1500 φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παραμένουν χωρίς στέγη - Πολλοί θα αναγκαστούν να διακόψουν τις σπουδές τους

Μέχρι πριν μερικά χρόνια τα δωμάτια των εστιών δεν ήταν περιζήτητα. Και συνήθως επαρκούσαν να καλύψουν τις ανάγκες φοιτητών που προέρχονταν από αγροτικές, κυρίως, οικογένειες ή οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Η οικονομική κρίση όμως που πλήττει με ένταση τη χώρα, έχει κάνει τις φοιτητικές εστίες περιζήτητες.

Οι 1300 περίπου θέσεις στα Γιάννινα έχουν καλυφθεί και εκατοντάδες αιτήσεις άλλων φοιτητών δεν ικανοποιήθηκαν, αφού δεν υπάρχουν άλλοι διαθέσιμοι χώροι.


Όπως γράφει το epiruspost.gr, εκτιμάται ότι περίπου 1.500 φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παραμένουν χωρίς στέγη και πολλοί απ' αυτούς μπορεί ακόμη και να διακόψουν τις σπουδές τους καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα που απαιτούνται για τη μίσθωση κατοικίας.

Τα προηγούμενα χρόνια το Πανεπιστήμιο αντιμετώπιζε εν μέρει το πρόβλημα με τη μίσθωση δωματίων σε ξενοδοχεία της πόλης. Φέτος ανάλογη διαδικασία δεν έχει κινηθεί. Προς το παρόν είναι άγνωστο αν θα γίνει κάτι τέτοιο καθώς ο κουτσουρεμένος προϋπολογισμός του εκπαιδευτικού ιδρύματος δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του.

«Είμαστε με τις βαλίτσες από δω κι από κει... Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Αν δεν βρεθεί λύση μπορεί να εγκαταλείψουμε το Πανεπιστήμιο», σημείωσε χαρακτηριστικά πρωτοετής φοιτητής που βλέπει το όνειρό του να σκοντάφτει στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Υπάρχουν φοιτητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και δεκάδες άλλοι που χρειάζεται να εργάζονται για να τα βγάλουν πέρα, καθώς οι οικογένειές τους αδυνατούν να καλύψουν το κόστος των σπουδών.

Όπως όμως τονίζουν «όσοι καταφέρουν να βρουν μεροκάματο είναι οι τυχεροί... Οι υπόλοιποι δύσκολα θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr