Παράταση θητείας των Πρυτάνεων ΑΠΘ και ΕΚΠΑ

Παράταση θητείας των Πρυτάνεων ΑΠΘ και ΕΚΠΑ

Θεσσαλονίκη: Η υφ. Παιδείας Μ.Τζούφη στο «Πρακτορείο FM» για την παράταση θητείας των Πρυτάνεων των ΑΠΘ-ΕΚΠΑ.

Αναφερόμενη, εξάλλου, στο νομοσχέδιο «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε από τη Βουλή την 1η Αυγούστου η υφυπουργός επισήμανε πως πρόκειται για «την πρώτη προσπάθεια που μιλάει πλέον για τον ενιαίο χώρο ανώτατης εκπαίδευσης, ο οποίος θα περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα». «Οδηγηθήκαμε με έναν συναινετικό τρόπο σε αυτού του τύπου τις προτάσεις, οι οποίες είναι αποδεκτές και από τις τοπικές κοινωνίες, διότι δίνουν μια άλλη δυναμική στα ιδρύματα [...] μιλάμε για μεγάλα ιδρύματα, τα οποία με τη συνένωσή τους μπορούν να πετύχουν πολύ περισσότερα και για να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες, διότι οι σχολές για τις οποίες συζητάμε και τα τμήματα ήταν αιτήματα πολλών ετών, π.χ. η Γεωπονική Σχολή σε μια περιοχή με πολύ μεγάλη παράδοση στην αγροτική παραγωγή, η ενδυνάμωση των ιατρικών τμημάτων με νοσηλευτική, με λογοθεραπεία, αλλά και άλλα τμήματα, η ενδυνάμωση του Πολυτεχνείου και με την απόκτηση καινούριων σχολών το ενιαίο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα διακονεί σχεδόν όλα τα αντικείμενα και θα έχει 35.000 φοιτητές», εξήγησε. Πρόσθεσε, δε, ότι «θα δημιουργηθεί και ερευνητικό, επιστημονικό κέντρο, το ίδιο ισχύει και για τα ιόνια νησιά που σημαίνει καινούριες θέσεις εργασίας για νέα παιδιά».


Αναφερόμενη στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατήρησε: «Δεν έχει υπάρξει εναλλακτική πρόταση και η ΝΔ θα έπρεπε να είναι πολύ περισσότερο προσεκτική γιατί το μοναδικό εναλλακτικό σχέδιο που είχε διατυπωθεί και το οποίο σήμερα όλοι αποκηρύσσουν ήταν το σχέδιο Αθηνά που μέσα σε 10 μέρες με πάρα πολλά προεδρικά διατάγματα κατάργησε δεκάδες ΤΕΙ και λίγα πανεπιστημιακά τμήματα οδηγώντας στην πλήρη απαξίωση τις υπάρχουσες υποδομές, τον τεχνολογικό εξοπλισμό [...] Τα εναλλακτικά σχέδια της ΝΔ που είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης ή η μετατροπή των ΤΕΙ σε τεχνολογικά ιδρύματα εφαρμοσμένων τεχνών που έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ήταν απόψεις, οι οποίες δεν μπορούν να διατυπωθούν με αυτόν τον τρόπο και να περπατήσουν στην ευρύτερη πανεπιστημιακή κοινότητα».

Ερωτηθείσα σχετικά με την 6η παράγραφο του άρθρου 18 του νομοσχεδίου, που προβλέπει ότι «οι θητείες των µονοµελών οργάνων διοίκησης των Α.Ε.Ι. υπολογίζονται σε ακαδημαϊκά έτη» και ότι «οι θητείες των υπηρετούντων κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου μονομελών οργάνων διοίκησης λήγουν την 31η Αυγούστου του ακαδημαϊκού έτους στη διάρκεια του οποίου πρόκειται να λήξει η θητεία τους», διευκρίνισε πως αποσκοπεί στον εξορθολογισμό των χρόνων διεξαγωγής των πρυτανικών εκλογών. «Προφανώς και θα γίνουν οι προβλεπόμενες εκλογές σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά προσπαθήσαμε να γίνει μία συσχέτιση σε κάποιους χρόνους, γιατί δεν είχαν γίνει όλες οι εκλογές ταυτόχρονα», είπε, επιβεβαιώνοντας πως η θητεία των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ και του ΕΚΠΑ παρατείνεται μέχρι την 31η Αυγούστου 2019, «σε πρώτη φάση θα έχουμε αυτή τη μικρή παράταση και θα γίνουν οι εκλογές για να μπορέσουμε να εξορθολογίσουμε τις θητείες όλων των πανεπιστημίων».

Η κ. Τζούφη προανήγγειλε ότι στο β' θερινό τμήμα της Βουλής θα εισαχθούν νομοσχέδια που θα αφορούν «το Πανεπιστήμιο Αθηνών με τα ΤΕΙ Εύβοιας-Χαλκίδας και πιθανώς στη συνέχεια και για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr