Ο Γιάνης Βαρουφάκης επιστρέφει στα αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επιστρέφει στα αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επιστρέφει στα αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου Αθηνών, και δη στο εμβληματικό κτίριο της οδού Σόλωνος, όπου βρίσκεται η έδρα του τμήματός του. Ωστόσο, ζητάει να είναι μερικής απασχόλησης και μόνο στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρουφάκης εισήλθε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2000, έχοντας ήδη κάνει καριέρα σε πανεπιστήμια του εξωτερικού (πριν από το Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε θέση αναπληρωτή καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ).


Πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015, είχε πάρει επιστημονική άδεια και άρα δεν δίδασκε στο τμήμα του. Η εκλογή του μεταξύ των 300 της ελληνικής Βουλής και η μετέπειτα ανάληψη του υπουργικού χαρτοφυλακίου οδήγησαν τον πανεπιστημιακό σε αναστολή καθηκόντων. Αυτήν τη στιγμή, σε αναστολή καθηκόντων βρίσκονται επίσης ο νυν υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος διδάσκει στο ίδιο τμήμα από το 2010 (πριν ήταν στο ΟΠΑ), και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Βαρουφάκης όπως γράφει η "Καθημερινή" ζητάει να επιστρέψει στη διδασκαλία ως μερικής απασχόλησης αλλά μόνο στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, δηλαδή θα έχει την τυπική υποχρέωση για τρεις διδακτικές ώρες την εβδομάδα χωρίς την υποχρέωση για διοικητικό έργο. Επίσης, σε καθεστώς μερικής απασχόλησης βρίσκεται η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη και ο Νίκος Θεοχαράκης, πρώην (επί υπουργίας Βαρουφάκη) γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών και νυν πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Η αίτηση του κ. Βαρουφάκη έχει λάβει θετική γνώμη από τη γενική συνέλευση του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, η απόφαση της οποίας, ωστόσο, είναι μόνο γνωμοδοτική. Το θέμα έχει περάσει στην Κοσμητεία της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (κοσμήτορας είναι ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης) με επίσης γνωμοδοτική αρμοδιότητα. Την τελική απόφαση θα λάβει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος.

Ωστόσο, στο αίτημα του κ. Βαρουφάκη προβάλλονται νομικές ενστάσεις. Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει ότι για τη μετατροπή της εργασιακής σχέσης ενός πανεπιστημιακού από πλήρους σε μερικής απασχόλησης ο αιτών πρέπει να έχει έμμισθη θέση σε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα. Κάτι που δεν εμφάνισε στην αίτησή του ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος επικαλείται τις θέσεις του ως επιτίμου σε ΑΕΙ της Βρετανίας (King’s College), της Ιταλίας (Τορίνο) και του Σίδνεϊ. Ετσι, βαρύνουσας σημασίας θα είναι η άποψη που θα διατυπώσει επί του θέματος η νομική υπηρεσία του ΕΚΠΑ. Εάν η άποψη είναι απορριπτική, ο κ. Βαρουφάκης πρέπει είτε να επιστρέψει ως πλήρους απασχόλησης είτε να διερευνήσει εάν έχει υπόλοιπο επιστημονικής αδείας ή να παραιτηθεί.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr