Διαγραφές φοιτητών ΠΑΔΑ / Η απόφαση

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΠΑΔΑ: Η απόφαση για τις διαγραφές φοιτητών

Διαγραφές Φοιτητών: Τα «Φοιτητικά Νέα» σας παρουσιάζουν την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) για τις διαγραφές φοιτητών, τη μερική φοίτηση και τη διακοπή φοίτησης, αφορά τη ρύθμιση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης και τη δυνατότητα υπέρβασής της υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής προβαίνει στην εφαρμογή του μέτρου της Ανώτατης Διάρκειας Φοίτησης (ΑΔΦ), όπως προβλέπεται από τον Νόμο 4957/2022 (Άρθρο 76). Το μέτρο αφορά τον καθορισμό συγκεκριμένου χρονικού ορίου για τη φοίτηση φοιτητών σε προγράμματα σπουδών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, βάσει της κανονικής διάρκειας σπουδών και του έτους εισαγωγής κάθε φοιτητή. Σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος, οι φοιτητές που ξεπέρασαν την Ανώτατη Διάρκεια Φοίτησης θα διαγραφούν από τα μητρώα του Πανεπιστημίου μετά την ολοκλήρωση της επαναληπτικής εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου 2025.

Είσαι φοιτητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής; Απόκτησε πρόσβαση στην ενημερωτική κοινότητα των φοιτητών του ΠΑΔΑ. Περισσότερα εδώ.

Παρακάτω παρουσιάζονται όλα πρέπει να γνωρίζουν οι φοιτητές του ΠΑΔΑ:

Ανώτατη Διάρκεια Φοίτησης - Υπέρβαση της Ανώτατης Διάρκειας Φοίτησης -Ανώτατη Διάρκεια Φοίτησης

1. Η κατ’ ελάχιστον διάρκεια των Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών των Τμημάτων των Σχολών

α) Δημόσιας Υγείας,

β) Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών,

γ) Επιστημών Τροφίμων,

δ) Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας και

ε) Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

ορίζεται σε τέσσερα (4) Ακαδημαϊκά έτη, κατανεμημένα σε οκτώ (8) Ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Τα Προγράμματα Σπουδών των Τμημάτων της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής διαρκούν κατ’ ελάχιστον πέντε (5) Ακαδημαϊκά έτη, κατανεμημένα σε δέκα (10) Ακαδημαϊκά εξάμηνα.

2. Η ανώτατη διάρκεια φοίτησης σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκών εξαμήνων για την απονομή του τίτλου σπουδών, είναι ο χρόνος αυτός, προσαυξημένος κατά τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Σε πρόγραμμα σπουδών του οποίου ο ελάχιστος χρόνος είναι τα δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Μετά από τη συμπλήρωση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος ή εν ελλείψει αυτού, η Συνέλευση του Τμήματος, δύναται να εκδίδει πράξη διαγραφής. Οι σχετικές αποφάσεις κοινοποιούνται στην Κοσμητεία της Σχολής.

Οι φοιτητές δικαιούνται τις παροχές της φοιτητικής μέριμνας μέχρι τη λήξη της ανώτατης διάρκειας φοίτησης.

Υπέρβαση της Ανώτατης Διάρκεια Φοίτησης

Είναι δυνατή η κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης, όπως προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρου 76 στον ν. 4957/2022, για σοβαρούς λόγους υγείας που ανάγονται στο πρόσωπο του φοιτητή ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Ο/Η ενδιαφερόμενος/η φοιτητής/τρια υποβάλλει αίτηση στην Γραμματεία του Τμήματος, στην οποία επισυνάπτει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία αποδεικνύουν τους σοβαρούς λόγους υγείας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας σπουδών, η οποία θα ορίζεται μετά από απόφαση Συνέλευσης Τμήματος κατά περίπτωση.

Στην περίπτωση επίκλησης σοβαρών λόγων υγείας, αυτοί θα πρέπει να αποδεικνύονται με ιατρική πιστοποίηση, όπως σχετικές ιατρικές γνωματεύσεις από Δημόσιο Νοσοκομείο, οι οποίες φέρουν σφραγίδα από:

 i) Συντονιστή Διευθυντή Κλινικής ή Εργαστηρίου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή

 ii) νόμιμα εκτελούντα χρέη Συντονιστή Διευθυντή Κλινικής ή Εργαστηρίου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή

 iii) Καθηγητή Πανεπιστημίου ή Αναπληρωτή Καθηγητή ή στην περίπτωση αναπηρίας, για την απόδειξη του ποσοστού αναπηρίας, απαιτείται εν ισχύ γνωμάτευση πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής ή Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), ή από Ειδικές Επταμελείς Επιτροπές και που εκδίδεται βάσει του Ενιαίου κανονισμού Προσδιορισμού ποσοστού Αναπηρίας, όπως ισχύει κάθε φορά σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, (παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 4452/2017 (Α’ 17) και άρθρο 108 του ν. 4547/2018 (Α’ 102). Σε περίπτωση σοβαρού συμβάντος για λόγους υγείας, το οποίο έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της φοίτησης, θα πρέπει ο/η ενδιαφερόμενος/η να καταθέσει σχετικό ιατρικό έγγραφο μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα μέσα στο ακαδημαϊκό έτος που έγινε το συμβάν, προκειμένου να ζητήσει κατ’ εξαίρεση παράταση φοίτησης.

Σε περίπτωση που οι λόγοι υγείας αφορούν συγγενικό πρόσωπο, θα πρέπει την αίτηση επιπλέον των ανωτέρω, να συνοδεύει πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από την αρμόδια δημοτική ή κοινοτική αρχή.

Το πιστοποιητικό θα πρέπει να έχει τουλάχιστον τρίμηνη ισχύ από την ημέρα κατάθεσης.

Διαδικασία:

Ο/η ενδιαφερόμενος/η φοιτητής/τρια υποβάλει αίτημα στη Γραμματεία του Τμήματος του/της κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν την λήξη της ανώτατης διάρκειας φοίτησής του/της.

Για σοβαρούς λόγους υγείας που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της φοίτησης, θα πρέπει να προσκομιστεί στη Γραμματεία του Τμήματος, το σχετικό ιατρικό έγγραφο ή βεβαίωση άμεσα μετά το συμβάν, σε εύλογο χρονικό διάστημα ενός ακαδημαϊκού έτους, ώστε να ληφθεί υπόψη σε περίπτωση που ζητηθεί υπέρβαση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης.

Συνυποβάλλονται: Αναλυτική βαθμολογία, σχετική ιατρική γνωμάτευση και όποιο άλλο συμπληρωματικό δικαιολογητικό κρίνει ο/η ενδιαφερόμενος/η ότι ισχυροποιεί την αίτησή του.

Η αίτηση εξετάζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος ή εν ελλείψει αυτού, από τη Συνέλευση του Τμήματος.

Μερική Φοίτηση-Διακοπή Φοίτησης-Οικειοθελής Διαγραφή

Μερική Φοίτηση

Δικαίωμα υποβολής αίτησης μερικής φοίτησης έχουν:

α) Οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον είκοσι (20) ώρες την εβδομάδα,

β) οι φοιτητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,

γ) οι φοιτητές που είναι παράλληλα αθλητές και κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ανήκουν σε αθλητικά σωματεία εγγεγραμμένα στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 (Α’ 148), που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

γα) για όσα έτη καταλαμβάνουν διάκριση 1ης έως και 8ης θέσης σε πανελλήνια πρωταθλήματα ατομικών αθλημάτων με συμμετοχή τουλάχιστον δώδεκα (12) αθλητών και οκτώ (8) σωματείων ή αγωνίζονται σε ομάδες των δύο (2) ανώτερων κατηγοριών σε ομαδικά αθλήματα ή συμμετέχουν ως μέλη εθνικών ομάδων σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, παγκόσμια πρωταθλήματα ή άλλες διεθνείς διοργανώσεις υπό την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ή

γβ) συμμετέχουν έστω άπαξ, κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο πρόγραμμα σπουδών για το οποίο αιτούνται την υπαγωγή τους σε καθεστώς μερικής φοίτησης, σε Ολυμπιακούς, Παραολυμπιακούς αγώνες και Ολυμπιακούς αγώνες κωφών.

Για τους φοιτητές που φοιτούν υπό καθεστώς μερικής φοίτησης, κάθε εξάμηνο προσμετράται ως μισό ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Διαδικασία:

α) Η κατάθεση αιτήσεων δικαιολογητικών για μερική φοίτηση γίνεται στη Γραμματεία του Ακαδημαϊκού Τμήματος προς τη Συνέλευση του Τμήματος. Η αίτηση υποβάλλεται κατά το πρώτο δεκαήμερο έναρξης του εξαμήνου και έχει ισχύ για δυο συνεχόμενα εξάμηνα. Η Συνέλευση του Τμήματος μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών, εγκρίνει τη μερική φοίτηση και κοινοποιεί την απόφαση της στην Κοσμητεία της οικείας Σχολής.

Οι φοιτητές της γβ) άνω περίπτωσης, δύνανται να εγγράφονται ως φοιτητές μερικής φοίτησης, μετά από αίτησή τους που εγκρίνεται από την Κοσμητεία της Σχολής.

β) Απαιτείται η κατ’ έτος επικαιροποίηση των δικαιολογητικών, που προσκομίζουν οι εργαζόμενοι/νες φοιτητές/τριες και οι αθλητές/τριες στη Γραμματεία του Τμήματος φοίτησής τους, για τη συνέχιση της μερικής φοίτησης. Εξαιρούνται της υποχρέωσης επικαιροποίησης των δικαιολογητικών αυτοί/τες που έχουν συμμετάσχει έστω άπαξ κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους σε Ολυμπιακούς, Παραολυμπιακούς αγώνες και Ολυμπιακούς αγώνες κωφών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία.

Σε περίπτωση μη κατάθεσης αίτησης παράτασης της Μερικής Φοίτησης, ο/η φοιτητής/τρια επανέρχεται αυτοδίκαια σε καθεστώς κανονικής φοίτησης και η Γραμματεία τον ενημερώνει ηλεκτρονικά, ενώ ενημερώνει και τον ατομικό φάκελο του/της φοιτητή/τριας.

γ) Ο υπολογισμός της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, όπως προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 76 του ν. 4957/2022, εφαρμόζεται για όλες τις ως άνω κατηγορίες φοιτητών/τριών που υπάγονται σε καθεστώς μερικής φοίτησης.

Εφόσον ολοκληρωθεί η παρακολούθηση των εξαμήνων ελάχιστης φοίτησης με μερική φοίτηση, που είναι [ν=(8x2)] ή αντίστοιχα [ν=(10x2)] εξάμηνα, ακολουθεί η παρακολούθηση των εξαμήνων με καθεστώς μερικής φοίτησης μέχρι την ανώτατη διάρκεια φοίτησης, που είναι [ν+(4x2)] ή αντίστοιχα [ν+(6x2)] εξάμηνα.

δ) Οι φοιτητές/τριες δύνανται να επανέρχονται σε καθεστώς κανονικής φοίτησης, είτε μετά από αίτηση τους στη Γραμματεία του Τμήματος, είτε εάν δεν έχουν επικαιροποιήσει την αίτηση Μερικής Φοίτησης, όπως προβλέπεται στη παραπάνω παράγραφο (β), χωρίς να απαιτούνται επιπλέον δικαιολογητικά. Σε αυτήν την περίπτωση, για την απρόσκοπτη συνέχιση της φοίτησης του/της φοιτητή/τριας, η επάνοδός του/της σε καθεστώς κανονικής φοίτησης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στο μέσο του εξαμήνου και σε κάθε περίπτωση όχι νωρίτερα από την ολοκλήρωση δυο εξαμήνων.

Η απόφαση εκδίδεται από τη Συνέλευση του Τμήματος και κοινοποιείται στην Κοσμητεία της οικείας Σχολής.

Δήλωση Μαθημάτων - εξετάσεις για τους φοιτητές/ τριες Μερικής Φοίτησης

Οι φοιτητές/τριες μερικής φοίτησης, στη Δήλωση Μαθημάτων τους θα δηλώνουν τις μισές ώρες του τυπικού εξαμήνου, στο οποίο φοιτούν ή στο οποίο κάνουν δήλωση και το εξάμηνο θα υπολογίζεται ως μισό.

Ειδικότερα:

Όσοι φοιτούν εντός της κανονικής διάρκειας των σπουδών τους, δηλαδή μέχρι το [ν=(8x2)] ή αντίστοιχα [ν=(10x2)] εξάμηνα, ανάλογα το Ακαδημαϊκό Τμήμα φοίτησης, θα μπορούν να δηλώσουν στη δήλωση μαθημάτων τους μέχρι 19 ώρες.

Όσοι φοιτούν στα πέραν της μέγιστης διάρκειας φοίτησης εξάμηνα, [ν+(4x2)= 8+(4x2)] ή αντίστοιχα [ν+(6x2)= 10+(6x2)] εξάμηνα, θα μπορούν να δηλώσουν στη δήλωση μαθημάτων τους μέχρι 26 ώρες.

Κατά την επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου, οι φοιτητές/τριες μερικής φοίτησης δικαιούνται να εξετάζονται σε μαθήματα και εκπαιδευτικές δραστηριότητες ανεξαρτήτως του ακαδημαϊκού εξαμήνου, (χειμερινού ή εαρινού), στη διάρκεια του οποίου παρέχονται σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών, αν δεν έχουν αξιολογηθεί επιτυχώς σε αυτά. Ειδικώς οι φοιτητές/τριες μερικής φοίτησης των προγραμμάτων σπουδών πρώτου κύκλου που έχουν συμπληρώσει την περίοδο κανονικής φοίτησης, που ισούται με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών ακαδημαϊκών εξαμήνων, δικαιούνται να εξετάζονται κατά την εξεταστική περίοδο κάθε ακαδημαϊκού εξαμήνου.

Δικαιολογητικά Αίτησης για τη Μερική Φοίτηση

· Αίτηση του/της φοιτητή/τριας προς τη Συνέλευση Τμήματος, με τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης, σύμφωνα με πρότυπο έγγραφο που διατίθεται από τη Γραμματεία,

· Για την περίπτωση (α) απαιτείται η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης εργοδότη και το έντυπο αναγγελίας πρόσληψης Ε3,

· Για την περίπτωση (β) απαιτείται ιατρική γνωμάτευση από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή από επταμελή υγειονομική επιτροπή δημόσιου νοσοκομείου, ή σχετικές ιατρικές γνωματεύσεις από Δημόσιο Νοσοκομείο οι οποίες φέρουν σφραγίδα από:

i)Συντονιστή Διευθυντή Κλινικής ή Εργαστηρίου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή

 ii) νόμιμα εκτελούντα χρέη Συντονιστή Διευθυντή Κλινικής ή Εργαστηρίου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.),

· Για την περίπτωση (γ) απαιτείται βεβαίωση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ή την Ολυμπιακή Επιτροπή ή το αθλητικό σωματείο, το οποίο πρέπει να είναι εγγεγραμμένο στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του νόμου 4714/2020, που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, όπου θα βεβαιώνεται με σαφήνεια μια, τουλάχιστον, από τις αναφερόμενες περιπτώσεις. Στην περίπτωση (γβ), η αίτηση κατατίθεται προς την Κοσμητεία της οικείας Σχολής και η απόφαση διαβιβάζεται στη Γραμματεία του Ακαδημαϊκού Τμήματος.

Διακοπή Φοίτησης

1. Προϋποθέσεις:

α) Οι φοιτητές/τριες που δεν έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης, δύνανται μετά από αίτησή τους προς τη Γραμματεία του Τμήματος, να διακόψουν τη φοίτηση τους για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη.

β) Το δικαίωμα αναστολής/διακοπής της φοίτησης δύναται να ασκηθεί άπαξ ή τμηματικά για χρονικό διάστημα κατ’ ελάχιστον ενός (1) ακαδημαϊκού εξαμήνου, αλλά η διάρκεια της διακοπής δεν δύναται να υπερβαίνει αθροιστικά τα δύο (2) έτη, αν χορηγείται τμηματικά.

Το διάστημα της διακοπής δεν προσμετράται στην κανονική διάρκεια φοίτησης.

2. Χρόνος υποβολής της αίτησης:

Οι αιτήσεις διακοπής φοίτησης υποβάλλονται πριν την έναρξη του εξαμήνου και το αργότερο μέσα στις πρώτες δέκα (10) ημέρες από την έναρξη των μαθημάτων του εξαμήνου.

3. Διαδικασία:

α) Οι αιτήσεις με τα δικαιολογητικά των ενδιαφερομένων φοιτητών/τριών υποβάλλονται στη Γραμματεία του Τμήματος φοίτησης πριν από την έναρξη του εξαμήνου.

Η απόφαση διακοπής της φοίτησης εκδίδεται από τη Συνέλευση του Τμήματος.

β) Η φοιτητική ιδιότητα αναστέλλεται κατά τον χρόνο διακοπής της φοίτησης και δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε καμία εκπαιδευτική διαδικασία. Μετά τη λήξη της αιτούμενης περιόδου διακοπής, ο φοιτητής/τρια επανακτά αυτόματα την φοιτητική ιδιότητα.

γ) Για το διάστημα που διαρκεί η διακοπή σπουδών, η ακαδημαϊκή ταυτότητα - Δελτίο Ειδικού Εισιτηρίου (πάσο) του/της φοιτητή/τριας κατατίθεται στη Γραμματεία του Τμήματος φοίτησης και ακυρώνεται στο πληροφοριακό σύστημα.

δ) Ο/Η φοιτητής/τρια που έχει λάβει βεβαίωση σπουδών για το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο για να υποβάλει αίτηση διακοπής φοίτησης, οφείλει να επιστρέψει την πρωτότυπη βεβαίωση στη Γραμματεία του Τμήματος και να υποβάλει Υπεύθυνη Δήλωση ότι δεν έχει κατατεθεί αντίγραφό της σε υπηρεσία του Πα.Δ.Α. ή σε εξωτερικό φορέα. Εάν έχει κατατεθεί η βεβαίωση σε υπηρεσία του Πα.Δ.Α. ή σε εξωτερικό φορέα, τότε οφείλει να υποβάλει Υπεύθυνη Δήλωση ότι θα αποσύρει τη βεβαίωση σπουδών από τους φορείς που την έχει καταθέσει, προκειμένου η Γραμματεία να εκδώσει τη Βεβαίωση Διακοπής Φοίτησης.

ε) Ενδείκνυται η διακοπή να είναι ετήσιας διάρκειας και όχι εξαμηνιαίας, ώστε να μη διαταράσσεται το πρόγραμμα σπουδών του/της φοιτητή/τριας και η μετέπειτα ένταξή του/της σε εξάμηνα.

Διαγραφή

Οι φοιτητές/φοιτήτριες δύναται, ύστερα από αιτιολογημένη αίτησή τους προς τη Γραμματεία του οικείου Τμήματος (π.χ. αιτία εγγραφής σε άλλο ακαδημαϊκό Τμή- μα), να αιτηθούν τη διαγραφή τους από το Μητρώο των ενεργών φοιτητών/τριών του οικείου Τμήματος και να παραλάβουν άμεσα Πιστοποιητικό (Πράξη) Διαγραφής. Πιο συγκεκριμένα:

O/Η φοιτητής/φοιτήτρια που επιθυμεί να διαγραφεί από τα μητρώα φοιτητών του Τμήματος, θα πρέπει να καταθέσει στη Γραμματεία του Τμήματος:

- συμπληρωμένη και πρωτοκολλημένη την σχετική αίτηση διαγραφής,

- την Ακαδημαϊκή Ταυτότητα (ή βεβαίωση απώλειας/ κλοπής από την αστυνομία).

Η Γραμματεία του Τμήματος εκδίδει την πράξη διαγραφής.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.