219 φοιτητές θα μείνουν πάλι χωρίς στέγαση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

219 φοιτητές θα μείνουν πάλι χωρίς στέγαση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης για τις εστίες, φοιτητές του Πανεπιστημίου Μυτιλήνης πραγματοποίησαν προχτές παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της διοίκησης. Στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο στεγάζονται μόνο 122 φοιτητές σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Θερμή, ενώ δωρεάν στέγαση έχουν αιτηθεί και δικαιούνται 366 φοιτητές.

Να σημειωθεί ότι εδώ κι ένα χρόνο οι ιδιόκτητες εστίες του Πανεπιστημίου στην Καλλιθέα είναι έτοιμες, όμως ο περσινός διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί για την επίπλωση των εστιών είχε αποβεί άκαρπος, καθώς δεν ανταποκρίθηκαν ιδιώτες σε αυτόν. Στις 15 Δεκέμβρη αναμένεται να λειτουργήσουν οι ιδιόκτητες εστίες του ιδρύματος, που όμως θα καλύψουν τις ανάγκες μόνο 122 φοιτητών, ενώ προβλέπεται μόνο σε 25 φοιτητές επιπλέον να δοθούν ενοικιαζόμενα δωμάτια. Δηλαδή, 219 φοιτητές θα παραμείνουν πάλι χωρίς στέγαση. Χτες το απόγευμα, εστιακοί φοιτητές πραγματοποίησαν σύσκεψη προκειμένου να αποφασίσουν την παραπέρα δράση τους.


Ωστόσο, όπως επισημαίνει δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, έντονο είναι και το πρόβλημα που προκαλείται και στη σίτιση. Μέχρι στιγμής σιτίζονται δωρεάν 584 φοιτητές, που όμως θα μειωθούν, καθώς το σχετικό κονδύλι που προβλέπεται από το ίδρυμα αντιστοιχεί σε 2,25 ευρώ για κάθε φοιτητή. Ομως, με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, όπως προβλέπεται για τα νησιά, το κόστος θα ανέρχεται στα 2,80 ευρώ για κάθε φοιτητή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δωρεάν σιτιζόμενοι φοιτητές θα μειωθούν κατά 5,8%, ενώ θα αυξηθεί κατά πολύ και το κόστος σίτισης για τα παιδιά που μέχρι τώρα πλήρωναν 2,80 ευρώ για ένα πιάτο φαΐ.

«Η ιδιωτικοποίηση των σχολών μας εντείνεται ολοένα και περισότερο. Ο δημόσιος χαρακτήρας των σπουδών μας γίνεται όνειρο (...) Ονειρευόμαστε ένα πανεπιστήμιο εντελώς διαφορετικό από αυτούς», επισήμαναν κατά τη χτεσινή τους κινητοποίηση οι φοιτητές, οι οποίοι απαιτούν:

  • Να δοθούν τώρα τα απαραίτητα κονδύλια από το κράτος για να πάρουν ανάσα οι απαξιωμένες υπάρχουσες δομές και να εξασφαλιστεί η κάλυψη όλων των πάγιων εξόδων σε όλες τις σχολές.
  • Σίτιση και στέγαση με κρατική χρηματοδότηση.
  • Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν στις εστίες.
  • Για τους φοιτητές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία άμεσα.
  • Για τους 25 που θα πάρουν δωμάτια από τις 15/12/2016 να τους καλύψει οικονομικά το πανεπιστήμιο αυτούς τους δύο μήνες.
  • Να μείνουν τα υπάρχοντα δωμάτια στη Θερμή ακόμη και όταν ανοίξουν οι καινούργιες εστίες στην Καλλιθέα με σκοπό την εξυπηρέτηση περισσότερων φοιτητών.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr