Aντιδράσεις έχει προκαλέσει η κατάληψη της Νομικής Αθηνών από κουκουλοφόρους το πρωί της Παρασκευής, οι οποίοι ζητούν την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού και την κατάργηση των φυλακών Γ’ τύπου.

Χρονικό

Σύμφωνα με μαρτυρίες φοιτητών ομάδα αναρχικών με πρόσωπα καλυμμένα εισέβαλαν χθες το πρωί στο κτίριο της Νομικής Σχολής επί της οδού Σόλωνος. Οι αναρχικοί, κρατώντας ρόπαλα και πυροσβεστήρες, μπήκαν στις αίθουσες του οκταώροφου κτιρίου, όπου γίνονταν τα μαθήματα και με βρισιές και απειλές απαίτησαν από φοιτητές και καθηγητές να αποχωρήσουν. Οι φοιτητές απομακρύνθηκαν από τις αίθουσες, ενώ στη Νομική άρχισαν να προσέρχονται και άλλοι αναρχικοί, φτάνοντας έως και τους 200.

Πρυτανεία

Χαμηλούς τόνους διατήρησαν η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και η ηγεσία της Νομικής Σχολής ύστερα από την κατάληψη της σχολής από άτομα του αναρχικού χώρου, με στόχο να εκτονωθεί η κατάσταση.

Δεν επενέβη η ΕΛ.ΑΣ.

Πάντως, φοιτητές της Νομικής ανέφεραν ότι εκλήθη η αστυνομία να επέμβει, όπως προβλέπεται σε περίπτωση καταγγελίας από πολίτη για έκνομες ενέργειες σε δημόσια κτίρια, αλλά αυτό δεν συνέβη.

Διαβάστε την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΑΑΚ ΝΟΠΕ για την κατάληψη Νομική του ΕΚΠΑ - ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Η νεολαία την ΝΔ, τονίζει ότι «για ακόμα μια φορά βιώνουμε τη «δημοκρατία» που επικρατεί στο ελληνικό Πανεπιστήμιο». Και επισημαίνει ότι «η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θα είναι στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου και εγγυητής της ομαλότητας μέσα στα ιδρύματα». Κάλεσε δε «όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν το γεγονός που αμαυρώνει και υποβαθμίζει για άλλη μία φορά το Πανεπιστήμιό μας καθώς και την πολιτεία να επιληφθεί του θέματος». Κλείνοντας επανέλαβε πάλι την πρόταση για πανεπιστημιακή φύλαξη.

Το Ποτάμι

Το Ποτάμι με ανακοίνωσή του τονίζει ότι «εκατοντάδες φοιτητές της Νομικής πετάγονται μια άλλη μια φορά έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας και χάνουν τα μαθήματά τους επειδή κάποιες ομάδες αποφάσισαν να κάνουν κατάληψη της σχολής. Είναι ευθύνη των πρυτανικών Αρχών και της οργανωμένης Πολιτείας να δώσουν λύση».

Υπενθυμίζουμε τους φοιτητές πως: την Τετάρτη 18/03/15 στις 13:00 στο Α αμφιθέατρο θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής (Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ)

Η ανακοίνωση φοιτητών για την προσεχή Γενική Συνέλευση

Διεκδικούμε:

-Σύνολη απόσυρση του ν. Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου

-Κατάργηση της εξίσωσης πτυχίων - απόσυρση του Νέου Κώδικα Δικηγόρων

-Απόσυρση του μέτρου των διαγραφών 

-Κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος

-Αύξηση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων - δωρεάν φοιτητικές παροχές- επαναπρόσληψη διοικητικού προσωπικού

-Παρουσία και παρέμβαση του ΦΣ στα όργανα διοίκησης

-Επανακατοχύρωση του ασύλου- απομάκρυνση των security

-Άμεση επίλυση του ζητήματος της καθαριότητας - πρόσληψη προσωπικού καθαρισμού απευθείας απο το πανεπιστήμιο, με ανθρώπινους όρους εργασίας

 

Επειδή τίποτα δεν μας χαρίστηκε, ολοι στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, για να συζητήσουμε και να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν!

Κατάληψη στη Νομική Αθηνών

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr