Φοιτητές Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας: Ξεκίνησαν τα προβλήματα με την τηλε-εκπαίδευση - Ανησυχίες φοιτητών

Φοιτητές Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας: Ξεκίνησαν τα προβλήματα με την τηλε-εκπαίδευση - Ανησυχίες φοιτητών

«Ήδη έχουν ξεκινήσει να φαίνονται τα προβλήματα που θα φέρει το μέτρο της τηλε-εκπαίδευσης. Αρκετοί συμφοιτητές μας ήδη μιλάνε για έλλειψη υποδομών για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν με τους κατάλληλους όρους τα μαθήματά τους» τονίζει το Δ.Σ. των φοιτητών Καστοριάς με επιστολή του στα «Φοιτητικά Νέα».

Ειδικότερα επισημαίνει ότι: «Υπάρχουν συμφοιτητές μας που βρίσκονται στα χωριά ή στις πόλεις τους, οι οποίοι για να παρακολουθήσουν απρόσκοπτα τα μαθήματά τους (θεωρίες, αλλά ακόμα και εργαστήρια), απαιτείται να έχουν πρόσβαση σε εξοπλισμό που μπορεί να μην έχουν (σταθερή γραμμή internet με ικανοποιητική ταχύτητα, υπολογιστή με κάμερα και μικρόφωνο κ.α.). Ακόμα και τα συγγράμματά μας δεν είναι εξασφαλισμένα, καθώς κανείς δεν μας έχει απαντήσει στο πώς θα έχουμε πρόσβαση σε αυτά.


Όλοι μας γνωρίζουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται οι ίδιες οι υποδομές των Τμημάτων μας, με εργαστήρια με απαρχαιωμένο εξοπλισμό, με υποδομές που δεν μπορούν να “σηκώσουν” το βάρος της τηλε-εκπαίδευσης.

Ακόμα, έχει ανακοινωθεί ότι σε πολλά μαθήματα θα γίνουν κανονικά τα εργαστήρια μέσω τηλεδιάσκεψης. Αναρωτιόμαστε λοιπόν, πώς είναι δυνατόν να ξεκινάνε εργαστήρια υποχρεωτικής παρακολούθησης χωρίς το Πανεπιστήμιο να έχει εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των τηλεμαθημάτων(;)

Γεννιούνται έτσι εύλογα ερωτήματα στους φοιτητές: “τι θα γίνει αν εγώ δεν μπορέσω να παρακολουθήσω το μάθημα, θα “κοπώ”;” κλπ».

Σημειώνουν ακόμη: «Η στάση που κρατάει μέχρι στιγμής το Πανεπιστήμιο δε μας καλύπτει και μας προβληματίζουν αρκετά επιχειρήματα του τύπου ”Δε θα προκύψει κανένα πρόβλημα αφού όλοι οι φοιτητές έχουν ίντερνετ και εξοπλισμό”.

Το Υπουργείο Παιδείας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να σταματήσει να δίνει "ευχολόγια" για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, να σταματήσει, στο όνομα της "ατομικής ευθύνης", να φορτώνει τα προβλήματα στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές.

Αν ακούει κάποιος στο Υπουργείο ή στο Πανεπιστήμιο, επαναλαμβάνουμε ότι εδώ και τώρα χρειάζεται:

  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μη χαθούν εργαστήρια, Πρακτικές Ασκήσεις/Σεμινάρια ή άλλα μαθήματα υποχρεωτικής παρακολούθησης με τις αντίστοιχες αναπληρώσεις που θα χρειαστούν, αλλά εξασφαλίζοντας την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των φοιτητών. Η τηλε-εκπαίδευση δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε την απρόσκοπτη παρακολούθηση όλων των φοιτητών, αλλά κυρίως, ειδικά σε περιπτώσεις εργαστηρίων, δεν εξασφαλίζει την σωστή εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Να εξασφαλιστούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέσα, ώστε να συμμετέχουν ΟΛΟΙ ισότιμα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Δωρεάν σύνδεση γρήγορου Ιnternet για όλους τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς. Εξασφάλιση των απαραίτητων μέσων για την σωστή και ολοκληρωμένη παρακολούθηση του μαθήματος. Εξασφάλιση Η/Υ για φοιτητές και εκπαιδευτικούς. Τώρα να εξασφαλιστεί ένα δωρεάν tablet για κάθε φοιτητή.
  • Το Πανεπιστήμιο να απαιτήσει εδώ και τώρα έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στην Παιδεία ώστε να καλυφθούν όλα αυτά τα κενά, είτε σε υποδομές στα ίδια τα Τμήματα, είτε και στους φοιτητές.
  • Να δοθούν άμεσα απαντήσεις στα ερωτήματα των φοιτητών σχετικά με το τι θα γίνει με το εξάμηνό τους και με τα μαθήματα που λόγω τέτοιων δυσκολιών δεν θα μπορέσουν να τα παρακολουθήσουν.»

Το Δ.Σ. καταλήγει: «Κατανοούμε τις δυσκολίες του όλου εγχειρήματος με την διαδικτυακή εκπαίδευση και ότι δεν υπήρξε ο κατάλληλος χρόνος για να προετοιμαστεί το Πανεπιστήμιό μας. Αλλά δεν μπορούμε να μην λαμβάνουμε υπόψη ειδικά αυτές τις δύσκολες μέρες τους φοιτητές που ήδη αντιμετωπίζανε αρκετές δυσκολίες με την φοίτησή τους.

Ευελπιστούμε να ληφθούν υπόψη σοβαρά οι ανησυχίες, οι ανάγκες αλλά και το δικαίωμα όλων των φοιτητών για ισότιμη πρόσβαση στην διδασκαλία των μαθημάτων. Είναι χρέος όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας να συνεργαστεί αρμονικά ώστε να συνεχιστεί όσο το δυνατό ομαλότερα η ροή του ακαδημαϊκού έτους».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr