Ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δημιούργησαν πλατφόρμα στήριξης στους πληγέντες

Κάντο για σένα, κάντο για όλους, η φιλοσοφία της απόφασης των εμπνευστών. Η πρώτη οργανωμένη πλατφόρμα σε όλη τη χώρα για την υποδοχή προσφορών εθελοντικής εργασίας ή υλικών αγαθών προς τους ανθρώπους της Ανατολικής Αττικής που βιώνουν την τραγωδία, δημιουργήθηκε από φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και από χθες βρίσκεται στον «αέρα».

Οι διάσπαρτες προσφορές χωρίς οργανωμένους αποδέκτες, ήταν η αιτία για να αλλάξει προγραμματισμό η πλατφόρμα doitforme.eu για να υπάρξει στήριξη των πληγέντων. Κάντο για σένα, κάντο για όλους, η φιλοσοφία της απόφασης των εμπνευστών, που εδώ και δύο εβδομάδες «έβγαλαν» στο διαδίκτυο τη σελίδα μέσα από την οποία ο καθένας θα μπορεί να προσφέρει και να παρέχει υπηρεσίες. Σε λίγες ημέρες απέκτησε 140 χρήστες αλλά όπως εξηγεί ο Λουίτζι Γουλιανός από τον Βόλο, τα γεγονότα και η ζωή η ίδια τους οδήγησαν στο να μεταβάλλουν σε μια νύχτα την πλατφόρμα για να υποδέχεται οργανωμένα προσφορές κάθε είδους για τους πληγέντες που θα κοινοποιούνται στους φορείς οι οποίοι έχουν αναλάβει την υποστήριξη για την κάλυψη των αναγκών των πληγέντων. Γιατροί, οικοδόμοι, εθελοντές κάθε τομέα, μπορούν να απευθύνονται στο doitforme.eu και να δηλώνουν σε ποιον τομέα μπορούν να προσφέρουν. Άλλωστε ο κύκλος του δράματος δεν τελειώνει και οι πολίτες στην Αττική θα χρειάζονται συνεχώς στήριξη σε πολλούς τομείς. Η πλατφόρμα θα λειτουργεί αμφίδρομα σε προσφορά και ζήτηση.

Οι φοιτητές του πολυτεχνείου όπως γράφει το thessaliatv «πάτησαν» σε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία για να δημιουργήσουν την πλατφόρμα προσφοράς και ζήτησης εργασίας η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη των πληγέντων.

Έχοντας υπόψιν την απαιτητική σε υποχρεώσεις καθημερινότητα καθώς και τα προβλήματα που ο καθένας από εμάς προσπαθεί να επιλύσει, δημιούργησαν έναν ιστότοπο συνάντησης για εκείνους που ζητούν και προσφέρουν υπηρεσίες. Έτσι αφ’ ενός δίνεται η δυνατότητα στον καθένα να λύσει άμεσα το πρόβλημά του χωρίς να μετακινηθεί από το σπίτι του, χωρίς να χάσει πολύτιμο χρόνο στην αναζήτηση του καταλληλότερου, αφετέρου υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες ή ιδιώτες που μολονότι έχουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες δυσκολεύονται να κοινοποιήσουν στο κοινό αυτή τους την ιδιότητα ή την ετοιμότητά τους να προσφέρουν υπηρεσία. Ακόμη υπάρχουν αυτοί οι οποίοι αναζητούν να προσφέρουν υπηρεσία για ένα επιπλέον εισόδημα ή ακόμη κατηγορίες ανθρώπων που θα ήθελαν να εξασφαλίσουν ένα χαρτζιλίκι όπως π.χ. ένας φοιτητής που προσφέρεται να βγάζει βόλτα τον σκύλο του γείτονα ή μία φοιτήτρια η οποία προσφέρεται να κάνει τη babysitter για τη βραδινή έξοδο του ζευγαριού ή μία νοικοκυρά που θα βοηθήσει στο σιδέρωμα των ρούχων μιας οικογένειας.

Η Doitforme λοιπόν δίνει τη δυνατότητα σε όλο αυτό το «εργατικό» δυναμικό να βγει από την αφάνεια, να συναντηθεί με τους πιθανούς «εργοδότες» του και να συμφωνήσει τον χρόνο, το μέρος, τους όρους και την αμοιβή της υπηρεσίας που προσφέρει. Η πλατφόρμα δεν υποκαθιστά μία εφημερίδα μικρών αγγελιών εξεύρεσης εργασίας, αλλά είναι ένα εργαλείο πλήρες όπου ο καθένας δημιουργεί το δικό του προφίλ. Στην ουσία αποτελεί ένα φάκελο όπου θα παρουσιάζει όλα τα στοιχεία του, τις δεξιότητες του, τις γνώσεις του, τη φωτογραφία του, τις αξιολογήσεις που έχει αφήσει ως εργοδότης αλλά και αυτές που έχει πάρει ως εργαζόμενος καθώς και ότι άλλο νομίζει ότι θα αναδείξει τα προσόντα του.

Από την άλλη πάλι καθένας που χρειάζεται μία υπηρεσία θα κοινοποιήσει στην πλατφόρμα το αίτημά του. Θα δώσει τα στοιχεία του, θα ανεβάσει τη φωτογραφία του (εάν το επιθυμεί), θα περιγράψει λεπτομερώς το πρόβλημά του και το κυριότερο θα θέσει και το μέγιστο τίμημα που είναι διατεθειμένος να πληρώσει για τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Για να διευκολύνουν τους χρήστες σε μία πιο εύκολη και γρήγορη αναζήτηση δημιούργησαν κατηγορίες επαγγελμάτων. Σε πρώτη φάση δημιουργήσανε κατηγορίες όπως Προγραμματιστές / Designers, Χειρωνακτικές εργασίες, Μικροπωλητές και οικοτεχνίτες, Υπηρεσίες καθαριότητας, Εκπαίδευση, Αισθητική, καθώς και την κατηγορία «ΑΛΛΟ», στην οποία καταχωρείς δημοσίευση που δεν ανήκει στις προηγούμενες. Αλλά αυτό μόνο για αρχή. Η πράξη θα δείξει εάν χρειασθεί να δημιουργηθούν νέες κατηγορίες ή υποκατηγορίες στο μέλλον.

Ποιοι είναι…

«Είμαστε μια ομάδα φοιτητών του πολυτεχνείου η οποία πρωτοσυστάθηκε τον Μάρτιο του 2017 με σκοπό να δημιουργήσουμε την πλατφόρμα. Κάναμε πολλές θυσίες για να υλοποιήσουμε το όλο εγχείρημα αφού αφιερώσαμε αμέτρητες ώρες στον σχεδιασμό της πλατφόρμας μηδενίζοντας τον ελεύθερο χρόνο μας και πολλές φορές εις βάρος της παρακολούθησης των μαθημάτων μας. Μετά από πολλές παλινωδίες βάλαμε τις ιδέες μας σε μία τάξη για το πώς ακριβώς θα έπρεπε να είναι η πλατφόρμα.

Κάθε άτομο στην ομάδα είχε από ένα διαφορετικό συγκεκριμένο ρόλο, αλλά οι τελικές αποφάσεις παίρνονταν με συνδιαμόρφωση απόψεων, πράγμα το οποίο πολλές φορές ομολογούμε ότι ήταν πολύ δύσκολο. Στη συνέχεια με τους πενιχρούς μας πόρους χρηματοδοτήσαμε την υλοποίησή της από επαγγελματίες προγραμματιστές. Αλλά το πρώτο αποτέλεσμα δεν μας ικανοποίησε παρ’ όλο που λανσάραμε την πρώτη μας έκδοση στην πόλη μας στον Βόλο και πετύχαμε να έχουμε κάποιες εκατοντάδες χρηστών. Τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε σε αυτήν την πρώτη μας έκδοση μας επέτρεψαν να βελτιώσουμε τη δεύτερη έκδοση και να διευκολύνουμε την περιήγηση των χρηστών.

Η εγγραφή είναι τελείως ΔΩΡΕΑΝ και προς το παρών οι συναλλαγές δεν έχουν καμία επιβάρυνση. Doitforme team: Λουίτζι Γουλιανός CEO and Founder, Ιωσήφ Ρέντα CTO and Co-founder, Θεμιστοκλής Σγουρίδης Senior Developer.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr