«Γολγοθά» χωρίς τέλος, φαίνεται να ανεβαίνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στον απόηχο της απόφασης του Συμβουλίου να μην ανανεώσει τη θητεία των επτά αναπληρωτών Πρύτανη.

Τα προβλήματα «βουνό» που δημιουργούνται για τη λειτουργία του ιδρύματος, οδήγησαν τη Σύγκλητο στην έκδοση απόφασης - κόλαφο για τη στάση του Συμβουλίου, εξαιτίας του οποίου 2.700 εργαζόμενοι θα μείνουν απλήρωτοι πριν το Πάσχα, όπως αναφέρει η Εφημερίδα Ταχυδρόμος, ενώ δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μια σειρά επειγόντων προβλημάτων όπως η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων, η αντιμετώπιση οικονομικών υποχρεώσεων, η ολοκλήρωση της σύνταξης του οργανισμού και του κανονισμού λειτουργίας και η προώθηση ερευνητικών δράσεων και έργων του Π.Θ. Μάλιστα βάσει της ίδιας απόφασης, υπέρ της οποίας ψήφισαν 12 μέλη της Συγκλήτου, θα ενημερωθούν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Στην απόφαση που κοινοποίησε χθες η Σύγκλητος, καταγγέλλεται ότι το Συμβούλιο δεν έχει συναίσθηση των προβλημάτων που δημιουργούνται για την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Αποδείχθηκε πάλι ότι το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπερέβη τον ρόλο του, όπως έχει καθοριστεί από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, αρνούμενο να λάβει υπόψη του την εκφρασμένη μέσω της Συγκλήτου και των προέδρων των ακαδημαϊκών τμημάτων, γνώμη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ιδρύματος. Την Τρίτη 15 Απριλίου αναβλήθηκε, πριν καν αρχίσει, λόγω «προβλεπόμενης» έλλειψης απαρτίας των μελών του Συμβουλίου, η έκτακτη συνεδρίασή του με θέμα τη λήψη απόφασης σχετικά με την ανανέωση της θητείας των αναπληρωτών Πρύτανη του Ιδρύματος.

Ακριβώς την προηγουμένη ημέρα, ο Πρύτανης και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου είχαν ενημερώσει, επί τρίωρο, τον Πρόεδρο και τον αναπληρωτή Πρόεδρο του Συμβουλίου για την αναγκαιότητα ανανέωσης της θητείας των αναπληρωτών Πρύτανη του Ιδρύματος, ώστε να συνεχιζόταν χωρίς προβλήματα η λειτουργία του Πανεπιστημίου και να αντιμετωπίζονταν έγκαιρα κρίσιμα και επείγοντα προβλήματα. Το Συμβούλιο επέλεξε να μην συνεδριάσει, αναβάλλοντας τη συνεδρίαση και τη λήψη απόφασης για μετά την εορταστική περίοδο, ενδεχομένως χωρίς συναίσθηση των προβλημάτων πού δημιουργούνται πλέον στην εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου.

Ενδεχομένως, δεν κατανόησε τις εκκλήσεις ότι 2.700 εργαζόμενοι θα μείνουν απλήρωτοι, πριν από το Πάσχα, εξαιτίας της προσέγγισης που αυτό ακολούθησε σχετικά με την έγκριση των αναπληρωτών Πρύτανη και της επακόλουθης δυσλειτουργίας των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου», αναφέρει η Σύγκλητος.

Η Σύγκλητος καταγγέλλει επίσης το Συμβούλιο ότι την ίδια ώρα που επιμένει να προχωρήσει ο οργανισμός και ο κανονισμός του Πανεπιστημίου, ταυτόχρονα δεν εγκρίνει τη συνέχιση της θητείας των αναπληρωτών Πρύτανη, οι οποίοι από κοινού με μέλη του Συμβουλίου ορίστηκαν για το συντονισμό του εγχειρήματος.

«Καταδικάζεται η πρακτική αυτή, η οποία βλάπτει συνολικά την ακαδημαϊκή κοινότητα. Το Συμβούλιο του Ιδρύματος καλείται να αποφασίσει άμεσα την έγκριση των αναπληρωτών Πρύτανη, αίροντας τα εμπόδια πού ήδη έχουν ανακύψει στη λειτουργία του Ιδρύματος. Φοιτητές, ακαδημαϊκό προσωπικό και εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου εξαντλούν την υπομονή τους στην ολιγωρία και αναβλητική συμπεριφορά επί του όλου θέματος.

Κανένα θεσμικό όργανο της κοινότητάς μας δεν έχει δικαίωμα υπέρβασης των νόμιμων αρμοδιοτήτων του, καθυστερώντας αδικαιολόγητα, μέσω της κατά την άποψή του ερμηνείας του νομικού πλαισίου και αποφεύγοντας τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων», προσθέτει η Σύγκλητος, ενώ δείχνει το δρόμο της παραίτησης σε «όσους δεν αντέχουν στη συνεχή και ουσιαστική λειτουργία των οργάνων τους και στη δημιουργική συνεργασία με όλα τα όργανα και τα μέλη της κοινότητας». «Η δημιουργία τεχνητών κρίσεων διακοπής της λειτουργίας του πανεπιστημίου μας δεν είναι ανεκτή από την κείμενη νομοθεσία και από την πανεπιστημιακή κοινότητα και θα αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες με αναφορά στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα», προειδοποιεί η πανεπιστημιακή κοινότητα.

Τέλος, αναφέρεται και στο θέμα της προκήρυξης πρυτανικών εκλογών, που το Συμβούλιο φέρεται να προωθεί. «Οι διαρκείς αμφισβητήσεις σχετικά με τη θητεία του εκλεγμένου από την ακαδημαϊκή κοινότητα Πρύτανη, ο οποίος έχει διορισθεί με απόφαση του ΣΙ και διαπιστωτική πράξη διορισμού του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για τετραετή θητεία, οδηγεί σε αβεβαιότητα και δυσλειτουργία στο Πανεπιστήμιο. Αυτό, περιπλεκόμενο με το θέμα της θητείας των αναπληρωτών Πρύτανη, οδηγεί σε αστάθεια και αβεβαιότητα στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι αποφασισμένο να αναπτυχθεί και να προχωρήσει, και θα το κάνει, χρησιμοποιώντας κάθε νόμιμο τρόπο. Όποιος νοιώθει κουρασμένος ας παραμερίσει, αφήνοντας χώρο σε δραστήρια και δυναμικά μέλη της κοινότητας, για να ασκήσουν τα καθήκοντά τους όπως προβλέπεται», αναφέρει μεταξύ άλλων η Σύγκλητος.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr