Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών: Αποκλείουν τους πτυχιούχους μας από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων

Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών: Για κατάχρηση της λογικής εξαίρεσης πτυχιούχων της Φιλοσοφικής Σχολής από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων, κάνει λόγο η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ, με ομόφωνο ανακοινωθέν, και ζητά  την πιστή εφαρμογή του ΠΔ 347/2003 σε όλες τις γενικές διοικητικές θέσεις που προκηρύσσονται.

Πιο αναλυτικά η Κοσμητεία αναφέρει ότι την τελευταία τριετία, από τις 15 προκηρύξεις γενικών διοικητικών θέσεων, οι μισές αποκλείουν τους πτυχιούχους μας.

Επίσης, σημειώνει η Κοσμητεία, υπάρχουν άλλες περιπτώσεις, στις οποίες τα πτυχία των Τμημάτων μας γίνονται μεν δεκτά, αλλά κρίνονται ως «μη συναφείς» οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι που απονέμουμε.

Αυτή  η πραγματικά παράλογη διευθέτηση , τονίζεται στο ανακοινωθέν, ανέκυψε στην πρόσφατη προκήρυξη περί ΠΕ Δικαστικών Υπαλλήλων των κλάδων Γραμματέων, στην οποία πτυχιούχοι μας επιλέχθηκαν προς διορισμό, αλλά αφαιρέθηκαν από τον οριστικό πίνακα επιτυχόντων με το επιχείρημα της «μη συνάφειας» των μεταπτυχιακών και των διδακτορικών τους∙ ενώ άλλοι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι, όμοιοι ως προς τη θεματολογία τους, άλλων πανεπιστημιακών Τμημάτων κρίθηκαν, με τρόπο εμφανώς αυθαίρετο, ως συναφείς.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑΣ

Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εξέδωσε ομόφωνα την ακόλουθη Ανακοίνωση:    

Ως μέλη της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, εκφράζουμε τη βαθειά ανησυχία μας σχετικά με το ζήτημα της εξαιρετικά περιορισμένης αποδοχής των πτυχίων των Τμημάτων μας σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που αφορούν θέσεις διοικητικών υπαλλήλων. Το 2001, οι πτυχιούχοι μας είχαν αποκλειστεί από παρόμοιους διαγωνισμούς, βάσει του ΠΔ 50/2001 που καθόριζε τα προσόντα για την εισαγωγή στον κλάδο ΠΕ Διοικητικό. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση άλλαξε με τη ρύθμιση του ΠΔ 347/2003, που όρισε ότι όλα τα πτυχία θα μπορούν να γίνουν αποδεκτά, με την αυτονόητη εξαίρεση ορισμένων πιο ειδικών προκηρύξεων.

Δυστυχώς, παρατηρούμε ότι έχει γίνει κατάχρηση αυτής της κατ’ αρχήν λογικής εξαίρεσης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την τελευταία τριετία, από τις 15 προκηρύξεις γενικών διοικητικών θέσεων, οι μισές αποκλείουν τους πτυχιούχους μας.

Επιπλέον, υπάρχουν άλλες περιπτώσεις, στις οποίες τα πτυχία των Τμημάτων μας γίνονται μεν δεκτά, αλλά κρίνονται ως «μη συναφείς» οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι που απονέμουμε. Αυτή η πραγματικά παράλογη διευθέτηση ανέκυψε στην πρόσφατη προκήρυξη περί ΠΕ Δικαστικών Υπαλλήλων των κλάδων Γραμματέων, στην οποία πτυχιούχοι μας επιλέχθηκαν προς διορισμό, αλλά αφαιρέθηκαν από τον οριστικό πίνακα επιτυχόντων με το επιχείρημα της «μη συνάφειας» των μεταπτυχιακών και των διδακτορικών τους∙ ενώ άλλοι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι, όμοιοι ως προς τη θεματολογία τους, άλλων πανεπιστημιακών Τμημάτων κρίθηκαν, με τρόπο εμφανώς αυθαίρετο, ως συναφείς. 

Εκφράζουμε τον βαθύτατο προβληματισμό μας για τις εξελίξεις αυτές και ζητούμε την πιστή εφαρμογή του ΠΔ 347/2003 σε όλες τις γενικές διοικητικές θέσεις που προκηρύσσονται. Τέλος, τονίζουμε ότι, ειδικά καθώς έχουν περάσει ακριβώς 10 χρόνια από την τελευταία προκήρυξη για διορισμό εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, είμαστε υποχρεωμένοι να μεριμνήσουμε για τα εργασιακά δικαιώματα των άριστα εκπαιδευμένων πτυχιούχων μας, καθώς και για τη δίκαιη αντιμετώπισή τους από τη Διοίκηση.

Η Κοσμήτωρ

Καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου

Οι Πρόεδροι των Τμημάτων

Φιλολογίας    Καθηγητής Αμφιλόχιος Παπαθωμάς

Ιστορίας και Αρχαιολογίας    Καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου

Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας    Καθηγήτρια Μαρία-Ζωή Φουντοπούλου

Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας    Καθηγήτρια Μαρία Σιδηροπούλου

Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας    Καθηγήτρια Ρέα Δελβερούδη

Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας    Καθηγήτρια Αικατερίνη Μητραλέξη

Θεατρικών Σπουδών    Καθηγήτρια Χρυσόθεμις Βασιλάκου

Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας    Καθηγητής Δημήτριος Δρόσος

Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας    Καθηγητής Γεράσιμος Ζώρας

Μουσικών Σπουδών    Καθηγητής Αχιλλέας Χαλδαιάκης

Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας    Αν. Καθηγήτρια Όλγα Αλεξανδροπούλου

Ψυχολογίας    Καθηγήτρια Χρυσή Χατζηχρήστου

Η εκπρόσωπος των μελών ΕΔΙΠ    Χαρίκλεια Μπαλή

Ο εκπρόσωπος των μελών ΕΤΕΠ    Λάμπρος Σιαπέρας

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr