Νέα εποχή για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Νέα εποχή για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ενημέρωση από το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σχετικά με την ανάπτυξη της Πολυτεχνικής Σχολής και τα χθεσινά επεισόδια στην Τεχνική Υπηρεσία.

Μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών και προετοιμασίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βρίσκεται σήμερα σε μια ιστορική στιγμή, καθώς ξεκινά την επέκταση της Πολυτεχνικής Σχολής στα Παλιά του Βόλου σε ιδιόκτητη έκταση 19 στρεμμάτων. Η έκταση αυτή, η οποία συνορεύει με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της Πολυτεχνικής Σχολής στο Πεδίο του Άρεως, βρίσκεται πίσω από τα ΚΤΕΛ Μαγνησίας και δίπλα στον Κραυσίδωνα.


Το Πανεπιστήμιο απέκτησε σταδιακά την έκταση αυτή, ξεκινώντας από το 1998, με παραχωρήσεις από Δημόσιους Φορείς (πρώην ΥΕΒ) και αγορές γειτονικών ιδιοκτησιών και διαμόρφωσε ένα χώρο συνολικής επιφάνειας 19 στρεμμάτων. Το Πανεπιστήμιο ενέκρινε το 2001 το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Πολυτεχνικής Σχολής το οποίο προέβλεπε την ανάπτυξη της Πολυτεχνικής Σχολής με τη δημιουργία δύο νέων κτιριακών συγκροτημάτων για τις ανάγκες των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών. Να σημειωθεί ότι τα δύο αυτά Τμήματα στεγάζονται σε εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου Παπαρήγα και σε λυόμενα κτίσματα τα οποία εξυπηρετούν σε μικρό μόνο βαθμό τις ανάγκες τους. Το Πανεπιστήμιο ανέθεσε με διεθνή διαγωνισμό μελέτες για την ανέγερση των κτιρίων των ΠΜ και ΜΜ οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 2006. Στο διάστημα που ακολούθησε το Πανεπιστήμιο προσπάθησε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τα δύο αυτά έργα και να διευθετήσει μια σειρά από εκκρεμότητες που αφορούσαν την κυριότητα των γηπέδων με το Υπουργείο Οικονομικών. Οι εκκρεμότητες διευθετήθηκαν το 2015 και η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε φέτος με την ένταξη των έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και με συνολικό προϋπολογισμό 55 εκ. ευρώ και για τα δύο έργα. Για τη δημοπράτηση των έργων, προϋπόθεση είναι η εκκαθάριση του γηπέδου από παλαιά κτίσματα.

Τα κτίρια που θα κτιστούν ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα και έχουν ικανοποιητικά μεγέθη σε σχέση με τη διεθνή πρακτική και τα αντίστοιχα κορυφαία Πολυτεχνικά Τμήματα στην Ελλάδα. Το κτίριο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών έχει συνολική δομημένη επιφάνεια 17.603 τ.μ. και περιλαμβάνει 17 Αίθουσες Διδασκαλίας, Αναγνωστήριο, 15 Ερευνητικά Εργαστήρια, 44 Γραφεία Προσωπικού, Αμφιθέατρα 105 και 250 θέσεων, βοηθητικούς χώρους, κοινόχρηστους χώρους και υπόγειο πάρκινγκ. 

Το κτίριο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών έχει συνολική δομημένη επιφάνεια 14.855 τ.μ. και περιλαμβάνει 15 αίθουσες διδασκαλίας, Αναγνωστήριο, 10 Εργαστήρια, 50 Γραφεία, Αμφιθέατρο 135 θέσεων, βοηθητικούς χώρους, κοινόχρηστους χώρους και πάρκινγκ. 

Η κατασκευή των δύο νέων κτιρίων και η μετακίνηση των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών σε αυτά θα επιτρέψει να παραδοθούν οι χώροι που χρησιμοποιούν σήμερα (συνολικής έκτασης περίπου 7.000 τ.μ.) στα Τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών τα οποία θα αυξήσουν με αυτό τον τρόπο σημαντικά την επιφάνεια που χρησιμοποιούν και θα αντιμετωπίσουν το δικό τους κτιριακό πρόβλημα. Με την ανακατανομή των υφιστάμενων χώρων, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων θα παραλάβει και το σημερινό κτίριο των Μηχανολόγων και θα αυξήσει τους χώρους του κατά 4.000 τ.μ., ενώ το Τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών μαζί με το νέο κτίριο που θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους επί της οδού Σέκερη (4.000 τ.μ.), θα αποκτήσει και το σημερινό κτίριο των Πολιτικών Μηχανικών (3.500 τ.μ.) και θα ενισχύσει σημαντικά τις υποδομές του. 

Η κατασκευή των δύο αυτών κτιρίων θα αναβαθμίσει συνολικά τις υποδομές της Πολυτεχνικής Σχολής και θα συμβάλει ώστε οι κρίσιμοι δείκτες φοιτητών/τ.μ. σε χώρους εκπαίδευσης και έρευνας να πλησιάσουν σημαντικά τα διεθνή στάνταρντ. Η αναβάθμιση των υποδομών θα έχει αλυσιδωτές θετικές επιδράσεις στην ποιότητα των σπουδών και της έρευνας όλων των Τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής. Θα προσφέρει περισσότερους και καλύτερους χώρους σε φοιτητές, καθηγητές, νέους ερευνητές και εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο για να εργαστούν, να συνεργαστούν και να αναπτύξουν τις ιδέες τους και τις δημιουργικές δραστηριότητες τους. Ταυτόχρονα, το συγκρότημα της Πολυτεχνικής Σχολής μεγαλώνει σημαντικά, αναβαθμίζεται αισθητικά και παραδίδει νέους ελεύθερους υπαίθριους χώρους με πλατείες και πράσινο στους φοιτητές και στους εργαζόμενους. 

Τα δύο νέα κτίρια είναι ιδιαίτερα σημαντικά και για την πόλη του Βόλου. Με συνολικό προϋπολογισμό 55 εκ. ευρώ, αποτελούν μεγάλα έργα (ίσως τα μεγαλύτερα αυτή την περίοδο) που ενισχύουν το δημόσιο χώρο και τις δημόσιες υποδομές της πόλης και δίνουν δουλειά σε πολλούς ανθρώπους κατά τη φάση της κατασκευής. Αναβαθμίζουν την περιοχή των Παλαιών, αφού μετατρέπουν ένα εγκαταλειμμένο χώρο 19 στρεμμάτων με ακατάλληλα για χρήση κτίρια σε μια ζωντανή πανεπιστημιούπολη με πολλούς ανοικτούς δημόσιους χώρους. 

Σε συνδυασμό με τις νέες υποδομές που αυτή την περίοδο βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού και αφορούν τη δημιουργία Φοιτητικής Λέσχης και Γυμναστηρίου στο Συγκρότημα της Πολυτεχνικής Σχολής, δημιουργούν τις προϋποθέσεις καλύτερης ένταξης του Πανεπιστημίου στον αστικό ιστό και διάχυσης των επιδράσεων του. 

Τα κτίρια αυτά έχουν κομβική σημασία για την ανάπτυξη της Πολυτεχνικής Σχολής, του Πανεπιστημίου και της πόλης του Βόλου. Με μια έννοια, έχουν ιδιαίτερη σημασία και για την Θεσσαλία, καθώς ενισχύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας στον τομέα των ερευνητικών υποδομών και ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται άμεσα με το παραγωγικό σύστημα και τις ανάγκες του. Οι νέες υποδομές αναμένεται να προσελκύσουν νέους ερευνητές, υψηλής ποιότητας προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές και να διευκολύνουν διεθνείς συνεργασίες και συμπράξεις με παραγωγικούς φορείς προς όφελος του Πανεπιστημίου, της Περιφέρειας και της Χώρας. 

Η επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Πολυτεχνικής Σχολής έχει αποτελέσει πάγιο και διαρκές αίτημα του συνόλου της πανεπιστημιακής κοινότητας που απαιτεί το αυτονόητο δηλαδή τη διασφάλιση των άριστων κατά το δυνατόν όρων και συνθηκών εκπαίδευσης για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου μας.

Χθες, ημέρα Τρίτη 18 Ιουλίου, έγινε μια προσπάθεια παρεμπόδισης αυτού του σημαντικού έργου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μια ομάδα με την επωνυμία Termita κατέλαβε βίαια την Τεχνική Υπηρεσία και παρεμπόδισε τη διενέργεια δημόσιου διαγωνισμού που αφορούσε στο έργο. Στη συνέχεια ανάρτησε απειλητικά κείμενα στο διαδίκτυο. Η ενέργεια αυτή αποτελεί επίθεση κατά του δημόσιου Πανεπιστημίου που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Το Πανεπιστήμιο προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και ζητά τη συνδρομή της Πολιτείας για να διαφυλάξει το συμφέρον των φοιτητών, της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και της Κοινωνίας.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr