ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Κατάληψη, Ίδρυμα Νεολαίας, Δια Βίου Μάθησης, φοιτητές, εστίες

Κατάληψη στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης από φοιτητές για τις εστίες

Σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης) προχώρησαν σήμερα αντιπροσωπείες φοιτητών από τρεις φοιτητικές εστίες της Αθήνας (φοιτητική Εστία Αθηνων, Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνων και Νέες Φοιτητικές Εστίες Πολυτεχνείου), με βασικό αίτημα την παροχή στέγασης σε 164 φοιτητές που έρχονται απο την επαρχία και των οποίων οι αιτήσεις δεν έγιναν δεκτές από την αρμόδια διεύθυνση του πανεπιστημίου Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την εξέταση 320 αιτήσεων για στέγαση στην εστία του ΕΚΠΑ, έγιναν δεκτές οι 156, με αποτέλεσμα 164 φοιτητές να έχουν πρόβλημα στέγασης και, κατά συνέπεια, πρόβλημα συνέχισης των σπουδών τους, καθως πρόκειται για φοιτητές που σπουδάζουν στην Αθήνα, αλλά έχουν έρθει απο την επαρχία. 

Όπως ανέφερε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του συντονιστικού των φοιτητικών εστιών, ο κύριος λογος απόρριψης των αιτήσεων είναι η έλλειψη κονδυλίων από πλευράς πανεπιστημίου, όμως, όπως είπε χαρακτηριστικά, η στέγαση των φοιτητών αυτών είναι «ανάγκη που καίει», καθώς «πρέπει οι φοιτητές να βάλουν σε μια τάξη και τη ζωή και τις σπουδές τους». Σίγουρα, η καθυστέρηση της εξέτασης των φακέλων ειναι ενα γραφειοκρατικό ζήτημα που θα πρέπει να εξεταστεί στο μέλλον πώς θα μπορέσει να ξεπεραστεί, ωστόσο, το γεγονός ότι οι αιτούντες δωμάτιο στις εστίες ειναι δικαιούχοι, αλλα δεν τους παρέχεται στέγαση, λόγω της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων, καθιστά το ζήτημα «φλέγον».

Ετσι, το συντονιστικό των εστιών κατέθεσε αίτημα για τη στέγαση των 164 φοιτητών σε εκπρόσωπο της διοίκησης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και παράλληλα, το κοινοποίησε στην ηγεσία του υπουργείου Παιδειας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και ειδικότερα, στον υπουργό Νίκο Φίλη και την αναπληρώτρια υπουργό Σία Αναγνωστόπουλου, αλλα και στον αρμόδιο αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ Γιώργο Πολυμενέα. Συμφωνα με πληροφορίες, η απάντηση απο μέρους του πανεπιστημίου Αθηνών συμμερίζεται τον προβληματισμό των φοιτητών, ωστόσο τονίζει τη δυσκολία που υπάρχει για την εύρεση κονδυλίων που θα καταστήσει το κόστος στέγασης των υπολοίπων φοιτητών διαχειρίσιμο. 

Οι φοιτητές, πάντως, απο την πλευρά τους, περιμένουν την αντίδραση του υπουργείου και τονίζουν ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση, ούτως ώστε οι πρωτοετείς φοιτητές να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν στην επαρχία, ματαιώνοντας την έναρξη των σπουδών τους και όλοι οι φοιτητές να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr