Φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δέχτηκε επίθεση από αδέσποτο

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Ο σύλλογος εστιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ζητά να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές με τα αδέσποτα που έχουν βρει καταφύγιο στην Πανεπιστημιούπολη.

Όπως καταγγέλλει στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr ο φοιτητικός σύλλογος τις προηγούμενες ημέρες φοιτήτρια δέχτηκε επίθεση από αδέσποτο καθώς έφευγε από το δωμάτιο προς την σχολή της. Ο σύλλογος τονίζει πως προγραμματίζει να προχωρήσει σε διπλή κινητοποίηση τις επόμενες μέρες.

Αναλυτικά ο σύλλογος εστιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καταγγέλλει στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

«Στις 28 Ιανουαρίου, το απόγευμα, εστιακή φοιτήτρια που έφευγε από το δωμάτιό της για να κατευθυνθεί προς την σχολή της, δέχτηκε επίθεση από αδέσποτο. Το ανησυχητικό είναι πως δεν υπήρχε καμία πρόκληση από την πλευρά της που να δικαιολογεί την κίνηση αυτή. Αξίζει να σημειωθεί πως αν η φοιτήτρια δεν κρατούσε την ψυχραιμία της απέναντι στο σκυλί, θα μπορούσε να είχε προκληθεί σοβαρότερος τραυματισμός, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Η περιπέτεια της δεν σταμάτησε εκεί, καθώς όταν κατευθύνθηκε προς το Νοσοκομείο της Δουρούτης, την απέπεμψαν στο νοσοκομείο Χατζηκώστα που εφημέρευε, με την πρόταση “να πάρει ένα ταξί”, ενώ είχε ενημερώσει πως είναι εστιακή φοιτήτρια.  

Δυστυχώς, το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Ο ΣΦΚΠΙ έχει καταγγείλει δεκάδες φορές, επιθέσεις και δαγκώματα, τα οποία μάλιστα αυξάνονται το τελευταίο χρόνο. Μοναδικοί υπεύθυνοι για το περιστατικό αλλά και για τους κινδύνους που υπάρχουν, είναι η Πρυτανεία και οι τοπικές αρχές, που αδιαφορούν για την επίλυση του θέματος και αφήνουν το πρόβλημα να διογκώνεται, αφού ο αριθμός των αδέσποτων αυξάνεται συνεχώς. Επιπλέον, δεν μεριμνούν ούτε για την τροφή, αλλά ούτε για την απομάκρυνση των πιο επιθετικών. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, αφού τα αδέσποτα μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου ανέρχονται περίπου τα 80, με αποτέλεσμα καθημερινά να φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε και δεν μπορούμε να πάμε στην σχολή μας, στην βιβλιοθήκη, στη λέσχη. Επίσης, κάθε φορά που εφημερεύει το Χατζηκώστα μετά τις 11 το βράδυ, είμαστε αποκλεισμένοι και μόνο όποιος έχει να ξοδέψει ένα μεγάλο ποσό για ταξί θα μπορέσει να μεταφερθεί στα επείγοντα.

Απέναντι στις αμέτρητες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο πρόβλημα, από τον Σύλλογο των Εστιακών, ακόμα δεν έχουμε πάρει μία απάντηση για την επίλυση του προβλήματος, καθώς τοπικές αρχές και πρυτανεία πετάει το μπαλάκι ο ένας στον άλλον, αδιαφορώντας και για τους φοιτητές που κινδυνεύουν καθημερινά αλλά και για την ταλαιπωρία των ζώων. Η αναλγησία της Πρυτανείας, και όλων των άλλων υπευθύνων δεν σταματάει εδώ, αφού η λύση που προτείνουν για το πρόβλημα είναι να μην τα ταΐζουμε, γιατί έτσι μαζεύονται περισσότερα. Η πρόταση του Συλλόγου ήταν και παραμένει, να δημιουργηθεί ένας χώρος φιλοξενίας για τα αδέσποτα, που να έχει αξιοπρεπείς δομές και να εξασφαλίζει την ασφάλεια των ζώων. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που θα ελέγχει τον αριθμό των ζώων, θα παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και θα ταΐζει τα αδέσποτα. Η απάντησή τους σε αυτό προφανώς είναι : “Δεν υπάρχουν χρήματα γι΄ αυτά…”

Την μεγαλύτερη ευθύνη για αυτήν την κατάσταση την έχει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις που ρήμαξαν τα αποθεματικά των πανεπιστημίων, μείωσαν δραματικά των προϋπολογισμό των ιδρυμάτων με αποτέλεσμα την διάλυση της φοιτητικής μέριμνας και των υποδομών. Τα τελευταία χρόνια με την συνεχή υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του πανεπιστημίου είμαστε καθημερινά εκτεθειμένοι σε συνθήκες επικίνδυνες για την σωματική  μας ασφάλεια, είτε από την πρόσφατη κακοκαιρία, είτε από τα αδέσποτα είτε από τις υποδομές των κτιρίων που ρημάζουν πάνω από τα κεφάλια μας. Όσοι δεν έλυσαν τα προβλήματά μας όλο αυτό το διάστημα είναι υπόλογοι για ότι μας συμβαίνει και να μην αποποιούνται τις ευθύνες, κάθε φορά που κάποιος από εμάς θα την πληρώνει. Κυβέρνηση και πρυτανεία, είναι αυτοί που ψήφισαν και εφάρμοσαν όλα τα αντεκπαιδευτικά νομοσχέδια των μνημονίων που πετσόκοψαν τις δαπάνες των ιδρυμάτων, και δεν τοποθετήθηκαν ποτέ δημοσίως για τους κινδύνους που διατρέχουμε και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν, μη και χαλάσει η εικόνα τους. 

Όλοι οι φοιτητές πρέπει να διεκδικήσουμε μέσα από τον Σύλλογο Εστιακών να σταματήσει μια και καλή αυτή η κατάσταση. Φτάνει πια! Πρέπει να απαντήσουμε με μαχητικούς αγώνες, και να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στην Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία και στις σπουδές με αξιοπρέπεια, απέναντι στην διάλυση της φοιτητικής μέριμνας και της φοιτητικής μέριμνας και της απαξίωσης των ζωών μας που επιχειρούν πρυτανικές, τοπικές αρχές και κυβέρνηση.

Διεκδικούμε:

  • Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία
  • Άμεση λύση για το πρόβλημα των αδέσποτων
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού
  • Δωρεάν μετακίνηση των εστιακών στα επείγοντα του νοσοκομείου Χατζηκώστα
  • Προχωράμε σε: Κινητοποίηση στο Δημαρχείο Ιωαννίνων την Τετάρτη 27/2 και ώρα 10:30,
  • Πορεία στο κέντρο της πόλης την Παρασκευή 1/3 και ώρα 18:00 από τη Περιφέρεια»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr