Η Ιατρική Αθηνών στην τη 200ή θέση ανάμεσα σε 4.000 πανεπιστήμια στον κόσμο

Προσφάτως δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης Πανεπιστημίων από τον οργανισμό QS (Quacquarelli Symonds). Τα αποτελέσματα αυτά είναι ιδιαιτέρως θετικά για την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο σπουδών και έρευνας αλλά και την αποδοχή και την εκτίμηση προς τους αποφοίτους της Σχολής μας αναφέρει ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

Όπως θα παρατηρήσετε στα στοιχεία που παρατίθενται από την QS, η Σχολή μας βρίσκεται παγκοσμίως στις θέσεις 201-250, μεταξύ 4.438  Πανεπιστημίων, διατηρώντας την ίδια θέση σε σχέση με την περσινή κατάταξη.

Η ανώτερη βαθμολογία ανά κριτήριο είναι 100. Ορισμένα σημεία στα οποία θα πρέπει να δοθεί έμφαση είναι τα εξής:

  • Στα δύο κριτήρια που αφορούν το ερευνητικό έργο και την επιρροή (Ετεροαναφορές ανά δημοσίευση και H –Index), η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία στην Ελλάδα.
  • Στο κριτήριο H-index, η Σχολή μας βρίσκεται στη θέση 158 παγκοσμίως, ξεπερνώντας Ιατρικές Σχολές εγνωσμένου κύρους.

Τα κριτήρια της QS, παρά τις ενστάσεις που βάσιμα εκφράζονται τόσο γι’ αυτά όσο και για τη γενικότερη μεθοδολογία που ακολουθείται,  περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

1.Ακαδημαϊκή Φήμη μέσω έρευνας ερωτηματολογίων. Στο ερωτηματολόγιο χρησιμοποιούνται Πανεπιστημιακοί διαφόρων ειδικοτήτων και ερωτόνται για τα κατά τη γνώμη τους 30 καλύτερα πανεπιστήμια, χωρίς να μπορούν να επιλέξουν το δικό τους. Στην έρευνα του 2017 χρησιμοποιήθηκαν 74.651 ερωτηματολόγια από Πανεπιστημιακού που προέρχονται από όλον τον κόσμο και σε βάθος πενταετίας.

2. Έρευνα ερωτηματολογίων εργοδοτών. Πρόκειται για ίδιου τύπου με την προηγούμενη έρευνα ερωτηματολογίων, μόνο που απευθύνεται σε δείγμα εργοδοτών των αποφοίτων των πανεπιστημίων. Στην έρευνα του 2017 χρησιμοποιήθηκαν 40.643 ερωτηματολόγια. Το κριτήριο αυτό θεωρείται ότι αντανακλά την ποιότητα διδασκαλίας των πανεπιστημίων, όπως διαπιστώνεται από τους εργοδότες και τους αυτοαπασχολούμενους.

3.  Αριθμό ετερο-αναφορών ανά εργασία. Η QS χρησιμοποιεί τα δεδομένα της βάσης Scopus. Αθροίζεται ο συνολικός αριθμός ετερο-αναφορών σε εργασίες της τελευταίας πενταετίας που συνεγράφησαν από μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου πάνω στο συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα και διαιρούνται με τον αντίστοιχο συνολικό αριθμό των καθηγητών.

4. H-index: Αυτό το κριτήριο εφαρμόζεται μόνο στα τα επί μέρους επιστημονικά πεδία, όπως η Ιατρική. Πρόκειται για το γνωστό μας h-index, αλλά προσαρμοσμένο σε ομάδες εργασιών. Συγκεκριμένα, προσμετράται ο αριθμός ετερο-αναφορών για κάθε εργασία του ιδρύματος πάνω στον συγκεκριμένο τομέα και ο αριθμός h-index υποδηλώνει ότι h εργασίες έχουν πάνω από h αναφορές. Χρησιμοποιούνται 2 δείκτες, το h1 που αφορά τις εργασίες που χαρακτηρίζονται ως ανήκουσες σε βασικό επιστημονικό τομέα (π.χ. Life Science and Medicine) και το h2 που αφορά τις εργασίες που χαρακτηρίζονται ως ανήκουσες MONO σε συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα (π.χ. Medicine). Οι δύο δείκτες συναθροίζονται (μέσος όρος) με βάρος διπλάσιο στον h2.

Θέλω να τονίσω τη σημασία της αναγραφής του National and Kapodistrian University of Athens, School of Medicine σε κάθε εργασία ή ανακοίνωσή μας. Μόνο τότε είμαστε σίγουροι ότι η εργασία θα καταγραφεί σωστά στη βάση δεδομένων. Είναι επίσης σημαντική η δημιουργία προσωπικής ιστοσελίδας (εντός του UOA.gr) στα ελληνικά και στα αγγλικά. Η χρήση σε ανακοινώσεις, έγγραφα, αναρτήσεις στο ίντερνετ κλπ, του url του Πανεπιστημίου (www.uoa.gr) ή του Τμήματος το οποίο υπηρετούμε, αυξάνει την αναγνωσιμότητα των ιστοσελίδων μας.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Καθηγητή Πέτρο Σφηκακή, τον Αν,. Καθηγητή Θοδωρή Παπαϊωάννου, το στέλεχος της ΜΟΔΙΠ του ΕΚΠΑ Κώστα Μπουρλετίδη και τον Υπεύθυνο Γραφείου Τύπου του ΕΚΠΑ Δημήτρη Κουτσομπόλη για τη συνδρομή τους στην καταγραφή των απαραίτητων δεδομένων που χρησιμοποιούνται από τα συστήματα αξιολόγησης (Ranking Systems). Θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους για την εγγραφή τους στο google scholar ούτως ώστε να αποτυπώνεται καλύτερα και ευρύτερα η απήχηση του ερευνητικού έργου της Σχολής μας.

Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλες και όλους τους συναδέλφους για το έργο τους και την προσπάθεια που κατέβαλλαν και καταβάλλουν για να διατηρήσουν σε υψηλό επίπεδο το ακαδημαϊκό έργο που συντελείται στη Σχολή μας.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε ως Χώρα και ως Ίδρυμα, θα συνεχίσουμε μαζί και ενωμένοι την προσπάθειά μας. Το έργο μας αναγνωρίζεται διεθνώς και η επίδραση της έρευνάς μας είναι πολύπλευρη. Αυτό το έργο οφείλουμε και μπορούμε να το αναδείξουμε ακόμα περισσότερο και καλύτερα.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Θάνος Δημόπουλος

Πρύτανης ΕΚΠΑ

Όλα τα Φοιτητικά Νέα του Πανεπιστημίου Αθηνών στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Όλα τα τελευταία νέα για τις Κατατάξεις Πανεπιστημίων μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr χορηγός επικοινωνίας του QS World University Rankings (topuniversities.com)

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr