Κάνει λόγο για απαράδεκτες διατάξεις ο Σύλλογος Βρεφονηπιοκόμων για το Νομοσχέδιο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Κάνει λόγο για απαράδεκτες διατάξεις ο Σύλλογος Βρεφονηπιοκόμων για το Νομοσχέδιο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Ανακοίνωση για το Σχέδιο Νόμου «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και λοιπές διατάξεις» που κατατέθηκε σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής εξέδωσε ο Σύλλογος Βρεφονηπιοκόμων Ελλάδος.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγο για απαράδεκτες ρυθμίσεις όπως "η εντελώς αυθαίρετη μετονομασία του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας σε Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, ενώ στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου ορίζεται ότι το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος αφορά την αγωγή και φροντίδα παιδιών έως την ηλικία των τεσσάρων ετών."

Παράλληλα, στο άρθρο 33 του Σ/Ν "ορίζεται ότι θα γίνει υποχρεωτική και η φοίτηση των νηπίων 4 ετών στα νηπιαγωγεία σταδιακά από το σχολικό έτος 2018-2019, κατά δήμους, οι οποίοι θα οριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης".

Ο Σύλλογος Βρεφονηπιοκόμων Ελλάδος τονίζει ότι "είχε εκφράσει την κάθετη αντίθεσή του στη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και είχε εναντιωθεί στην περαιτέρω καταστρατήγηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του κλάδου".

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

"Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας εκφράζει την οργή και την αγανάκτηση του για τη διαμόρφωση του σχεδίου νόμου «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και λοιπές διατάξεις» που κατατέθηκε σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. 

Πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου προβλέπεται η εντελώς αυθαίρετη μετονομασία του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας σε Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, ενώ στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου ορίζεται ότι το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος αφορά την αγωγή και φροντίδα παιδιών έως την ηλικία των τεσσάρων ετών. Προφανώς δεν μπορεί να θεωρηθεί αναβάθμιση το ότι το Τμήμα θα γίνει Πανεπιστημιακό και θα ανήκει στη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών από τη στιγμή που αλλάζει η ονομασία του, περιστέλλεται το γνωστικό αντικείμενο του και περιορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του.

Με το υπ’ αριθμ. 20/5-2-2018 έγγραφο μας είχαμε επισημάνει στον Υπουργό Παιδείας αλλά και στην αρμόδια Διεύθυνση Οργανωτικής & Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης ότι οποιαδήποτε διαφοροποίηση της απόφασης ως προς την ονομασία του τμήματος, τη σχολή υπαγωγής αλλά και τα επαγγελματικά δικαιώματα  του κλάδου μας θα εξέθετε ανεπανόρθωτα το κύρος και την αντικειμενικότητα του Υπουργείου.

Είναι πλέον σαφές ότι το Υπουργείο Παιδείας άγεται και φέρεται εξυπηρετώντας τα συμφέροντα συγκεκριμένου κλάδου. Η ευθύνη του ανήκει αποκλειστικά από τη στιγμή που υιοθετεί απαράδεκτες και εξωφρενικές θέσεις αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεων του.

Ταυτόχρονα στο άρθρο 33 του σχεδίου νόμου ορίζεται ότι θα γίνει υποχρεωτική και η φοίτηση των νηπίων 4 ετών στα νηπιαγωγεία σταδιακά από το σχολικό έτος 2018-2019, κατά δήμους, οι οποίοι θα οριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης. Με αυτόν τον τρόπο θα απαιτείται μια απλή Κοινή Υπουργική Απόφαση για να ενεργοποιηθεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή σε οποιοδήποτε Δήμο της Ελλάδας.

Το Σωματείο μας με διαδοχικές παρεμβάσεις από τον προηγούμενο χρόνο είχε εκφράσει την κάθετη αντίθεσή του στη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και είχε εναντιωθεί στην περαιτέρω καταστρατήγηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του κλάδου μας. Επιπλέον είχε αναλύσει τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε μια τέτοια ρύθμιση στη λειτουργία του θεσμού των παιδικών σταθμών. Το Υπουργείο Παιδείας όμως είναι προφανές ότι δεν υπολογίζει τίποτα προκειμένου να κατορθώσει τον στόχο του που δεν είναι άλλος από την απαξίωση του κλάδου μας και του εργασιακού μας χώρου.

Το Σωματείο μας θα παρέμβει σε όλα τα θεσμικά όργανα και θα απαιτήσει το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής να ενταχθεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με την ίδια ονομασία, το ίδιο γνωστικό αντικείμενο και τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα. Επιπλέον αφού εξασφαλιστεί αυτό θα διεκδικήσει να προβλεφθεί η δυνατότητα μετατροπής των πτυχίων των αποφοίτων του ΤΕΙ Αθήνας σε Πανεπιστημιακά,  προκειμένου να μην υπάρχουν ανισότητες μεταξύ παλιών και νέων πτυχιούχων.

Ταυτόχρονα θα απαιτήσει να αποσυρθεί η διάταξη που αφορά την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και να ξεκινήσει άμεσα ένας ειλικρινής και όχι προσχηματικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η πρωτοφανής υποβάθμιση του Τμήματος μας και των αποφοίτων του που επιχειρείται από την Κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη συνολική αντίδραση του κλάδου μας!"

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr