Η πρώτη σειρά ντοκιμαντέρ όπου οι ίδιοι οι Φοιτητές σκηνοθετούν τη ζωή τους

Η πρώτη σειρά ντοκιμαντέρ όπου οι ίδιοι οι Φοιτητές σκηνοθετούν τη ζωή τους

Μια ολιγομελής ομάδα που αποτελείται από φοιτητές και τελειόφοιτους του Πανεπιστημίου Αιγαίου δίνει κάθε Σαββατοκύριακο ραντεβού μέσα από το κανάλι της Βουλής, όπου προβάλλονται μια σειρά εκπομπών ντοκιμαντέρ τα οποία είναι αφιερωμένα στους πρωταγωνιστές των ελληνικών ΑΕΙ.

Στα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας δεν κυριαρχούν φαινόμενα βίας και καταλήψεων, όπως λανθασμένα πιστεύουν αρκετοί. Υπάρχουν νέοι που ξεχωρίζουν, εθελοντές που βοηθούν στην καθημερινότητά τους συμφοιτητές με κινητικά προβλήματα, φοιτητές-μέλη πολιτιστικών ομάδων, καθώς και σπουδαστές που διακρίνονται σε διεθνείς διαγωνισμούς διαφημίζοντας τα πανεπιστήμια της Ελλάδας που παλεύουν απέναντι σε προβλήματα όπως η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση.


Αυτά και πολλά ακόμη θέματα παρουσιάζει μια μικρή ομάδα φοιτητών-τελειόφοιτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου στο κανάλι της Βουλής. Πρόκειται για την πρώτη σειρά εκπομπών ντοκιμαντέρ στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης που έχει δημιουργηθεί από την αρχή έως το τέλος αποκλειστικά από φοιτητές.

Οι εκπομπές «Στο ακαδημαϊκό τέταρτο» είναι, όπως φαίνεται και από τον τίτλο, 15λεπτες και φωτίζουν πορτρέτα και ομάδες σπουδαστών που ξεχωρίζουν, ενώ καθένα από τα επεισόδια αποτελεί μία αυτοτελή ιστορία που περιστρέφεται γύρω από έναν πρωταγωνιστή. Οπως τονίζει στο «Εθνος» ο επίκουρος καθηγητής Σκηνοθεσίας και Σεναριογραφίας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Γιάννης Σκοπετέας, η έρευνα, ο σχεδιασμός, το σενάριο, η εκτέλεση, η εικονοληψία, η ηχοληψία και το μοντάζ πραγματοποιούνται αποκλειστικά από τους φοιτητές-τελειόφοιτους του τμήματος.

Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2014 από μια ομάδα του τμήματος, το οποίο κατά τη διάρκεια του προγράμματος σπουδών αναμειγνύει τον πολιτισμό με τεχνολογικές εφαρμογές. «Προσπαθήσαμε να φέρουμε τους φοιτητές σε ένα επίπεδο ώστε να φτιάξουν τηλεοπτικές εκπομπές. Δοκιμάσαμε αρχικά δημιουργώντας μια σειρά πεντάλεπτων ανταποκρίσεων για το φεστιβάλ Aegean Docs που προβλήθηκαν από την ΕΡΤ. Αυτό μας έδωσε τη δύναμη να συζητήσουμε με το κανάλι της Βουλής και να προτείνουμε εκπομπές υπό τη μορφή ντοκιμαντέρ» υποστηρίζει ο κ. Σκοπετέας, ο οποίος έχει την επίβλεψη της ομάδας.

Πρώτο βραβείο

Από το 2014 έχουν εργαστεί στην ομάδα του τμήματος 17 φοιτητές και τελειόφοιτοι, ενώ έχουν ολοκληρωθεί 16 ντοκιμαντέρ. Μάλιστα, ένα από τα επεισόδια του β' κύκλου που προβλήθηκε το 2016 με τίτλο «Εκπαιδεύοντας το βλέμμα» απέσπασε το πρώτο βραβείο στον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό και Φοιτητικό Διαγωνισμό Ιστορικού Ντοκιμαντέρ. Το ιστορικό ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε από την ομάδα φοιτητών ήταν λίγο διαφορετικό σε σχέση με τα υπόλοιπα, καθώς επικεντρώθηκε στην εξέλιξη και τη σημαντικότητα της Κινηματογραφικής Λέσχης του Πανεπιστημίου Αθηνών στον κινηματογράφο Ιριδα. Οι εκπομπές προβάλλονται κάθε Σάββατο απόγευμα και τις Κυριακές σε επανάληψη.

ΟΙ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

«Με τα γυρίσματα μάθαμε να λειτουργούμε ως ομάδα»

«Μέσα από την προσέγγιση των θεμάτων και των πρωταγωνιστών τους μάθαμε περισσότερα και γίναμε καλύτεροι άνθρωποι» τονίζει στο «Εθνος» ο Γιώργος Μανδελένης, ο οποίος ήταν ένας από τους πέντε φοιτητές που ασχολήθηκαν την πρώτη σεζόν για τη δημιουργία 9 εκπομπών ντοκιμαντέρ. «Το βασικό» όπως επισημαίνει «είναι ότι βρεθήκαμε στην παραγωγή και τη ροή ενός καναλιού. Ηταν μοναδική εμπειρία να αναλάβουμε εξολοκλήρου ένα τόσο σημαντικό πρότζεκτ. Επρεπε να χειριστούμε όλα τα θέματα μόνοι μας, από τη σκηνοθεσία, το γύρισμα, την έρευνα, μέχρι το μοντάζ».

Μέσα από την επαφή με τους πρωταγωνιστές των ντοκιμαντέρ, δηλαδή τους φοιτητές, η ολιγομελής ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου κατάφερε να βιώσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ορισμένοι φοιτητές στην καθημερινότητά τους (π.χ. ΑΜΕΑ) και να αναδείξει τη στήριξη που έχουν από κάποιους συμφοιτητές τους. Πολλές φορές οι φοιτητές «έτρεχαν» πολλά θέματα ταυτόχρονα. «Μπορεί να ξεκινούσαμε ένα γύρισμα, το οποίο όμως λόγω προβλημάτων στον συντονισμό με όσους συμμετείχαν να συνεχιζόταν ή να τελείωνε ύστερα από 1-1,5 μήνα. Ωστόσο, πάντα είχαμε σαφή χρονοδιαγράμματα εντός των οποίων έπρεπε να παραδώσουμε ολοκληρωμένο το υλικό στο κανάλι» συμπληρώνει ο Γ. Μανδελένης.

Η Λίτσα Λυρώνη από την πλευρά της ξεκίνησε την ενασχόλησή της με την ομάδα τον Ιανουάριο του 2016 και μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους κατάφερε μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά να ολοκληρώσουν 7 επεισόδια. «Ασχοληθήκαμε με διάφορες πτυχές της φοιτητικής ζωής. Προβάλαμε την ιδέα ενός φοιτητή Γεωπονικής ο οποίος θέλει να δημιουργήσει μια οικοκοινότητα, δείξαμε τη ζωή ενός φοιτητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου ο οποίος επέστρεψε στο ίδρυμα για να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Το σημαντικότερο είναι ότι μέσα από όλα τα θέματα με τα οποία ασχοληθήκαμε μάθαμε να λειτουργούμε ως ομάδα» λέει η Λ. Λυρώνη, η οποία πλέον βοηθάει την ομάδα των φοιτητών μέσα από άλλο πόστο, καθώς διαχειρίζεται τη σελίδα στο Facebook και το κανάλι στο YouTube.

«Αυτό που μας δυσκόλεψε περισσότερο αλλά άξιζε τον κόπο γιατί ήταν μια πολύ δυνατή εμπειρία για όλους, ήταν να πάρουμε άδεια προκειμένου να κάνουμε γύρισμα στις φυλακές Κορυδαλλού με έναν κρατούμενο ο οποίος σπουδάζει με το γνωστό πλέον ''βραχιολάκι'' σε ΤΕΙ Λογιστικής». Οπως αναφέρουν και τα δύο μέλη της ομάδας, η ενασχόλησή τους με τη δημιουργία των ντοκιμαντέρ τούς βοήθησε και στο βιογραφικό τους, καθώς όταν χτυπούσαν πόρτες για δουλειές όλοι εντυπωσιάζονταν από το γεγονός ότι ανέλαβαν τέτοιες ευθύνες σε τόσο μικρή ηλικία.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

Από την αρχή της χρονιάς έχει ξεκινήσει η παραγωγή του τρίτου κύκλου εκπομπών ντοκιμαντέρ, τα οποία θα αρχίσουν να προβάλλονται στο κανάλι της Βουλής την τηλεοπτική σεζόν 2017-2018.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr