3η θέση στην Ευρώπη για τη Νομική Σχολή Αθηνών στον διεθνή διαγωνισμό διαστήματος "Manfred Lachs"
Διακρίσεις Φοιτητών: Μια ακόμη σπουδαία διεθνής διάκριση πέτυχε η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά το υψηλό επίπεδο των φοιτητών και φοιτητριών της. Η ομάδα που εκπροσώπησε τη Σχολή στον Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γύρο του Διεθνούς Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Διαστήματος “Manfred Lachs”, κατέκτησε την 3η θέση στην Ευρώπη για τα γραπτά της υπομνήματα.
Ο διαγωνισμός έλαβε χώρα από τις 31 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου 2025 στις εγκαταστάσεις της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) στο Παρίσι, συγκεντρώνοντας πανεπιστημιακές ομάδες από όλη την Ευρώπη. Διοργανώνεται κάθε χρόνο από το International Institute of Space Law (IISL), ενώ ο Ευρωπαϊκός γύρος πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του European Centre of Space Law (ECSL).
Η φετινή υπόθεση επικεντρώθηκε σε νομικά ζητήματα που αφορούν τη διεξαγωγή διαστημικών δραστηριοτήτων εν μέσω ένοπλων συρράξεων, καθώς και σε συγκρούσεις διαστημικών αντικειμένων σε τροχιά, συνδυάζοντας πτυχές του δημοσίου διεθνούς, του ανθρωπιστικού και του διαστημικού δικαίου.
Την ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών αποτελούσαν οι προπτυχιακές φοιτήτριες Ευθαλία Αργύρη, Έλλη Σβεντζούρη και Νίκη Βουμβουράκη, υπό την καθοδήγηση του Αναπληρωτή Κοσμήτορα και Αναπληρωτή Καθηγητή Γεωργίου Κυριακόπουλου. Στην προετοιμασία της ομάδας συνέβαλε καθοριστικά ο μεταπτυχιακός φοιτητής και ασκούμενος δικηγόρος Γεώργιος Χατζηχαραλάμπους, ο οποίος είχε συμμετάσχει στον διαγωνισμό το 2022.
Η απόδοση των Ελληνίδων φοιτητριών χαρακτηρίστηκε από εξαιρετικά σχόλια των κριτών-δικαστών, οι οποίοι επαίνεσαν την ανθεκτικότητα των νομικών τους επιχειρημάτων και τη βαθιά γνώση τους στο αντικείμενο. Η Νομική Σχολή Αθηνών συνεχίζει έτσι τη συστηματική της παρουσία στον εν λόγω διαγωνισμό, διατηρώντας την ακαδημαϊκή της υπεροχή στον τομέα του δημοσίου διεθνούς και διαστημικού δικαίου.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες αποδίδονται στον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο, καθώς και στο Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου, για την ουσιαστική υποστήριξή τους. Καθοριστική υπήρξε και η συμβολή της εταιρείας “Hellas Sat Α.Ε.” και της δικηγορικής εταιρείας “Ποταμίτης-Βεκρής (POTAMITISVEKRIS Law Partnership)”, που στήριξαν ενεργά τη φετινή αποστολή.
Η φετινή υπόθεση είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο: IISLManfredLachsSpaceLawMootCourtCompetition 2025 – IISL.