δίδακτρα ΕΚΠΑ, μεταπτυχιακό ΕΚΠΑ, φοιτητές ΕΚΠΑ Ούτε σκέψη για δίδακτρα σε μεταπτυχιακό αναφέρουν φοιτητές του ΕΚΠΑ

Ούτε σκέψη για δίδακτρα σε μεταπτυχιακό αναφέρουν φοιτητές του ΕΚΠΑ

Ο Φοιτητικός Σύλλογος Ιστορικού - Αρχαιολογικού του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) προσανατολίζεται σε νέα κινητοποίηση στις 17 Μάρτη με κύριο αίτημα «Ούτε σκέψη για δίδακτρα σε μεταπτυχιακό».

Πιο συγκεκριμένα ο Σύλλογος προχωρά σε πλατιά ενημέρωση όλων των φοιτητών και προγραμματίζει νέα κινητοποίηση στις 17 Μάρτη.


Είσαι Φοιτητής στο ΕΚΠΑ; Κάνε LIKE στην σελίδα «Φοιτητές ΕΚΠΑ» για να είσαι πάντα ενημερωμένος για όλα τα φοιτητικά νέα του Πανεπιστημίου!

«Παίρνουμε τα μέτρα μας. Προετοιμάζουμε τον αγώνα μας», είναι το μήνυμα που στέλνει ο Φοιτητικός Σύλλογος Ιστορικού - Αρχαιολογικού του Πανεπιστημίου Αθήνας, στην πρόταση μερίδας καθηγητών για επιβολή διδάκτρων σε μεταπτυχιακό στην Αρχαιολογία. Ηδη ο Φοιτητικός Σύλλογος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες πλατιάς ενημέρωσης των φοιτητών σε όλα τα έτη και τα αμφιθέατρα, ενώ το θέμα θα απασχολήσει και την εκλογοαπολογιστική συνέλευση του συλλόγου που θα γίνει την Τρίτη 1 Μάρτη. Ο Σύλλογος προσανατολίζεται και σε νέα κινητοποίηση στις 17 Μάρτη, οπότε θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση της ΓΣ του τμήματος με αντικείμενο την ψήφιση της παραπάνω πρότασης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες ο Σύλλογος των φοιτητών και ο Σύλλογος των μεταπτυχιακών είχαν καταφέρει με τη δυναμική τους παρέμβαση να αποτρέψουν τη συζήτηση και ψήφιση της επιβολής διδάκτρων στο μεταπτυχιακό, επισημαίνοντας ότι είναι το πρώτο βήμα για σοβαρότερες εξελίξεις και γενίκευση των διδάκτρων και στα υπόλοιπα μεταπτυχιακά. Η συζήτηση που είχε πραγματοποιηθεί από τους καθηγητές παρέπεμπε σε «μίτινγκ» επιχειρηματικού ομίλου, με όρους, όπως, «εξωστρέφεια», «ανταγωνιστικότητα», «ελκυστικότητα», να δομούν τα επιχειρήματα υπέρ του επί πληρωμή μεταπτυχιακού.

Η συνέλευση κατέληξε στο να συσταθεί μια επιτροπή η οποία καλείται μέχρι τις 17 Μάρτη να εξετάσει συνολικά το χαρακτήρα τόσο του υπάρχοντος μεταπτυχιακού στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ (καθώς αυτό λήγει τον Αύγουστο), όσο και του νέου που θα δημιουργηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των καθηγητών δε διαφώνησαν επί της ουσίας με την πρόταση που επεξεργάστηκε ομάδα καθηγητών, δηλαδή με την ύπαρξη μεταπτυχιακού με δίδακτρα, αλλά με επιμέρους ζητήματα, όπως η χρονική διάρκεια του μεταπτυχιακού, η «ανταγωνιστικότητά» του, η κατανομή των κονδυλίων, οι όροι ένταξης στο μεταπτυχιακό.

Ο Σύλλογος Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού προειδοποιεί να μην τολμήσουν ούτε να το σκεφτούν να βάλουν μεταπτυχιακό με δίδακτρα, υπογραμμίζει ότι «η απόφαση αυτή έχει βαθιά πολιτική χροιά και απαντά σ' ένα κύριο ερώτημα. Τι πτυχία και τι μεταπτυχιακά θέλουμε; Πτυχία με λειψή επιστημονική κατάρτιση και αξία και μεταπτυχιακά τα οποία θα προσφέρονται για μια απλή εξειδίκευση και θα μπορούν να αγοράζονται ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς; Η πτυχία - αποκλειστικά διαβατήρια για εργασία που να προσφέρουν υψηλή μόρφωση και ειδίκευση και μεταπτυχιακά που πραγματικά να εξυπηρετούν την προώθηση και την εξέλιξη της επιστήμης;».

  • Ο Φοιτητικός Σύλλογος Ιστορίας και Αρχαιολογίας καλεί επίσης τους φοιτητές να βάλουν τη δική τους πινελιά στην εφημερίδα τους, την εφημερίδα του φοιτητικού Συλλόγου, γράφοντας ένα άρθρο με προτεινόμενη θεματολογία: Ιστορία, Αρχαιολογία, Πολιτισμός, Επικαιρότητα, Αθλητισμός, Σάτιρα, και ό,τι άλλο ενδιαφέρει τον κάθε φοιτητή. Η επικοινωνία μπορεί να γίνεται με το e-mail του συλλόγου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και το e-mail της συντακτικής ομάδας είναι: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα που αφορούν το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr