1ο βραβείο στον διαγωνισμό ECOTROPHELIA στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Παν. Αιγαίου

1ο βραβείο στον εθνικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2020 με το καινοτόμο κριτσίνι O-LIVE

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κατέκτησε το 1ο βραβείο στον  εθνικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2020 για τη δημιουργία καινοτόμων οικολογικών προϊόντων, που διοργανώνεται εδώ και 10 χρόνια, από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.

Η φοιτητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποτελούμενη από τον Κ. Ηλία, την Ν. Καβανόζη, τη Ζ. Κοκονόζη, την Π. Μπουσδούνη  και τον Χρ. Τολιόπουλο,  με την καθοδήγηση του επιβλέποντα Επίκουρου Καθηγητή Διατροφής του Ανθρώπου, του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Α. Κουτελιδάκη σε συνεργασία με την εταιρεία «Μπισκότα Παπαδοπούλου», διακρίθηκε -μεταξύ 11 ομάδων- για το καινοτόμο προϊόν O-live,  ένα μοναδικό και οικολογικό κριτσίνι, με πέντε διαφορετικές γεύσεις, που αποτελούνται από 100% ελληνικά φρούτα και λαχανικά.


Αναλυτικότερα, το “O-live” είναι ένα κριτσίνι με γέμιση, το οποίο περιλαμβάνεται στην κατηγορία έτοιμων προς κατανάλωση σνακ. Το O-live έχει διπλή σημασία και o τρόπος γραφής του δίνει έμφαση στη λέξη «live». Είναι ένα καινοτόμο κριτσίνι, ιδανικό ως σνακ κατά τη διάρκεια της μέρας. Διατίθεται σε πέντε διαφορετικές γεύσεις, για να ικανοποιήσει τις γευστικές απαιτήσεις των καταναλωτών. Διατροφικά, το προϊόν είναι ένα πλήρες σνακ, με όλα τα απαραίτητα μακροθρεπτικά συστατικά. Αποτελεί πηγή φυτικών ινών λόγω των επιλεγμένων αλεύρων και πρωτεϊνών λόγω του συνόλου των συστατικών του. Το προϊόν είναι μοναδικό στην κατηγορία του λόγω του τεχνολογικού του σχεδιασμού και της διαδικασίας παραγωγής (τεχνολογία rolling), που επιτρέπουν στο κριτσίνι τη γέμιση. Επιπλέον, η σύνθεση της ζύμης και των γεμίσεων αναπτύχτηκε επιμελώς με συγκεκριμένα συστατικά και χρήση της τεχνολογίας λυοφιλίωσης προκειμένου να ικανοποιηθούν οι διατροφικοί ισχυρισμοί και οι ισχυρισμοί ελληνικότητας των φρούτων, λαχανικών, ταχινιού και κολοκυθόπαστας. Η καινοτομία του προϊόντος ενισχύεται από την παρουσία του αλεύρου από σπόρο/πομάσα ελιάς, το οποίο είναι παραπροϊόν της βιομηχανίας ελαιολάδου. Η εκμετάλλευση ενός παραπροϊόντος με περίπου 200.000 τόνους παραγωγής μόνο στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει το οικολογικό προφίλ του προϊόντος, το οποίο ενισχύεται ιδιαίτερα από τη χάρτινη βιοδιασπόμενη συσκευασία.

Η νικήτρια ομάδα παρέλαβε το βραβείο σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση που οργανώθηκε από τον ΣΕΒΤ,  την Τρίτη 8/9/20 και στη συνέχεια, θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό ECOTROPHELIA, που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων «SIAL» στο Παρίσι, στις 18-19/10/2020.

Ομάδα Φοιτητών: Ηλίας Κωνσταντίνος, Καβανόζη Νικολέττα, Κοκονόζη Ζαχαρούλα, Μπουσδούνη Πανωραία, Τολιόπουλος Χρήστος

Επιβλέπων Καθηγητής: Επίκουρος Καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου Κουτελιδάκης Αντώνιος

Υποστηρικτική Ομάδα: Υποψ. Διδακτ. Κωνσταντινίδη Μ., Απόφοιτη Καπόλου Κ.

Συνεργαζόμενη Εταιρεία: Μπισκότα Παπαδοπούλου

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr