Συνενώνεται η ΑΣTEP με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου!

Συνενώνεται η ΑΣTEP με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου!

“Σάρκα και οστά” φαίνεται πως παίρνει ένα αίτημα δεκαετιών της τοπικής κοινωνίας, καθώς την Πέμπτη 7 Μαρτίου με εισήγηση της Πρυτάνισσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Χρυσής Βιτσιλάκη, η Σύγκλητος έκανε δεκτή την πρόταση ίδρυσης «Τμήματος Σπουδών Φιλοξενίας, Αναψυχής και Εκδηλώσεων», ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην εκπαίδευση του Τουρισμού.

Ο πολυπόθητος στόχος θα επιτευχθεί μέσα από την πρόταση συνένωσης πλέον του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την ΑΣΤΕΡ, επιτυγχάνοντας την ανωτατοποίηση μέσω πανεπιστημιακού τμήματος μιας Σχολής που έχει γράψει κατά το παρελθόν ιστορία στην τουριστική εκπαίδευση της χώρας πλην όμως στα τελευταία χρόνια αδυνατεί να ακολουθήσει τις εξελίξεις, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα.  


Μιλώντας στην “δημοκρατική” η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Χρυσή Βιτσιλάκη ανέφερε ότι μετά την θετική απόφαση της Συγκλήτου, απομένει η έγκριση του υπουργού Παιδείας προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση και αφού δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ίδρυση του “Τμήματος Σπουδών Φιλοξενίας, Αναψυχής και Εκδηλώσεων”.

«Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της ροδιακής κοινωνίας, των εργαζομένων αλλά και των σπουδαστών της ΑΣΤΕΡ. Αυτό που ήθελε και χρειαζόταν η Ρόδος για τη λειτουργία της ΑΣΤΕΡ θα πραγματώνεται πλέον μέσα από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου» δήλωσε η κ. Χρυσή Βιτσιλάκη εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τις εξελίξεις.

Όπως έκανε γνωστό, βρίσκεται σε επαφή με τους τοπικούς βουλευτές ζητώντας την στήριξή τους προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα, καθώς το μόνο που απομένει είναι η έγκριση του Υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση και λειτουργία του Τμήματος Σπουδών Φιλοξενίας, Αναψυχής και Εκδηλώσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο.

«Το διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των εκπροσώπων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, για την ανωτατοποίηση της ΑΣΤΕΡ, έρχεται πλέον να γίνει πράξη μέσω της συνένωσης και ανάπτυξης των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Σχολής σε πανεπιστημιακό επίπεδο, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δια της δημιουργίας Τμήματος Σπουδών Φιλοξενίας και Εκδηλώσεων».

Νέες προοπτικές 

από την έγκριση Ίδρυσης Κέντρου Επαγγελματικής 

Εκπαίδευσης

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έλαβε ακόμα μια σημαντική απόφαση που δημιουργεί νέα δεδομένα στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στον τομέα του Τουρισμού. Αποφάσισε την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης το οποίο μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην επαγγελματική κατάρτιση των εργαζομένων στον τουρισμό.

«Σε συνεργασία που ήδη έχουμε με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, και λοιπούς επαγγελματικούς φορείς της Ρόδου στοχεύουμε να προσδιορίσουμε και νέα αντικείμενα για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών που η αγορά χρειάζεται, πλέον της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, μέσω της λειτουργίας διετών προγραμμάτων σπουδών σε επιμέρους επαγγελματικά πεδία του τουρισμού, καθώς εγκρίθηκε επίσης από τη Σύγκλητο και η εισήγηση για την ίδρυση Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Έτσι σε συνεργασία με όλους τους εκπροσώπους που αναπτύσσουν δραστηριότητα επαγγελματική στον χώρο, θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε -εφόσον υπάρχουν και τα διαθέσιμα στελέχη- όχι μόνο επιστήμονες του χώρου της φιλοξενίας και της αναψυχής μέσω του πανεπιστημιακού τμήματος που ενσωματώνει, μεταξύ άλλων, τα αντικείμενα της ΑΣΤΕΡ, αλλά και εξειδικευμένους επαγγελματίες που θα λάβουν από το Πανεπιστήμιο πλέον, πιστοποιητικό ολοκλήρωσης επαγγελματικής εκπαίδευσης», επεσήμανε η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Όπως εξήγησε η κ. Χρυσή Βιτσιλάκη στη “δημοκρατική”, το Τμήμα Σπουδών Φιλοξενίας, Αναψυχής και Εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το Τμήμα Τουρισμού της Χίου, καθώς η στόχευση δεν είναι η αναπαραγωγή ακόμη ενός Τμήματος Τουρισμού αλλά η εξειδίκευση μέσω ενός συμπληρωματικού διεπιστημονικού Τμήματος, στο αντικείμενο της φιλοξενίας και της αναψυχής.

«Το ζητούμενο είναι, αφού λάβουμε την έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας, να προχωρήσουμε κατά το δυνατόν ταχύτερα και με την σύμπνοια των τοπικών φορέων ώστε αυτό που τώρα αποτελεί το κέλυφος της άλλοτε κραταιάς ΑΣΤΕΡ, η οποία στελέχωσε επί δεκαετίες με διεθνώς αναγνωρισμένη επιτυχία τον ξενοδοχειακό χώρο, να μπορέσει να λειτουργήσει σε πανεπιστημιακό πλέον επίπεδο. Είναι γεγονός ότι έχει αναπτυχθεί ραγδαία τόσο η επιστημονική γνώση όσο και η οικονομική δραστηριότητα, και τα αντικείμενα που παλαιότερα η ΑΣΤΕΡ θεράπευε όταν ήταν και η μόνη μορφή επαγγελματικής εκπαίδευσης στο χώρο του τουρισμού, τώρα πλέον μπορούν να ενταχθούν σε δύο διαφορετικά εκπαιδευτικά επίπεδα. Το ένα είναι η πανεπιστημιακού επιπέδου εκπαίδευση με την ίδρυση και λειτουργία του Τμήματος Σπουδών Φιλοξενίας, Αναψυχής και Εκδηλώσεων και το δεύτερο είναι η πιο εξειδικευμένη διετής επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση που θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγικούς και επιχειρηματικούς φορείς όπως την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, τα Επιμελητήρια, το Εργατικό Κέντρο, κ.ά. ώστε να υπάρχουν προγράμματα παραγωγής, εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης εξειδικευμένων στελεχών επί μέρους δραστηριοτήτων του χώρου», δήλωσε η Πρυτάνισσα.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr