Η απόφαση του Δ.Σ. Φοιτητικού Συλλόγου της Νομικής Σχολής Αθηνών

Η απόφαση του Δ.Σ. Φοιτητικού Συλλόγου της Νομικής Σχολής Αθηνών

Νομική Σχολή Αθηνών (ΕΚΠΑ): Ο Φοιτητικός Σύλλογος της Νομικής Αθηνών με απόφαση του καλεί τους φοιτητές της Σχολής να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, στις 3μμ, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικό Συλλόγου Αθηνών για το θέμα του Πανεπιστημιακού Ασύλου.

Νομική Αθηνών: Νέες καταγγελίες στα «Φοιτητικά Νέα» για κλοπές στα αμφιθέατρα από τοξικομανείς! Φοβόμαστε!


Η απόφαση του Δ.Σ. Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής

«Η πολιτική κατρακύλα της πλειοιψηφiας του διοικητικού συμβουλίου του ΔΣΑ και κυρίως του Προέδρου του παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μετά από μια σειρά επιθέσεων από πλευράς κράτους και καθηγητικού μηχανισμού (πόρισμα Παρασκευόπουλου, υπογραφές καθηγητών Νομικής, αυθαίρετα λοκ-άουτ κλπ), έρχεται την Παρασκευή ο ΔΣΑ, με απόφαση της πλειοψηφίας του δ.σ. του, ιδιοποιούμενος άλλη μία φορά το ρόλο των αντιδραστικών ΜΜΕ και την πιο δεξιά ρητορεία και εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη δήθεν «ανομiα που επικρατεί στους πανεπιστημιακούς χώρους», καλεί το κράτος, δηλαδή την αστυνομία, τη ΔΙΑΣ, τα ΜΑΤ, την Ασφάλεια νη επέμβουν και προειδοποιεί. «Σε αντίθετη περίπτωση θα προβούμε εμείς σε κάθε αναγκαία ενέργεια ώστε να βρεθούν όλοι προ των ευθυνών τους, ιδίως αυτοί που ανέχονται και ενθαρρύνουν με την ανοχή τους την παρανομία». 

Εν ολίγοις, ο ΔΣΑ υιοθετεί ολόκληρο το ανπδρασπκό πλέγμα της προπαγάνδας του ΣΚΑΙ και των πιο βαθιών κέντρων της Ασφάλειας και του συντηρητισμού: ότι τα πανεπιστήμια είναι κέντρα “ανομίας”, ότι η αστυνομία “δεν επεμβαίνει”, ότι το κράτος “αδιαφορεί”, ότι είναι καινοφανείς οι θεωρίες που αποδίδουν ευθύνες στους φοιτητές. Εννοείται ότι η όλη ρητορική της ανακοίνωσης υπονοεί «να καταργηθεί το άσυλο της ανομίας», να μπουν επιτέλους σεκιούριπ στις σχολές, να σταματήσουν οι παρατάξεις να ρυπαίνουν κ.οκ 

Η πραγματικότητα όμως είναι η ακριβώς αντίθετη: τα πανεπιστήμια είναι ό,τι πιο ζωντανό, γόνιμο, υγιές και ελπιδοφόρο έχει να επιδείξει η ελληνική κοινωνία. Στα πανεπιστήμια χιλιάδες νέες και νέοι αγωνίζονται σε αντίξοες συνθήκες μέσα και έξω από αυτά να σπουδάσουν, να εργαστούν, να αναπτύξουν τον πολιτισμό. Στα πανεπιστήμια είναι που ο πολιτικός διάλογος είναι ελεύθερος και γνήσιος και δε μεσολαβείται από πληρωμένους κονδυλοφόρους, από κρυφές χρηματοδοτήσεις, από αλαλάζοντες ακροδεξιούς. Στα πανεπιστήμια είναι που οι φοιτητές και μελλοντικοί εργαζόμενοι προετοιμάζονται για ένα μέλλον ανεργίας, μετανάστευσης, εργασιακής απομύζησης, ελαστικών σχέσεων και απλήρωτης δουλειάς. Αυτών ακριβώς των συνθηκών δηλαδή που ο ίδιος ο πρόεδρός του ΔΣΑ και η πλειοψηφία του Θεωρούν φυσιολογικές και θεμιτές για τους συναδέλφους μας.

Φυσικά η πλειοιψηφία των μελών του διοικητικού του συμβουλίου του ΔΣΑ είναι φίλοι, μέλη και στελέχη όλων εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που μαίνονται κατά της ύπαρξης του πανεπιστημιακού ασύλου και επιδιώκουν με λύσσα την κατάργησή του. Αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο της όλης ενεργοποίησης του ΔΣΑ σχετικά με τη δήθεν ανομία στους πανεπιστημιακούς χώρους, ο ΔΣΑ δηλαδή να υιοθετήσει την πολιτική ρητορική, να «πάει με τα νερά», των πιο αντιδραστικών, συντηρητικών φωνών. 

Για εμάς ο θεσμός του ασύλου αποτελεί την εγγύηση της ελεύθερης ανάπτυξης πολιτικής, συνδικαλιστικής και ιδεολογικής πρακτικής μέσα στα πανεπιστήμια, λειτουργώντας τόσο ως φραγμός για τυχόν επέμβαση της αστυνομίας, αλλά και ως πεδίο ελεύθερης ανάπτυξης όλων μορφών που μπορεί να λάβει μια πολιτική δραστηριότητα, χώρο αντιφασισμού. Σήμερα, η προσπάθεια ταύτισης του ασύλου με ποινικά κολάσιμες και εν γένει κοινωνικά «αποκλίνουσες»/«απαράδεκτες» δραστηριότητες, προκειμένου αυτό είτε να αίρεται ευκολότερα είτε να καταργηθεί τυπικά ή ουσιαστικά, παίρνει κεντρική διάσταση την υπεράσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών 

Οσο η πλειοψηφία του δ.σ. του ΔΣΑ απειλεί ότι «Θα προβεί σε κάθε αναγκαία ενέργεια ώστε να βρεθούν όλοι προ των ευθυνών τους», εμείς της απαντάμε ότι: ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ. 

Οι Φοιτητές μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες και αποφάσεις είναι οι μόνοι που μπορούν να υπερασπίζονται το πανεπιστημιακό άσυλο και νη διεκδικούν τα δικαιώματα τους 

Γι' αυτο, καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας του ΦΣ ΝΟΜΙΚΗΣ στο επόμενο ΔΣ του ΔΣΑ, την Πέμπτη 1/10, στις 3μμ, Ακαδημίας 60.»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr