Ο Καθηγητής κ. Γερ. Τερζής νέος Κοσμήτορας και ο Καθηγητής κ. Αν. Τουμπέκης Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη Κοσμήτορα και Αναπληρωτή Κοσμήτορα της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σ.Ε.Φ.Α.Α.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.). Νέος Κοσμήτορας της Σχολής εκλέχτηκε ο Καθηγητής κ. Γεράσιμος Τερζής και Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής ο Καθηγητής κ. Ανάργυρος Τουμπέκης για την τριετία από 01/09/2024 έως 31/08/2027.
Ο κ. Γεράσιμος Τερζής, εργοφυσιολόγος και Διευθυντής του Εργαστηρίου Αθλητικής Απόδοσης, έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στη Φυσιολογία του ανθρώπου και την Εργοφυσιολογία με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Στην Σ.Ε.Φ.Α.Α. διδάσκει Μυϊκή Ενδυνάμωση και Κλασικό Αθλητισμό σε προπτυχιακό επίπεδο, καθώς και Νευρομυϊκή Λειτουργία και Προσαρμογές σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Ε.Κ.Π.Α. και σε άλλα Πανεπιστήμια. Το ερευνητικό του έργο εστιάζεται στις νευρομυϊκές προσαρμογές που προκαλεί η συστηματική σωματική άσκηση σε αθλητές, υγιείς ανθρώπους και ασθενείς με νευρομυϊκά νοσήματα, καθώς και στη σύνδεση αυτών των προσαρμογών με τη λειτουργική ικανότητα και την αθλητική απόδοση. Έχει μακροχρόνια ερευνητική συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. καθώς και με ερευνητικά εργαστήρια στην Ευρώπη και την Αυστραλία. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 120 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και έχει καταγράψει περισσότερες από 3000 ετεροαναφορές. Έχει επιβλέψει πλήθος διδακτορικών και μεταπτυχιακών εργασιών, ενώ υπήρξε μέλος της Κοσμητείας και της Συνέλευσης της Σχολής, καθώς και διευθυντής του Τομέα Κλασικού Αθλητισμού.
Ο κ. Ανάργυρος Τουμπέκης είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Ε.Κ.Π.Α. και έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Loughborough της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς και διδακτορικές σπουδές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Στην ακαδημαϊκή του πορεία, έχει εκλεγεί μέλος της Κοσμητείας και της Συντονιστικής Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών του Προγράμματος «Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός» στη Σ.Ε.Φ.Α.Α. του Ε.Κ.Π.Α. Έχει επίσης διατελέσει διευθυντής του Τομέα Υγρού Στίβου και συντονιστής της Ομάδας Εσωτερικής Αξιολόγησης της Σχολής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις φυσιολογικές αποκρίσεις και προσαρμογές που σχετίζονται με την προπόνηση κολύμβησης. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 80 μελέτες σε έγκριτα ελληνικά και διεθνή περιοδικά, συγκεντρώνοντας 933 αναφορές και διαθέτοντας δείκτη h=18 στη βιβλιομετρική βάση Scopus. Έχει επιβλέψει 82 προπτυχιακές, 8 μεταπτυχιακές και 2 διδακτορικές διατριβές και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 30 επιτροπές εξετάσεων για μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Tέλος, έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Φυσιολογίας της Άσκησης, όπου υπηρέτησε ως πρόεδρος την περίοδο 2018-2020. Την περίοδο 2015 – 2019 ήταν μέλος στο Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (Ε.Σ.ΚΑ.Ν.).
Ιδιαιτέρως όμως οφείλουμε να αναφερθούμε και να ευχαριστήσουμε θερμά τον τέως Κοσμήτορα της Σ.Ε.Φ.Α.Α. κ. Κωνσταντίνο Καρτερολιώτη, ο οποίος κατά κοινή ομολογία διετέλεσε μια εξαιρετικά επιτυχημένη θητεία. Η θητεία του ως Κοσμήτορα χαρακτηρίστηκε από μια συνεχή προσπάθεια για εξωστρέφεια. Στόχος ήταν να ανοίξει η Σχολή τις πόρτες του πανεπιστημίου στην κοινωνία και να αναπτυχθούν ισχυρές δημόσιες σχέσεις. Επιδίωξε να κάνει τη Σχολή έναν ενεργό και ουσιαστικό φορέα στον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό χώρο της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού.
Ιδιαίτερα σημαντική για τη Σχολή ήταν η ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς τόσο εντός όσο και εκτός της Ελλάδας. Μέσα από αυτές τις συνεργασίες ενισχύθηκε το πρόγραμμα σπουδών, ενώ οι φοιτητές είχαν πλούσιες ευκαιρίες για πρακτική άσκηση και επαγγελματική ανάπτυξη.
Τα τελευταία χρόνια υλοποιήθηκαν σημαντικά έργα στο χώρο της Σχολής. Αναβαθμίστηκαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις, βελτιώθηκαν οι εργαστηριακές υποδομές και ενσωματώθηκαν νέες τεχνολογίες στη λειτουργία της Σχολής. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον που προήγαγε τη μάθηση, την έρευνα και την αθλητική δραστηριότητα.
Η έρευνα και η καινοτομία αποτέλεσαν επίσης ακρογωνιαίο λίθο της Σχολής. Οι καθηγητές μαζί με τους φοιτητές της Σχολής συμμετείχαν σε ερευνητικά προγράμματα, δημοσίευσαν τις εργασίες τους σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συμμετείχαν σε συνέδρια και άλλες ακαδημαϊκές δραστηριότητες. Η γνώση που παράχθηκε από την έρευνα μεταφέρθηκε στην πράξη, επηρεάζοντας θετικά την εκπαίδευση, την υγεία και την ευημερία του πληθυσμού.
Καλή θητεία στους αγαπητούς συναδέλφους!
Ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α.
Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος