Σοβαρό, ατύχημα, εργαστήριο, Ιατρικής, Σχολής, ΕΚΠΑ, Πανεπιστημίου. Αθηνών Σοβαρό ατύχημα στο εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Σοβαρό ατύχημα στο εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (Πανεπιστημίου Αθηνών)

Υπάλληλος του ΕΚΠΑ (συμβασιούχος που εργάζεται 12 χρόνια) νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Γεννηματά, στη μονάδα εγκαυμάτων, μετά από  ατύχημα  ατύχημα που συνέβη  στο Εργαστήριο Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής , κατά τη διαδικασία ταρίχευσης πτωμάτων που χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τοξικά υλικά (φαινόλη και φορμόλη) προκάλεσαν εγκαύματα στο πρόσωπο και το θώρακα του υπαλλήλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΕΚΠΑ:


Α. Η Διεύθυνση του Εργαστηρίου, την περασμένη βδομάδα, αποφάσισε να αντικαταστήσει τα βασικά εργαλεία ταρίχευσης, με έναν ψεκαστήρα αμφιβόλου ποιότητας. Προέβη σε αυτή την κίνηση, παρά τις σοβαρές ενστάσεις του εξειδικευμένου συναδέλφου μας, με στόχο την εντατικοποίηση της δουλειάς και την αύξηση της παραγωγικότητας…

Β. Στο χώρο ταρίχευσης, κατά την ώρα του ατυχήματος, εκτός από το συμβασιούχο υπάλληλο, βρισκόταν πτυχιούχος Ιατρικής ο οποίος, κατόπιν εντολών της Διεύθυνσης του Εργαστηρίου, συμμετείχε στην ταρίχευση χωρίς να έχει καμιά εξειδίκευση και καμιά σχέση με το αντικείμενο.

Γ. Κατά τη διάρκεια της ταρίχευσης, τα τοξικά καυστικά υγρά από το μηχάνημα ψεκασμού εκτοξεύτηκαν στο πρόσωπο και το θώρακα του συναδέλφου, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή.

Δ. Οι τραγικές έως ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στο ταριχευτήριο του ΕΚΠΑ είναι γνωστές στους υπεύθυνους. Καμιά ενέργεια δεν έχει γίνει στην κατεύθυνση της βελτίωσής τους. Παρ’ ό,τι προ τετραετίας έγινε ανακαίνιση σε όλο το Εργαστήριο Ανατομίας (στα γραφεία των καθηγητών και αλλού), ο συγκεκριμένος χώρος παρέμεινε στην οικτρή κατάσταση που ήταν. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον ευαίσθητο αυτό χώρο της Ιατρικής Σχολής δεν είχε γίνει καθαρισμός επί δύο χρόνια, μέχρι πριν 15 μέρες που έγινε, χωρίς έκτοτε να επαναληφθεί.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Οι διοικητικοί θα προχωρήσουν αύριο σε κινητοποίηση στο ανατομείο της Ιατρικής Σχολής στις 10 το πρωί.

Είσαι Φοιτητής στο ΕΚΠΑ; Κάνε LIKE στην σελίδα «Φοιτητές ΕΚΠΑ» για να είσαι πάντα ενημερωμένος για όλα τα φοιτητικά νέα του Πανεπιστημίου!

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr