Κατάληψη από φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τις επερχόμενες συγχωνεύσεις τμημάτων

Κατάληψη από φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τις επερχόμενες συγχωνεύσεις τμημάτων

Φωνή διαμαρτυρίας φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τον «Καλλικράτη» που επιχειρείται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Την ίδια ώρα που σε επίπεδο Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος για τη συνένωσή τους -κατά τον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας- ή συγχώνευση τμημάτων τους, οι φοιτητές αντιδρούν.

Τρεις φοιτητικοί σύλλογοι του θεσσαλικού Πανεπιστημίου προχώρησαν σε γενικές συνελεύσεις την προηγούμενη εβδομάδα και αποφάσισαν κινητοποιήσεις ενάντια στον επιχειρούμενο πανεπιστημιακό… Καλλικράτη.


Χθες, από το πρωί και έως τις 12 το μεσημέρι, οι φοιτητές του τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος προχώρησαν σε κατάληψη στη Γεωπονική Σχολή στο Φυτόκο. Κράτησαν τα λουκέτα κλειδωμένα και στη συνέχεια κατέβηκαν στη θόλο του κτιρίου Παπαστράτος, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ταχυδρόμος".

Εκεί συναντήθηκαν με συμφοιτητές τους από τα άλλα δύο τμήματα που αποφάσισαν κινητοποιήσεις, και συγκεκριμένα τα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής, αλλά και με επιτροπές αγώνα άλλων τμημάτων που δεν πρόλαβαν να συγκαλέσουν γενικές συνελεύσεις.

Στη συνέχεια φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία μέσω της Ερμού έως την Ιωλκού, και από εκεί επιστροφή στη Θόλο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι κινητοποιήσεις θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, με τη φοιτητική κοινότητα να δηλώνει αντίθετη σε συγχωνεύσεις και συνενώσεις.

«Με τον νόμο Γαβρόγλου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, ενισχύεται το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, κάτι που σημαίνει μηδενική κρατική χρηματοδότηση στα δημόσια πανεπιστήμια. Αυτό θα οδηγήσει και σε συγχωνεύσεις που δεν έχουν στόχο την αναβάθμιση των σπουδών μας. Αντιθέτως θα έρθουν συγχωνεύσεις που θα ενισχύσουν την κατηγοριοποίηση των πτυχίων μας», ανέφερε ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του Γεωπονικού Τμήματος Φυτικής Παραγωγής, Παναγιώτης Ηλιάδης, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Οι φοιτητές ζητούν επίσης καλύτερη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, μεταφορές).

Σημειώνεται ότι εδώ και 15 ημέρες περίπου έχει ξεκινήσει ο διάλογος για τη συγχώνευση των τριών ιδρυμάτων (Π.Θ., ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας), αρχικά σε επίπεδο επιτροπής και πλέον σε επίπεδο τμημάτων του Π.Θ. Μάλιστα στην πρώτη γενική συνέλευση για το Π.Θ. από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, παραβρέθηκαν στελέχη της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ζητώντας από τους ακαδημαϊκούς να γίνουν η ασπίδα για τα πτυχία που δίνουν στους αποφοίτους και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα που θα θιγούν από τις συνενώσεις τμημάτων Πανεπιστημίου και ΤΕΙ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr