Οι τελειόφοιτοι της Φιλοσοφικής Αθηνών απαιτούν διά ζώσης ορκωμοσία και όχι μέσω διαδικτύου!

44 φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών (ΕΚΠΑ) με επιστολή τους προς τον Πρύτανη του Ιδρύματος, την Κοσμητεία, την Πρόεδρο και την γραμματεία του Τμήματος Ψυχολογίας απαιτούν την διεξαγωγή διά ζώσης ορκωμοσίας και όχι μέσω διαδικτύου όπως έχει ήδη αποφασιστεί λόγω της τρέχουσας κατάστασης.

"Ως τελειόφοιτοι του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε στην κοινή γνώμη την προσπάθειά μας να διεκδικήσουμε μια διά ζώσης ορκωμοσία εφόσον αυτό έχει επιτραπεί με σχετική Υπουργική Απόφαση. Με ανοιχτά σύνορα, εμπορικά κέντρα, λεωφορεία και μετρό κατάμεστα, θεωρούμε πως η δια ζώσης ορκωμοσία των φοιτητών αυτής της χώρας δεν θα είναι αυτό που θα επιδεινώσει την κρίση του Covid-19" δηλώνουν στα «Φοιτητικά Νέα» οι φοιτήτριες του Τμήματος και συντάκτριες της επιστολής, Σίνη Μαρία και Σουλίου Αλεξάνδρα.

Και προσθέτουν: "Ζητάμε τα αυτονόητα, όσα η ίδια η Υπουργική απόφαση ορίζει. Δηλαδή, διά ζώσης ορκωμοσία σε ανοιχτό χώρο με περιορισμό στον αριθμό των συνοδών για την προστασία όλων μας."

Πιο αναλυτικά, οι 44 φοιτητές επικαλούνται την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη από την Υπουργό Παιδείας, το Υπουργό Υγείας και τον Υφυπουργό Παιδείας που επιτρέπει τις δια ζώσης ορκωμοσίες στα ΑΕΙ, σε ανοιχτό χώρο, με παρουσία φοιτητών και δύο συγγενικών προσώπων και μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού τηρώντας απόσταση 1,5 με 2 μέτρα.

Οι φοιτητές σημειώνουν στην επιστολή τους "Συνεπώς η διά ζώσης τελετή δεν απαγορεύεται- αντίθετα προβλέπεται με κάποια απαραίτητα προστατευτικά μέτρα. Αιτούμαστε λοιπόν, αξιότιμοι αρμόδιοι της σχετικής απόφασης, την πραγματοποίηση μίας διά ζώσης τελετής ορκωμοσίας τον μήνα Σεπτέμβρη οπότε και θα δυνάμεθα να παρευρεθούμε.

Πιστεύουμε και υποστηρίζουμε ότι η μη έγκαιρη ενημέρωση και ασφυκτικά οριακή προθεσμία υποβολής αιτήσεων για διαδικτυακή ορκωμοσία δεν ταιριάζει στην ποιότητα και στο επίπεδο του Πανεπιστημίου μας, αλλά ούτε και στο ποιόν των επαγγελματιών που αυτό διαμορφώνει. Αξίζει να αναφερθεί ότι άλλα τμήματα του ΕΚΠΑ έχουν προβεί σε ανάλογη απόφαση διά ζώσης ορκωμοσίας. Επομένως, γιατί εμείς δεν τυγχάνουμε ίδιας αντιμετώπισης τη στιγμή που σπουδάζουμε στο ίδιο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα; Είμαστε σε αυτή τη σχολή, σε αυτόν τον τομέα, σε αυτή την ειδικότητα επειδή το επιλέξαμε και επειδή το προσπαθήσαμε πολύ. Αξίζουμε να λαμβάνουμε ισάξια λοιπόν αντιμετώπιση από το ΑΕΙ που μας φιλοξένησε τόσα χρόνια."

Αναλυτικά η Επιστολή των φοιτητών όπως την έχουν αποστείλει στα «Φοιτητικά Νέα»:

"Αξιότιμε κύριε Πρύτανη,

Αξιότιμη Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών,

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ,

Αξιότιμη γραμματεία του Τμήματος Ψυχολογίας,

Είμαστε μία ομάδα φοιτητών του Τμήματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών του ΕΚΠΑ, που έχουμε ολοκληρώσει τις σπουδές μας τον Φεβρουάριο του 2020 και λόγω της τρέχουσας κατάστασης του COVID-19 βρισκόμαστε σε αναμονή της ορκωμοσίας και της επίσημης λήψης του πτυχίου μας. 

Σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή καθώς θα θέλαμε να εκφράσουμε την βαθύτατη πικρία και απογοήτευση που νιώθουμε σχετικά με την πρόσφατη απόφαση διαδικτυακής ορκωμοσίας και για να αιτηθούμε αναθεώρηση της τρέχουσας απόφασης με εναλλακτική λύση μία διά ζώσης ορκωμοσίας όπως προβλέπεται από την ισχύουσα Κοινή Υπουργική Απόφαση. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Αριθμ. Δ1α/Γ.Π. οικ.37920 της 17ης Ιουνίου 2020) που υπεγράφη από την Υπουργό Παιδείας, το Υπουργό Υγείας και τον Υφυπουργό Παιδείας έχουν επιτραπεί οι διά ζώσης ορκωμοσίες στα ΑΕΙ, σε ανοιχτό χώρο, με παρουσία φοιτητών και δύο συγγενικών προσώπων και μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού  τηρώντας απόσταση 1,5 με 2 μέτρα. Συνεπώς η διά ζώσης τελετή δεν απαγορεύεται- αντίθετα προβλέπεται με κάποια απαραίτητα προστατευτικά μέτρα. Αιτούμαστε λοιπόν, αξιότιμοι αρμόδιοι της σχετικής απόφασης, την πραγματοποίηση μίας διά ζώσης τελετής ορκωμοσίας τον μήνα Σεπτέμβρη οπότε και θα δυνάμεθα να παρευρεθούμε.  Πιστεύουμε και υποστηρίζουμε ότι η μη έγκαιρη ενημέρωση και ασφυκτικά οριακή προθεσμία υποβολής αιτήσεων για διαδικτυακή ορκωμοσία δεν ταιριάζει στην ποιότητα και στο επίπεδο του Πανεπιστημίου μας, αλλά ούτε και στο ποιόν των επαγγελματιών που αυτό διαμορφώνει. Αξίζει να αναφερθεί ότι άλλα τμήματα του ΕΚΠΑ έχουν προβεί σε ανάλογη απόφαση διά ζώσης ορκωμοσίας. Επομένως, γιατί εμείς δεν τυγχάνουμε ίδιας αντιμετώπισης τη στιγμή που σπουδάζουμε στο ίδιο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα; Είμαστε σε αυτή τη σχολή, σε αυτόν τον τομέα, σε αυτή την ειδικότητα επειδή το επιλέξαμε και επειδή το προσπαθήσαμε πολύ. Αξίζουμε να λαμβάνουμε ισάξια λοιπόν αντιμετώπιση από το ΑΕΙ που μας φιλοξένησε τόσα χρόνια.

Παρακάτω θα βρείτε τα ονοματεπώνυμα και τους αριθμούς μητρώου των φοιτητών που συμφωνούν με το αίτημα αυτό. Δηλώνουμε επώνυμα την επιθυμία μας, σεβόμενοι την σοβαρότητα της κατάστασης και επιθυμώντας να τηρήσουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την διατήρηση της ασφάλειας όλων.

Φυσικά, δεν θα θέλαμε να στερηθεί η δυνατότητα σε όσους συναδέλφους μας επιθυμούν να λάβουν το πτυχίο τους άμεσα και να ορκιστούν διαδικτυακά. Με άλλα λόγια, το αίτημα μας δεν είναι η ακύρωση της διαδικτυακής ορκωμοσίας τη δεδομένη στιγμή ,αλλά η πραγματοποίησή της για όσους το επιθυμούν και στη συνέχεια ο καθορισμός νέας ημερομηνίας μέσα στον Σεπτέμβρη με την έγκαιρη ενημέρωσή μας για την διά ζώσης ορκωμοσία των υπολοίπων. Είμαστε βέβαιοι πως θα σεβαστείτε αυτό το αίτημα και ελπίζουμε πως θα λάβετε υπόψη όλα τα παραπάνω και θα καταβάλλετε προσπάθεια για την πραγματοποίηση του αιτήματός μας!

Με εκτίμηση,

Οι 44 φοιτητές Τμήματος Ψυχολογίας ΕΚΠΑ:

 1. Α. Φ. Λ.
 2. Μ. Ζ. 
 3. Κ. Έ.
 4. Χ. Α.
 5. Ε. Λ.
 6. Α. Σ.
 7. Μ. Σ.
 8. Ι. Α.
 9. Χ. Γ.
 10. Ε. Β.
 11. Μ. Α.
 12. Β. Α.
 13. Χ. Χ.
 14. Α. Θ. Τ.
 15. Ι. Κ.
 16. Ε.Τ.
 17. Α.Τ.
 18. Σ. Μ.
 19. Ε. Μ. Κ.
 20. Φ. Γ.
 21. Κ. Μ.
 22. Π. Γ.
 23. Σ. Κ.
 24. Δ. Ο.
 25. Α. Π.
 26. Γ. Χ.
 27. Ε. Μ.
 28. Μ. Κ.
 29. Μ. Φ.
 30. Β. Τ.
 31. Κ. Φ.
 32. Ε. Ρ.
 33. Σ. Μ.
 34. Α. Τ.
 35. Ε. Π.
 36. Φ. Π.
 37. Δ. Ε.
 38. Α. Σ. Α.
 39. Π. Θ.
 40. Γ. Τ.
 41. Α. Σ. Α.
 42. Τ. Γ.
 43. Π. Θ.
 44. Δ. Κ.

(Αυτά είναι τα ονόματα όσων από εμάς είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν εγκαίρως για αυτή την προσπάθεια και συμφωνούν με το παραπάνω αίτημα. Ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλα μέσα στις επόμενες ώρες και ημέρες)".

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr