Φοιτητές Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ: "Να αναλάβουμε την παρασκευή αντισηπτικών"

Συγκινητική είναι η πρωτοβουλία φοιτητών Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ που πρότειναν την εθελοντική παρασκευή αντισηπτικών διαλυμάτων στα πανεπιστημιακά εργαστήρια, ώστε να διατεθούν σε δημόσια νοσοκομεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και σε δημόσιες υπηρεσίες, συμβάλλοντας έτσι τόσο στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών όσο και στην υποχώρηση της αισχροκέρδειας.

Οι φοιτητές ήδη υπογράφουν την πρόταση σε ηλεκτρονικό ψήφισμα, ενώ θετικός είναι και ο πρόεδρος του τμήματος που συζητά την έγκριση της πρωτοβουλίας.

«Όπως οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι φαρμακοποιοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, έτσι και εμείς, ως εν δυνάμει επαγγελματίες υγείας, επιθυμούμε να συνεισφέρουμε στον κοινό αγώνα», αναφέρει στην εφημερίδα ο φοιτητής Νίκος Μπέρτος, ο οποίος διευκρινίζει ότι η αναστολή λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν αφορά τις ερευνητικές δραστηριότητες.

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί το ψήφισμα των φοιτητών:

Αναλογιζόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης σχετικά με την εξάπλωση του νέου κορονοϊού (SARS-Cov-2) προτείνουμε:

- Άμεση χρηματοδότηση με τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους των Φαρμακευτικών Σχολών της χώρας για αγορά κατάλληλων πρώτων υλών για παρασκευή αντισηπτικών διαλυμάτων, σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ προς τους φαρμακοποιούς.

- Εθελοντική συμμετοχή, καθηγητών/-τριών και φοιτητών/τριών στις εργαστηριακές διαδικασίες.

Ας αξιοποιηθούν το μέγιστο όσοι και όσες μπορούν στην κρίσιμη αυτή κατάσταση να προσφέρουν στην δημόσια υγεία.

Με την παρασκευή αντισηπτικων διαλυμάτων από τα δημόσια πανεπιστήμια μπορούν να καλυφθούν σε μεγάλο ποσοστό οι ανάγκες των δημοσίων χωρών σε αντισηπτικά με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Ενάντια στις λογικές της εκμετάλλευσης της κρίσιμης αυτής κατάστασης από τον ιδιωτικό τομέα (υπερτίμηση εξέτασης για COVID19, ηλεκτρονικά φαρμακεία που εκτοξεύουν τις τιμές των αντισηπτικων), προτείνουμε την αξιοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων.

Η αναστολή λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν αποτελεί εμπόδιο σε αυτήν την πρωτοβουλία αφού με βάση το ΦΕΚ εξαιρούνται οι ερευνητικές δραστηριότητες.

Μετά από επικοινωνία με έναν από τους διδάσκοντες του μαθήματος της Φαρμακευτικής Νομοθεσίας στην Φαρμακευτική ΕΚΠΑ ενημερωθήκαμε πως η σχολη, λαμβάνοντας υπόψιν τους κανόνες καλής παραγωγής του προϊόντος και του επείγοντος της κατάστασης μπορούν να λάβουν την παραπάνω απόφαση μετα απο επικοινωνία με τον Προεδρο και Αντιπρόεδρο της σχολής.

- Καλουμε τον φοιτητικό σύλλογο να στηρίξει την προσπάθεια αυτή.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr