Φοιτητές εγκλώβισαν 30 καθηγητές στο κτήριο της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ

Φοιτητές εγκλώβισαν 30 καθηγητές στο κτήριο της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ

Το πρωί μία ομάδα περίπου 50 φοιτητών εγκλώβισε σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών περίπου 30 πανεπιστημιακούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα των φοιτητών ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και να μην υπάρξει απόφαση της Συγκλήτου κατά της παρουσίας του Ρουβίκωνα σε χώρο του κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής.Δεν επέτρεπαν στους καθηγητές να βγουν από την αίθουσα συνεδριάσεων - Απουσίαζε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος - Η σημερινή «ακτιβιστικη» ενέργεια φοιτητών έγινε αφού συνδικαλιστές της ΠΟΣΔΕΠ καταδίκασαν την κατάληψη αίθουσας της Φιλοσοφικής από μέλη του Ρουβίκωνα


Ένταση δημιουργήθηκε στο κτήριο της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών λίγο μετά τις 9 το πρωί από ομάδα περίπου 50 φοιτητών που εγκλώβισαν σε αίθουσα συνεδριάσεων περίπου 30 πανεπιστημιακούς καθηγητές.

Κατά πληροφορίες η ομάδα των φοιτητών ζητούσε, μεταξύ άλλων, να συζητηθεί στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση η διάσπαση του τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας και επιπλέον αξίωσαν να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για να συζητηθεί η παρουσία του Ρουβίκωνα σε χώρο του κτηρίου της Φιλοσοφικής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι από τους φοιτητές είπαν στους πανεπιστημιακούς που συμμετείχαν στην προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί συνεδρίαση της Συγκλήτου: «Φέρατε τον Μητσοτάκη στο Πανεπιστημίο Αθηνών και δεν θα έρθει ο Ρουβίκωνας;»!

Το σημερινό επεισόδιο, έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) για την κατάληψη αίθουσας της Φιλοσοφικής Σχολής από μέλη του Ρουβίκωνα.

Η ΠΟΣΔΕΠ κάλεσε την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες τις και να εκτελέσει το συντομότερο το καθήκον της, τα δε αρμόδια όργανα και οι θεσμοί της να ενεργήσουν αποτελεσματικά, προστατεύοντας την πανεπιστημιακή κοινότητα από έκνομες ενέργειες και τον πανεπιστημιακό χώρο από εισβολείς απαιτώντας συγκεκριμένα «να αποχωρήσουν άμεσα τα μέλη της οργάνωσης «Ρουβίκωνας» καθώς και να αποδοθούν πίσω στα Πανεπιστήμια όλοι οι χώροι που παράνομα, αυθαίρετα και χωρίς τη βούληση ή τη συναίνεση της Πανεπιστημιακής κοινότητας έχουν χρόνια καταλάβει οι κάθε είδους καταληψίες σε όλα τα ιδρύματα.

Καλούμε τα πανεπιστημιακά όργανα να αντιδράσουν θαρραλέα, και με τη στήριξη όλης της κοινότητας να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για να μην εδραιωθεί στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ και τα άλλα Ιδρύματα ένα καθεστώς ανομίας. Για την περίπτωση του Ρουβίκωνα επιδοκιμάζουμε και υποστηρίζουμε την αποφασιστική στάση της Κοσμητείας».

Οι φοιτητές που εισέβαλαν σήμερα στη συνεδρίαση της Συγκλήτου και έκλεισαν τις πόρτες μη επιτρέποντας στους καθηγητές να αποχωρήσουν από την αίθουσα, με την ενέργειά τους μοιάζουν να συμφωνούν με την κατάληψη πανεπιστημιακού χώρου από μέλη του Ρουβίκωνα, που ανήκουν σε μη ταυτοποιημένη φοιτητική οργάνωση, άρα δεν δικαιούνται να χρησιμοποιούν χώρους των πανεπιστημίων.

Οι καθηγητές όπως αναφέρουν στο Πρώτο Θέμα κάνουν λόγο για παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου με απειλή χρήσης βίας. Οι περίπου 50 φοιτητές αποχώρησαν από την αίθουσα της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ αφού προηγουμέως αξίωσαν τη διεξαγωγή νέας, έκτακτης, συνεδρίασης την Παρασκευή. Ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Δημόπουλος απουσίαζε από τη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου.

Στη συνέχεια και αφού οι καθηγητές άκουσαν τα αιτήματά τους, οι φοιτητές αποχώρησαν.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr