Ο αριστούχος φοιτητής του ΕΚΠΑ Βασίλης Δημάκης σταματά την απεργία πείνας και δίψας - Δέχτηκαν το αίτημά του

«Ο αριστούχος φοιτητής του ΕΚΠΑ Βασίλης Δημάκης νίκησε γιατί είχε τους καθηγητές του, τους συμφοιτητές του και τον κόσμο που κινητοποιήθηκε»

Κείμενο αναφορικά με τη δικαίωση του κρατούμενου αριστούχου φοιτητή του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημοσίας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και κρατικού υπότροφου, Βασίλη Δημάκη, ο οποίος πραγματοποίησε απεργία πείνας και δίψας αρκετών ημερών, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει τη φοίτησή του, ανήρτησε ο δικηγόρος του, Θανάσης Καμπαγιάννης.

Αναλυτικά η ανάρτηση:


Σήμερα, η μέρα ξεκίνησε με την υποβολή συμπληρωματικού Υπομνήματος στο Συμβούλιο των Φυλακών Γρεβενών, στο οποίο η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής διαβίβασε το αίτημα του Βασίλη Δημάκη για επαναμεταγωγή. Επρόκειτο για την αποθέωση της "διάσωσης του προσώπου": η απόφαση της επαναμεταγωγής μετά τον σάλο έπρεπε να ληφθεί από άλλο όργανο από αυτό που αποφάσισε τη μεταγωγή. Και ενώ η διεύθυνση των φυλακών Γρεβενών πραγματικά έσκυψε με ευαισθησία στο πρόβλημα και ήταν καθ' όλα πρόθυμη και τυπικη, το Συμβούλιο των Φυλακών δεν μπορούσε να συγκληθεί λόγω κωλύματος (ή "κολλήματος" όπως θα έλεγε και το Υπουργείο) των μελών του. Αντιπροτείναμε με καλή πίστη την διά περιφοράς λήψη της απόφασης, αλλά υπήρχε ζήτημα. Ένα κατεξοχήν πολιτικό ζήτημα γινόταν "διαδικαστικό" και "γραφειοκρατικό". Κληθήκαμε από διάφορες πλευρές (όχι από τη διεύθυνση των φυλακών Γρεβενών) να πιέσουμε τον Βασίλη Δημάκη να διακόψει με μια "προφορική δέσμευση". Αλλά αντί για αγωγοί της πίεσης προς το Βασίλη, επιλέξαμε εξαρχής να είμαστε παραστάτες στον αγώνα του. Η δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με την Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής ήταν εξίσου ατελέσφορη με την πρώτη: μας είπε "κάντε ο,τι θέλετε", αλλά ότι η ίδια δεν μπορεί "να παρέμβει σε ανεξάρτητο όργανο". Στο τέλος αυτού του δραματικού εξάωρου, το τηλέφωνο χτύπησε, το Συμβούλιο είχε συνεδριάσει "διά περιφοράς" και η απόφασή του ήταν η εξής: "Το Συμβούλιο των Φυλακών Γρεβενών κάνει δεκτό το αίτημα του κρατούμενου, ήτοι τη μεταγωγή του σε κατάστημα κράτησης πλησίον του ακαδημαϊκού ιδρύματος στο οποίο σπουδάζει".

Ο Βασίλης ετοιμάζει τη δήλωση λήξης της απεργίας πείνας και δίψας. Νίκησε γιατί είχε όλες και όλους εσάς: είχε τους καθηγητές του, τους συμφοιτητές του, τον κόσμο που κινητοποιήθηκε, έβγαλε ψηφίσματα, υπέγραψε, μίλησε ανοιχτά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρόεδρο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κυριάκο Αθανασίου και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, που έσωσαν μια ζωή: απέδειξαν ότι είναι δάσκαλοι. Και αυτή είναι μια μεγάλη λέξη.

Η εμπειρία της νομικής συμπαράστασης είναι μια ιδιαίτερη ανθρώπινη εμπειρία, ειδικά όταν παραστέκεσαι σε έναν άνθρωπο σε μια τέτοια κατάσταση ανάγκης. Υπήρξαν σήμερα στιγμές που η καρδιά μου πήγε να σπάσει. Είχα ευτυχώς, εκτός από τον Βασίλη, συμπαραστάτη και συνοδηγό σ' αυτή τη μάχη έναν πολύ εκλεκτό άνθρωπο, τον Petros Damianos. Αν και τον ξέρω κάποια 24ωρα, νιώθω ήδη πως με συνδέει μαζί του μια βαθιά φιλία. Σας ευχαριστώ για όλα τα μηνύματα, δεν μπορώ να απαντήσω σε όλα, σας φιλώ όλες και όλους!

Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος του Βασίλη Δημάκη.


Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασία του Πολίτη που δίνει διευκρινίσεις για την υπόθεση, αναφέρει:

«Ο Βασίλειος Δημάκης μετήχθη από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών την 17η Απριλίου 2020 για λόγους ομαλής λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού Ι, καθώς και στο πλαίσιο της εφαρμογής έκτακτων μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό (COVID-19).

Σημειώνεται ότι στην παρούσα περίοδο εξαιτίας του COVID-19 έχουν ανασταλεί και οι κάθε τύπου εξετάσεις εκ του σύνεγγυς σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Ταυτόχρονα, οι σπουδές του Βασίλειου Δημάκη στη Σχολή Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του ΕΚΠΑ δεν διακόπτονται, καθότι το Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών διαθέτει την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή προκειμένου να υποστηρίξει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση τόσο του ίδιου όσο και άλλων συγκρατούμενών του.

Ουδέν κόλλημα θα υπάρξει ως προς τη συνέχιση των σπουδών του και τη συμμετοχή του στις εξετάσεις, όπως συνέβη και μέχρι σήμερα.

Η υγεία του εν λόγω κρατουμένου παρακολουθείται σε καθημερινή βάση από τον ιατρό του Καταστήματος Κράτησης Γρεβενών».


Όπως προκύπτει από το υπόμνημα που κατέθεσε ο Β. Δημάκης -μέσω του δικηγόρου του Θανάση Καμπαγιάννη- στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, η μεταγωγή του κρατουμένου διατάχθηκε από την ίδια τη Σοφία Νικολάου, γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, κάνοντας χρήση ειδικού άρθρου που επιτρέπει στην ίδια ή στον υπουργό να παρακάμψουν την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών και να αποφασίσουν μόνοι τους για μεταγωγή κρατουμένου λόγω κινδύνου ζωής, δημόσιας τάξης, ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας των φυλακών.

Σε δήλωσή του ο ίδιος ο Βασίλης Δημάκης επισημαίνει:

«Εγώ, κυρία Νικολάου, έχω φτύσει αίμα να επιτύχω αυτό που -όλοι εσείς που πληρώνεστε γι’ αυτό- δεν επιτύχατε επ’ ουδενί και εννοώ να αυτο-σωφρονιστώ και έρχεστε μεμιάς και μου δίνετε μία να πάω στο διάολο; Γιατί; Σας υπόσχομαι ότι δεν πρόκειται να με κάνετε ξανά αυτό που ήμουν. Αυτό που με τόσο εκπαιδευτικό μόχθο κατάφερα να είμαι και εννοώ ένας άνθρωπος αλληλέγγυος προς κάθε συνάνθρωπό μου που βάλλεται. Προτιμώ να παραδώσω πνεύμα, κυρία Νικολάου, αλλά να θυμάστε ότι το παραδομένο μου πνεύμα δεν θα σας αφήσει στιγμή για το υπόλοιπο της ζωής σε ησυχία…», είπε ο ίδιος μέσα από την πολιτική του δήλωσή του, με την οποία ανακοίνωσε ότι ξεκινάει απεργία πείνας.

Έντονες υπήρξαν οι αντιδράσεις από ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου αλλά και από συλλογικότητες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ανακοίνωση Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΙΚΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΤΡΟΦΟ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ ΒΑΣΙΛΗ ΔΗΜΑΚΗ

Ο Βασίλης Δημάκης, φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει λάβει υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών στο πρόγραμμα Οικονομικής Ενίσχυσης Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων (ΕΚΟ).

Οι συγκεκριμένες υποτροφίες αποσκοπούν στην ενίσχυση και υποστήριξη της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών των επιμελών φοιτητών/τριών που διαθέτουν χαμηλά εισοδήματα, καθώς και στη διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των ΑΜΕΑ και των ατόμων που ανήκουν σε Ευπαθείς και άλλες Κοινωνικές Ομάδες.

Μέχρι σήμερα ο κ. Δημάκης ανταποκρίνεται πλήρως στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα και συμμετέχει κανονικά στα μαθήματα και τις εξετάσεις της Σχολής του, όπως απαιτείται από τους όρους και προϋποθέσεις της υποτροφίας του.

Η μεταγωγή του εκτός Αθηνών του στερεί τη δυνατότητα σπουδών και δημιουργεί ανυπέρβλητο πρόσκομμα στις υποχρεώσεις του προς το ΙΚΥ ανεξαρτήτως της θελήσεως του ιδίου.

Με την ιδιότητά μας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΥ και, ταυτόχρονα, ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, με αίσθημα ευθύνης έναντι της αποστολής του Ιδρύματος για την εξασφάλιση της δυνατότητας σπουδών σε ανθρώπους που έχουν αυτό το δικαίωμα και για ποικίλους λόγους δυσκολεύονται, απευθύνουμε έκκληση στις αρμόδιες Αρχές να επανεξετάσουν την απόφαση μεταγωγής του στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών και να επιτρέψουν την άμεση επιστροφή του στις Φυλακές Κορυδαλλού αποκαθιστώντας το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου στη μόρφωση και την παιδεία. Αθήνα, 29-4-2020

Τα Μέλη του ΔΣ του ΙΚΥ (Τακτικά και Αναπληρωματικά),

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Κυριάκος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ

ΒΕΝΤΟΥΡΑΣ Ερρίκος Μηχανικός Ηλεκτρολόγος Καθηγητής παν. Δυτικής Αττικής,

ΒΛΑΧΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΒΙΔΑΛΗΣ Παναγιώτης, Διδάκτωρ Νομικής, Επιστ. Συνεργάτης Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Εμπειρογνωμόνων ΕΕ

ΓΕΝΑ Αγγελική, Καθηγήτρια Τμ. ΦΠΨ ΕΚΠΑ

ΚΑΡΑΚΑΤΣΟΥΛΗ Άννα, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμ. Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Ευαγγελία, Αναπλ. Καθηγήτρια Εκπ/κης Ψυχολογίας ΦΠΨ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

ΚΟΛΙΣΗΣ Φραγκίσκος, Ομότιμος Καθηγητής Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ

ΠΟΛΥΣΙΟΥ Μόσχος, Ομότιμος Καθηγητής Χημείας Γεωπονικού Πανεπιστημίου

ΣΠΑΝΟΣ Χρήστος, Οικονομολόγος, MDA

ΤΥΜΠΑΣ Αριστοτέλης, Αναπλ. Καθηγητής Ιστορίας και της Τεχνολογίας στους Νεότερους χρόνους ΕΚΠΑ

ΦΟΥΡΤΟΥΝΗΣ Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής Τμ. Πολιτικής Επιστήμης Και Ιστορίας Πάντειο Πανεπιστήμιο

ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ Αριστοτέλης, Κύριος Ερευνητής Ινστ. Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας ΕΙΕ

Τομέας Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ: Να αποδοθεί στον Βασίλη Δημάκη το δικαίωμα να παρακολουθήσει την Σχολή του

Ο Βασίλης Δημάκης υπερασπίστηκε ειρηνικά το δικαίωμα του ίδιου και των συγκρατουμένων του , για μια στοιχειώδη υγιειονομική φροντίδα μέσα στις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των φυλακών και μάλιστα εν μέσω κορονοϊού.

Μεταφέρθηκε από τον Κορυδαλλό, βίαια και χωρίς κανέναν νόμιμο λόγο στις φυλακές Γρεβενών και κλείστηκε στο πειθαρχείο , χωρίς καμία δυνατότητα επαφής με το Πανεπιστήμιο και την σχολή του.

Για να διαμαρτυρηθεί ξεκίνησε απεργία πείνας και δίψας.

Η ζωή του Βασίλη κρέμεται απολύτως σε μία κλωστή. Ο εξασθενημένος από την προηγούμενη απεργία οργανισμός του κινδυνεύει με κατάρρευση την κάθε στιγμή που περνά.

Δύο χρόνια πριν, τον Απρίλη του 2018 και μετά από 31 ημέρες απεργίας πείνας, η επιμονή του, αλλά και ένα πλατύ κίνημα συμπαράστασης , άνοιξαν το δρόμο για την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων.

Τον δρόμο που η σωφρονιστική γραφειοκρατία και ένα αντιδραστικό κατεστημένο κρατούσε κλειστό, καθυστερώντας ή και υπονομεύοντας ανοιχτά τις οποίες νομοθετικές πρωτοβουλίες και τα όποια θετικά μέτρα νομοθετούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα τα μέτρα που με πολλές δυσκολίες και καθυστερήσεις εφαρμόστηκαν , όπως οι πρόνοιες για την πρόσβαση των κρατουμένων στην εκπαιδευτική διαδικασία και οι όποιες προσπάθειες εξανθρωπισμού της ζωής τους, είτε σιωπηρά παραβιάζονται είτε ηχηρά και βίαια καταργούνται.

Στον Σωφρονιστικό Μεσαίωνα , που επιχειρεί να επιστρέψει την χώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας , με πλήρη υπαγωγή της σωφρονιστικής πολιτικής από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ( κατ` ευφημισμό Προστασίας του Πολίτη ) καθώς και με βασικό εργαλείο τις πράξεις και τις εγκληματικές παραλείψεις, της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, η περίπτωση του Βασίλη Δημάκη είναι χαρακτηριστική.

Αντί αυτός , να αξιοποιηθεί ως το υπόδειγμα ενός ανθρώπου που αγωνίζεται, διεκδικεί, σπουδάζει, βελτιώνεται σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και στερούμενος την ελευθερία του.... γίνεται αντίθετα θύμα διωγμού και αντικείμενο μιας εκδικητικής μανίας που ξεσπά, σε όσους, -ες διατηρώντας την προσωπική τους αξιοπρέπεια, αγωνίζονται ταυτόχρονα για την συλλογική αξιοπρέπεια, λειτουργώντας με αισθήματα δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

Αν αυτές οι λέξεις, αποτελούν άγνωστες λέξεις για αυτούς που κυβερνούν, κατανοούν τουλάχιστον τις συνέπειες μίας τραγικής εξέλιξης, αν άμεσα δεν αποδοθεί στον Βασίλη Δημάκη το δικαίωμα να παρακολουθήσει την Σχολή του επιστρέφοντας στον Κορυδαλλό;

Μήνυμα του Γιάννη Βαρουφάκη στον Πρωθυπουργό

O Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης με μήνυμα του απηύθυνε έκκληση στον Πρωθυπουργό για τον απεργό πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη ενώνοντας τη φωνή του με τις φωνές της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και με τις εκκλήσεις ακαδημαϊκών, πολιτικών, φορέων, αλλά και κάθε δημοκρατικού πολίτη, και ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να ενεργήσει άμεσα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι δεν δικαιολογείται η μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη σε πειθαρχικό κελί των φυλακών Γρεβενών στη βάση κάποια αόριστης αναφοράς για δήθεν “αξιόπιστες πληροφορίες” αναφορικά με θέματα ασφάλειας, όταν όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η πραγματική αιτία. Καθώς ο Βασίλης Δημάκης διώκεται με αυτόν τον τρόπο μόνο και μόνο επειδή τόλμησε να συμμετάσχει σε μια καθόλα ειρηνική διαμαρτυρία για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ακόμα διερωτήθηκε αν θα ήθελε να μείνει ως ο Πρωθυπουργός που ανέχτηκε αυτή την “καφκική αντιμετώπιση” των κρατουμένων, επειδή τόλμησαν να απαιτήσουν αυτό που το κράτος αυτά που έπρεπε να έχει παράσχει;

Εκ μέρους του ΜέΡΑ25 ο Γιάνης Βαρουφάκης κάλεσε τον Πρωθυπουργό να παρέμβει ώστε από την μία μεριά να ανακληθεί αυτή η μεταγωγή άμεσα και από την άλλη να προχωρήσει η αποσυμφόρηση των φυλακών. Και έκλεισε λέγοντας: “ελπίζω να το πράξετε κ. Μητσοτάκη διότι διαφορετικά θα έχετε κρατήσει αντικοινωνικές αποστάσεις από τον φιλελευθερισμό που ενίοτε επικαλείστε”.

ΚΙΝΑΛ: Tο «Υπουργείο Αστυνομίας» εκδικείται τον απεργό φοιτητή-κρατούμενο Βασίλη Δημάκη

Παρακολουθούμε με θλίψη εν μέσω πανδημίας την μετατροπή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε Υπουργείο παλαιάς Αστυνομίας.

Αρχικά η πολιτική του ηγεσία, με πλήρη ιδεοληπτική εμμονή, αρνήθηκε να συμμορφωθεί σε κάθε παρότρυνση διεθνούς και εθνικού φορέα για τα δικαιώματα, που ζητούσε την αποσυμφόρηση των φυλακών για την αποφυγή διάδοσης του Covid-19.

Εμμένει δηλαδή, στο να κρατά 11.296 κρατουμένους σε 10.055 θέσεις, γεγονός που τους εκθέτει διαρκώς στον κίνδυνο της πανδημίας, παίζοντας δηλαδή καθημερινά με τη ζωή τους.

Τώρα, άρχισε να στοχοποιεί και τους κρατουμένους που διεκδικούν συνθήκες προστασίας της υγείας στις φυλακές.

Η περίπτωση του Βασίλη Δημάκη, που είναι αριστούχος φοιτητής τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημοσίας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και κρατικός υπότροφοςλόγω της αριστείας του, έρχεται να προστεθεί στον αχαλίνωτο κατήφορο προσβολής δικαιωμάτων, που έχει επιλέξει για μοντέλο διαχείρισης των φυλακών η αστυνομικοποιημένη πολιτική ηγεσία του.

Ο φοιτητής – κρατούμενος, που κατά την επίσκεψη της αρμόδιας Γενικής Γραμματέως των φυλακών, συναντήθηκε μαζί της ως εκπρόσωπος των συγκρατουμένων του, φέρεται να τιμωρήθηκε από την ίδια με πειθαρχική μεταγωγή. Έτσι, στερήθηκε βάναυσα το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Από τη σκοπιά αυτή είναι εύλογη η ανησυχία πλήθους προσωπικοτήτων και φορέων, όπως η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που ζητά την ανάκληση της αυθαίρετης μεταγωγής.

Ταυτόχρονα σε συμβολικό επίπεδο, το μήνυμα της απόφασης του υπουργείου προς τους κρατουμένους της χώρας είναι, να βουβαθούν και να μην ενοχλούν την κυβέρνηση διεκδικώντας τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, διότι θα τιμωρηθούν.

Ενώ, σε ατομικό επίπεδο, η ζωή του Δημάκη βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο λόγω της απεργίας πείνας και δίψας που ξεκίνησε.

Δεν υπάρχει πλέον πιο αυτονόητα ανθρώπινη ενέργεια για το υπουργείο, από το να ανακαλέσει τώρα την εκδικητική απόφαση.

Και να μην την καταστήσει αιτία κρατικού εγκλήματος.

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα: Η κυβέρνηση εκθέτει τη ζωή του Βασίλη Δημάκη σε κίνδυνο

Στις 9 Απριλίου, η Ρομά κρατούμενη στις φυλακές της Θήβας Αζιζέλ Ντενίρογλου, που στερείται την ιατροφαρμακευτική φροντίδα –μολονότι επί μέρες εμφανίζει ανησυχητικά συμπτώματα–, πεθαίνει κατά τη μετακομιδή της με το ΕΚΑΒ. Σε επιστολή προς τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, στις 14 Απριλίου, οι κρατούμενοι του Κορυδαλλού μιλούν δικαίως για «δολοφονημένη από την κρατική αναλγησία»: καταγγέλλουν ελλείψεις σε είδη προσωπικής υγιεινής, διαμαρτύρονται για τη διακοπή του επισκεπτηρίου τους και των προμηθειών σε τρόφιμα και ρούχα, και κατηγορούν την κυβέρνηση για εμπαιγμό, διότι υπόσχεται καθησυχαστικά νομοσχέδιο περί αποσυμφόρησης, ενώ στην πράξη επιβάλλει περισσότερους περιορισμούς, χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα.

Η κυβέρνηση δεν συγχωρεί τη συμμετοχή του Βασίλη Δημάκη στη δίκαιη διαμαρτυρία των συγκρατουμένων του. Στις 21 Απριλίου, αγριάνθρωποι των ΕΚΑΜ εισβάλλουν στο κελί του και τον μεταφέρουν κακήν κακώς στις φυλακές των Γρεβενών, εξωθώντας τον σε απεργία πείνας, για δεύτερη φορά μετά το 2018. Επί πέντε μέρες, η κυβέρνηση δεν ανακαλεί την εκδικητική απαγωγή. Από τη Δευτέρα, λοιπόν, ο Δημάκης προχωρά σε απεργία δίψας, θέτοντας πλέον τη ζωή του σε κίνδυνο. Το να αντιμετωπίζεις έναν απεργό δίψας με τη δήλωση «ουδέν κόλλημα θα υπάρξει ως προς τη συνέχιση των σπουδών του», όπως κάνει το υπ. Προστασίας του Πολίτη, συνιστά παροιμιώδη κυνισμό και πρόκληση.

Ενώ «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής», όπως τονίστηκε στο χτεσινό πρωθυπουργικό διάγγελμα, οι κρατούμενοι σε φυλακές και κέντρα κράτησης υφίστανται την πιο ακραία εκδοχή «ανοσίας της αγέλης». Είμαστε, λοιπόν, ολόψυχα με τον Βασίλη: όχι γιατί είναι «αριστούχος υπότροφος του ΙΚΥ» (το σημαντικό είναι πως παλεύει να ξαναχτίσει τη ζωή του μέσα σε χίλιες αντιξοότητες), ούτε γιατί η διαμαρτυρία του στον Κορυδαλλό ήταν «ειρηνική» (το βασικό είναι πως ήταν δίκαιη). Αν, ήδη πριν από την πανδημία, η «αντεγκληματική» πολιτική της κυβέρνησης εξευτέλιζε την αξιοπρέπεια των κρατουμένων, σήμερα εκθέτει σε ακραίο κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους, μάλλον γιατί κρίνονται περιττοί στην προσπάθεια «επανεκκίνησης της οικονομίας».

* Να ανακληθεί τώρα η μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη στα Γρεβενά

* Άμεση αποσυμφόρηση φυλακών, με αποφυλάκιση όσων έχουν εκτίσει το 1/3 της ποινής, όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (με χρήση των άρθρων 110Α ΠΚ και 105ΠΚ) και όσων εκτίουν ποινές μέχρι 5 έτη

* Διασφάλιση πλήρους φροντίδας υγείας για όλες και όλους τους κρατούμενους

ΚΕΕΡΦΑ: Αλληλεγγύη στον κρατούμενο φοιτητή απεργό πείνας Βασίλη Δημάκη

" Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον κρατούμενο απεργό πείνας Βασίλη Δημάκη που αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο ζωής, καθώς η υγεία του είναι ήδη καταπονημένη, και συντασσόμαστε με το αίτημά του να επαναμεταχθεί στον κοιτώνα του στις φυλακές Κορυδαλλού. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και η κυβέρνηση πρέπει να δράσουν άμεσα και χωρίς χρονοτριβή διατάσσοντας την επαναμεταγωγή, ειδάλλως φέρουν ακέραια την ευθύνη για ο,τι συμβεί. Αντί για εκδικητικότητα και φίμωση των κρατουμένων, η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να νομοθετήσει μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών."

Παρέμβαση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974: Να επιστρέψει στον Κορυδαλλό ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης

«Το ΔΣ του ΣΦΕΑ, με γνωστή την ευαισθησία του στα ζητήματα των δικαιωμάτων των κρατουμένων, ενώνει τη φωνή του με την φωνή όλων εκείνων που υπογράφουν το κείμενο για την επιστροφή του Β. Δημάκη στον Κορυδαλλό, ώστε να συνεχίσει τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες, ως αριστούχος φοιτητής Πολιτικών Επιστημών στο ΕΚΠΑ με βαθμό υποτροφίας. Δεν είναι τυχαίο πως το κείμενο αυτό υπογράφουν και καθηγητές του που κάνουν λόγο για έναν αριστούχο φοιτητή που διεκδικεί σήμερα με απεργία πείνας το αναφαίρετο δικαίωμά του στην μόρφωση».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr