομακρύνονται πρόσκαιρα από τις Φ.Κ όταν λόγοι υγείας το επιβάλλουν και τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια άλλων φοιτητών.

Για να συμπεριληφθεί κάποιος στη διαδικασία επιλογής, πρέπει απαραίτητα να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

  1. Να έχει υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτησή του μαζί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός. Για τις ΦΚΠΙ κυριότητας ή μη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οι αιτήσεις και τα αντίστοιχα δικαιολογητικά υποβάλλονται στην ανάλογη ηλεκτρονική διεύθυνση. Ειδικότερα για την πόλη των Ιωαννίνων όλοι οι ενδιαφερόμενοι για στέγαση υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Τμήμα Πρόνοιας Εκδηλώσεων της Δ/νσης Φοιτητικής Μέριμνας στην Πανεπιστημιούπολη Δουρούτης.
  2. Να είναι ενεργός φοιτητής (ν. 4009, άρθρο 2, παρ. γ) τόσο κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης όσο και κατά το διάστημα για το οποίο ζητείται δωμάτιο.
  3. Το Τμήμα του Πανεπιστημίου που φοιτά να εδρεύει στην πόλη όπου λειτουργούν οι Φ.Κ.
  4. Να μην έχει εγγραφεί στο Πανεπιστήμιο με κατατακτήριες εξετάσεις ή για απόκτηση δεύτερου πτυχίου.
  5. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε  εξαρτώμενο τέκνο, πέραν του ενός.
    Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των τέκνων που τον βαρύνουν από κάθε πηγή.
    Στην έννοια του οικογενειακού εισοδήματος δεν υπολογίζονται ποσά έκτακτων αποζημιώσεων (εφάπαξ, αποζημίωση απολυομένων κ.λπ.), τίμημα πώλησης ακινήτου.
    Αν ο φοιτητής είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης και ταυτόχρονα είναι και προστατευόμενο μέλος του γονέα, τότε το συνολικό οικογενειακό εισόδημα θα υπολογίζεται αθροιστικά.
  6. Η οικογένειά του να μην έχει τόπο μόνιμης διαμονής ή να διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία σε ακτίνα μέχρι 40 χλμ. από την πόλη όπου λειτουργεί η Φ.Κ. Με απόφαση της Εφορείας η απόσταση μπορεί να μειωθεί στα 20 χλμ. όταν υπάρχουν αποδεδειγμένα αντικειμενικές δυσκολίες μετακίνησης των φοιτητών και ιδιαίτερα όταν η μόνιμη κατοικία τους είναι στον ορεινό όγκο του συγκεκριμένου Νομού.
  7. Να έχει ενεργό συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία μετά το πρώτο έτος φοίτησης.
  8. Να μην εκπονεί πρακτική άσκηση εκτός του Νομού όπου λειτουργούν οι Φ.Κ..
  9. Να έχει εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις ή εκκρεμότητες προς το Πανεπιστήμιο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις αδυναμίας, αυτές εξετάζονται από την Εφορεία μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος.
  10. Να μην έχει απομακρυνθεί από τις Φ. K. με προηγούμενη απόφαση της Εφορείας ή της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου.

Α. ΔIKAIOΛOΓHTIKA

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που ενδιαφέρονται να διαμείνουν στις Φοιτητικές Κατοικίες, υποβάλλουν στο αρμόδιο Τμήμα της Δ/νσης Φοιτητικής Μέριμνας MEΣA ΣTIΣ KAΘOPIΣMENEΣ ΠPOΘEΣMIEΣ ηλεκτρονικά την αίτησή τους και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

  1. Βεβαίωση Αναλυτικής Βαθμολογίας με ECTS της Γραμματείας του Τμήματος στο οποίο φοιτά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
    Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποβάλλουν ανάλογη βεβαίωση αναλυτικής βαθμολογίας της Γραμματείας του Τμήματός τους, όπου βεβαιώνεται η ιδιότητά τους ως μεταπτυχιακών φοιτητών σε θεσμοθετημένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου, ή εφόσον είναι υποψήφιοι διδάκτορες βεβαίωση ότι υπάρχει ή πρόκειται να συσταθεί εντός διμήνου Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής.
  2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από την αρμόδια δημοτική ή κοινοτική αρχή. Το πιστοποιητικό να έχει τουλάχιστον τρίμηνη ισχύ από την ημέρα κατάθεσης.
  3. Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας
  4. Μία πρόσφατη έγχρωμη μικρή φωτογραφία τύπου ταυτότητας.
  5. 1.  Αντίγραφο  της πρόσφατης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1):

    α.  Των  γονέων  ή  του  γονέα  που  έχει  την  επιμέλεια.  Σε περίπτωση διάστασης, η επιμέλεια των παιδιών θα πρέπει να αποδεικνύεται με δικαστική απόφαση, συνοδευόμενη και από υπεύθυνη δήλωση για καταβολή ή όχι διατροφής τόσο στον/στην σύζυγο όσο και στα παιδιά. Σε αντίθετη περίπτωση, υποβάλλονται υποχρεωτικά φορολογικές δηλώσεις και των δύο γονέων.

    β. Του ίδιου του ενδιαφερόμενου εφόσον δεν περιλαμβάνεται στον πίνακα προσώπων που συνοικούν και βαρύνουν τον φορολογούμενο γονέα.
    Σε κάθε περίπτωση που δεν υπάρχει υποχρέωση φορολογικής δήλωσης πρέπει να προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη από την αρμόδια ΔΟΥ.

    5.2 Την εικόνα αποδοχών της πρόσφατης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
  6. Την τελευταία Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου των γονέων, του ιδίου του ενδιαφερόμενου και των λοιπών εξαρτώμενων τέκνων εφόσον υποβάλλουν φορολογική δήλωση.
    Αν δεν υπάρχουν πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου, η διαδικασία επιλογής προχωράει με τα στοιχεία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος με την υποχρέωση του ενδιαφερόμενου να τις προσκομίσει έγκαιρα πριν την παραλαβή δωματίου. Αν δεν προσκομίζονται ούτε τότε, ο δικαιούχος θα διαγράφεται από τον πίνακα επιλογής και το δωμάτιο θα δίνεται σε αναπληρωματικό δικαιούχο από τον ίδιο πίνακα.
  7. Αντίγραφο τελευταίας βεβαίωσης δηλωθείσας περιουσιακής κατάστασης (Ε9) των γονέων, του ιδίου του ενδιαφερόμενου και των λοιπών εξαρτώμενων τέκνων, καθώς και εξυπηρετούμενων δανείων.
  8. Έγγραφα που να αποδεικνύουν την ύπαρξη ειδικών λόγων που επικαλείται κάποιος (πολυτεκνία, αδελφός φοιτητής σε ανώτατο Ίδρυμα της ημεδαπής, απώλεια γονέα, ανεργία γονέα, γονείς σε διάσταση, σοβαροί λόγοι υγείας του ίδιου του ενδιαφερόμενου ή μελών της οικογένειας, άλλοι έκτακτοι λόγοι που βαρύνουν οικονομικά την οικογένεια, πρόοδος στις σπουδές).
    Στην περίπτωση επίκλησης λόγων υγείας θα προσκομίζεται σχετική βεβαίωση από το ΚΕ.Π.Α. (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, πρώην πρωτοβάθμια δημόσια υγειονομική επιτροπή) όπου θα τεκμηριώνονται οι λόγοι αυτοί και θα κρίνεται η σοβαρότητά τους.
  9. Προκειμένου για αλλοδαπό φοιτητή, θα προσκομίσει το Διαβατήριό του, άδεια παραμονής και βεβαίωση Οικονομικής Υπηρεσίας (Εφορείας) από τον τόπο καταγωγής του (επίσημα μεταφρασμένη στην ελληνικήγλώσσα1).

Β. XPONOΣ YΠOBOΛHΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ

  1. Οι νεοεισερχόμενοι Α/ετείς φοιτητές υποβάλλουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στις προθεσμίες που γίνονται και οι εγγραφές στα Τμήματα εισαγωγής τους.
    Οι νέοι φοιτητές ειδικών κατηγοριών (ομογενείς, αλλοδαποί κλπ) υποβάλλουν αιτήσεις στην προθεσμία που γίνονται οι εγγραφές τους στις Σχολές.
  2. Οι φοιτητές των άλλων ετών (προπτυχιακοί και ήδη εγγεγραμμένοι μεταπτυχιακοί) υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους κάθε χρόνο μέσα σε καθορισμένες προθεσμίες που ανακοινώνονται από τη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας (συνήθως Μάιο & Ιούνιο) και λήγουν με την ημερομηνία λήξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
  3. Οι ομογενείς και αλλοδαποί υπότροφοι στα Ιωάννινα υποβάλλουν αιτήσεις στη Γραμματεία του ΔΙΚΕΠΠΕΕ που διαχειρίζεται τον ξενώνα του Ιδρύματος και τα δωμάτια φιλοξενίας σπουδαστών προγραμμάτων ανταλλαγών. Οι αιτήσεις υποβάλλονται, από τους νέους στην προθεσμία που γίνονται οι εγγραφές τους στις Σχολές και από τους παλαιότερους στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους.
  4. Οι νέοι μεταπτυχιακοί φοιτητές, που οι διαδικασίες πρόσληψής τους είναι σε εξέλιξη στις αρχές κάθε ακαδημαϊκού έτους, υποβάλλουν αιτήσεις μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψής τους και αφού εγγραφούν στο Τμήμα υποδοχής. Για την κατηγορία αυτή εκδίδεται σχετική ανακοίνωση συνήθως περί τα τέλη Οκτωβρίου ή Νοεμβρίου.

Οι ακριβείς ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων, ορίζονται για κάθε κατηγορία με σχετικές ανακοινώσεις της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας και είναι αποκλειστικές. Εκπρόθεσμες αιτήσεις καθώς και ελλιπή δικαιολογητικά δεν γίνονται δεκτά. Επίσης, στοιχεία που κατατίθενται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την ανακοίνωση

1 Η επίσημη μετάφρασή τους γίνεται:

  • από αρμόδια κατά νόμο αρχή του Υπουργείου Εξωτερικών ή
  • την Πρεσβεία ή το Προξενείο της ξένης χώρας στην Ελλάδα ή
  • από δικηγόρο ή
  • από άμισθο ερμηνέα διορισμένο βάσει του(ν.).

Ειδικώς όμως μετά τον νέο Κώδικα Δικηγόρων (ν.), μεταφράσεις ξενόγλωσσων εγγράφων που γίνονται από  δικηγόρο μετά την 27.09.2013 γίνονται δεκτές εφόσον ο δικηγόρος βεβαιώνει ότι ο ίδιος έχει επαρκή γνώση της γλώσσας από και προς την οποία μετέφρασε, ή σύμφωνα με το άρθρο 36 του ν. 4194/2013.

Τα ανωτέρω (τίτλοι, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις) γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά σε ευκρινή φωτοαντίγραφα από αντίγραφα εγγράφων που έχουν εκδοθεί από αλλοδαπές αρχές και έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο.

Γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά ευκρινή φωτοαντίγραφα από αντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων, τα οποία έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο.

των αποτελεσμάτων δεν λαμβάνονται υπόψη, εκτός αν είναι διευκρινιστικά των ήδη κατατεθέντων.

Άρθρο 5ο ΠPOΫΠOΘEΣEIΣ ΓIA THN EΠIΛOΓH

Για να συμπεριληφθεί κάποιος στη διαδικασία επιλογής, πρέπει απαραίτητα να ικανοποιεί τις εξής προϋποθέσεις:

  1. Να έχει υποβάλει την αίτησή του μαζί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός.
  2. Να έχει τις προϋποθέσεις της επόμενης παραγράφου τόσο κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης όσο και κατά το διάστημα για το οποίο ζητείται δωμάτιο.
  3. Αν πρόκειται για προπτυχιακό φοιτητή η διάρκεια φοίτησής του να μην έχει υπερβεί τη διάρκεια των εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών προσαυξημένη κατά τέσσαρα (4) εξάμηνα (ν+2 έτη). Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές (για μεταπτυχιακό δίπλωμα) δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση μόνο εφόσον βρίσκονται εντός των ορίων της ελάχιστης διάρκειας των σπουδών που προβλέπει το Πρόγραμμα Μ.Σ. που παρακολουθούν. Οι υποψήφιοι διδάκτορες εκτός ΠΜΣ δεν πρέπει να έχουν υπερβεί τα 4 χρόνια από τον ορισμό της 3μελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής.
    Τα παραπάνω χρονικά όρια υπολογίζονται από την αρχή του εξαμήνου πρώτης εγγραφής (για τους προπτυχιακούς), το εξάμηνο έναρξης του ΠΜΣ που παρακολουθούν (για τους μεταπτυχιακούς) και του ορισμού Συμβουλευτικής Επιτροπής (για τους υποψήφιους διδάκτορες εκτός ΠΜΣ).
    Σε περίπτωση διακοπής ή αναστολής των σπουδών για εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων ή για άλλους λόγους, ο χρόνος της διακοπής δεν υπολογίζεται για τη συμπλήρωση των παραπάνω ορίων, τα οποία αυξάνονται κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της διακοπής. Σε κάθε περίπτωση η διακοπή ή αναστολή σπουδών θα βεβαιώνεται από τη Γραμματεία του οικείου Τμήματος.
  4. Να μην έχει εγγραφεί στο Πανεπιστήμιο με κατατακτήριες εξετάσεις ή για απόκτηση δεύτερου πτυχίου.
  5. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε  εξαρτώμενο τέκνο, πέραν του ενός.
    Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των τέκνων που τον βαρύνουν από κάθε πηγή.
    Στην έννοια του οικογενειακού εισοδήματος δεν υπολογίζονται ποσά έκτακτων αποζημιώσεων (εφάπαξ, αποζημίωση απολυομένων κ.λπ.), τίμημα πώλησης ακινήτου.
    Αν ο φοιτητής είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης και ταυτόχρονα είναι και προστατευόμενο μέλος του γονέα, τότε το συνολικό οικογενειακό εισόδημα θα υπολογίζεται αθροιστικά.
  6. Η οικογένειά του να μην έχει τόπο μόνιμης διαμονής ή να διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία σε ακτίνα μέχρι 40 χλμ. από την πόλη όπου λειτουργεί η Φ.Κ. Με απόφαση της Εφορείας η απόσταση μπορεί να μειωθεί στα 20 χλμ. όταν υπάρχουν αποδεδειγμένα αντικειμενικές δυσκολίες μετακίνησης των φοιτητών και ιδιαίτερα όταν η μόνιμη κατοικία τους είναι στον ορεινό όγκο του συγκεκριμένου Νομού.
  7. Να έχει ενεργό συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία μετά το πρώτο έτος φοίτησης για κάθε χρόνο φοίτησης.
  8. Να μην εκπονεί πρακτική άσκηση εκτός του Νομού όπου λειτουργούν οι Φ.Κ..
  9. Να έχει εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις ή εκκρεμότητες προς το Πανεπιστήμιο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις αδυναμίας, αυτές εξετάζονται από την Εφορεία μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος.
  10. Να μην έχει απομακρυνθεί από τις Φ. K. με προηγούμενη απόφαση της Εφορείας ή της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου. 

Άρθρο 6ο

Α. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ-ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Για την επιλογή των φοιτητών που θα στεγαστούν στις Φ.Κ., τα αρμόδια τμήματα της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας, υπό την εποπτεία της Εφορείας, καταρτίζουν καταλόγους κατανέμοντας τις έγκυρες αιτήσεις, ανάλογα με την κύρια πηγή εισοδημάτων στις παρακάτω τέσσερις (4) κατηγορίες:

α) Τέκνα αγροτών

β) Τέκνα ελεύθερων επαγγελματιών γ) Τέκνα μισθωτών ιδιωτικού τομέα δ) Τέκνα μισθωτών δημοσίου τομέα

H ένταξη των προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και υποψήφιων διδακτόρων στις παραπάνω κατηγορίες γίνεται με βάση την κύρια πηγή των εισοδημάτων την Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου και τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Όταν τα εισοδήματα προέρχονται κυρίως από μίσθωση ακινήτων οι υποψήφιοι κατατάσσονται στην κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών. Επίσης, οι περιπτώσεις εργαζομένων (όχι συνταξιούχων) που εμφανίζουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, αλλά δεν αποδεικνύεται ότι παρέχουν εξαρτημένη εργασία μισθωτού (τα εισοδήματα που δηλώνουν προκύπτουν έμμεσα από τον αριθμό των ενσήμων), θωρούνται ότι ασκούν ελεύθερο επάγγελμα και κατατάσσονται στην κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών. Για να καταταγούν στην κατηγορία των μισθωτών θα πρέπει να αποδεικνύεται η παροχή μισθωτών υπηρεσιών με βεβαίωση του εργοδότη.

Αφού ολοκληρωθούν οι καταστάσεις υποψηφίων ανά κατηγορία, καθορίζεται, ανάλογα με τον αριθμό των αιτήσεων της κάθε κατηγορίας ο αριθμός δωματίων που θα διατεθούν σε κάθε μία από αυτές.

H επιλογή για διαμονή στις φοιτητικές κατοικίες γίνεται από την Εφορεία Φοιτητικών Κατοικιών σύμφωνα με την ποσόστωση και το σύστημα μοριοδότησης όπως περιγράφεται αναλυτικά παρακάτω. Συγκεκριμένα, η επιλογή για διαμονή των φοιτητών που αιτούνται στέγαση, γίνεται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που συγκεντρώνουν από τα κάτωθι κριτήρια: 

Εισοδηµατικά Κριτήρια

Δικαίωµα διεκδίκησης παροχών στέγασης έχει οικογένεια της οποίας το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, πέραν του ενός.

Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των τέκνων που τον βαρύνουν από κάθε πηγή.

Στην έννοια του οικογενειακού εισοδήματος δεν υπολογίζονται ποσά έκτακτων αποζημιώσεων (εφάπαξ, αποζημίωση απολυομένων κ.λπ.), τίμημα πώλησης ακινήτου.

Αν ο φοιτητής είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης και ταυτόχρονα είναι και προστατευόμενο μέλος του γονέα, τότε το συνολικό οικογενειακό εισόδημα θα υπολογίζεται αθροιστικά.

Στη συνέχεια ακολουθεί υπολογισμός του αριθμού των μελών της οικογένειας του κάθε υποψηφίου. Ως μέλη λογίζονται οι γονείς και τα τέκνα που, σύμφωνα με το νόμο, εμφανίζονται στη φορολογική δήλωση των γονέων ως εξαρτώμενα μέλη (Εξαρτώμενα μέλη άρθρο 11, παρ.1β,γ,ε του ν. 4172/2013 (ΦΕΚ 167Α/23-7-2013).

Με βάση τα στοιχεία των προηγουμένων παραγράφων (οικογενειακό εισόδημα και μέλη οικογένειας) υπολογίζεται το κατά κεφαλήν εισόδημα κάθε υποψηφίου, με διαίρεση του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος δια του αριθμού των μελών της οικογένειάς του.

Η μοριοδότησή του κατά κεφαλήν εισοδήματος γίνεται σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα.

Πίνακας Μοριοδότησης Κατά Κεφαλήν Εισοδήματος

Κατά Κεφαλήν Εισόδημα

Μόρια

0,00€ - 1.500,00€

10

1.501,00€ - 3.000,00€

9

3.001,00€ - 4.000,00€

8

4.001,00€ - 5.000,00€

7

5.001,00€ - 6.000,00€

6

6.001,00€ - 7.000,00€

5

7.001,00€ - 8.000,00€

4

8.001,00€ - 9.000,00€

3

9.001,00€ - 10.000,00€

2

10.001,00€ και άνω έως το ανώτατο

εισοδηματικό όριο

0

 

Κοινωνικά Κριτήρια

Στην αξιολόγηση των αιτήσεων λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά προβλήματα/ δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο φοιτητής ή/και η οικογένειά του, νοουμένου ότι επισυνάπτονται όλα τα σχετικά πιστοποιητικά/βεβαιώσεις. Συγκεκριμένα, θα λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω προβλήματα/συνθήκες, που συγκεντρώνουν τα ακόλουθα µόρια:

Πίνακας Μοριοδότησης Κοινωνικών Κριτηρίων 

Κοινωνική κατάσταση-

Προβλήματα υγείας

Μόρια

Απαραίτητα Δικαιολογητικά

Ορφανός και από τους δύο γονείς

10

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

 

 

Μονογονεïκή οικογένεια

 

 

5

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και όπου απαιτείται δικαστική απόφαση

που ορίζει την επιμέλεια

 

Τριτεκνία με την προϋπόθεση ότι και τα τρία τέκνα είναι εξαρτώμενα και έως 25 ετών εάν σπουδάζουν

 

 

1

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος, Πράξη Διοικητικού

Προσδιορισμού φόρου, Βεβαίωση σπουδών

 

 

Πολυτεκνία

1

+1

για κάθε

εξαρτώμενο τέκνο

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος και Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού φόρου

 

Αδελφός/η ενεργός προπτυχιακός ή μεταπτυχιακός φοιτητής/τρια σε Ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής για τη λήψη πρώτου πτυχίου ή μεταπτυχιακού αντίστοιχα

  • Εκτός τόπου κατοικίας γονέων ή/και του εκτός του τόπου φοίτησης του φοιτητή
  • Εντός τόπου κατοικίας γονέων

ή/και εντός του τόπου φοίτησης του φοιτητή

 

 

 

 

 

2

 

Βεβαίωση Σπουδών αδελφού/ής ενεργού φοιτητή, που βρίσκεται στον πρώτο ή δεύτερο κύκλο σπουδών, σε Ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής

 

1

 

Μέλη της οικογένειας με σοβαρή

 

 

ασθένεια ή σοβαρή αναπηρίας από

 

Πρόσφατη βεβαίωση ΚΕ.Π.Α ή

67% και άνω:

 

σύνταξης ανικανότητας με

α) ένας γονέας

2

ποσοστό αναπηρίας

β) αδελφός/η

2

τουλάχιστον 67%

γ) δύο γονείς

6

 

 

Φοιτητής με σοβαρό πρόβλημα υγείας

(που δεν εμπίπτει στην κατηγορία του 5%)

 

 

5

Βεβαίωση ΚΕ.Π.Α. με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%

Ανεργία με ελάχιστο χρόνο το τελευταίο εξάμηνο:

α) ένας γονέας

 

 

2

Βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ όπου να φαίνεται το ακριβές χρονικό διάστημα της

ανεργίας

β) και οι δύο γονείς

4

 

 

Κατ’ εξαίρεση, στεγάζονται στις ΦΚΠΙ χωρίς να ενταχθούν στην διαδικασία αξιολόγησης οι φοιτητές που ανήκουν στην κατηγορία ΑΜΕΑ.

Ακαδημαϊκά κριτήρια

Πίνακας Μοριοδότησης ακαδημαϊκών κριτηρίων

Ισχύς από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και για τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης σύμφωνα με τα ενδεικτικά προγράμματα σπουδών

Ποσοστό επιτυχίας επί του συνόλου των προβλεπομένων

ECTS έως το προηγούμενο εξάμηνο φοίτησης

Μόρια

5%-24%

1

25%-49%

2

50%-74%

3

75%-100%

4

Νεοεισαχθέντες

4

 

Με βάση τη μοριοδότηση, όπως τελικά διαμορφώνεται κατά τα ανωτέρω, συντάσσονται ανά κατηγορία πίνακες με τη σειρά προτεραιότητας των υποψηφίων.

Σε περίπτωση ισοδυναμίας δύο ή περισσοτέρων υποψηφίων της ίδιας κατηγορίας λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή κατάσταση, με προτεραιότητα στους ορφανούς

φοιτητές και στη συνέχεια στους φοιτητές με τα περισσότερα μέλη  στην οικογένειά τους καθώς και σε αυτούς με την καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση.

Στις κατηγορίες των ομογενών, αλλοδαπών κλπ, όπου τα οικονομικά στοιχεία ενδέχεται να μην είναι συγκρίσιμα, η κατάταξη γίνεται από την Εφορεία κατά περίπτωση και με τρόπο που θα συνεκτιμά όλα τα στοιχεία της ατομικής και οικογενειακής τους κατάστασης και σε αυτούς με την καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση.

Από τους πίνακες αυτούς γίνονται δεκτοί για διαμονή όσοι αντιστοιχούν στον αριθμό δωματίων που αναλογικά έχουν διατεθεί σε κάθε κατηγορία. Οι υπόλοιποι θεωρούνται αναπληρωματικοί με τη σειρά αναγραφής τους στον πίνακα.

Οι υπότροφοι των παρακάτω κατηγοριών που φοιτούν στα Ιωάννινα υποβάλλουν αιτήσεις στη Γραμματεία του ΔΙΚΕΠΠΕΕ που διαχειρίζεται τον ξενώνα του Ιδρύματος και τα δωμάτια φιλοξενίας:

  • Ομογενείς μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, που δεν έχουν εισοδήματα στην Ελλάδα,
  • Αλλοδαποί,
  • Κύπριοι,
  • Άτομα με ειδικές ανάγκες

Β. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ-ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΔΩΜΑΤΙΩΝ – ΔΙΑΜΟΝΗ

  1. H Εφορεία Φοιτητικών Κατοικιών, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής, ανακοινώνει τα ονόματα των φοιτητών, που επιλέγονται με την παραπάνω διαδικασία για τη χορήγηση δωματίου. Για τους Α/ετείς φοιτητές τα αποτελέσματα της επιλογής ανακοινώνονται εντός του επόμενου μηνός από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

    Η κατάσταση αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων του αρμοδίου Τμήματος καθώς και στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου και περιλαμβάνει κατά αλφαβητική σειρά τα ονόματα των δικαιούχων. Οι ενδιαφερόμενοι που δεν είναι στον πίνακα επιλεγέντων μπορούν να πληροφορούνται τη σειρά κατάταξής τους ως αναπληρωματικών από τα αρμόδια Τμήματα της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας.
  2. Αιτήσεις - Ενστάσεις υποψηφίων για επανεξέταση στοιχείων που είχαν κατατεθεί εμπρόθεσμα και που κατά τη γνώμη τους δεν υπολογίστηκαν ή δεν εκτιμήθηκαν σωστά, σύμφωνα με τον Κανονισμό, υποβάλλονται εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων στα αρμόδια τμήματα της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας. Οι περιπτώσεις αυτές εξετάζονται αμέσως από την αρμόδια Δ/νση Φοιτητικής Μέριμνας και αν είναι δυνατόν παρουσία του ενδιαφερομένου. Αν από τον σχετικό έλεγχο διαπιστωθούν παραλήψεις ή λάθος εκτιμήσεις γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Φ. Κ. οι αναγκαίες διορθώσεις στους πίνακες κατάταξης και οι πίνακες αυτοί καθίστανται οριστικοί.
  3. H παραλαβή των δωματίων ή ανανέωση της παραμονής γίνεται σύμφωνα με τους οριστικούς πίνακες, σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται από τα αρμόδια τμήματα της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας για τους παλαιούς φοιτητές και για τους Α/ετείς μέσα σε 10 ημέρες από την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων επιλογής.
  4. Η παραλαβή των δωματίων γίνεται από τους ίδιους τους δικαιούχους με την επίδειξη ταυτότητας.
    Αν ο φοιτητής που έχει επιλεγεί δεν προσέλθει μέσα στην καθορισμένη προθεσμία για την παραλαβή του δωματίου και δεν έχει ενημερώσει για κάποιο κώλυμα, θεωρείται ότι έπαψε να ενδιαφέρεται, οπότε χωρίς καμία ειδοποίηση το δωμάτιο δίνεται σε αναπληρωματικό, σύμφωνα με τον αντίστοιχο πίνακα κατάταξης της κατηγορίας του.
  5. Αλλαγές δωματίων μεταξύ των δικαιούχων δεν επιτρέπονται χωρίς την έγκριση της αρμόδια Υπηρεσίας. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αν υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια και εφόσον αποδεδειγμένα υπάρχουν λόγοι που επιβάλλουν την αλλαγή δωματίου, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθύνεται στη Γραμματεία του αρμοδίου Τμήματος και να ζητά την αλλαγή.
  6. Ο συνολικός χρόνος διαμονής στις Φ. Κ. οριοθετείται κατά περίπτωση από την ύπαρξη των προϋποθέσεων του άρθρου 5.
  7. Οι φοιτητές που εξαντλούν τα όρια για διαμονή στις Φ. Κ. και κατά τη διαδικασία επιλογής του Ιουνίου δεν δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση. Στην περίπτωση που οφείλουν μαθήματα για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου μπορούν να ζητήσουν προσωρινά και μόνο μέχρι το μήνα Σεπτέμβριο του έτους αυτού τη συνέχιση της παραμονής τους σε δωμάτιο. Την 1η Οκτωβρίου και σε κάθε περίπτωση πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των Α/ετών, υποχρεούνται να παραδώσουν οριστικά το δωμάτιο προκειμένου για την διευκόλυνση της ομαλής φοίτησης άλλων αιτούντων.
  8. Σε δωμάτια που κενώνονται κατά τη διάρκεια του έτους και μένουν αδιάθετα λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τυχόν αναπληρωματικούς μπορεί να φιλοξενούνται, για διάστημα μέχρι ένα μήνα, φοιτητές που διαμένουν σε περιοχές εκτός νομού Ιωαννίνων και έρχονται στο πανεπιστήμιο για συμμετοχή σε εξετάσεις ή επιστημονικές εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου. Στην περίπτωση αυτή και ανεξάρτητα από τη διάρκεια παραμονής καταβάλλουν ποσό αντίστοιχο με τη συμμετοχή ενός μηνός.

Άρθρο 7ο

KATANOMH ΔΩMATIΩN

Ο συνολικός αριθμός των δωματίων που διαχειρίζονται η Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας και η Εφορεία Φοιτητικών Κατοικιών κατανέμεται στις κατηγορίες ενδιαφερομένων του άρθρου 6 με απόφαση της Εφορείας Φοιτητικών Κατοικιών κατά τη διαδικασία επιλογής.

Κατά τη διαδικασία διάθεσης των δωματίων που θα γίνεται κάθε δύο έτη τη χρονική περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου το πρώτο έτος θα διατίθεται το 85% των δωματίων στους φοιτητές παλαιότερων ετών και το 15% στους νεοεισερχόμενους ενώ το δεύτερο έτος θα διατίθεται το 15% των κενωθέντων δωματίων στους φοιτητές παλαιότερων ετών και το 85% στους νεοεισερχόμενους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι κατηγορίες νέων φοιτητών που εγγράφονται μετά τον Οκτώβριο (ΑΜΕΑ, ομογενείς, αλλοδαποί, μετεγγραφές, νέοι μεταπτυχιακοί, Υ.Δ).

Τα δωμάτια που καλύπτουν ανάγκες στέγασης φιλοξενουμένων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών των προγραμμάτων ERASMUS, σπουδαστών του Κέντρου Διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας, υποτρόφων, καθώς και επισκεπτών καθηγητών και προσκεκλημένων επιστημόνων στα πλαίσια προγραμμάτων ανταλλαγών και συνεργασίας με άλλα πανεπιστήμια, διαχειρίζεται το Γραφείο Διαχείρισης Ξενώνα του ΔΙΚΕΠΠΕΕ «ΣΤΑΥΡΟΣ Σ. ΝΙΑΡΧΟΣ»

Για τον τρόπο διάθεσης και γενικά κάθε θέμα που αφορά στη χρήση των δωματίων αυτών αποφασίζει το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου.

Άρθρο 8ο YΠOXPEΩΣEIΣ OIKOTPOΦΩN

Η εύρυθμη λειτουργία των Φ.Κ. διασφαλίζεται με το σεβασμό της εσωτερικής ακαδημαϊκής ζωής, καθώς οι Φ.Κ. αποτελούν τμήματα του ακαδημαϊκού χώρου. Συνεπώς, οι στεγαζόμενοι πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διαφύλαξή της και τη αποφυγή ενεργειών που μπορεί να τη διασαλεύουν.

  1. Κάθε στεγαζόμενος φοιτητής, με την εισαγωγή του στις Φ.Κ. και την παραλαβή της κλίνης/δωματίου του, λαμβάνει γνώση του παρόντος Κανονισμού, αποδέχεται ανεπιφύλακτα τους όρους και τις διατάξεις του και δεσμεύεται για την πλήρη εφαρμογή τους με την υπογραφή Συμφωνητικού, στο οποίο αναφέρονται οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνει έναντι του Ιδρύματος. Στο ίδιο Συμφωνητικό καταγράφονται η κατάσταση του δωματίου που παραλαμβάνει και τα έπιπλα/υλικά που του παραδίδονται προς χρήση και η κατάστασή τους.
  2. Κάθε στεγαζόμενος καταβάλλει στο Πανεπιστήμιο το ποσό που καθορίζεται στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς από τη Σύγκλητο (βλ. Άρθρο 10ο, παρακάτω). Το ποσό αυτό θεωρείται οικονομική συμμετοχή στα λειτουργικά έξοδα των κατοικιών και καταβάλλεται εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε μήνα. Σε περίπτωση ζημιών, που τυχόν προκαλούνται από κακή χρήση των εγκαταστάσεων ή για απώλεια κινητών αντικειμένων από το δωμάτιο, την ευθύνη φέρει ο οικότροφος φοιτητής. H εκτίμηση  του κόστους των ζημιών ή απωλειών γίνεται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου.
  3. Στεγαζόμενοι που δεν είναι συνεπείς με τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, δεν έχουν δικαίωμα να επιλεγούν ξανά για διαμονή στις Φ. K. τουλάχιστον για ένα χρόνο. Σε περίπτωση εξαιρετικής οικονομικής δυσκολίας εφαρμόζονται οι διατάξεις  του άρθρου 4.
  4. Οι στεγαζόμενοι φοιτητές που παίρνουν πτυχίο παραδίδουν το δωμάτιο αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους και όχι κατά την ορκωμοσία. (Κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης προς τη Γραμματεία του Τμήματός τους για ορκωμοσία, συνυποβάλλεται βεβαίωση του αρμοδίου Τμήματος Πρόνοιας για τη μη ύπαρξη εκκρεμοτήτων με τις φοιτητικές κατοικίες)
  5. Απαγορεύεται η εκμίσθωση και υπενοικίαση των δωματίων των στεγαζομένων σε τρίτους. Οι παραβάτες απομακρύνονται άμεσα από τις Φ. K. και στο μέλλον δεν θα γίνεται δεκτή αίτησή τους για διαμονή στις Φ.K. Στην περίπτωση αυτή η Εφορεία παραδίδει το δωμάτιο σε άλλο δικαιούχο φοιτητή με βάση τον πίνακα που  έχει καταρτιστεί κατά το αρχικό στάδιο επιλογής. Εάν ο αποδέκτης παραχώρησης δωματίου με τρόπο που δεν προβλέπει ο Κανονισμός είναι φοιτητής, θα αποκλείεται και σ’ αυτόν το δικαίωμα να μείνει μελλοντικά σε δωμάτιο των Φ.Κ.
  6. Στα δωμάτια όπου διαμένουν δύο ή τρεις φοιτητές επιτρέπεται η διανυκτέρευση συγγενικών ή φιλικών προσώπων μόνο με την σύμφωνη γνώμη του/ των συγκατοίκου/ συγκατοίκων.
  7. Οι στεγαζόμενοι φροντίζουν για την καθαρή εμφάνιση του δωματίου τους και των κοινοχρήστων χώρων. Απαγορεύεται η ρίψη σκουπιδιών στους κοινόχρηστους χώρους των Φ.Κ. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η φροντίδα που πρέπει να επιδεικνύουν για τους κοινόχρηστους χώρους και εγκαταστάσεις (κουζίνες, πλυντήρια, ασανσέρ, βεράντες). Επίσης, οι στεγαζόμενοι υποχρεούνται να τηρούν τους κανόνες καλής συμβίωσης, αποφεύγοντας καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου και ιδιαίτερα τις ώρες κοινής ησυχίας να προβαίνουν σε ενέργειες που ενοχλούν τους άλλους ενοίκους. Συγκεκριμένα, οι στεγαζόμενοι υποχρεούνται να τηρούν τους κανόνες καλής συμβίωσης, επιδεικνύοντας διάθεση σεβασμού των δικαιωμάτων και αποφυγής ενόχλησης των συγκατοίκων τους. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ώρες από 15.00 μέχρι 17.30 και από 23.00 μέχρι 07.30 είναι ώρες κοινής ησυχίας, τις οποίες θα πρέπει να σέβονται απόλυτα.
  8. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση εντός του δωματίου θερμαντικών μέσων και συσκευών παρασκευής φαγητού, για λόγους ασφάλειας, υγιεινής και καθαριότητας. Αν ο φοιτητής θέλει να παρασκευάσει οποιοδήποτε φαγητό, μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο (κουζίνα), εφόσον υπάρχει. Ολοκληρώνοντας την παρασκευή του φαγητού ο φοιτητής οφείλει να μεριμνά ώστε ο κοινόχρηστος χώρος να μένει καθαρός και τακτοποιημένος.
  9. Η στάθμευση ποδηλάτων και μοτοποδηλάτων επιτρέπεται μόνο στους ειδικά διαμορφωμένους προς τούτο χώρο και κατά τρόπο που να μην εμποδίζεται η διέλευση πεζών ή άλλων οχημάτων. Οι στεγαζόμενοι είναι προσωπικά υπεύθυνοι για τη φύλαξή τους. Το Πανεπιστήμιο δε φέρει καμία ευθύνη για τυχόν απώλεια ή καταστροφή τους.
  10. Δεν επιτρέπεται η φιλοξενία κατοικίδιων ζώων στους χώρους των Φ.Κ.
  11. Απαγορεύεται η αφαίρεση από τα δωμάτια ή η αντικατάσταση των επίπλων και λοιπών αντικειμένων που παραδόθηκαν στους φοιτητές προς χρήση κατά την περίοδο της διαμονής τους.
  12. Η απώλεια των κλειδιών και μαγνητικών καρτών (όπου υπάρχουν) πρέπει να γνωστοποιείται αμέσως στον αρμόδιο υπάλληλο και το κόστος αντικατάστασης τους βαρύνει το στεγαζόμενο φοιτητή. Η κατασκευή νέων κλειδιών/μαγνητικών καρτών καθώς και η παράδοση αυτών σε τρίτα πρόσωπα απαγορεύεται αυστηρά. Επίσης απαγορεύεται η τοποθέτηση στις πόρτες του δωματίου πρόσθετων κλειδαριών και ασφαλιστικών μηχανισμών.
  13. Οι στεγαζόμενοι είναι προσωπικά υπεύθυνοι για τη φύλαξη των προσωπικών τους αντικειμένων. Το Πανεπιστήμιο δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν απώλεια ή καταστροφή τους.
  14. Οι στεγαζόμενοι οφείλουν να συμμορφώνονται με τις οδηγίες αναφορικά με την ασφάλεια των κτηριακών εγκαταστάσεων της Φ.Κ. όπου διαμένουν (πυρκαγιά, σεισμό, πλημμύρα κλπ.).
  15. Τα μέλη της Εφορείας με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος δύναται κάθε έτος να ελέγχουν τα δωμάτια για τεχνικό έλεγχο ή για αποκατάσταση φθορών ή στην εκτέλεση επισκευών στις κτηριακές εγκαταστάσεις των Φ.Κ., μεριμνώντας κατά το δυνατό να μη διασαλεύεται η ευταξία και ησυχία του χώρου.
  16. Σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, κινδύνου για τη ζωή ή για λόγους ασφαλείας, τα μέλη της Εφορείας, της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, των αρμόδιων Τμημάτων της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας και οι κρατικές υπηρεσίες άμεσης επέμβασης (π.χ. ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική) δύνανται να εισέλθουν στα δωμάτια χωρίς να ζητηθεί η συναίνεση των στεγαζομένων.
  17. Οι στεγαζόμενοι που τελούν σε οικειοθελή διακοπή σπουδών οφείλουν άμεσα να παραδώσουν την κλίνη/δωμάτιο που τους έχειπαραχωρηθεί.
  18. Σε περίπτωση απουσίας από τις Φ. K. για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών πρέπει να ενημερώνεται οπωσδήποτε το αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας. Οι φοιτητές που πρόκειται να συμμετάσχουν σε προγράμματα ανταλλαγών διάρκειας πέραν των 6 μηνών, παραδίδουν το δωμάτιο, για να εξυπηρετούνται στο διάστημα αυτό έκτακτες στεγαστικές ανάγκες φοιτητών.
  19. Στεγαζόμενος φοιτητής, που για οποιονδήποτε λόγο τιμωρηθεί από το Ίδρυμα με την ποινή της προσωρινής ή μόνιμης απώλειας της φοιτητικής ιδιότητας οφείλει άμεσα να παραδώσει την κλίνη/δωμάτιο που του παραχωρήθηκε.
  20. Εάν διαπιστωθεί ότι στεγαζόμενος φοιτητής υπέβαλε ψευδή ή πλαστά δικαιολογητικά για να επιτύχει τη διαμονή του στις Φ.Κ., απομακρύνεται άμεσα από αυτές.

Άρθρο 9ο ΛEITOYPΓIKEΣ ΔIAΔIKAΣIEΣ

1. Η αθέτηση οποιουδήποτε από τους παραπάνω όρους του παρόντος Κανονισμού εκ μέρους των στεγαζόμενων φοιτητών συνιστά πράξη για την οποία η Εφορεία οφείλει να λαμβάνει μέτρα προκειμένου για τη διασφάλιση της ποιότητας διαμονής και της ασφάλειας του συνόλου των ενοίκων των Φ.Κ. Τα μέτρα αφορούν στα εξής:

α) Προφορική παρατήρηση. β) Έγγραφη επίπληξη.

γ) Προκειμένου για παραπτώματα ιδιαίτερης βαρύτητας, όπως κατά της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής, της προσωπικής ελευθερίας και της γενετήσιας ελευθερίας εις βάρος άλλων ενοίκων ή σε περίπτωση άρνησης του στεγαζόμενου να απομακρυνθεί και να παραδώσει την κλίνη/δωμάτιο που του είχε παραχωρηθεί, γίνεται εισήγηση του θέματος στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου.

2. Οι στεγαζόμενοι απομακρύνονται άμεσα με απόφαση της Εφορείας από τις Φ. K. και δεν μπορούν να επιλεγούν ξανά για διαμονή σ' αυτές, όταν:

α) Χάνουν για οποιοδήποτε λόγο την ιδιότητα του φοιτητή.

β) Δεν εκπληρώνουν, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό, τις οικονομικές τους υποχρεώσεις (ειδικές περιπτώσεις εξετάζονται από το Πρυτανικό Συμβούλιο μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και εισήγηση της Δ/νσης Φοιτητικής Μέριμνας).

γ) Εκμισθώνουν ή παραχωρούν σε τρίτους (φοιτητή ή μη) το δωμάτιο τους. Στην περίπτωση αυτή έχει τις ίδιες συνέπειες και ο φοιτητής που δέχεται την εκμίσθωση ή παραχώρηση του δωματίου.

δ) Έχουν σημειώσει κλοπές ή έχουν προξενήσει αδικαιολόγητες φθορές στο δωμάτιό τους ή στους κοινόχρηστους χώρους των Φοιτητικών Κατοικιών.

ε) Ενοχλούν παραβατικά ή κατ’ επανάληψη τους άλλους ενοίκους. στ) Έχουν υποβάλει ψευδή στοιχεία κατά τη διαδικασία επιλογής.

3. Οι στεγαζόμενοι απομακρύνονται πρόσκαιρα από τις Φ. K., όταν δημιουργείται κίνδυνος για την υγεία και διαβίωση των άλλων στεγαζομένων.

Άρθρο 10ο METABATIKEΣ ΔIATAΞEIΣ

1. Το μηνιαίο ποσό της οικονομικής συμμετοχής των στεγαζόμενων φοιτητών του Παν/μίου Ιωαννίνων στις ιδιόκτητες Φ.Κ. καθορίζεται ως ακολούθως:

Ιωάννινα (δεν ισχύει για τις Φοιτητικές Κατοικίες Περιβλέπτου (ΦΕΙ):

  • στα 45,00€ για το δωμάτιο
  • στα 75,00€ για το δίκλινο

Άρτα:

  • στα 45,00€ για το δωμάτιο
  • στα 60,00 για το τρίκλινο/τετράκλινο Ηγουμενίτσα: στα 45,00€ για το δωμάτιο

2. Οι φοιτητές που έχουν επιλεγεί και διαμένουν στις ΦΚΠΙ κατά το ακαδ. έτος 2018-2019 και δεν υπερβαίνουν τον αντίστοιχο χρόνο φοίτησης (ν+2 έτη, οι προπτυχιακοί φοιτητές, ν οι μεταπτυχιακοί και 3+1 οι Υ.Δ.) θα παραμείνουν και το ακαδ. έτος 2019-2020.

3. Κατά τη διαδικασία επιλογής για το ακαδ. έτος 2019-2020 θα διατεθεί το 15% των κενωθέντων κλινών/δωματίων των ιδιόκτητων Φ.Κ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τους παλαιούς φοιτητές και το 85% για τους νεοεισερχόμενους. Για τα επόμενα ακαδημαϊκά έτη, η διάθεση των δωματίων για τους παλιούς και νεοεισερχόμενους φοιτητές, θα ισχύει όπως περιγράφεται στο άρθρο 7.

4. Οι φοιτητές παλαιότερων εξαμήνων που έχουν ήδη επιλεγεί και διαμένουν στις Φοιτητικές Κατοικίες Περιβλέπτου (ΦΕΙ) θα συνεχίσουν να διαμένουν σε αυτές σύμφωνα με τα συμφωνητικά διαμονής τους. Για τα επόμενα ακαδημαϊκά έτη, η διάθεση των δωματίων για τους παλιούς και νεοεισερχόμενους φοιτητές, θα ισχύει όπως περιγράφεται στο άρθρο 7.

5. Οι ενδιαφερόμενοι για στέγαση στις ΦΚ κυριότητας ή μη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το ακαδ. έτος 2019-2020 υποβάλλουν οι ίδιοι ή αποστέλλουν ταχυδρομικά την αίτηση και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στα αρμόδια Τμήματα της Δ/νσης Φοιτητικής Μέριμνας. 

Άρθρο 11ο

ΙΣΧΥΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

  1. O Κανονισμός Λειτουργίας των Φοιτητικών Κατοικιών εγκρίθηκε στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στη Συνεδρίαση 1070/23-7-2019 και τροποποιήθηκε στη Συνεδρίαση 1073/1-10-2019.
  2. Ο παρών Κανονισμός εφαρμόζεται από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr