τελευταία, νέα, Πανεπιστημίου Αθηνών, ΕΚΠΑ, νεα εκπα, nea ekpa

Όλα τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)

Σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα στην Πύλο από τη σκαπάνη του Jack L. Davis και της Sharon R. Stocker

Μια σπουδαία ανακάλυψη έφερε στο φως η σκαπάνη του μέλους του Σ.Ι. του Ε.Κ.Π.Α., Jack L. Davis και της Sharon R. Stocker, καθηγητών από το Πανεπιστήμιο του Cincinnati, στην Πελοπόννησο. Ασύλητος, πλούσια κτερισμένος, λακκοειδής τάφος ανακαλύφθηκε το καλοκαίρι από τη διεθνή ομάδα αρχαιολόγων, πλησίον του μυκηναϊκού ανακτόρου του Νέστορος, στον Άνω Εγκλιανό, στη Χώρα του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Ο τάφος, ο οποίος ανήκε σε πολεμιστή, χρονολογείται περίπου το 1500 π.Χ. (Υστεροελλαδική ΙΙ περίοδος) και αποτελεί την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της Ηπειρωτικής Ελλάδας, που έχει έρθει στο φως τα τελευταία εξήντα πέντε χρόνια.

Είσαι Φοιτητής στο ΕΚΠΑ; Κάνε LIKE στην σελίδα «Ενημέρωση φοιτητών ΕΚΠΑ» για να είσαι πάντα ενημερωμένος για όλα τα φοιτητικά νέα του Πανεπιστημίου!

Δίπλα στον πολεμιστή είχαν εναποτεθεί: χάλκινο σπαθί με επιχρυσωμένη ελεφαντοστέινη λαβή, χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια και κύπελλα, σπάνια χρυσή αλυσίδα, ασημένια κύπελλα -ορισμένα με χρυσά χείλη-, χάλκινα αγγεία και κύπελλα, χάλκινος αμφορέας, χάλκινες πρόχοι, καθώς και χάλκινες λεκανίδες, περισσότεροι από πενήντα σφραγιδόλιθοι, τεμάχια ελεφαντοστού με εγχάρακτες παραστάσεις και περισσότερες από χίλιες (1.000) ψήφοι από πολύτιμους λίθους. Πολλά από αυτά τα αντικείμενα είναι έργα μινωικής τεχνοτροπίας.

Σύμφωνα με τους ανασκαφείς, οι οποίοι εργάζονται συστηματικά πάνω από 25 χρόνια στην περιοχή της Πυλίας, η ανακάλυψη ασύλητου λακκοειδούς τάφου, εντός του οποίου είχε ενταφιασθεί νεαρός άνδρας, ηλικίας 30-35 ετών, που συνοδευόταν από περισσότερα από 1.400 μοναδικά αντικείμενα, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η υψηλή ποιότητα των αντικειμένων αποδεικνύει ότι η Πύλος, όπως και οι Μυκήνες στη ΒΑ Πελοπόννησο, είχε έντονα επηρεαστεί από τη μινωική τέχνη γύρω στο 1.500 π.Χ. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι δεν βρέθηκε μυκηναϊκή ή μινωική κεραμική στον τάφο.

Το έργο των μελών της ευρύτερης επιστημονικής κοινότητας του Ε.Κ.Π.Α., όπως του διακεκριμένου καθηγητή Jack L. Davis ως μέλους του Σ.Ι., τιμά το Πανεπιστήμιό μας και αποτελεί μια ακόμα συμβολή στη διεθνή του αναγνωρισιμότητα.

Διαβάστε ακόμη: Η ανακοίνωση καθηγητών για το υπό κατάληψη Τμήμα του ΕΚΠΑ

O Πρύτανης

του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών

σας προσκαλούν στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η ιστορία του, 1837-1937

των Κώστα Γαβρόγλου, Βαγγέλη Καραμανωλάκη, Χάιδως Μπάρκουλη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 18.00 στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης»

(κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο.

Χαιρετισμοί από:

- τον Υπουργό Παιδείας, κύριο Νίκο Φίλη.

- την Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας, καθηγήτρια Σία Αναγνωστοπούλου.

- τον Υφυπουργό Παιδείας και π. Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου      Αθηνών, καθηγητή Θεοδόσιο Πελεγρίνη.

Παρουσίαση του βιβλίου από:

-  την τ. Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου, επίκουρη καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αντωνία Διάλλα.

- τον Πρόεδρο της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Νικόλαο Καραπιδάκη.

- τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου, καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Γεράσιμο Κουζέλη.

- τον π. Διευθυντή του Κέντρου Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών κύριο Κωνσταντίνο Λάππα.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγήτρια Αναστασία Παπαδία-Λάλα.

Η συζήτηση θα γίνει με τη συμμετοχή των συγγραφέων:

- του π. Πρoέδρου του Ιστορικού Αρχείου, ομότιμου καθηγητή Κώστα Γαβρόγλου

- του επίκουρου καθηγητή Ιστορίας Βαγγέλη Καραμανωλάκη

- της Δρ. Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ερευνήτριας στο Ιστορικό Αρχείο κυρίας Χάιδως Μπάρκουλα.

Παρουσίαση της Ιδρυματικής Έκθεσης Αυτοαξιολόγησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015 στο Αμφιθέατρο «Ι. Δρακόπουλος» η Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΜΟΔΙΠ/ ΕΚΠΑ) διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την Παρουσίαση της Έκθεσης Εσωτερικής Αυτοαξιολόγησης Ιδρύματος.

Διαβάστε ακόμη: Κάλεσμα φοιτητών σε συλλαλητήριο στις 5 Νοεμβρίου στην Αθήνα

Η συγκεκριμένη Έκθεση (579 σελ., 2η αναθεωρημένη έκδοση, Ιούνιος 2015) συνθέτει στοιχεία από τα πορίσματα των εσωτερικών και εξωτερικών αξιολογήσεων που πραγματοποιήθηκαν στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών την περίοδο 2009-2014 και τις σχετικές ενέργειες των Τμημάτων, αλλά και απογραφικά δεδομένα για συγκεκριμένους δείκτες που αποτυπώνουν την ακαδημαϊκή ζωή στο Ίδρυμα και έχουν συλλεχθεί από τις Ομάδες Εσωτερικής Αξιολόγησης των Τμημάτων και τις Κεντρικές Υπηρεσίες του ΕΚΠΑ. Υπό τη μορφή αυτή η Έκθεση εγκρίθηκε από την ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) τον περασμένο Ιούλιο. Αποτελεί το πρώτο στάδιο στη διαδικασία συνολικής εξωτερικής αξιολόγησης του Ιδρύματος και πιστοποίησης του εσωτερικού συστήματος διασφάλισης ποιότητας που το διέπει.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν από τον Αναπληρωτή Πρύτανη και Πρόεδρο της ΜΟΔΙΠ/ΕΚΠΑ καθ. Κώστα Μπουραζέλη τα κύρια σημεία της έκθεσης, με έμφαση στην παρουσίαση των προβλημάτων υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα αλλά και των επιστημονικών δυνατοτήτων του και των ευκαιριών που καλείται να εκμεταλλευθεί. Παρουσιάστηκαν επίσης από τον συντονιστή της ΜΟΔΙΠ Κώστα Μπουρλετίδη οι βασικές αρχές του υπό διαμόρφωση εσωτερικού συστήματος διασφάλισης ποιότητας του ΕΚΠΑ, ενώ ο προϊστάμενος του  Κέντρου Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου του ΕΚΠΑ Σπύρος Μπόλης εξήγησε στους παρόντες τα εργαλεία και τις μεθόδους της πληροφορικής που μπορούν ν’ αξιοποιούνται στις διαδικασίες αξιολόγησης των Τμημάτων. Τις παρουσιάσεις ακολούθησε ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα και τις προοπτικές της αξιολόγησης και της πορείας του ΕΚΠΑ μεταξύ των συμμετασχόντων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία και εμπλούτισαν με τη συμμετοχή τους, ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων,  η Περιφερειακή Σύμβουλος Αγγελική Σαπουνά ως εκπρόσωπος της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, η Κατερίνα Λυκερίδου, Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, o Ναπολέων Μαραβέγιας, Αναπληρωτής Πρύτανη Διοικητικών Θεμάτων ΕΚΠΑ, Πρόεδροι Τμημάτων, Καθηγητές και Διοικητικό Προσωπικό του Ιδρύματος. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος ενώ διαβάστηκε χαιρετισμός εκ μέρους της Καθηγήτριας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικολέττας Παϊσίδου, Πρόεδρου της ΑΔΙΠ.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο της έκθεσης, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας του Ε.Κ.Π.Α. και να μεταφορτώσουν στον υπολογιστή τους τα κάτωθι αρχεία σε μορφή pdf από τις ακόλουθες υπερσυνδέσεις:

  • Το αρχείο της Έκθεσης Εσωτερικής Αυτοαξιολόγησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών:

http://modip.uoa.gr/ek8eseis/ek8esh-aytoa3iologhshs

  • Την Αγγλόφωνη Επιτομή της Έκθεσης Εσωτερικής Αυτοαξιολόγησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών:

http://modip.uoa.gr/fileadmin/modip.uoa.gr/uploads/External_Evaluation_R

Οργάνωση και παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Ε.Κ.Π.Α. για τους πρόσφυγες

Το τελευταίο διάστημα είμαστε όλοι μάρτυρες της μεγάλης τραγωδίας που βιώνουν χιλιάδες συνάνθρωποί μας, οι οποίοι εξωθούνται από τη βία του πολέμου να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν ως πρόσφυγες στην Ευρώπη μια καλύτερη τύχη.

Διαβάστε ακόμη: Η απάντηση του Υπουργού Παιδείας για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα στους πρόσφυγες. Πολλά μέλη Δ.Ε.Π. μεμονωμένα, Μονάδες, Τμήματα και Σύλλογοι ανέπτυξαν τη δράση τους, έτσι ώστε να προσφέρουν ό,τι ήταν δυνατό στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται.

Οι Πρυτανικές Αρχές πιστεύοντας στην ιδιαίτερη σημασία που έχει το κοινωνικό έργο του Πανεπιστημίου μας, παράλληλα και σε άμεση σχέση με το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο, καλούν όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να καταθέσουν (στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) τις σχετικές δράσεις που έχουν ήδη αναπτύξει, καθώς και τις προτάσεις τους για άλλες δράσεις, έτσι ώστε να οργανωθεί κεντρικά ένα δίκτυο αλληλεγγύης.

Πιστεύοντας ότι μπορούμε, παρά τις δυσκολίες, να προσφέρουμε περισσότερα, αναμένουμε τις προτάσεις σας μέχρι τις 5/11 και προγραμματίζουμε συνάντηση εργασίας όλων των ενδιαφερομένων στις 9/11, ώρα 10 π.μ., στο Αμφιθέατρο «Α. Αργυριάδης» (θα ακολουθήσει ενημέρωση για το τελικό πρόγραμμα της συνάντησης).

Συγχαρητήρια Ανακοίνωση για τον Καθηγητή Jack Davis

Το Συμβούλιο Ιδρύματος (ΣΙ) του Πανεπιστημίου Αθηνών συγχαίρει θερμά το μέλος του ΣΙ, καθηγητή Jack Davis του Πανεπιστημίου του Cincinnati,

ο οποίος με την ομάδα του έφερε στο φως μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας ασύλητο τάφο της Υστεροελλαδικής περιόδου με πλούσια κτερίσματα στην περιοχή της Πύλου στη Μεσσηνία.

Η παρουσία του καθηγητή Jack Davis στη διοίκηση του ΕΚΠΑ καθώς και η συνεργασία του με μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου μας τιμά το ίδρυμά μας το οποίο έχει επωφεληθεί από την ορθή κρίση, την εμπειρία και τη διάθεση προσφοράς του επιφανούς αρχαιολόγου. Η τελευταία ακαδημαϊκή του επιτυχία προσφέρει στη χώρα μας και προάγει την ιστορική και αρχαιολογική μας γνώση.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.grhttp://www.foititikanea.gr