ΕΚΠΑ, Σημαντική διάκριση, ερευνητική ομάδα, Τμήματος Χημείας

ΕΚΠΑ | Σημαντική διάκριση για την ερευνητική ομάδα του Τμήματος Χημείας

Tην Παρασκευή 26/2/2016 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος εργασίας Future and Emerging Technologies (FET Open), του προγράμματος πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έρευνα και την καινοτομία Horizon 2020. Η ερευνητική πρόταση με τίτλο «LUMIBLAST / A paradigm shift in cancer therapy – using mitochondria-powered chemiluminescence to non-invasively treat inaccessible tumours», στη οποία συμμετέχει η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Χημείας με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Λέκτορα κ. Γ. Βουγιουκαλάκη, κατετάγη έκτη ανάμεσα σε 821 ερευνητικές προτάσεις, που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της παραπάνω πρόσκλησης πανευρωπαϊκά σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Το έργο LUMIBLAST στοχεύει στην ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής θεραπείας που θα αντιμετωπίζει, με μη επεμβατικό τρόπο, δύσκολα προσεγγίσιμους καρκινικούς όγκους, όπως το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα (glioblastoma multiforme / κακοήθης όγκος εγκεφάλου). Η συγκεκριμένη θεραπεία, θα χρησιμοποιεί την ίδια την ενέργεια που παράγεται από τα μιτοχόνδρια των καρκινικών κυττάρων για την αυτοτροφοδοτούμενη καταστροφή τους. Στόχος της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ο σχεδιασμός και η σύνθεση των οργανικών μορίων που θα επιτυγχάνουν την θεραπεία αυτή.

Εκτός από την ερευνητική ομάδα του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο ερευνητικό πρόγραμμα LUMIBLAST θα συμμετάσχουν το Oslo University Hospital (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Prof. K. Berg), το Universitat Politècnica de València (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Prof. M. Miranda), το University of Oslo – School of Pharmacy (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Prof. H. H. Tønnesen) και η εταιρία Knight Scientific Limited από το Ηνωμένο Βασίλειο (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Dr. J. Knight).

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη πρόσκληση υποβολής προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε το υψηλότερο επίπεδο ανταγωνισμού μέχρι σήμερα και το χαμηλότερο πανευρωπαϊκό ποσοστό επιτυχίας (1,3%) με χρηματοδοτούμενες μόλις 11 από τις 821 ερευνητικές προτάσεις από όλα τα γνωστικά αντικείμενα. Η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος LUMIBLAST για τα 4,5 χρόνια διάρκειας του είναι 3.031.375 Ευρώ.

Ήδη κατατίθενται διπλώματα ευρεσιτεχνίας με ισχύ σε όλες τις χώρες του κόσμου, αναφορικά με τη βασική ιδέα του εν λόγω προγράμματος.

Περισσότερα νέα που αφορούν το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr