Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Καμία διάταξη για την αντιστοίχιση πτυχίων μεταξύ παλαιών και νέων τμημάτων

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Καμία διάταξη για την αντιστοίχιση πτυχίων μεταξύ παλαιών και νέων τμημάτων

Η Ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και οι επακόλουθες αλλαγές στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει προκαλέσει αναστάτωση. Για τον λόγο αυτό, αλλά και γενικότερα για τις επικείμενες αλλαγές, ο Πρόεδρος της Πανελληνιας Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων (Π.Ε.Π.Τε.Γ.), Ιωάννης Πετράτος, συνέταξε ανοιχτή επιστολή προς τους φοιτητές και αποφοίτους, αναφορικά με τις εν λόγω εξελίξεις.

Στο κείμενο της επιστολής εκφράζονται οι έντονες ανησυχίες για την πρακτική που ακολουθείται, ενώ διατηρούνται επιφυλάξεις για τις συγχωνεύσεις που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και μερίδα των καθηγητών ΤΕΙ.


Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά την επιστολή του Προέδρου της ΠΕΠΤεΓ όπως έχει σταλθεί στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr:

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Αγαπητοί φοιτητές των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

Πριν από λίγες ημέρες κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, το νομοσχέδιο για την σύσταση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και παράλληλα διαρρέεται στον τύπο, η συγχώνευση των περιφερειακών Τ.Ε.Ι. με τα κοντινά τους Πανεπιστήμια.

Εμείς ως Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων διατηρούμε έντονες ανησυχίες γι’ αυτή την πρακτική που ακολουθείται, διατηρούμε επιφυλάξεις για τις συγχωνεύσεις που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και μερίδα των καθηγητών Τ.Ε.Ι. Διότι έχει γίνει φανερό ότι, είτε με την συγχώνευση ενός Ανώτατου Τεχνολογικού Ιδρύματος από ένα Πανεπιστήμιο είτε με την δημιουργία Πανεπιστημίου μέσω της συγχώνευσης Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων αυτομάτως καταργείται το Τ.Ε.Ι. και οι νυν φοιτητές και οι ήδη απόφοιτοι, διαχωρίζονται από τους νέους αποφοίτους των νέων σχολών. Ήδη αυτή η πρακτική φαίνεται ότι θα εφαρμοστεί στην συγχώνευση των Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Πειραιά για την δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου. Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε φαίνεται ότι οδηγεί εμμέσως σε διαχωρισμό αποφοίτων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης προ και μετά του 2001, παραβλέποντας τον Ν 2916.

Είναι δεδομένο ότι η διαδικασία που ακολουθείται τώρα για τα δύο Τ.Ε.Ι. της πρωτεύουσας, δεν θα ακολουθηθεί για τα υπόλοιπα ΤΕΙ. Αυτό διαφαίνεται σαφώς από το γεγονός ότι όλα τα περιφερειακά Τ.Ε.Ι. που διατηρούν σχολές Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τμήματα που αφορούν εμάς ως Π.Ε.Π.ΤΕ.Γ., δεν ζητάνε την μετατροπή τους σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, αλλά ζητάνε να απορροφηθούν από όμορα Πανεπιστήμια. Δηλαδή συνυπογράφουν τον μηδενισμό τους και μαζί όλων των φοιτητών και αποφοίτων τους.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία, δεν προβλέπει καμία διάταξη για την αντιστοίχιση πτυχίων μεταξύ παλαιών και νέων τμημάτων, αυτή η "εξαίρεση" εφαρμόζεται μόνο για τα Τ.Ε.Ι.. Για παράδειγμα όταν η Ανώτατη Γεωργική Σχολή μετατράπηκε σε Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις Παιδαγωγικές και Γυμναστικές Ακαδημίες , μετατράπηκαν σε Τμήματα Δημοτικής και Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης και ΤΕΦΑΑ, αντίστοιχα, τα τετραετή Τμήματα Πολυτεχνικών Σχολών, μετατράπηκαν σε πενταετή και οι απόφοιτοι ισοτιμήθηκαν, την ΑΕΣΠ μετεξελίχθηκε σε ΠΑ.ΠΕΙ., την Χαροκόπειο Σχολή Οικιακής Οικονομίας, εξελίχθηκε σε Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και την ΑΣΣΟΕ, μετατράπηκε σε Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τα παραπάνω, δημιουργούν πολλά ερωτηματικά τα οποία με την άρνηση των υπευθύνων να μας απαντήσουν μας οδηγούν σε συμπεράσματα, τα οποία μας υποχρεώνουν να βρισκόμαστε διαρκώς σε εγρήγορση. Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι τα Ιδρύματα μας επιβάλλεται να περάσουν στην επόμενη φάση, να εξελιχτούν αυτόνομα όμως σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια ή Πανεπιστήμια, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων το έργο που έχει ήδη παραχθεί, τους απόφοιτους που πολλοί από αυτούς έχουν Μεταπτυχιακά, είναι Διδάκτορες ή κάνουν Μεταδιδακτορική έρευνα, τους φοιτητές που φαίνεται ότι θα πάρουν πτυχίο που στο τέλος δεν θα ξέρουμε σε ποια βαθμίδα της εκπαίδευσης θα ανήκει και σε ποιο επίπεδο επαγγελματικών προσόντων.

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Αγαπητοί Φοιτητές

Σας καλώ, να είστε σε εγρήγορση, να είστε έτοιμοι για να κινητοποιηθούμε άμεσα, απόφοιτοι και φοιτητές, να μην επαναπαύεστε από καθησυχαστικά λόγια, σήμερα κρίνεται το μέλλον των πτυχίων μας, το μέλλον των παιδιών σας που σπουδάζουν σε τμήματα που δεν ξέρουμε αν θα έχουν αύριο.

Ζητάμε επιτακτικά, απαντήσεις από τις Διοικήσεις των Τ.Ε.Ι. και τους Διδάσκοντες, απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα:

1. Ποιές είναι οι προθέσεις των ΤΕΙ που έχουν Γεωπονικά Τμήματα. Π.χ. Επιδιώκουν να δημιουργηθούν νέες σχολές με συγχώνευση τμημάτων εντός της κάθε σχολής ή επιδιώκουν να απορροφηθούν συνολικά από όμορα Πανεπιστήμια;

2. Ποιο πλάνο έχουν για την μελλοντική αναγνώριση των ήδη αποφοίτων και φοιτητών; Και γιατί δεν το αναφέρουν στα νομοσχέδια που καταθέτουν; Σε περίπτωση συγχώνευσης οι φοιτητές που ήδη σπουδάζουν με ποιο πτυχίο θα αποφοιτήσουν;

3. Τι σκέφτονται για το μέλλον των υφιστάμενων επαγγελματικών δικαιωμάτων, το επίπεδο Επαγγελματικών Προσόντων 6, την αναγνώριση μεταπτυχιακών και διδακτορικών και την ήδη επαγγελματική δραστηριότητα αποφοίτων, φυτώρια, καταστήματα, υπάλληλοι δημοσίου και ιδιωτικού τομέα;

Τυχόν διαχωρισμός αποφοίτων προ και μετά του 2001 αποτελεί ικανοποίηση των αιτημάτων του Τ.Ε.Ε. και ΓΕΩΤΕΕ, με στόχο την σταδιακή επαγγελματική υποβάθμιση των παλαιών αποφοίτων έναντι των νέων.

Εμείς, εκτιμούμε βάσιμα, ότι με την δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ανοίγει ο δρόμος που πάντα επιδίωκαν με διάφορες πρακτικές τα επιμελητήρια, για την σταδιακή αποδόμηση των Τ.Ε.Ι. και την υποβάθμιση έως επαγγελματική και επιστημονική εξαφάνιση των πτυχιούχων τους, δηλαδή όλων εμάς.

Τα Τ.Ε.Ι. είναι Ανώτατα Ιδρύματα, Α.Ε.Ι. και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό από τις Διοικήσεις των Ιδρυμάτων και την Πολιτική Ηγεσία του Τόπου, και δεν πρέπει να γίνουν τα θύματα των επιμελητηρίων και των συντεχνιών στην Ελλάδα.

Εμείς θα το διεκδικήσουμε.

Πετράτος Ιωάννης

Πρόεδρος Π.Ε.Π.Τε.Γ.

Η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων απέστειλε ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Παιδείας και τις πρυτανικές αρχές σχετικά με τη συγχώνευση πανεπιστημίων και το νέο χάρτη της παιδείας που εξετάζει του Υπουργείο.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά την ανοιχτή επιστολή του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Π.Τε.Γ. όπως έχει σταλθεί στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr:

Με το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου παιδείας που κατατέθηκε την Παρασκευή 12.01.2018 στην Bουλή των Ελλήνων, ιδρύεται Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής συγχωνεύοντας τα Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Αθήνας και Πειραιά. Ουσιαστικά επιχειρείται η μετεξέλιξη των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, χωρίς όμως η κίνηση αυτή να αποτελεί μέρος ενός γενικότερου σχεδίου αναδιάρθρωσης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων συνολικά, με στόχο την αναμόρφωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Είναι μία προσπάθεια που αλλάζει τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα χωρίς όμως να αποτελεί παράγωγο ενός ολοκληρωμένου και ουσιαστικού διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων που εκφράζει το σύνολο των αποφοίτων Γεωπόνων του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης εκπαίδευσης από την ίδρυση των Τ.Ε.Ι. μέχρι σήμερα, θεωρεί ότι είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται αλλαγή στο status Ανώτατων Ιδρυμάτων της χώρας μας χωρίς να γίνεται λόγος για τους απόφοιτους τους και χωρίς να ζητείται η γνώμη των οργανωμένων φορέων τους. 

Συνεπώς είμαστε υποχρεωμένοι να κοινοποιήσουμε την παρούσα επιστολή καθώς όλες οι προσπάθειες των τελευταίων μηνών για συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και τις Διοικήσεις των Τ.Ε.Ι. για τα θέματα που έχουν προκύψει, έχουν αποβεί άκαρπες. Θεωρούμε υποχρέωση μας να θέσουμε βασικά ερωτήματα στους εμπλεκόμενους φορείς τα οποία χρήζουν άμεσης απάντησης καθώς κρίνεται το μέλλον των αποφοίτων των τμημάτων Γεωπονίας, συνολικά, η ιστορία και το κύρος των Ιδρυμάτων και το έργο που έχει συνολικά επιτελεσθεί. 

Οφείλουμε να ρωτήσουμε ευθέως λοιπόν την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, τα Κόμματα της Βουλής και τις Διοικήσεις των Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων : 

1. Υπάρχει σχέδιο μεθοδευμένης κατάργησης των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Χώρας; 

2. Μετά την ψήφιση του παρόντος Νομοσχεδίου ποια θα είναι η σχέση των αποφοίτων με τις νέες και τις παλαιές σχολές; Να θυμίσουμε ότι υπάρχουν απόφοιτοι με Μεταπτυχιακά, Διδακτορικά και Μεταδιδακτορικά σε Ελλάδα και εξωτερικό που έχουν πρώτο πτυχίο Ανώτατου Τεχνολογικού Τομέα 

3. Γιατί εξελίσσεται έμμεσα προσπάθεια διαχωρισμού των αποφοίτων πριν και μετά το 2001; Ενώ είναι γνωστό ότι ο Ν 2916 έχει λύσει όλα τα θέματα που ήταν υπό αμφισβήτηση, αναδρομικά. Γιατί παραβλέπεται όλη η σχετική νομοθεσία, ακόμη και αυτή που έχει ψηφίσει η παρούσα κυβέρνηση, και δημιουργείται κλίμα αποδόμησης των Ιδρυμάτων ; 

4. Γιατί στην περίπτωση των Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, προκειμένου να μετατραπούν σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ή Τεχνολογικά Πανεπιστήμια, δεν ακολουθείται η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε για την Ανώτατη Γεωργική Σχολή (μετατράπηκε σε Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), τις Παιδαγωγικές και Γυμναστικές Ακαδημίες (μετατράπηκαν σε Τμήματα Δημοτικής και Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης και ΤΕΦΑΑ, αντίστοιχα), τα τετραετή Τμήματα Πολυτεχνικών Σχολών (μετατράπηκαν σε πενταετή και οι απόφοιτοι ισοτιμήθηκαν), την ΑΕΣΠ (μετεξελίχθηκε σε ΠΑ.ΠΕΙ.), την Χαροκόπειο Σχολή Οικιακής Οικονομίας (εξελίχθηκε σε Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) και την ΑΣΣΟΕ (μετατράπηκε σε ΟΠΑ) ; 

5. Γιατί επιτρέπουν οι Διοικήσεις των Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων να υπάρχει διολίσθηση σε προκαταλήψεις και νοοτροπίες της δεκαετίας του 70’ και του 80’ ; 

6. Γιατί δέχτηκαν οι διδάσκοντες να πεταχτούν στα άχρηστα οι εσωτερικές και εξωτερικές αξιολογήσεις για τα ιδρύματα και για τους ίδιους , «δικαιώνοντας» την μέχρι σήμερα αμφισβήτηση από τα επιμελητήρια και τα πανεπιστήμια ; 

Θεωρούμε ότι συνολικά, όλοι όσοι εμπλέκονται στις διαδικασίες που εξελίσσονται, οφείλουν με το χρέος που έχουν προς την ελληνική κοινωνία, την Ανώτατη Εκπαίδευση, τις νέες γενιές και τις δεκάδες χιλιάδες των αποφοίτων του Ανώτατου Τεχνολογικού Τομέα, από το 1988 και μετά, να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις, ώστε να μην θεωρηθεί στο μέλλον ότι λειτούργησαν προκατειλημμένα και υπό την επιρροή εκείνων των αντιλήψεων και συμφερόντων που είδαν τα Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα και τους αποφοίτους τους ως «αντιπάλους», αλλά τα χρησιμοποίησαν για ίδιον όφελος. Και ιδιαίτερα το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, και δει αυτό τον Γεωπονικών Τμημάτων, που επί σειρά ετών, έχτισε καριέρες μέσα στις Σχολές, όντας μέλη επιμελητηρίων, διαχειριζόμενο τα χρήματα του Ελληνικού Λαού, οφείλει να μπορεί στο μέλλον να κοιτάζει στα μάτια τους νυν φοιτητές και τους αποφοίτους που δημιούργησαν, προχώρησαν ακαδημαϊκά σε όλα τα επίπεδα και απέδειξαν την αξία και την χρησιμότητα των Ανώτατων Σπουδών που έλαβαν στα Τ.Ε.Ι. της χώρας μας. 

Τέλος πάγια θέση μας είναι ότι η εξέλιξη των ιδρυμάτων είναι απαραίτητη, άλλωστε γι αυτό εργαζόμαστε και εμείς χρόνια τώρα, όμως όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να αποτελούν προϊόν διαλόγου και με σαφή προσανατολισμό και στόχο. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε επιβεβλημένη την απάντηση στα ερωτήματα που θέτουμε, όπως και την άμεση ενέργεια εκ μέρους των Διοικήσεων των Τ.Ε.Ι. που λειτουργούν Γεωπονικά Τμήματα, ώστε να συναντηθούν με την Διοίκηση της ΠΕΠΤΕΓ και να ορισθεί από κοινού συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας. 

Εκ του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Π.Τε.Γ. 

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε όλα όσα προβλέπει για τους Φοιτητές το Σχέδιο Νόμου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr