Φοιτητές θα προχωρήσουν στο κλείσιμο της κεντρικής πύλης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Την Τρίτη, 5 Νοεμβρίου στις 9:00 π.μ. ο Σύλλογος Εστιακών προχώρησε συμβολικά στο κλείσιμο της κεντρικής πύλης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για περίπου μιάμιση ώρα, έπειτα από απόφαση Γενικής Συνέλευσης στις 30/11.

Τι αναφέρει η απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών που απεστάλει στα «Φοιτητικά Νέα»:

"Η συγκεκριμένη κινητοποίηση έρχεται να προστεθεί στον συνολικό αγώνα του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών, όλο το προηγούμενο διάστημα, ενάντια στην υποχρηματοδότηση και στις μνημονιακές πολιτικές που διαλύουν την Φοιτητική Μέριμνα και διώχνουν φοιτητές από τα δωμάτιά τους στις εστίες. 

Η κατάσταση των φοιτητικών κατοικιών καθώς και οι συνθήκες διαβίωσης των εστιακών φοιτητών είναι τριτοκοσμικές. Βρισκόμαστε ήδη ένα μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων και βασικά ζητήματα δεν έχουν επιλυθεί, λόγω της συνεχόμενης υποχρηματοδότησης του Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα της Φοιτητικής Μέριμνας. Τα αποτελέσματα των αιτήσεων μας ακόμα δεν έχουν βγει, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε εάν θα έχουμε ένα δωμάτιο για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο, όταν 250 πρωτοετείς συνάδελφοί μας δεν έχουν που να μείνουν και αναγκάζονται να χάνουν το εξάμηνό τους ή να πληρώνουν δυσβάσταχτα ενοίκια. 

Ο αγώνας του Συλλόγου Εστιακών τα τελευταία πέντε χρόνια, κατάφερε να επινοικιάζονται ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης για τους φοιτητές που δεν παίρνουν δωμάτιο, να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των εστιακών φοιτητών και να καταργήσει στην πράξη το χαράτσι των 45 ευρώ μηνιαίως για την διαμονή των φοιτητών στις εστίες. 

Οφείλουμε να υπερασπιστούμε τις διεκδικήσεις μας και να αγωνιστούμε για το αναφαίρετο δικαίωμά μας για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Τα προβλήματά μας είναι αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών των τελευταίων δέκα χρόνων, οι ίδιες πολιτικές που έχουν διαλύσει και τις σχολές μας. Ο νέος Νόμος- Πλαίσιο της Κεραμέως έρχεται να τσακίσει και τα τελευταία δικαιώματά μας, να μειώσει ακόμα παραπάνω την χρηματοδότηση για την παιδεία, να διαγράψει φοιτητές, να μας επιβάλλει δίδακτρα, να μειώσει τους εισακτέους, να διαλύσει τα πτυχία  και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, να παγιώσει την κατάργηση του ασύλου, και εν ολίγοις να καταργήσει πλήρως την έννοια της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας. Η επίθεση είναι ολομέτωπη και ενιαία και πρέπει να μας βρει ενωμένους! Καλούμε όλους τους φοιτητές, καθηγητές, οργανώσεις και συλλογικότητες να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα μας.

Διεκδικούμε:

  • Να βγουν άμεσα τα αποτελέσματα όλων των ετών
  • Άμεση αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των εστιών
  • Άμεση επινοικίαση ξενοδοχείων στο κέντρο της πόλης. 
  • Κάτω ο νέος νόμος- πλαίσιο της Κεραμέως- επαναφορά του πανεπιστημιακού Ασύλου
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία
  • Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλους"

Ηχητικό

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr