Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Διαδικασία δωρεάν πρόσβασης των φοιτητών στο λογισμικό ελέγχου πιθανής λογοκλοπής "Turnitin"

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Διαδικασία πρόσβασης των φοιτητών στο λογισμικό ελέγχου πιθανής λογοκλοπής "Turnitin"

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ενημερώνει τους φοιτητές πως το Πανεπιστήμιο βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έναρξη λειτουργίας του λογισμικού λογοκλοπής Turnitin Originality Check και τη διάθεσή του σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα συνεχίσει απρόσκοπτα την προσπάθειά του να εξασφαλίζει στα μέλη του σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, στοχεύοντας στη συνεχή αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών του.


Διαδικασία Απόκτησης Πρόσβασης στο σύστημα Turnitin του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
  1. Ένα μέλος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για να αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημα Turnitin, θα πρέπει να αποστείλει e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., με το Όνομά του, το Επώνυμό του, και το Ιδρυματικό του email (και την ακαδημαϊκή του ιδιότητα).
    Προσοχή: Όπως θα αναγραφεί το ονοματεπώνυμο, ακριβώς έτσι θα εμφανίζεται στο Turnitin.
  2. Στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος θα ενημερωθεί με e-mail ότι έχει γίνει δεκτός από το σύστημα Turnitin και θα δημιουργεί τον λογαριασμό του.

Η εφαρμογή ελέγχου πιθανής λογοκλοπής Turnitin
 
Η διαδικτυακή εφαρμογή TurnItIn μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή φαινομένων λογοκλοπής, αφού είναι ένας αποτελεσματικός μηχανισμός αντιπαραβολής κειμένων για την εξακρίβωση της πρωτοτυπίας τους. Η βάση δεδομένων του Turnitin με το περιεχόμενο της οποίας συγκρίνεται η κάθε εργασία περιλαμβάνει:
  • 61+ δισεκατομμύρια ιστοσελίδες. Η σύγκριση δεν γίνεται απλώς με το περιεχόμενο του ανοικτά προσπελάσιμου Internet, βασιζόμενοι στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των διάφορων μηχανών αναζήτησης. Αντιθέτως η ανίχνευση γίνεται ως ακολούθως: Το TurnItIn ευρετηριάζει στους servers του όχι μόνο το τρέχον περιεχόμενο αλλά και αλλαγμένες, ακόμη και διαγεγραμμένες ιστοσελίδες.
  • 637+ εκατομμύρια εργασίες φοιτητών όλων των βαθμίδων
  • 160+ εκατομμύρια άρθρα από ακαδημαϊκά βιβλία και διάφορες εκδόσεις. Χάρη στη συνεργασία του TurnItIn με το δίκτυο Crossref γίνεται σύγκριση σε περιεχόμενο το οποίο δεν είναι ελεύθερα προσβάσιμο στο Διαδίκτυο.

To Turnitin είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή/εργαλείο ανίχνευσης πιθανής λογοκλοπής που δεν απαιτεί καμία εγκατάσταση. Αντιπαραβάλλει τα κείμενα των εργασιών και άρθρων με κείμενα από το διαδίκτυο, με δημοσιευμένες εργασίες (όπως άρθρα περιοδικών και βιβλίων), με τις εργασίες που έχουν κατατεθεί στο Turnitin από άλλους φοιτητές και με τις εργασίες που υπάρχουν στα ιδρυματικά αποθετήρια και ανιχνεύει πιθανή λογοκλοπή και σε μεταφρασμένο κείμενο. Το χρησιμοποιούν πάνω από 30 εκ. φοιτητές σε 15.000 ιδρύματα από 140 διαφορετικές χώρες.

Πρόσβαση στο Turnitin έχουν στην Ελλάδα 16 Ανώτατα ιδρύματα εκτός του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η βάση που δημιουργείται μέσω των υποβολών, θα είναι κοινή (ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΕΜΠ, Πολυτεχνείο Κρήτης, Πανεπιστήμια Πατρών, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Κρήτης, Αιγαίου, Πειραιώς, Δυτικής Μακεδονίας, Δημοκρίτειο, Οικονομικό και Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Χαροκόπειο, Πάντειο).

Σύντομες οδηγίες χρήσης
 
Για την χρήση της εφαρμογής, ανάλογα με την ιδιότητά σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα δύο εγχειρίδια που υπάρχουν.
 

Αν έχετε πρόβλημα σύνδεσης ή αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε άλλο θέμα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα υποστήριξης χρηστών Turnitin στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γενικά για συστήματα λογοκλοπής

Η λογοκλοπή, επίσης γνωστή ως πλαγιαρισμός (λατ. plagiarius=άρπαγας με την επιμέρους σημασία του λογοκλόπου), αναφέρεται στην «…ιδιοποίηση ιδεών, μεθόδων και κειμένου από κάποιον άλλο, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη αναφορά στην πηγή και με την σαφή πρόθεση να παρουσιαστούν ως πνευματική δημιουργία του προσώπου αυτού» (American Association of University Professors, September/October, 1989). Είναι η διαδικασία εκείνη κατά την οποία ο συγγραφέας μιας δημοσίευσης αναπαράγει έργο, το οποίο δεν του ανήκει, και δεν αποδίδει την απαιτούμενη μνεία στον πρωτότυπο συγγραφέα. Σε πρακτικό επίπεδο, σημαίνει ότι ο συγγραφέας αυτός επιχειρεί να εμφανιστεί ως δημιουργός αυτού του έργου και προσπαθεί να καρπωθεί την μνεία ευθύνης.

Παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο της λογοκλοπής έχει παραδοσιακά ταυτιστεί με αυτή την αθέμιτη αντιγραφή φράσεων και λέξεων, ιδίως σε περιπτώσεις συγγραφής εργασιών, αναφέρεται και σε μία δεύτερη, μεγάλη κατηγορία, αυτή του σφετερισμού ιδεών. Η υιοθέτηση μίας ιδέας και η διάθεσή της στο κοινό ως έχει ή με κάποιες μικρές αλλαγές, χωρίς να αποδίδει κάποιος τη σχετική αναφορά στον δημιουργό αποτελεί ένα σημαντικό παράπτωμα στον χώρο της εκπαίδευσης και της έρευνας. Η ορθή χρήση βιβλιογραφικών αναφορών εντός των κειμένων αποτελεί μια σοβαρή πράξη διασφάλισης της πρωτοτυπίας μιας εργασίας και σεβασμού της δημιουργίας ενός άλλου προσώπου.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr