Οι φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών που διακρίθηκαν σε διεθνείς νομικούς διαγωνισμούς / ΟΝΟΜΑΤΑ

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Παρουσίαση των διακρίσεων των φοιτητριών και φοιτητών της Νομικής Σχολής σε διεθνείς νομικούς διαγωνισμούς για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024

Η εκδήλωση για την παρουσίαση των συμμετοχών και διακρίσεων των φοιτητών και των φοιτητριών της Νομικής Σχολής σε διεθνείς νομικούς διαγωνισμούς για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).

Στην εκδήλωση προσφώνηση απηύθυνε ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, Καθηγητής κ. Λίνος-Αλέξανδρος Γ. Σισιλιάνος. Εν συνεχεία, οι διεθνείς διαγωνισμοί και οι διακρίσεις της Νομικής Σχολής παρουσιάστηκαν από τους Ακαδημαϊκούς Υπευθύνους και τις Ακαδημαϊκές Υπεύθυνες και τους Προπονητές και τις Προπονήτριες των ομάδων με χρονολογική σειρά διεξαγωγής των διαγωνισμών. Η κ. Μαρία Πάσχου, Δικηγόρος – Ερευνήτρια (Προπονήτρια της Oμάδας) μίλησε για τον Foreign Direct Investment International Arbitration Moot, ο κ. Σταύρος Ευδόκιμος Πανταζόπουλος, Ερευνητής – Εντεταλμένος Διδάσκων, για τον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Διεθνούς Ανθρωπιστικού και Προσφυγικού Δικαίου, ο κ. Αντώνιος Καραμπατζός, Καθηγητής, για τον Διεθνή Διαγωνισμό Διαμεσολάβησης, η κ. Κάτια Ρίππη, Ασκούμενη Δικηγόρος (Προπονήτρια της Ομάδας), για τον Helga Pedersen Moot Court Competition, η κ. Ρεβέκκα-Εμμανουέλα Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, για τον European Law Moot Court Competition (ELMC), ο κ. Ευθύμιος Παπασταυρίδης, Ερευνητής – Εντεταλμένος Διδάσκων, για τον Philip C. Jessup International Moot Court Competition, η κ. Αθηνά Δημοπούλου, Καθηγήτρια, για τον International Roman Law Moot Court Competition, ο κ. Γεώργιος Κυριακόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, για τον Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition, η κ. Ρεβέκκα-Εμμανουέλα Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, για τον Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition, ο κ. Γεώργιος Κυριακόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, για τον Leiden-Sarin International Air Law Moot Court Competition, ο κ. Νικόλαος Μπουραζέλης, Υποψήφιος Διδάκτωρ (Προπονητής της Ομάδας), για τον John H. Jackson Moot Court Competition, η κ. Ελένη Μίχα, Μέλος Ε.ΔΙ.Π., για τον International Bar Association International Criminal Court Moot Court Competition.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, παρουσία της Αντιπρυτάνεως Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Καθηγήτριας κ. Σοφίας Παπαϊωάννου και του Αντιπρύτανη Οικονομικών και Ανάπτυξης Καθηγητή κ. Αριστείδη Σάμιτα.

Ακαδημαϊκοί Υπεύθυνοι Διαγωνισμών (με χρονολογική σειρά διεξαγωγής των διαγωνισμών)
 1. Foreign Direct Investment International Arbitration Moot
  Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος: Επίκουρος Καθηγητής Αναστάσιος Γουργουρίνης
 2. Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης Διεθνούς Ανθρωπιστικού και Προσφυγικού Δικαίου
  Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος: Δρ. Σταύρος-Ευδόκιμος Πανταζόπουλος, Επισκέπτης Ερευνητής Νομικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.
 3. Διεθνής Διαγωνισμός Εμπορικής Διαμεσολάβησης του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου
  Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος: Καθηγητής Αντώνιος Καραμπατζός
 4. Helga Pedersen Moot Court Competition
  Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη: Καθηγήτρια Μαρία Γαβουνέλη
 5. European Law Moot Court Competition (ELMC)
  Ακαδημαϊκοί Υπεύθυνοι:
  • Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εμμανουέλα-Ρεβέκκα Παπαδοπούλου
  • Αναπληρωτής Καθηγητής Εμμανουήλ Περάκης
  • Αφυπηρετήσασα Επίκουρη Καθηγήτρια Μεταξία Κουσκουνά
  • Ιωάννης Κούρτης, Μεταδιδακτορικός ερευνητής Ε.Κ.Π.Α.
 6. Philip C. Jessup International Moot Court Competition
  Ακαδημαϊκοί Υπεύθυνοι:
  • Καθηγήτρια Μαρία Γαβουνέλη
  • Ευθύμιος (Άκης) Παπασταυρίδης, Ερευνητής και Διδάσκων στην Νομική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Επιστημονικός Συνεργάτης στην Ακαδημία Αθηνών και στο Κέντρο Διεθνούς Δικαίου του Ε.Κ.Π.Α.
 7. International Roman Law Moot Court Competition
  Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη: Καθηγήτρια Αθηνά Δημοπούλου
 8. Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition
  Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος: Αναπληρωτής Καθηγητής Γεώργιος Κυριακόπουλος
 9. Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition
  Ακαδημαϊκοί Υπεύθυνοι:
  • Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ρεβέκκα-Εμμανουέλα Παπαδοπούλου
  • Αναπληρωτής Καθηγητής Γεώργιος Κυριακόπουλος.
 10. Leiden Sarin International Air Law Moot Court Competition
  Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος: Αναπληρωτής Καθηγητής Γεώργιος Κυριακόπουλος
 11. John H. Jackson Moot Court Competition on World Trade Organization Law
  Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος: Επίκουρος Καθηγητής Αναστάσιος Γουργουρίνης
 12. International Bar Association International Criminal Court Moot Court Competition (IBA ICCMCC)
  Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη: Ελένη Μίχα, μέλος Ε.ΔΙ.Π.
Τα ονόματα των φοιτητών και των φοιτητριών που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς (με χρονολογική σειρά διεξαγωγής των διαγωνισμών)

Αναλυτικά τα ονόματα των φοιτητών και των φοιτητριών: Ειρήνη ΑλεξίουΜαρία Άννα ΔιαμαντήΠαναγιώτης ΚαραγιάννηςΕρμιόνη ΚουκουλήΑλέξανδρος Κωνσταντίνος ΜπράχοςΕιρήνη ΧάρτζηΣεμίνα ΑθηνέλληΆγγελος ΜπόζιοςΗρώ ΣαλάΜαρία ΑνδρικοπούλουΓεώργιος Αραβώσης, Αναστασία Μπαλτατζόγλου, Προκοπία-Ραφαηλία ΤσότραΙωάννης ΠάνοςΜιχαήλ-Ευστάθιος Βιδινιώτης-ΜάστοραςΒασιλεία ΣπαϊδιώτηΒασιλική Χριστοφιλοπούλου (Pleaders), Ειρήνη Ευθυμίου (Legal Counsel), Ελένη Σαργιώτη (Commission Agent), Παναγιώτης Δαβάκης (Ομάδα Γραπτών), Ευπραξία ΑναγνωστοπούλουΙωάννης Ζέρης, Ελισάβετ Παναγιώτου-ΝτυμπάλσκαΚαλυψώ-Σοφία Σδράλη, Παναγιώτης ΡισκάκηςΜαρία ΜαργαρίτηΔανάη ΑργυροπούλουΜαρία ΦεφέΡοδάνθη ΚαραβασίληΧρυσή Βορλόου, Ρεγγίνα Κουρτίδη, Ευάγγελος Γαζής, Ιωάννα ΛυμιώτηΙωάννα Ραφαηλία ΜαλανδράκηΑργυρώ Δήμητρα ΠαπαβασιλείουΑθανασία ΠατέληΚωνσταντίνος ΒαβλιάκηςΝίκη ΒουμβουράκηΕλένη ΚουμπάρουΑλέξανδρος-Νικόλαος ΜαΐληςΧρίστος ΠαπαδογεώργοςΓεωργία ΤσιαμάκηΦωτεινή ΡομπόραΜαρία ΛιάτσικουΑντώνης ΣωτηρόπουλοςΠαναγιώτα ΒαγιούΠαρασκευάς Κεραμάρης και Χριστίνα Θεοδωράτου.

Στην προσφώνησή του ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος, ανέφερε: «Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχόμαστε σήμερα, στην ιστορική Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση για την παρουσίαση των συμμετοχών και των υψηλότατων διακρίσεων που έλαβαν οι φοιτητές της Νομικής μας Σχολής σε διεθνείς και υψηλού κύρους νομικούς διαγωνισμούς.

Όπως γνωρίζουμε, η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου μας έχει τα τελευταία χρόνια αναπτύξει μια αξιέπαινη δυναμική συμμετοχή σε υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου διαγωνισμούς διεθνών οργανισμών. Οι ομάδες που μετέχουν σε αυτούς τους διαγωνισμούς διακρίνονται τόσο για τις επιδόσεις τους όσο και για την εν γένει επιστημονική παρουσία και συγκρότησή τους.

Οι επιτυχίες αυτές αποτελούν πηγή μεγάλης περηφάνιας για όλους μας και αναδεικνύουν το Ε.Κ.Π.Α. ως ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο.

Ωστόσο οι εκπληκτικές φετινές επιδόσεις της Νομικής Σχολής Αθηνών δεν είναι οι μόνες. Έρχονται να επισφραγίσουν μια λαμπρή συνολική πορεία. Βάσει των αποτελεσμάτων σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, επί σειρά ετών, η Νομική Σχολή Αθηνών βρίσκεται σταθερά σε υψηλές θέσεις, αποδεικνύοντας τις εξαιρετικές δυνατότητες των φοιτητών μας, το πάθος τους για έρευνα και μάθηση καθώς και την υψηλή ποιότητα της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης που παρέχει.

Στο πλαίσιο αυτό οι συνεχόμενες διεθνείς διακρίσεις που επιτυγχάνουν οι φοιτητές μας, συχνά έναντι ιστορικών πανεπιστημίων με μεγάλη παράδοση, συμβαδίζει με το γεγονός ότι η Νομική Σχολή μας κατατάσσεται συστηματικά, από πλευράς ακαδημαϊκών επιδόσεων μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών νομικών σχολών.

Επίσης, οι διακρίσεις αυτές συμβάλλουν στην υψηλή αξιολόγηση του Πανεπιστημίου μας και υπογραμμίζουν τον ηγετικό του ρόλο στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης και της αριστείας διεθνώς.

Δράττομαι της ευκαιρίας να επισημάνω ότι το Ε.Κ.Π.Α. σήμερα, αποτελεί μία ακμάζουσα και πρωτοπόρα κοινότητα εκπαίδευσης και έρευνας, βρισκόμενο στην υψηλότερη θέση των διεθνών αξιολογήσεων ανάμεσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και σε υψηλότατες θέσεις συγκρινόμενο με εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.

Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τα πρόσφατα αποτελέσματα δυο έγκυρων διεθνών κατατάξεων πανεπιστημίων που αποτυπώνουν την πολύ μεγάλη άνοδο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Πανεπιστήμιό μας, για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, ανέρχεται στην 6η θέση παγκοσμίως στην «Ποιοτική Εκπαίδευση» -την υψηλότερη θέση που έχει λάβει ποτέ παγκοσμίως ελληνικό ίδρυμα-, ενώ ταυτόχρονα έλαβε την ειδική διάκριση ως το πιο βελτιωμένο Πανεπιστήμιο στην Ευρώπη.

Εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών θα ήθελα να συγχαρώ τις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας και φυσικά τους διακεκριμένους Καθηγητές της Νομικής Σχολής, οι οποίοι παράλληλα προς τα πολλά διδακτικά, ερευνητικά και ακαδημαϊκά τους καθήκοντα, προσφέρουν την πολύτιμη καθοδήγησή τους στους φοιτητές και βάζουν το Πανεπιστήμιό μας σε αδιάλειπτη κίνηση, εξωστρέφεια και πρόοδο!

Κυρίες και Κύριοι,

Η προσήλωση του ακαδημαϊκού και του φοιτητικού δυναμικού της Νομικής Σχολής στην αριστεία, όχι μόνον προβάλλει θετικά το Πανεπιστήμιό μας, αλλά και ενδυναμώνει τους στόχους που έχουμε θέσει ως Ανώτατο Δημόσιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που ανταποκρίνεται με επιτυχία στις διεθνείς προκλήσεις.

Χωρίς αμφιβολία, τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν πηγή περηφάνιας για ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα του Ε.Κ.Π.Α., αλλά και για την ελληνική κοινωνία συνολικά.

Τέλος, για τους γονείς των παιδιών μας, η σημερινή εκδήλωση έρχεται ως αναγνώριση των κόπων, των θυσιών και των προσδοκιών για μια Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα.

Θερμά συγχαρητήρια για άλλη μια φορά στους φοιτητές μας και τους Καθηγητές τους, οι οποίοι τους καθοδήγησαν στις διεθνείς τους διακρίσεις!»

Δείτε αναλυτικά τον κατάλογο των Βραβεύσεων-Διακρίσεων

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ / ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2023-2024

1. Foreign Direct Investment International Arbitration Moot

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος Επίκ. Καθηγητής Αναστάσιος Γουργουρίνης

2. Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης Διεθνούς Ανθρωπιστικού και Προσφυγικού Δικαίου

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος Δρ. Σταύρος-Ευδόκιμος Πανταζόπουλος, Επισκέπτης Ερευνητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ

3. Διεθνής Διαγωνισμός Εμπορικής Διαμεσολάβησης του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος Καθηγητής Αντώνιος Καραμπατζός

4. Helga Pedersen Moot Court Competition

Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη Καθηγήτρια Μαρία Γαβουνέλη

5. European Law Moot Court Competition (ELMC)

Ακαδημαϊκοί Υπεύθυνοι

 • Αναπλ. Καθηγήτρια Εμμανουέλα-Ρεβέκκα Παπαδοπούλου
 • Αναπλ. Καθηγητής Εμμανουήλ Περάκης
 • Αφυπηρετήσασα Επίκ. Καθηγήτρια Μεταξία Κουσκουνά
 • Ιωάννης Κούρτης, Μεταδιδακτορικός ερευνητής ΕΚΠΑ

6. Philip C. Jessup International Moot Court Competition

Ακαδημαϊκοί Υπεύθυνοι

 • Καθηγήτρια Μαρία Γαβουνέλη
 • Ευθύμιος (Άκης) Παπασταυρίδης, Ερευνητής και Διδάσκων στην Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Επιστημονικός Συνεργάτης στην Ακαδημία Αθηνών και στο Κέντρο Διεθνούς Δικαίου του ΕΚΠΑ.

7. International Roman Law Moot Court Competition

Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη Καθηγήτρια Αθηνά Δημοπούλου

8. Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος Αναπλ. Καθηγητής Γεώργιος Κυριακόπουλος

9. Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition

Ακαδημαϊκοί Υπεύθυνοι

 • Αν. Καθηγήτρια Ρεβέκκα-Εμμανουέλα Παπαδοπούλου
 • Αν. Καθηγητής Γεώργιος Κυριακόπουλος.

10. Leiden Sarin International Air Law Moot Court Competition

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος Αναπλ. Καθηγητής Γεώργιος Κυριακόπουλος

11. John H. Jackson Moot Court Competition on World Trade Organization Law

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος Επίκ. Καθηγητής Αναστάσιος Γουργουρίνης

12. International Bar Association International Criminal Court Moot Court Competition (IBA ICCMCC)

Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη Ελένη Μίχα, μέλος Ε.ΔΙ.Π.

***

Οι ανωτέρω συμμετοχές δεν θα ήταν δυνατές

χωρίς την αμέριστη υποστήριξη και χρηματοδότηση του κ. Πρύτανη του ΕΚΠΑ Καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου

***

Foreign Direct Investment International Arbitration Moot

Ο διαγωνισμός εικονικής διεθνούς επενδυτικής διαιτησίας Foreign Direct Investment International Arbitration Moot αφορά στο συνεχώς εξελισσόμενο διεθνές δίκαιο προστασίας ξένων επενδύσεων και αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας διαιτητικής επίλυσης διεθνών επενδυτικών διαφορών. Διοργανώνεται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του Centre for International Studies (Salzburg, Austria), των Νομικών Σχολών του Suffolk University (Boston, Massachusetts) και του Pepperdine University (Malibu, California), του Ger-man Institution of Arbitration (DIS), (Frankfurt/Cologne, Germany), καθώς και του Centre of European Law του King's College London. Κάθε συμμετέχουσα Ομάδα φοιτητών πρέπει να υποστηρίξει γραπτώς (memorials) και προφορικώς (με επίσημη αγόρευση) τόσο την πλευρά του προσφεύγοντος ξένου επενδυτή, όσο και του καθ’ ου η προσφυγή κράτους υποδοχής της επένδυσης, σε μια μη πραγματική υπόθεση, ενώπιον ενός πάνελ ειδικών της διεθνούς διαιτησίας. Στον διαγωνισμό Foreign Direct Investment International Arbitration Moot συμμετέχει πλήθος πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο, όπως, το University College London, το King College London, το Suffolk University, το University of Miami, το Saarland University, το Paris Bar School, το University of Sao Paulo, το University of Buenos Aires, το St. Petersburg State University, το National University of Singapore, το University of Hong Kong, το Martin Luther University of Halle-Wittenberg, το National Law School of India University κ.λπ. Ο διαγωνισμός Foreign Direct Investment International Arbitration Moot συνδέεται με τη διδασκαλία του μαθήματος του Διεθνούς Δικαίου (υποχρεωτικό μάθημα β’ εξαμήνου) και του μαθήματος International Investment Law (μάθημα ελεύθερης επιλογής γ’ εξαμήνου) στη Νομική Σχολή Αθηνών. Προσφέρει στους φοιτητές μοναδική δυνατότητα εμπέδωσης ζητημάτων του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς επενδυτικού δικαίου, εξοικείωση με την έρευνα των πηγών, καθώς και με τις αρχές της δικηγορίας και τη ρητορική ανάπτυξη επιχειρημάτων.

Foreign Direct Investment International Arbitration Moot (2-5 Νοεμβρίου 2023, Lucknow, India)

Ομάδα: Ειρήνη Αλεξίου, Μαρία Άννα Διαμαντή, Παναγιώτης Καραγιάννης, Ερμιόνη Κουκουλή, Αλέξανδρος Κωνσταντίνος Μπράχος, Ειρήνη Χάρτζη.

Διακρίσεις/Κατάταξη:

- Δικόγραφο ενάγοντος: 1η θέση

- Συνολική κατάταξη (βάσει της συνδυαστικής επίδοσης στο γραπτό και το προφορικό μέρος του διαγωνισμού): 3η θέση

- Δικόγραφο εναγομένου: 5η θέση

- Κατάταξη στους προφορικούς γύρους: μέσα στις 16 καλύτερες ομάδες (από τις συνολικά 149 συμμετέχουσες)

- Βραβείο 8ου καλύτερου ομιλητή: Αλέξανδρος Μπράχος

Προπονητές/τριες: Μαρία Πάσχου

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος: Επίκ. Καθηγητής Αναστάσιος Γουργουρίνης

Χορηγοί: Δικηγορικές Εταιρείες «Ζέππος-Γιαννόπουλος», «Καρατζά & Συνεργάτες», «Κουταλίδης», «Λαμπαδάριος & Συνεργάτες», «Μουσάς & Συνεργάτες», «Μπάλλας-Πελεκάνος», «Ποταμίτης-Βεκρής»

Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης Διεθνούς Ανθρωπιστικού και Προσφυγικού Δικαίου

Ο Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης Διεθνούς Ανθρωπιστικού και Προσφυγικού Δικαίου (All-European International Humanitarian and Refugee Law Moot Court Competition) βασίζεται σε μια Μελέτη Περίπτωσης, η οποία προετοιμάζεται προσεκτικά από τους διοργανωτές (Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνας) σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και εξετάζει τα επίκαιρα ζητήματα που αφορούν το διεθνές ανθρωπιστικό και προσφυγικό δίκαιο, αντλώντας στοιχεία από τρέχουσες καταστάσεις. Έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να μελετήσουν και να κατανοήσουν τις θεμελιώδεις έννοιες του διεθνούς ανθρωπιστικού και προσφυγικού δικαίου, αντιμετωπίζοντας συγκεκριμένα νομικά προβλήματα και εξασκώντας τη νομική τους επιχειρηματολογία ενώπιον έμπειρων δικαστών και μελών της επιτροπής. Ο διαγωνισμός All-European International Humanitarian and Refugee Law Moot Court Competition συνδέεται με τη διδασκαλία ιδίως του μαθήματος του International Humanitarian Law στο αγγλόφωνο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών LL.M. in International and European Law της Νομικής Σχολής Αθηνών.

8ος Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης Διεθνούς Ανθρωπιστικού και Προσφυγικού Δικαίου 2023 (21-24 Νοεμβρίου 2023, Λιουμπλιάνα, Σλοβενία)

Ομάδα: Σεμίνα Αθηνέλλη, Άγγελος Μπόζιος, Ηρώ Σαλά (προπτυχιακοί φοιτητές)

Διακρίσεις/Κατάταξη:

-1η θέση (νικήτρια ομάδα για δεύτερη συνεχόμενη φορά στη δεύτερη συμμετοχή μας)

-Καλύτερη ομιλήτρια του τελικού γύρου (Ηρώ Σαλά)

Προπονητές/τριες: Δρ. Σταύρος-Ευδόκιμος Πανταζόπουλος, Επισκέπτης Ερευνητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος: Δρ. Σταύρος-Ευδόκιμος Πανταζόπουλος, Επισκέπτης Ερευνητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Χορηγοί: Αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στο Παρίσι, Δικηγορική Εταιρεία «Κυριακίδης-Γεωργόπουλος», Δικηγορική Εταιρεία «Μπερνίτσας».

Διεθνής Διαγωνισμός Εμπορικής Διαμεσολάβησης του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου

Πρόκειται για τον κορυφαίο διεθνώς διαγωνισμό στο πεδίο της εμπορικής διαμεσολάβησης, με συμμετοχή δεκάδων ομάδων φοιτητών από τα καλύτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο. Οι συνθήκες του Διαγωνισμού είναι εξαιρετικά απαιτητικές για τις συμμετέχουσες ομάδες. Οι φοιτητές δοκιμάζονται στον ρόλο τόσο του διάδικου μέρους όσο και του νομικού παραστάτη, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας διαμεσολάβησης. Αξιολογούνται τόσο ως προς τις τεχνικές διαπραγμάτευσης και διαμεσολάβησης που χρησιμοποιούν όσο και ως προς την ουσία των επιχειρημάτων που προβάλλουν και αναπτύσσουν. Σε κάθε δε φάση, η υπόθεση στην οποία διαγωνίζονται οι ομάδες αλλάζει, στοιχείο που καθιστά τον διαγωνισμό έναν από τους πιο απαιτητικούς διαγωνισμούς του είδους του διεθνώς.

19ος Διεθνής Διαγωνισμός Εμπορικής Διαμεσολάβησης του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (5-10 Φεβρουαρίου 2024, Παρίσι, Γαλλία)

Ομάδα: Μαρία Ανδρικοπούλου, Γεώργιος Αραβώσης, Αναστασία Μπαλτατζόγλου, Προκοπία-Ραφαηλία Τσότρα (προπτυχιακοί φοιτητές)

Διακρίσεις/Κατάταξη:

 • Πρόκριση (για πρώτη φορά) στους προημιτελικούς του Διαγωνισμού.
 • Κατάταξη στις 8 πρώτες θέσεις από σύνολο 46 διαγωνιζόμενων ομάδων.

Προπονητές/τριες: Καθηγητής Αντώνιος Καραμπατζός, Βικτωρία Λιούτα, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια CEDR, Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών (IMC Canada) και μέλος ΚΕΔ του Υπ. Δικαιοσύνης.

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος: Καθηγητής Αντώνιος Καραμπατζός

Χορηγοί: Δικηγορική Εταιρεία «Three Crowns», Δικηγορική Εταιρεία «Καρατζά & Συνεργάτες», Δικηγορική Εταιρεία «Λαμπαδάριος & Συνεργάτες», Δικηγορική Εταιρεία «Κοϊμτζόγλου-Μπακάλης-Βενιέρης-Λεβέντης & Συνεργάτες», Δικηγορική Εταιρεία «Quinn Emanuel».

Helga Pedersen Moot Court Competition

Ο διαγωνισμός Helga Pedersen Moot Court Competition, πρώην European Human Rights Moot Court Competition, είναι ένα διαγωνισμός με πανευρωπαϊκή εμβέλεια και κάθε χρονιά συμμετέχουν 60-70 νομικές σχολές από τα 46 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο διαγωνισμός αφορά την ερμηνεία και εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και ο τελικός γύρος λαμβάνει χώρα στο Στρασβούργο εντός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Το θέμα του διαγωνισμού κάθε χρονιά είναι διαφορετικό αλλά πάντα άπτεται καίριων και επίκαιρων ζητημάτων που απασχολούν το ΕΔΔΑ την περίοδο του διαγωνισμού. Με αυτόν τον τρόπο οι συμμετέχοντες καλούνται να αναλύσουν την νομολογία του ΕΔΔΑ και να προσπαθήσουν να διακρίνουν τον τρόπο με τον οποίο το ΕΔΔΑ θα κρίνει την πραγματική υπόθεση που εκκρεμεί ενώπιον του. Οι συμμετέχοντες καλούνται να αναλύσουν νομικά μια υπόθεση τόσο από τη πλευρά των προσφευγόντων αλλά και από τη πλευρά του εναγόμενου Κράτους. Η διασύνδεση του συγκεκριμένου διαγωνισμού με το πρόγραμμα σπουδών των συμμετεχόντων είναι άμεση καθώς ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί την πρακτική εφαρμογή του μαθήματος «Διεθνής Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (μάθημα υποχρεωτικής επιλογής) που διδάσκεται το εαρινό εξάμηνο στη Νομική Σχολή Αθηνών. Προσφέρει στους φοιτητές τη μοναδική δυνατότητα εμπέδωσης του ευρωπαϊκού δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξοικείωση με τη νομολογία και τη διαδικασία προσφυγή ενώπιον του ΕΔΔΑ.

Helga Pedersen Moot Court Competition (23-25 Φεβρουαρίου 2024 Δουβλίνο, Ιρλανδία)

Ομάδα: Ιωάννης Πάνος, Μιχαήλ-Ευστάθιος Βιδινιώτης-Μάστορας (προπτυχιακοί φοιτητές)

Διακρίσεις/Κατάταξη: 22η θέση

Προπονητές/τριες: Ειρήνη Βυζιργιαννάκη (Φοιτήτρια Νομικής), Κάτια Ρίππη (Ασκούμενη Δικηγόρος)

Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη: Καθηγήτρια Μαρία Γαβουνέλη

Χορηγοί: Δικηγορική εταιρεία «Κυριακίδης- Γεωργόπουλος», Δικηγορική εταιρεία «Ποταμίτης-Βεκρής», «Ροταριανός Όμιλος Κέρκυρας».

European Law Moot Court Competition (ELMC)

O ELMC αποτελεί τον πιο αναγνωρισμένο διαγωνισμό εικονικής δίκης στο πεδίο του ευρωπαϊκού δικαίου και έναν από τους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς παγκοσμίως. Διοργανώνεται από την ELMC Society που ιδρύθηκε το 1988 και στον διαγωνισμό συμμετέχουν κάθε χρόνο 80 – 100 φοιτητικές ομάδες από πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Ο εν λόγω διαγωνισμός προσφέρει εμβάθυνση και εξοικείωση των φοιτητών με επιμέρους τομείς του ευρωπαϊκού δικαίου και αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για όσους φοιτητές επιθυμούν να ασχοληθούν με το εν λόγω αντικείμενο σπουδών. Παράλληλα, είναι ένα παιδευτικό εργαλείο που φέρνει σε επαφή τους φοιτητές με τη δικανική ρητορική και την ικανότητα διαχείρισης χρόνου, ενώ τους καλλιεργεί δεξιότητες όπως η αναλυτική και συνθετική νομική σκέψη και ακριβολογία.

European Law Moot Court Competition (ELMC) (7-10 Μαρτίου 2024, Μαδρίτη Ισπανία -Περιφερειακός Γύρος)

Ομάδα: Βασιλεία Σπαϊδιώτη, Βασιλική Χριστοφιλοπούλου (Pleaders) Ειρήνη Ευθυμίου (Legal Counsel) Ελένη Σαργιώτη (Commission Agent), Παναγιώτης Δαβάκης (Ομάδα Γραπτών)

Διακρίσεις/Κατάταξη:

 • Πρόκριση στον Ημιτελικό του Περιφερειακού Τελικού της Μαδρίτης
 • Κατάταξη στις 4 καλύτερες ομάδες του Περιφερειακού Τελικού
 • Συνολικά, στις 16 καλύτερες όλου του διαγωνισμού

Προπονητές/τριες: Αριάδνη Κανατσά, Μαρία Κόλλια, Μαρία Φουρνογεράκη, Μυρτώ Κατσούλη, Ουρανία Σαϊνίδου

Ακαδημαϊκοί Υπεύθυνοι: Αναπλ. Καθηγήτρια Εμμανουέλα-Ρεβέκκα Παπαδοπούλου, Αναπλ. Καθηγητής Εμμανουήλ Περάκης, Αφυπηρετήσασα Καθηγήτρια Μεταξία Κουσκουνά, Ιωάννης Κούρτης, Μεταδιδακτορικός ερευνητής ΕΚΠΑ.

Χορηγοί: Δικηγορική Εταιρεία «Δρυλλεράκης και Συνεργάτες», Δικηγορική Εταιρεία «Κυριακίδης – Γεωργόπουλος»,

Philip C. Jessup International Moot Court Competition

Το Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition, ή απλώς Jessup, είναι ο εμβληματικότερος διεθνής διαγωνισμός εικονικής δίκης παγκοσμίως με θέμα το δημόσιο διεθνές δίκαιο! Διεξάγεται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης Φοιτητών Νομικής (ILSA) με συμμετέχουσες περισσότερες από 700 νομικές σχολές από όλο τον κόσμο. Ο διαγωνισμός αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας εκδίκασης μιας διεθνούς διαφοράς ενώπιον του κυρίου δικαστικού οργάνου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Στο πλαίσιο μιας υποθετικής - πλην όμως καθ' όλα ρεαλιστικής - διεθνούς νομικής διαφοράς, οι συμμετέχοντες προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές αναλαμβάνουν τον απαιτητικό ρόλο της προφορικής και γραπτής ανάδειξης και υποστήριξης των νομικών επιχειρημάτων του ενάγοντος και εναγομένου κράτους ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου. Το Jessup είναι ο κατ’ εξοχήν διαγωνισμός εικονικής δίκης διεθνούς δικαίου. Κάθε χρόνο η υπόθεση αναδεικνύει την αλληλεπίδραση των διαφόρων επιμέρους κλάδων του δημοσίου διεθνούς δικαίου σε μια ενιαία νομική υπόθεση, όπως μεταξύ άλλων του δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του ανθρωπιστικού δικαίου, του δικαίου της θάλασσας, του επενδυτικού δικαίου, του περιβαλλοντικού δικαίου, του δικαίου της ευθύνης, του διαστημικού δικαίου και άλλων. Είναι ενδεικτικό της πολυπλοκότητας αλλά και του επίκαιρου χαρακτήρα των νομικών ζητημάτων του ιστορικού ότι πολλές φορές η θεματολογία του διαγωνισμού ταυτίζεται εν μέρει με εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης!

Philip C. Jessup International Moot Court Competition, (13 Φεβρουαρίου 2024 Αθήνα, Ελλάδα Ελληνικοί Εθνικοί Γύροι, 30 Μαρτίου - 6 Απριλίου 2024 Ουάσιγκτον, ΗΠΑ (‘White and Case’ International Rounds)

Ομάδα: Ευπραξία Αναγνωστοπούλου, Ιωάννης Ζέρης, Ελισάβετ Παναγιώτου-Ντυμπάλσκα (προπτυχιακοί φοιτητές), Καλυψώ-Σοφία Σδράλη, Παναγιώτης Ρισκάκης (μεταπτυχιακοί φοιτητές).

Διακρίσεις / Κατάταξη:

Ελληνικοί Εθνικοί Γύροι:

 • Νίκη και στους δύο αγώνες εναντίων της Νομικής ΑΠΘ και πρόκριση στον διεθνή γύρο του διαγωνισμού
 • Βραβείο Καλύτερων Δικογράφων
 • Βραβείο Καλύτερης Αγορήτριας (Ευπραξία Αναγνωστοπούλου)

White and Case International Rounds

 • Μετά από 4 προκριματικούς γύρους πρόκριση στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, δηλαδή στις Top 48 Ομάδες.
 • Τελική γενική κατάταξη: 35η θέση ανάμεσα σε 143 Ομάδες
 • 7η Θέση και Βραβείο Alona Evans Award για τις επιδόσεις στα γραπτά δικόγραφα
 • 11η Θέση και Βραβείο Dillard Award για τις επιδόσεις στα γραπτά δικόγραφα

Από τα λίγα μη-αγγλόφωνα πανεπιστήμια που πέρασε στην φάση των Top 48 και βραβεύτηκε για τις επιδόσεις της στα γραπτά δικόγραφα, ξεπερνώντας σε βαθμολογία κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού (Οξφόρδη, Γέηλ, Κολούμπια)

Προπονητές: Ευθύμιος Παπασταυρίδης, Σταματία Παπαδάκη (Δρ Διεθνούς Δικαίου στη Νομική ΕΚΠΑ και Επιστημονική Συνεργάτης στην Ακαδημία Αθηνών), Ασπασία Μαρινάκη (μεταπτυχιακή φοιτήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ).

Ακαδημαϊκοί Υπεύθυνοι: Καθηγήτρια Μαρία Γαβουνέλη, Ευθύμιος (Άκης) Παπασταυρίδης, Ερευνητής και Διδάσκων στην Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Επιστημονικός Συνεργάτης στην Ακαδημία Αθηνών και στο Κέντρο Διεθνούς Δικαίου του ΕΚΠΑ.

Χορηγοί: Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.), Δικηγορική Εταιρεία

«Κουταλίδης», Δικηγορική Εταιρεία «Λαμπαδάριος», Δικηγορική Εταιρεία «Μπαχάς, Γραμματίδης & Συνέταιροι», Δικηγορική Εταιρεία «Μπερνίτσας», Δικηγορική Εταρεία «Ποταμίτης-Βεκρής», Φαρμακευτική εταιρεία «Galenica Α.Ε.»

International Roman Law Moot Court Competition

Στο διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου (International Roman Law Moot Court Competition, I.R.L.M.C.) μετέχουν οι Νομικές Σχολές των Πανεπιστημίων Καίμπριτζ (University of Cambridge), Οξφόρδης (University of Oxford), Λιέγης (Liège Université), Βιέννης (Universität Wien), Tuebigen (Eberhard Karls University of Tübingen), Trier (Universität Trier), Νάπολης (Università degli Studi di Napoli Federico II), Αθηνών (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Ο διαγωνισμός διεξάγεται από το έτος 2007, μετά από αρχική πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και έκτοτε οργανώνεται από την ομάδα των ως άνω Πανεπιστημίων, οι καθηγητές Ρωμαϊκού Δικαίου των οποίων συγκροτούν το κονκλάβιο ετήσιας διοργάνωσής του. Αποτελεί το μοναδικό διεθνώς διαγωνισμό ο οποίος παρέχει σε φοιτητές προερχόμενους από διαφορετικά νομικά συστήματα τη δυνατότητα να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους σε μία υπόθεση αστικού δικαίου. O libellus (το πρακτικό) του διαγωνισμού τοποθετείται κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Ιουστινιανού (527- 565 μ.Χ.) με εφαρμοστέο δίκαιο αυτό της Ιουστινιάνειας Κωδικοποίησης (Κώδικας, Πανδέκτης, Εισηγήσεις, καθώς και τις Νεαρές), ως κοινό υπόβαθρο του συγχρόνου αστικού δικαίου, πηγές τις οποίες οι φοιτητές μελετούν σε αγγλική μετάφραση και στο λατινικό και ελληνικό πρωτότυπο. Ο διαγωνισμός συνδέεται με τη διδασκαλία του μαθήματος του Ρωμαϊκού Δικαίου (μάθημα υποχρεωτικής επιλογής γ’ εξαμήνου) στη Νομική Σχολή Αθηνών. Προσφέρει στους φοιτητές μοναδική δυνατότητα εμπέδωσης ζητημάτων εισηγήσεων του Ρωμαϊκού Δικαίου, εξοικείωση με την έρευνα των πηγών, καθώς και με τις αρχές της δικηγορίας και τη ρητορική ανάπτυξη επιχειρημάτων.

17th International Roman Law Moot Court Competition (3-7 Απριλίου 2024 Βιέννη, Αυστρία)

Ομάδα: Μαρία Μαργαρίτη, Δανάη Αργυροπούλου, Μαρία Φεφέ, Ροδάνθη Καραβασίλη (προπτυχιακές φοιτήτριες)

Διακρίσεις/Κατάταξη:

 • 1ο Βραβείο (ομαδικό)
 • Βραβείο 2ου καλύτερου ομιλητή στην Μαρία Μαργαρίτη (2nd best oralist)

Προπονητές/τριες: Ακριβή-Χρυσή Οικονόμου, Δέσποινα Πολυζώη, Χαράλαμπος Βεργαδής, Αναστασία Δρόσου, Αρτεμησία Παπαδάκη.

Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη: Καθηγήτρια Αθηνά Δημοπούλου

Χορηγοί: Δικηγορική Εταιρεία «Ζέπος και Γιαννόπουλος», Δικηγορική Εταιρεία «Καρατζά και Συνεργάτες», Δικηγορική Εταιρεία «Ποταμίτης-Βεκρής»

Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition

Ο Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Διαστήματος ‘Manfred Lachs’ είναι από τους γνωστότερους διεθνείς διαγωνισμούς. Διοργανώνεται από το International Institute of Space Law (IISL) συνεχώς από το 1992, με πολυπληθή συμμετοχή πανεπιστημίων: Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-16, συμμετείχαν 60 πανεπιστήμια, από την Ευρώπη, την Αφρική, τη Βόρεια Αμερική και την περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού. Το Ευρωπαϊκό σκέλος του διαγωνισμού διοργανώνεται, σε ετήσια βάση, από το IISL σε συνεργασία με το European Center for Space Law (ECSL)

Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition (8-12 Απριλίου 2024, Βιέννη Αυστρία)

Ομάδα: Χρυσή Βορλόου, Ρεγγίνα Κουρτίδη, Ευάγγελος Γαζής

Διακρίσεις/Κατάταξη:

 • Πρώτη θέση στην Ευρώπη
 • Καλύτερα γραπτά υπομνήματα
 • Καλύτερη αγορήτρια (Χρυσή Βορλόου)

Προπονητές/τριες: Βέρα Παλιαλέξη, Γιώργος Χατζηχαραλάμπους

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος: Αναπλ. Καθηγητής Γεώργιος Κυριακόπουλος

Χορηγοί: HellasSat, Δικηγορική Εταιρεία «Μπερνίτσας», Δικηγορική Εταιρεία «Λαμπαδάριος», Δικηγορική Εταιρεία «Δρυλλεράκης & Συνεργάτες», Δικηγορική Εταιρεία «Ποταμίτης-Βεκρής»

Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition

Ο Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης "Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition 2022- 2023" διοργανώνεται από το Bonavero Institute of Human Rights of Faculty of Law of the University of Oxford. Ιδρύθηκε το 2008 προκειμένου να ενθαρρύνει το ενδιαφέρον των φοιτητών για το διεθνές δίκαιο και τα ζητήματα ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του κράτους δικαίου που αυτό διέπει. Ο Διαγωνισμός αποτελείται από επτά Περιφερειακούς Γύρους (Νότια Ασία, Ασία-Ειρηνικός, Νοτιοανατολική Ευρώπη, Βορειοανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και Αμερική). Ως εκ τούτου, υπάρχει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των συμμετεχόντων πανεπιστημίων (συμμετέχουν διεθνούς φήμης Πανεπιστήμια, όπως για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο της Βιέννης της Αυστρίας, το Sapientia University της Ιταλίας και το National Research University της Ρωσίας κ.α.), ενώ απαιτείται διεξοδική νομική έρευνα και μελέτη των οικείων κανόνων που άπτονται ζητημάτων του δικαίου των ΜΜΕ και των τεχνολογιών της πληροφορίας στην κοινωνία.

Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition 31 Ιανουαρίου - 2 Φεβρουαρίου, Παρίσι Γαλλία (Ευρωπαϊκός Γύρος), 15-19 Απριλίου 2024, Οξφόρδη, Αγγλία (Παγκόσμιος Γύρος)

Ομάδα: Ιωάννα Λυμιώτη, Ιωάννα Ραφαηλία Μαλανδράκη, Αργυρώ Δήμητρα Παπαβασιλείου, Αθανασία Πατέλη

Διακρίσεις/Κατάταξη:

 • 5η στον Ευρωπαϊκό Γύρο και πρόκριση στον Παγκόσμιο.
 • Πρόκριση στους Octal-finals στον Παγκόσμιο Γύρο.
 • Τελική κατάταξη στις 16 καλύτερες ομάδες μεταξύ των 80.

Προπονητές/τριες: Ελένη Ράδοβιτς (προπτυχιακή φοιτήτρια), Δάφνη Κωνσταντίνα Πολιτικού (μεταπτυχιακή φοιτήτρια).

Ακαδημαϊκοί Υπεύθυνοι: Αν. Καθηγήτρια Ρεβέκκα-Εμμανουέλα Παπαδοπούλου, Αν. Καθηγητής Γεώργιος Κυριακόπουλος.

Χορηγοί: Δικηγορική Εταιρεία «Μπαχάς, Γραμματίδης και Συνεταίροι». Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Δικηγορική Εταιρεία

«Δρακόπουλος», Δικηγορική Εταιρεία «Ποταμίτης-Βεκρής», Δικηγορική Εταιρεία «Μπερνίτσας», Δικηγορική Εταιρεία «Τρούλης και Συνεργάτες», Δικηγορική Εταιρεία «Χριστιανός και Συνεταίροι», Εταιρεία Παρασκευής Καλλυντικών Προϊόντων «La Vie En Rose by Dimitra Katsafadou», Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Δικηγορική Εταιρεία «Θεόδωρος Μαντάς και Συνεργάτες»

Leiden Sarin International Air Law Moot Court Competition

Στο διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης αεροπορικού δικαίου (Leiden-Sarin International Air Law Moot Court Competition) μετέχουν οι Νομικές Σχολές των Πανεπιστημίων : East China University of Political Science and Law (China), University of Mississippi School of Law (USA), National and Kapodistrian University of Athens (Greece), Chinese University of Hong Kong (Hong Kong), Universite Toulouse 1 Capitole (France), China University of Political Science and Law (China), Universitas Indonesia (Indonesia), Ibn Haldun University (Turkey), Universitas Prasetiya Mulya (Indonesia), Singapore Management University (Singapore), Leiden University (The Netherlands), Chanakya National Law University (India), Esade Business & Law School (Spain), School of Law, Christ University, Bangalore (India), University of Cologne (Germany), Korea Aero-space University (Republic of Korea).Ο διεθνής διαγωνισμός εικονικής δίκης στο αεροπορικό δίκαιο ξεκίνησε στην Ινδία, το 2010, από τους προαναφερθέντες φορείς. Έκτοτε, ο διαγωνισμός έχει εδραιωθεί, με περισσότερα από 20 πανεπιστήμια παγκοσμίως να συμμετέχουν σε αυτόν. Η ενασχόληση και η συμμετοχή σ’ αυτόν επιτρέπει στους φοιτητές να διευρύνουν την εμπειρία τους και να αναπτύξουν νομικούς ισχυρισμούς στο πεδίο του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου αλλά και σ’ αυτό του Διεθνούς Αεροπορικού́ Δικαίου. Ο διαγωνισμός συνδέεται με τη διδασκαλία του μαθήματος του Διεθνούς Δικαίου (υποχρεωτικό μάθημα β’ εξαμήνου) και του μαθήματος: Διεθνές Δίκαιο Εναερίου Χώρου Διαστήματος / Αεροπορικό Δίκαιο (μάθημα ελεύθερης επιλογής στ’ εξαμήνου) στη Νομική Σχολή Αθηνών. Προσφέρει στους φοιτητές μοναδική δυνατότητα εμπέδωσης ζητημάτων του διεθνούς δικαίου και του δικαίου του εναερίου χώρου, εξοικείωση με την έρευνα των πηγών, καθώς και με τις αρχές της δικηγορίας και τη ρητορική ανάπτυξη επιχειρημάτων.

Leiden Sarin International Air Law Moot Court Competition (18-20 Απριλίου 2024, Πόλη του Μεξικού)

Ομάδα: Κωνσταντίνος Βαβλιάκης, Νίκη Βουμβουράκη, Ελένη Κουμπάρου

Διακρίσεις/Κατάταξη:

-3rd place in Applicant’s Memorial

-4th Place in Respondent Oral Pleadings

Προπονητές/τριες: Δάφνη-Κωνσταντίνα Πολιτικού, Μαρία-Αγγελική Γερασίμου

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος: Αναπλ. Καθηγητής Γεώργιος Κυριακόπουλος

Χορηγοί: Δικηγορική Εταιρεία «Μπερνίτσας», Δικηγορική Εταιρεία «Μπάλλας-Πελεκάνος», Δικηγορική Εταιρεία «Φράγκου», Δικηγορική Εταιρεία «Ποταμίτης-Βεκρής».

John H. Jackson Moot Court Competition on World Trade Organization Law

Ο διαγωνισμός John H. Jackson Moot Court Competition διοργανώνεται για εικοστή πρώτη συνεχή χρονιά από την European Law Students’ Association (ELSA), υπό την αιγίδα, και με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (World Trade Organization) και αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας δικαστικής επίλυσης διακρατικών εμπορικών διαφορών ενώπιον των δικαιοδοτικών οργάνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Κάθε συμμετέχουσα ομάδα φοιτητών πρέπει να υποστηρίξει γραπτώς (με νομικά υπομνήματα), όσο και προφορικώς (με επίσημη αγόρευση) ενώπιον ενός πάνελ ειδικών του Δικαίου του Διεθνούς Εμπορίου, τόσο την πλευρά του προσφεύγοντος κράτους (Complainant) όσο και του καθ’ ου η προσφυγή κράτους (Respondent). Στον διαγωνισμό John H. Jackson Moot Court Competition συμμετέχει πλήθος πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο. Μετά την ολοκλήρωση των Περιφερειακών Γύρων του διαγωνισμού για τις περιοχές της Ασίας – Ειρηνικού, Αφρικής και Νοτίου Ασίας, λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο ο Παγκόσμιος Τελικός Γύρος του διαγωνισμού John H. Jackson Moot Court Competition και συμμετέχουν σε αυτόν, ως κριτές, ακαδημαϊκοί και στελέχη διεθνών δικηγορικών εταιρειών εγνωσμένης φήμης. Ο διαγωνισμός John H. Jackson Moot Court Competition συνδέεται με τη διδασκαλία του μαθήματος του Διεθνούς Δικαίου (υποχρεωτικό μάθημα β’ εξαμήνου) και του μαθήματος Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο (μάθημα ελεύθερης επιλογής ζ’ εξαμήνου) στη Νομική Σχολή Αθηνών. Προσφέρει στους φοιτητές μοναδική δυνατότητα εμπέδωσης ζητημάτων του διεθνούς δικαίου και του του Δικαίου του Διεθνούς Εμπορίου, εξοικείωση με την έρευνα των πηγών, καθώς και με τις αρχές της δικηγορίας και τη ρητορική ανάπτυξη επιχειρημάτων.

John H. Jackson Moot Court Competition, 25-28 Απριλίου 2024, Cluj-Napoca, Ρουμανία

Ομάδα: Αλέξανδρος-Νικόλαος Μαΐλης, Χρίστος Παπαδογεώργος, Γεωργία Τσιαμάκη, Φωτεινή Ρομπόρα.

Διακρίσεις/Κατάταξη:

- Semifinalist στον Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γύρο

Προπονητές/τριες: Νικόλαος Μπουραζέλης (υπ. Διδάκτωρ Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ), Ειρήνη Μανιάτη

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος: Επίκ. Καθηγητής Αναστάσιος Γουργουρίνης

Χορηγοί: Δικηγορική Εταιρεία «Αλεξίου-Κοσμόπουλος», Δικηγορική Εταιρεία «Κεραμεύς-Παπαδημητρίου, Παπαδόπουλος & Συνεργάτες», Δικηγορική Εταιρεία «Δρυλλεράκης και Συνεργάτες»

International Bar Association International Criminal Court Moot Court Competition (IBA ICCMCC)

Ο διαγωνισμός διεξάγεται από το έτος 2004 με πρωτοβουλία του Pace University στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ από το 2007 απέκτησε διεθνή διάσταση με συμμετοχή νομικών σχολών από όλον τον κόσμο. Ο IBA ICCMCC αποτελεί το μοναδικό, διεθνώς, διαγωνισμό εικονικής δίκης στον οποίο οι φοιτητές αναλαμβάνουν τρεις διαφορετικούς ρόλους, αυτόν της Εισαγγελίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, του δικηγόρου του κατηγορουμένου για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονία ή επίθεση και του εκπροσώπου των θυμάτων ή του κράτους στο έδαφος του οποίου τελέσθηκαν τα εγκλήματα. Ο διαγωνισμός συνδέεται με τη διδασκαλία του μαθήματος «Διεθνές Ποινικό Δίκαιο» (μάθημα υποχρεωτικής επιλογής ΣΤ' εξαμήνου) στη Νομική Σχολή Αθηνών. Το μάθημα είναι διατομεακό και η διδασκαλία του ανατίθεται από κοινού στους τομείς του διεθνούς δικαίου και του ποινικού δικαίου. Η συμμετοχή στην εικονική δίκη ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προσφέρει στους φοιτητές τη μοναδική δυνατότητα συνδυασμού θεωρίας και πράξης. Μέσα από την ενασχόλησή τους με μια φανταστική υπόθεση οι φοιτητές όχι μόνο αποκτούν πολύτιμες γνώσεις για το γνωστικό αντικείμενο του μαθήματος και κατανοούν τα διάφορα ερμηνευτικά ζητήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αλλά διδάσκονται και τη στρατηγική για την αντιμετώπιση μίας υπόθεσης ποινικής φύσης. Ταυτόχρονα, ανακαλύπτουν και αναπτύσσουν περαιτέρω τις ρητορικές τους ικανότητες για τον χειρισμό μίας περίπλοκης ποινικής υπόθεσης ενώπιον του ανεξάρτητου, μονίμου, διεθνούς δικαστικού οργάνου που έχει ως αποστολή την καταστολή της ατιμωρησίας για τα διεθνή εγκλήματα ιδιαιτέρου απεχθούς χαρακτήρα.

International Bar Association International Criminal Court Moot Court Competition, (1-7 Ιουνίου 2024, Χάγη Ολλανδία)

Ομάδα: Μαρία Λιάτσικου, Αντώνης Σωτηρόπουλος, Παναγιώτα Βαγιού, Παρασκευάς Κεραμάρης, Χριστίνα Θεοδωράτου

Διακρίσεις/Κατάταξη:

- 35η θέση σε 88 ομάδες

Προπονητές/τριες: Άννα-Μαρία Χριστοφοράτου, Ζωή Τσιρακοπούλου-Γκλίνου

Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη: Ελένη Μίχα, μέλος Ε.ΔΙ.Π.

Χορηγοί: Δικηγορική Εταιρεία «Μιχάλης Α. Δημητρακόπουλος», Δικηγορική Εταιρεία «Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών», Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.