Διαμάχη για την Ίδρυση ΠΜΣ στη Σάμο
Η ίδρυση Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) στη Σάμο από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθώς και εσωτερικές αντιδράσεις εντός του ΠΑΔΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση τεσσάρων μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του ΠΑΔΑ, το ζήτημα προέκυψε μετά από πρωτοβουλία του Πρύτανη Καθηγητή Παναγιώτη Καλδή, η οποία παρουσιάστηκε μέσω ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων ως τετελεσμένο γεγονός. Η συγκεκριμένη ενέργεια, όπως επισημαίνουν μεταξύ άλλων τα εν λόγω μέλη, αγνόησε τις θεσμικές διαδικασίες των αρμόδιων οργάνων του Ιδρύματος.
ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Λευκός καπνός" στη διαμάχη μεταξύ Πανεπιστημίου Αιγαίου και ΠΑΔΑ / Θα ιδρύσουν κοινό Μεταπτυχιακό στη Σάμο
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγητής Δημήτρης Παπαγεωργίου, εξέφρασε τη διαμαρτυρία του μέσω επίσημης επιστολής προς το Συμβούλιο Διοίκησης του ΠΑΔΑ, επισημαίνοντας ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν είχε καμία προηγούμενη ενημέρωση για την πρωτοβουλία. Στην επιστολή αυτή όπως και σε επίσημη ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου ο Πρύτανης ξεκαθαρίζει ότι, όπως συνέβη στο παρελθόν, το Ίδρυμα θα προσφύγει εκ νέου κατά οποιασδήποτε απόφασης του ΠΑΔΑ για τη λειτουργία Π.Μ.Σ. στη Σάμο. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι πάντα ανοιχτό σε συζητήσεις για συνεργασία, προτάσσοντας τη συνολική ανάπτυξη της Σάμου και των νησιών του Αιγαίου.
Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση των τεσσάρων μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του ΠΑΔΑ όπως και η ανακοίνωση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Ανακοίνωση μελών του Συμβουλίου Διοίκησης ΠΑΔΑ
Αγαπητά μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας,
τη Δευτέρα 25.11.2024, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης ΠΑΔΑ, γίναμε αποδέκτες επιστολής διαμαρτυρίας του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγητή Δημήτρη Παπαγεωργίου, αναφορικά με πρόσφατη πρωτοβουλία του Καθηγητή Παναγιώτη Καλδή, η οποία έγινε γνωστή μέσω ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων [1] και αφορά στην εγκατάσταση εκπαιδευτικής δομής και στην ίδρυση και λειτουργία Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Οινοτουρισμός και Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα» του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στη Σάμο.
Σύμφωνα με την εν λόγω επιστολή καθώς και σχετικό δημοσίευμα [2] διαμαρτυρίας του Πρύτανή του, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ουδέποτε ενημερώθηκε σχετικά και προτίθεται να ασκήσει «αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης που παρανόμως ενδέχεται να λάβουν τα όργανα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για λειτουργία Π.Μ.Σ. στη Σάμο». Αξίζει να σημειωθεί ότι θα πρόκειται για δεύτερη προσφυγή του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο ΣτΕ εναντίον του ΠΑΔΑ. Ο κ. Καλδής είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν (2021) να λειτουργήσει Π.Μ.Σ. σε εγκαταστάσεις που θα διατίθεντο από τον Δήμο Κω, όμως η σχετική απόφαση ακυρώθηκε δυνάμει της υπ’ αριθμ. 1032/2023 απόφασης του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατόπιν της αίτησης ακύρωσης που άσκησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Τα πρόσφατα δημοσιεύματα παρουσιάζουν την ίδρυση του εν λόγω Π.Μ.Σ. ως τετελεσμένο γεγονός, χωρίς ωστόσο να έχει προηγηθεί καμία απόφαση των αρμόδιων οργάνων του Ιδρύματός μας, γεγονός που καταδεικνύει πλήρη απαξίωση των θεσμικών διαδικασιών και των κανόνων που διέπουν την Ακαδημαϊκή λειτουργία και τις στρατηγικές αρχές του Ιδρύματος. Δυστυχώς, οι αυθαίρετα ειλημμένες αποφάσεις του κ. Καλδή δεν πλήττουν μόνο το κύρος και την αξιοπιστία του ιδίου, αλλά εκθέτουν συνολικά το Πανεπιστήμιό μας.
Τα υπογράφοντα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοιες πρακτικές. Είναι απαραίτητο όλες οι αποφάσεις που αφορούν στην στρατηγική ανάπτυξη του Πανεπιστημίου να λαμβάνονται με συλλογικότητα, διαφάνεια και απόλυτο σεβασμό στις θεσμικές διατάξεις, χωρίς να φέρνουν το Πανεπιστήμιό μας σε αντιπαράθεση με άλλα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της χώρας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα μπορούσε, με βάση την ακαδημαϊκή δεοντολογία, να είχε διερευνηθεί η δυνατότητα σύμπραξης των δύο Πανεπιστημίων για την ίδρυση κοινού Διιδρυματικού Π.Μ.Σ.
Δεσμευόμαστε, κατά το μέρος της αρμοδιότητάς μας, να αποτρέπουμε τέτοιου είδους εκτροπές και να διασφαλίζουμε ότι η λήψη αποφάσεων θα γίνεται με διαφάνεια και σε συμφωνία με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Με τιμή,
Τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης ΠΑΔΑ
Αθηνά Γεωργία Αλεξοπούλου
Αρετή Λάγιου
Ευσταθία Παπαγεωργίου
Κλειώ Σγουροπούλου
Πρύτανης: Προσφυγή του Πανεπιστημίου Αιγαίου κατά νέου Π.Μ.Σ. στη Σάμο
Ηλεκτρονικά δημοσιεύματα αναφορικά με την εγκατάσταση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στη Σάμο και την ίδρυση Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο “Οινοτουρισμός και Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα”
Σύμφωνα με πρόσφατα ηλεκτρονικά δημοσιεύματα ιστοσελίδων «την ίδρυση μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Ανατολική Σάμο ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Ανατολικής Σάμου για δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής». Ο Βουλευτής του Νομού Σάμου, κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, είχε επίσημη συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, τον αρμόδιο Αντιπρύτανη και τους Προέδρους των αρμοδίων τμημάτων. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Πάρης Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου κ. Γιάννης Σκούτας και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανατολικής Σάμου, κ. Ιωάννης Χατζηκωνσταντής. Κατά τη συνάντηση αυτή παραδόθηκε η αναλυτική πρόταση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για την ίδρυση «αυτής της εκπαιδευτικής μονάδας στη Σάμο».
Επ’ αυτών θα πρέπει να επισημανθεί ότι:
- Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που διαθέτει στη Σάμο τρία (3) Τμήματα τα οποία λειτουργούν επτά (7) Π.Μ.Σ. με επισπεύδον ίδρυμα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, δεν είχε καμία πρότερη ενημέρωση για αυτό το ζήτημα.
- Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αποφάσισε να λειτουργήσει και το 2021 Π.Μ.Σ. σε εγκαταστάσεις άλλες από αυτές που έχουν ορισθεί ως έδρα των συνεργαζόμενων Τμημάτων, και ειδικότερα σε εγκαταστάσεις που θα διατίθεντο από τον Δήμο Κω. Όμως η σχετική απόφαση ακυρώθηκε δυνάμει της υπ’ αριθμ. 1032/2023 απόφασης του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας κατόπιν αίτησης ακύρωσης που άσκησε, με έννομο συμφέρον, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Τόσο τα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής όσο και οι τοπικοί παράγοντες που φέρεται να μετείχαν στην ανωτέρω συνάντηση έχουν ενημερωθεί ότι προφανώς και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα πράξει το αυτό, ήτοι θα ασκήσει αίτηση ακύρωσης, κατά της απόφασης που παρανόμως ενδέχεται να λάβουν τα όργανα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για λειτουργία Π.Μ.Σ. στη Σάμο.
Οι κάτοικοι και οι φορείς της Σάμου γνωρίζουν πλέον ότι δεν παρέχεται η δυνατότητα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής να λειτουργήσει Π.Μ.Σ. σε εγκαταστάσεις εκτός της έδρας του.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προσβλέπει και συμβάλλει σταθερά στην ανάπτυξη όλης της Σάμου, όπως και όλων των νησιών του Αιγαίου. Και προφανώς είναι πάντα διαθέσιμο να συζητήσει προτάσεις περαιτέρω συνεργασίας.
Ο Πρύτανης
Καθηγητής Δημήτριος Παπαγεωργίου