Από «όνειρο» πραγματικότητα η ιδέα δύο απόφοιτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - Εξασφάλισαν χρηματοδότηση 500 χιλ. ευρώ

Από «όνειρο» πραγματικότητα η ιδέα δύο απόφοιτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - Εξασφάλισαν χρηματοδότηση 500 χιλ. ευρώ

Χρηματοδότηση ύψους 500 χιλ. ευρώ (seed funding) για την περαιτέρω ανάπτυξή της εξασφάλισε η εταιρία Augmenta από το Marathon Venture Capital. Πρόκειται ουσιαστικά για την μετεξέλιξη της Agile Agriculture Technologies η οποία ιδρύθηκε από δύο απόφοιτους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τον Δημήτρη Ευαγγελόπουλο και τον Γιώργο Βαρβαρέλη και η οποία εστιάζει σε λύσεις γεωργίας ακριβείας για τους παραγωγούς.

Έχοντας διανύσει μια σημαντική πορεία με τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας και εκκόλαψης νέων επιχειρήσεων, όπως το Enter Go Grow κ.α. οι δύο νέοι αποφάσισαν να εξελίξουν την ιδέα τους και να δημιουργήσουν την Agile Agriculture Technologies (σήμερα Augmenta) και να αναπτύξουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαφοροποιημένης λίπανσης (Eye Q) με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής η οποία εγκαθίσταται επάνω στο τρακτέρ. Σκοπός της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι η μείωση του κόστους παραγωγής και ταυτόχρονα η αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών και κατ’ επέκταση τα έσοδα που προκύπτουν από αυτές.


Ή συσκευή έχει εγκατασταθεί μέχρι σήμερα σε 19 τρακτέρ και έχει αποφέρει αυξημένα κέρδη κατά 139.000 δολάρια σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Augmenta.

Η συσκευή της Augmenta με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (AI) συλλέγει δεδομένα μέσω πολυφασματικής κάμερας υψηλής ανάλυσης που εγκαθίσταται επάνω στο τρακτέρ και τα οποία επεξεργάζεται σε πραγματικό χρόνο ενώ βρίσκεται εν κινήσει επιλέγοντας στη συνέχεια την ποσότητα λιπάσματος, παρασιτοκτόνου ή μυκητοκτόνου που θα ρίξει σε κάθε σημείο του χωραφιού με στόχο τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Όλα τα δεδομένα είναι άμεσα προσβάσιμα στον παραγωγό και μέσω εφαρμογής στο κινητό του τηλέφωνο. Από την πιλοτική εφαρμογή υπήρξε αύξηση της παραγωγής κατά 12% και μείωση κατά 12% στη χρήση λιπάσματος. Παράλληλα διαπιστώθηκε αύξηση 15% στα επίπεδα πρωτεΐνης σε έρευνες που διεξήχθησαν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε καλλιέργειες δημητριακών.

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο Γιώργο Βαρβαρέλη, «η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για την τελειοποίηση της συσκευής και την εγκατάσταση συσκευών πιλοτικής λειτουργίας σε οχήματα παραγωγών. Στόχος είναι να προσελκύσει νέα χρηματοδότηση για την επιτάχυνση προσέλκυσης πελατών και ενίσχυση του προϊόντος».

«Ευγνώμων και αισιόδοξος για το μέλλον» δηλώνει σε διαδικτυακή του ανάρτηση με αφορμή την εξασφάλιση της χρηματοδότησης ο συνιδρυτής της εταιρίας Δημήτρης Ευαγγελόπουλος. Όπως έγραψε «Σήμερα είναι ιδιαίτερη μέρα! Ανακοινώθηκε η πρόσφατη επένδυση στην εταιρεία μας και αισθάνομαι ευγνώμων και αισιόδοξος για το μέλλον! Φαίνεται απίστευτο όταν σκέφτομαι πως ξεκίνησε αυτό το ταξίδι με τον Γιώργο Βαρβαρέλη κάποια χρόνια πριν. Ως αγρότης και μηχανικός, είχα το τρελό όνειρο να φαντάζομαι ένα σενάριο όπου η γη δεν θα μπορούσε να καλλιεργηθεί χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας και τη λήψη δεδομένων από το χωράφι και σήμερα αισθάνομαι ενθουσιασμένος που μπόρεσα να μοιραστώ αυτό το όραμα με τόσους ανθρώπους και έτσι κατάφερε να διαμορφωθεί μια τόσο καλή ομάδα που δουλεύει μέρα-νύχτα με το ίδιο πάθος με εμένα. Μεγάλοι στόχοι μας περιμένουν αλλά και μεγάλη ευθύνη!»

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Marathon Venture Capital Θάλεια Μισαηλίδου, τόνισε ότι πρόκειται για την πρώτη επένδυση σε εταιρία αγροτικής τεχνολογίας που γίνεται από το νεοσύστατο fund ενώ αναμένεται να ακολουθήσει σύντομα και άλλη.

Να σημειωθεί ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος ήταν ένας από τους επιχειρηματίες νεοφυών επιχειρήσεων που συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όταν αυτός επισκέφθηκε τον Βόλο τον περασμένο Οκτώβριο προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για την επιχειρηματικότητα. Σημειώνεται, τέλος, πως η ομάδα της Augmenta κέρδισε πρόσφατα την τρίτη θέση στον διαγωνισμό MITEF Greece Startup Competition 2018 αναφέρει το Magnesia News.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr