Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Απόφαση Γ.Σ. φοιτητικού συλλόγου του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Απόφαση Γ.Σ. φοιτητικού συλλόγου του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Φοιτητικοί Σύλλογοι - ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ: Κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σύμφωνα με πληροφορίες του «Φοιτητικά Νέα» μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποίησε ο φοιτητικός σύλλογος, χθες Δευτέρα 02/12.

Οι φοιτητές αποφάσισαν:


  • Συντονισμός με τους υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους στις 3/12 στις 14.00 στο αμφιθέατρο των Μηχανικών Η/Υ προκειμένου να οργανώσουμε την αγωνιστική απάντησή μας μπροστά στην κατάθεση του νέου νομοσχεδίου από την Κυβέρνηση
  • Διοργανώνουμε μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο μαζί με τους υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους στις 6/12 στις 18.00 από την Ακαδημία! Οι φοιτητές στα Γιάννενα παίρνουμε το λόγο και απαιτούμε να μην κατατεθεί ο νέος νόμος-πλαίσιο!
  • Συγκεντρώνουμε είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και τα παραδίδουμε οργανωμένα στον Κατσικά στις 6/12 το πρωί μαζί με τους Φοιτητικούς Συλλόγους ΠΤΝ, ΠΤΔΕ, Φιλολογίας και τις επιτροπές αλληλεγγύης που έχουν συγκροτηθεί 

Απόφαση Γ.Σ.                                                                    

Στις 2/12 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση ο ΦΣ Ιστορικού/Αρχαιολογικού Ιωαννίνων και αποφασίστηκαν τα εξής:

1) Συντονισμός με τους υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους στις 3/12 στις 14.00 στο αμφιθέατρο των Μηχανικών Η/Υ προκειμένου να οργανώσουμε την αγωνιστική απάντησή μας μπροστά στην κατάθεση του νέου νομοσχεδίου από την Κυβέρνηση

2) Διοργανώνουμε μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο μαζί με τους υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους στις 6/12 στις 18.00 από την Ακαδημία! Οι φοιτητές στα Γιάννενα παίρνουμε το λόγο και απαιτούμε να μην κατατεθεί ο νέος νόμος-πλαίσιο!

3) Συγκεντρώνουμε είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και τα παραδίδουμε οργανωμένα στον Κατσικά στις 6/12 το πρωί μαζί με τους Φοιτητικούς Συλλόγους ΠΤΝ, ΠΤΔΕ, Φιλολογίας και τις επιτροπές αλληλεγγύης που έχουν συγκροτηθεί 

Η μεγάλη συμμετοχή φοιτητών στις γενικές συνελεύσεις, στα φοιτητικά συλλαλητήρια, στο συντονισμό των συλλόγων πανελλαδικά και σε κάθε πόλη είναι η ξεκάθαρη, ηχηρή απάντηση ότι με το νέο νόμο-πλαίσιο που ετοιμάζεται να καταθέσει η Κυβέρνηση θα μας βρει απέναντί της με ακόμα πιο μαζικούς, ακόμα πιο οργανωμένους αγώνες! 

Το άσυλο προστατεύει το δικαίωμα μας στη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση! Δε χαρίστηκε από κανέναν αλλά κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από τους φοιτητές! Οι τελευταίες εξελίξεις με την καταπάτηση του ασύλου και την άγρια καταστολή φοιτητών από δυνάμεις των ΜΑΤ που με εντολή της Κυβέρνησης και της διοίκησης της ΑΣΟΟΕ εμπόδισαν την πραγματοποίηση προγραμματισμένης γενικής συνέλευσης του φοιτητικού συλλόγου γκρεμίζουν το αφήγημα της Κυβέρνησης! Αποδεικνύεται ότι η κατάργηση του ασύλου καμιά σχέση δεν έχει με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της διακίνησης ναρκωτικών, αλλά βάζει στο στόχαστρο τη συλλογική δράση των φοιτητών για να εφαρμόζεται ανενόχλητη η πολιτική Κυβερνήσεων-ΕΕ που μετατρέπει τις σχολές μας σε επιχειρήσεις με φοιτητές πελάτες!

Η κυβέρνηση και οι παρατρεχάμενοί της μέσα και έξω από τις σχολές που μιλούν για «μειοψηφίες» που κλείνουν τις σχολές προσπαθώντας  να συκοφαντήσουν τους αγώνες και τους συλλόγους μας, πήραν ηχηρή απάντηση από τις πολύ μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου! 

Το ‘’Σύγχρονο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο’’ της Κυβέρνησης της ΝΔ, και των προηγούμενων Κυβερνήσεων που της έστρωσαν το δρόμο, δεν έχει καμιά σχέση με τις ανάγκες μας για ολοκληρωμένη μόρφωση, για σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών με βάση τις εξελίξεις της επιστήμης, για  πτυχίο που θα διασφαλίζει την πρόσβαση στο επάγγελμα. Είναι το πανεπιστήμιο της πετσοκομμένης κρατικής χρηματοδότησης που για να λειτουργήσει θα πρέπει να κυνηγάει ιδιώτες και χορηγούς που θα βάζουν χέρι στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης και της έρευνας. Είναι το πανεπιστήμιο στο οποίο παίρνουν δωμάτιο στις εστίες μόλις 9 στους 100 φοιτητές και οι μισές αιτήσεις για μεταγραφή δε γίνονται δεκτές παρόλο που αποτελούσαν για πολλούς σανίδα σωτηρίας προκειμένου να σπουδάσουν. 

 Είναι το πανεπιστήμιο στο οποίο μαθαίνουμε να θεωρούμε ως φυσιολογικό και δεδομένο ότι στον 21ο αιώνα θα βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουμε πανάκριβα συγγράμματα που δεν παρέχονται, θα κυνηγάμε πανάκριβα πιστοποιητικά για γνώσεις που θα έπρεπε να είναι μέσα στο πτυχίο μας. Αυτό είναι το Πανεπιστήμιο ΑΕ που μαθαίνει σε νέους επιστήμονες να ανέχονται ως κάτι φυσιολογικό που δε χωράει συζήτηση το να υπάρχουν πάνω από 30.000 κενά στα σχολεία αλλά ο απόφοιτος καθηγητικών σχολών να δουλεύει για ψίχουλα σε φροντιστήρια ή στην καλύτερη να γίνεται εσωτερικός μετανάστης ως αναπληρωτής. Την ώρα που η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτάσσει στέρεα γνώση πάνω στο αντικείμενό μας ώστε να παρακολουθούμε τις επιστημονικές εξελίξεις, να δημιουργούνται απόφοιτοι διαφορετικών ταχυτήτων διετών, τετραετών και πενταετών σπουδών που για μια θέση εργασίας θα κυνηγάνε να αγοράσουν τα σεμινάρια, τις πιστοποιήσεις και τα μεταπτυχιακά που απαιτεί πρόσκαιρα η αγορά.

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΕΙ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ 

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζουν όχι μόνο δεν λύνει κανένα από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όπως η χρόνια υποχρηματοδότηση, η υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας και τα των πτυχίων μας αλλά προσθέτει νέα εμπόδια στις σπουδές μας! Ήδη με την απόρριψη των μισών αιτήσεων για μεταγραφή η Κυβέρνηση βάζει σε κίνδυνο το δικαίωμα χιλιάδων φοιτητών να σπουδάσουν!

Δε θα επιτρέψουμε τις διαγραφές φοιτητών! Κανένας φοιτητής δεν είναι βάρος και κόστος για το πανεπιστήμιο! Δεν τσιμπάμε στα ψέματα πως δήθεν οι φοιτητές είμαστε πάρα πολλοί πως δήθεν υποβαθμίζονται στην ευρωπαϊκή «αξιολόγηση» τω Ιδρύματά μας!  Οι σχολές μας υποβαθμίζονται από την υποχρηματοδότηση με ευθύνη αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, υποβαθμίζονται από την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή των επιχειρηματικών συμφερόντων στην μέριμνα, στα Προγράμματα Σπουδών, στην έρευνα. Η «αξιολόγηση» είναι αυτή που κάθε χρόνο κρίνει ως πλεονάζον το εκπαιδευτικό προσωπικό των Σχολών μας, τη χρηματοδότηση, τα μαθήματα που διδασκόμαστε. 

Η απελευθέρωση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά είναι αιτία πολέμου! Την ώρα που πετάνε βασικές γνώσεις έξω από το πτυχίο μας έρχονται να βάλουν νέα εμπόδια στην προσπάθειά μας να πάρουμε όσο περισσότερη γνώση γίνεται προκειμένου να φτιάξουν πανεπιστήμιο σούπερ μάρκετ γνώσης με τη μόρφωση πανάκριβο εμπόρευμα και τους φοιτητές πελάτες! Με το νέο νόμο-πλαίσιο η Κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να τελειώσει τη δουλειά που άρχισε ο ΣΥΡΙΖΑ που γενίκευσε τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, απελευθερώνοντας ακόμα περισσότερο τους όρους λειτουργίας τους. Στα Γιάννενα που με αγώνες έχουμε καταφέρει να είναι δωρεάν η πρόσβαση των φοιτητών στα μεταπτυχιακά δε θα τους περάσει!!!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΚΤΑΚΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΝΔΥΛΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ

Οι επανειλημμένες των ΦΣ είχαν μέχρι τώρα αποτέλεσμα να δοθούν 6.000 για έξοδα των φοιτητών Ιατρικής στο μάθημα των πρώτων βοηθειών, να δεσμευτεί η Περιφέρεια για κονδύλι 80.000 για υπενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία για όσους δε γίνουν δεκτοί στις εστίες.

Τώρα είναι που πρέπει να δυναμώσουμε, να συντονίσουμε τον αγώνα μας για έκτακτο κρατικό κονδύλι προκειμένου:

  • Να μην εγκαταλείψει κανένας τις σπουδές του επειδή δε μπορεί να πληρώσει τα πανάκριβα νοίκια! Οι εκατοντάδες αιτήσεις που γίνονται και φέτος για ένα δωμάτιο στις εστίες επιβεβαιώνουν την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών στην ευθύνη του κράτους μιας και τα υπάρχοντα δωμάτια δεν επαρκούν. Τώρα να ξεκινήσει η διαδικασία ανέγερσης νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους και η αξιοποίηση κτηρίων προκειμένου να μετατραπούν σε φοιτητικές εστίες. Να πάρουν ως προσωρινή λύση δωμάτιο σε ξενοδοχεία όσοι φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο.
  • Να διασφαλιστεί όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό! Δε γίνεται να μιλάνε για εκσυγχρονισμό των ιδρυμάτων που δήθεν θα φέρουν οι διαγραφές φοιτητών αλλά την ίδια ώρα να μην έχουμε επαρκή αριθμό καθηγητών!
  • Να διασφαλιστεί η θέρμανση σε όλες τις αίθουσες! Δε γίνεται να μπαίνει χειμώνας και να φοράμε γάντια σε αίθουσες προκειμένου να κρατήσουμε σημειώσεις και να παρακολουθήσουμε το μάθημα!
  • Να πάρουν μεταγραφή όσοι συνάδελφοί μας έχουν ανάγκη. Δε θα επιτρέψουμε κανένας συμφοιτητής μας να παρατήσει τις σπουδές του!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ

Στο νέο νόμο-πλαίσιο ενσωματώνονται όλοι οι νόμοι προηγούμενων Κυβερνήσεων που κατηγοριοποιούν και υποβαθμίζουν τα πτυχία μας προκειμένου να χτυπηθούν ακόμα περισσότερο τα εργασιακά μας δικαιώματα, με βάση τις επιταγές της ΕΕ. Για αυτό θέλουν να πετάξουν εκτός πτυχίου σε μια σειρά σχολές την παιδαγωγική επάρκεια, μεταφέρουν γνώση του προπτυχιακού στο μεταπτυχιακό επίπεδο, προχωράνε σε ισοτίμηση των πτυχίων μας με των ιδιωτικών κολλεγίων! Κυβερνήσεις και ΕΕ θέλουν να φτιάξουν απόφοιτους που θα θεωρούν τη μόρφωση ατομική τους υπόθεση και θα χρυσοπληρώνουν για να αγοράσουν το πακέτο δεξιοτήτων που έχει ανάγκη η αγορά σε κάθε φάση, αντί να διεκδικούν όλη η γνώση να είναι στο πτυχίο και να μαθαίνουμε ολοκληρωμένα το επιστημονικό αντικείμενο πάνω στο οποίο σπουδάζουμε, ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις της επιστήμης μας. Δε θα ανεχτούμε να πάει στο βρόντο ο κόπος που κάνουμε για να πάρουμε το πτυχίο μας! Τώρα πρέπει να οργανώσουμε τη διεκδίκησή μας για σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών που ενσωματώνει όλες τις καινοτομίες και τις τελευταίες εξελίξεις της επιστήμης μας, για ένα πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο κόντρα στην κατηγοριοποίηση σχολών, πτυχίων και αποφοίτων που τραβάει όλων τα δικαιώματα προς τα κάτω. 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

ΔΕ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ως νέοι άνθρωποι και αυριανοί επιστήμονες με κοινωνικό ρόλο δε μπορούμε να ανεχτούμε ως φυσιολογικές τις εικόνες πνιγμένων παιδιών στο Αιγαίο, ανθρώπων να στοιβάζονται σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να εγκλωβίζονται διπλά με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ που υλοποιούν όλες οι Κυβερνήσεις. Είναι ανάγκη να οργανώσουμε την αλληλεγγύη μας ξέροντας ότι η καλύτερη αλληλεγγύη είναι το να δυναμώσει ο αγώνας μας για να σταματήσουν οι αιτίες που δημιουργούν πρόσφυγες, δηλαδή τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και η εμπλοκή της χώρας μας σε αυτά.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr