Το πρώτο μεταπτυχιακό στην Ελλάδα στον τομέα της Τοξικολογίας  Το πρώτο μεταπτυχιακό στην Ελλάδα στον τομέα της Τοξικολογίας

Το πρώτο μεταπτυχιακό στην Ελλάδα στον τομέα της Τοξικολογίας από το τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Εγκρίθηκε και δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ λειτουργίας του πρώτου μεταπτυχιακού προγράμματος στην Ελλάδα στον τομέα της Τοξικολογίας από το τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Διευθυντής του τμήματος αυτού είναι ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας.

Το μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα, που είναι σημαντικό για τη χώρα μας, σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του κ. Κουρέτα, έχει ως αντικείμενο την εκπαίδευση υψηλής ποιότητας επιστημόνων, την εφαρμοσμένη τοξικολογία και με ενισχυμένη αντίληψη του σεβασμού στο περιβάλλον, την προστασία της υγείας του εργαζόμενου και του καταναλωτή.


Αποτελεί την πρώτη προσπάθεια στον ελλαδικό χώρο για την κάλυψη σε μεταπτυχιακό επίπεδο γνώσεων τοξικολογίας.

Οι απόφοιτοί του, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έχουν τα εφόδια που απαιτούνται για μια επιτυχή σταδιοδρομία σε όλους τους κλάδους της χημικής βιομηχανίας, των εργαστηρίων που ασχολούνται με ανάλυση και βιολογική δράση τοξικών ουσιών, της βιομηχανίας τροφίμων, καθώς θα έχουν λάβει μια ολοκληρωμένη γνώση του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου.

Με αυτό τον τρόπο αξιοποιώντας τις γνώσεις του προγράμματος μπορούν να γίνουν πολύτιμοι στην ανάπτυξη του βιομηχανικού τομέα καθώς επίσης και σε εξειδικευμένα εργαστήρια και υπηρεσίες. Επίσης, οι απόφοιτοι θα μπορούν να αιτηθούν τον τίτλο του European Registered Toxicologist (ERT), κάτι που τους δίνει τη δυνατότητα να λειτουργούν ως εμπειρογνώμονες μέσα στην ΕΕ σε διάφορα επίπεδα (δικαστήρια, δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς).

Κάτι τέτοιο είναι σημαντικό για τη χώρα μας, διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση, αφού κάθε χρόνο διεξάγονται πάνω από 4.000 δίκες εντός χώρας με αντικείμενο το περιβάλλον, την ιατροδικαστική, τις παραβάσεις στον τομέα των τροφίμων, κλπ, χωρίς να υπάρξει επίσημος εμπειρογνώμονας εντός χώρας.

Μάλιστα, γίνεται προσπάθεια να υπάρξουν υποτροφίες από διάφορους φορείς προκειμένου να καλυφθούν τα δίδακτρα σε άριστους φοιτητές. λόγω της οικονομικής κρίσης. Σύντομα, τονίζεται ακόμα, θα βγει η προκήρυξη για την εισαγωγή των πρώτων φοιτητών και το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2015. θα έχει διάρκεια μαθημάτων 2 εξάμηνα και πτυχιακή εργασία στο 3ο εξάμηνο σπουδών.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr