Δείτε την 69χρονη φοιτήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (ΦΩΤΟ)

Από τα πρόσωπα που θαυμάσαμε πιο πολύ μέσα στο 2014, ήταν η Νίκη Λαζάρου, που στα 69 της χρόνια έγινε φοιτήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η κ. Λαζάρου ήταν αρχικά μία από τις άγνωστες ηρωίδες των πανελλαδικών εξετάσεων, αφού η πορεία της από το 2005 στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας έως σήμερα, απόφοιτη του Εσπερινού Γυμνασίου Μυτιλήνης, δεν ήταν γνωστή.

Το «emprosnet» τον περασμένο Ιούλιο ανακάλυψε την κ. Νίκη όταν βγήκαν τα αποτελέσματα. Απόφοιτη τότε, η κ. Λαζάρου δεν ήξερε αν θα κατάφερνε να περάσει σε ΑΕΙ (μάλιστα μας έλεγε, «δεν πειράζει, θα ξεκινήσω χορωδία»).


Οι επιδόσεις της τον Ιούνιο δε χρειάστηκε να την κάνουν να ταξιδέψει για να μπει στο σχολή που αγαπά, όπως στα 22 της, όταν οι γονείς της την έστειλαν να παντρευτεί στην… Αφρική.

Στη Μυτιλήνη επέστρεψε το 1995 και έκανε το δεύτερο γάμο της, για τον οποίο είναι ιδιαίτερα περήφανη.

Η δύναμη, το πείσμα και το κουράγιο της συγκινεί τους πάντες και πρώτους απ’ όλους τους συμμαθητές, τους καθηγητές, αλλά και όλους εκείνους που βρέθηκαν μαζί στην τάξη από το 2008, όταν αποφάσισε να πάει στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. «Μια μέρα ήρθε η αδελφή μου στο σπίτι και μου είπε ότι την απέρριψαν από ένα σεμινάριο γιατί δεν είχε απολυτήριο.

Αποφασίσαμε να πάμε μαζί. Ήμουν 64 ετών τότε, η αδελφή μου και δυο - τρεις φίλες της σταμάτησαν μετά από ένα μήνα, αλλά εγώ συνέχισα. Βέβαια από την αρχή το είχα συζητήσει με τον Τομ, ο οποίος με παρότρυνε». Δεν ήταν στόχος της ξεκινώντας ξανά το διάβασμα να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις.

Ήθελε απλώς το απολυτήριο. Οι συμμαθητές της όμως και ο διευθυντής του Εσπερινού Σχολείου, Βλάσης Ταμβακέρας, της έβαλαν την ιδέα. Έτσι, έδωσε από τη Θεωρητική Κατεύθυνση, παρά το ότι η ίδια έχει μεγαλύτερη αδυναμία στα Μαθηματικά.

Τα Λατινικά και η Βιολογία και αυτά τα… «αναθεματισμένα τα κυτταροτοξικά που δεν ήξερε πώς να τα γράψει», τη δυσκόλεψαν αρκετά. Οι κόποι της όμως ανταμείφθηκαν και η πρώτη της ξενάγηση στο «Ξενία» έγινε από τον πρύτανη, Στέφανο Γκρίτζαλη.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr