Προχωρούν σε διήμερη κατάληψη της διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής – Τα αιτήματα των φοιτητών

Προχωρούν σε διήμερη κατάληψη φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής – Τα αιτήματα τους

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Σε διήμερη κατάληψη της διοίκησης στην Πανεπιστημιούπολη 1 και 2 προχώρησαν από το πρωί της Πέμπτης 6 Δεκέμβρη οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με απόφαση των Συλλόγων ΣΕΥΠ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ, αντιδρώντας στα οξυμένα προβλήματα που συναντούν στις σπουδές τους.

Όπως τονίζουν, σχεδόν ένα χρόνο μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η κατάσταση παραμένει εκρηκτική:

Δεν εξασφαλίζεται η λειτουργία κανενός τμήματος με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ φέτος θα προσληφθεί μόνο το 1/3 των ήδη λιγοστών εκτάκτων που υπήρχαν μέχρι πέρυσι. Ήδη από τα νέο πρόγραμμα σπουδών σχεδιάζεται να αφαιρεθούν μαθήματα γιατί το διδακτικό προσωπικό δεν επαρκεί.

Τα 4ωρα εργαστήρια μετατρέπονται σε δίωρα ή μονόωρα, υπάρχουν τμήματα στα οποία οι πρωτοετείς φοιτητές είναι στον αέρα, αφού δεν υπάρχει αμφιθέατρο να τους χωράει! Σε άλλα δεν έχουν πάρει ακόμα τις βεβαιώσεις σπουδών, ούτε κωδικούς για να κάνουν το πάσο τους.

Την ίδια ώρα είναι μπλοκαρισμένη η σελίδα του e-study με συνέπεια να μην ξέρουν οι φοιτητές τι μαθήματα χρωστάνε και τι πρέπει να δηλώσουν, ενώ η υποχρεωτική εξάμηνη πρακτική άσκηση μετατρέπεται σε απλήρωτη τετράμηνη άσκηση.

Επίσης, παραμένουν η υποχρηματοδότηση, οι ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ολόκληρο το Πανεπιστήμιο δεν υπάρχει μία εστία, ενώ τα κριτήρια για το δικαίωμα στη σίτιση διαρκώς στενεύουν, με πολλούς να στερούνται ακόμα κι ένα πιάτο φαΐ.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι φοιτητές έχουν αντιδράσει από την αρχή της χρονιάς, με ΓΣ, Συνελεύσεις Τμημάτων και δημιουργία Επιτροπών στα Τμήματα της Βιομηχανικής Σχεδίασης, Ηλεκτρολόγων - Ηλεκτρονικών, Βιοϊατρικών Επιστημών, Μαιευτικής, Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, Κοινωνικής Εργασίας, στη Σχολή Επιστημών Τροφίμων.

Καλούν σε Τμηματικές Συνελεύσεις, Συνελεύσεις Ετών και δημιουργία Επιτροπών για να γίνει το Πανεπιστήμιο πραγματικό κάστρο αγώνα με αιτήματα:

• Άμεση πρόσληψη μόνιμου και σταθερού διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα από την αρχή του εξαμήνου. Κανένας σπουδαστής να μη μείνει έξω από εργαστήριο. Ολιγομελή εργαστηριακά τμήματα με άρτιο εκπαιδευτικό προσωπικό που θα μαθαίνουμε την πρακτική εφαρμογή του αντικειμένου μας.

• Εξάμηνη πρακτική άσκηση ενταγμένη στο πρόγραμμα σπουδών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Με ευθύνη του Τμήματος όλοι οι σπουδαστές να πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση μαθαίνοντάς την ολοκληρωμένα, με επιβλέποντα καθηγητή και με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με κατώτατο μισθό 751 ευρώ.

• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας.

• Να δοθεί άμεση λύση στο κτιριακό πρόβλημα! Σύγχρονα κτίρια που να καλύπτουν τις ανάγκες μας.

• Δωρεάν όλα τα απαραίτητα συγγράμματα και αναλώσιμα. Με ευθύνη του Τμήματος να φωτοτυπούνται δωρεάν όλες απαραίτητες σημειώσεις που χρειάζονται.

• Σταθερή ανανέωση και εκσυγχρονισμός του εργαστηριακού εξοπλισμού και υποδομών.

• Άμεση κατασκευή εστιών στο ΠΑΔΑ! Ενίσχυση φοιτητικής μέριμνας, σίτιση - στέγαση -μετακίνηση δωρεάν για όλους. Να τρώνε όλοι οι σπουδαστές μόνο με την επίδειξη του πάσο.

• Σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο να υπάρχει ένα και μοναδικό πτυχίο, πανεπιστημιακού ανωτάτου επιπέδου. Να καταργηθούν οι κατηγοριοποιήσεις μεταξύ ιδρυμάτων, αποφοίτων και πτυχίων, που διευρύνεται σήμερα με τα διετή και τα μονοετή προγράμματα σπουδών.

• Το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για να έχουμε πρόσβαση στο επάγγελμα. Όλη η απαραίτητη για το επάγγελμά μας γνώση να δίνεται στο πτυχίο. Να μην απαιτούνται πανάκριβα σεμινάρια, πιστοποιήσεις και όροι για την πρόσβασή μας στο επάγγελμα.

• Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Έξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές.

• Άμεση κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.

• Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους τους αποφοίτους. Να καταργηθεί ο απαράδεκτος διαχωρισμός για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών. Κανένας απόφοιτος χωρίς συλλογική σύμβαση. Κανένας με μισθό κάτω από 751 ευρώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr