Συμπλοκή μεταξύ μελών φοιτητικών παρατάξεων στη Νομική Σχολή Αθηνών

Συμπλοκή μεταξύ μελών φοιτητικών παρατάξεων στο ΕΚΠΑ

Συμπλοκή μεταξύ μεταξύ μελών φοιτητικών παρατάξεων σημειώθηκε την Τρίτη 22 Μαΐου στον χώρο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η φοιτητική παράταξη της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ «Αγωνιστική Σπουδαστική Κίνηση - ΑΣΚ» την Τρίτη στον χώρο της Νομικής υπήρξε συμπλοκή μεταξύ μελών των φοιτητικών παρατάξεων ΕΑΑΚ-Αντινομία και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, τα αίτια, τις συνθήκες και τους υπαιτίους του περιστατικού δύσκολα μπορεί κανείς να τα εξακριβώσει.


Πιο συγκεκριμένα η «Αγωνιστική Σπουδαστική Κίνηση» τονίζει τα εξής:

«Την Τρίτη στον χώρο της Νομικής υπήρξε μια συμπλοκή μεταξύ μελών των ΕΑΑΚ-Αντινομία και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Τα αίτια, τις συνθήκες και τους υπαιτίους του περιστατικού δύσκολα μπορεί κανείς να τα εξακριβώσει, καθώς τα γνωρίζουν με βεβαιότητα μόνο όσοι ήταν παρόντες.

Ως Αγωνιστική Σπουδαστική Κίνηση έχουμε να δηλώσουμε πως τέτοια περιστατικά βίας είναι απαράδεκτα, ιδίως μέσα σε έναν χώρο προστατευόμενο από το πανεπιστημιακό άσυλο. Σκοπός ύπαρξης του ασύλου είναι η απουσία οιασδήποτε δύναμης επιβολής και καταστολής στον χώρο του πανεπιστημίου, ώστε να υπηρετείται η ακαδημαϊκή ελευθερία. Όχι η επικράτηση της ωμής βίας, που μόνο περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης επιφέρει.

Είναι λοιπόν σαφές πως καταδικάζουμε οποιοδήποτε περιστατικό βίας ως μέγιστο κακό. Όταν δε πρόκειται για βία κατά μελών της ΔΑΠ, το καταδικάζουμε ως ΤΡΙΣ-μέγιστο κακό. Και αυτό διότι όχι μόνο κανένα πρόβλημα δεν λύνει, αλλά αντιθέτως τους παρέχει την ευκαιρία να θυματοποιούνται, διασώζοντας την πολιτικοϊδεολογική τους ανυπαρξία και τις καταστρεπτικές για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο θέσεις τους. Το πολιτικό τους παρελθόν σε ραδιουργίες είναι τόσο έντονο, ώστε με ευκολία μπορούν να μετατρέψουν το οποιοδήποτε περιστατικό, ακόμα και αμυντικής βίας, σε αφήγημα περί ενός δήθεν κλίματος τρομοκρατίας που κυριαρχεί στους χώρους του ασύλου.

Ας σταματήσουν λοιπόν κάποιοι να τους παρέχουν άλλοθι. Η βία μόνο βλάβη μπορεί να προκαλέσει. Βλάβη σωματική, βλάβη θεσμική, βλάβη στα κεκτημένα του φοιτητικού κινήματος. Οι φοιτητές, ως βασικοί δικαιούχοι του πανεπιστημιακού ασύλου, οφείλουμε με τις δικές μας δυνάμεις να θωρακίσουμε το δικαίωμά μας αυτό. Και οι συμπλοκές με τους κατ’ εξοχήν πολέμιούς του ασύλου, που προσπάθησαν να διασπάσουν τον φοιτητικό σύλλογο, στήνοντας δικές τους έκνομες μονοκομματικές εκλογές στο Ζάππειο, επ’ ουδενί δεν ωφελεί. Γι’ αυτό καλούμε όλες τις φοιτητικές παρατάξεις να πουν ένα ηχηρό: ΌΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ! ΌΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ, πριν το μύθευμα περί δήθεν κλίματος ανομίας στους χώρους του πανεπιστημίου καταστεί ανεπανόρθωτα ισχυρό.»

Η «Αντινομία» σχήμα της ΕΑΑΚ που δραστηριοποιείται στη Νομική Αθήνας αναφέρει τα παρακάτω στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr:

«Την Τρίτη φοιτήτριες που συμμετέχουν στο σχήμα της ΑΝΤΙΝΟΜΊΑ ΕΑΑΚ έκαναν αφισοκόλληση στους χώρους της σχολής, προκειμένου να γνωστοποιηθούν στο Σύλλογο τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 16 Μαΐου, στη Νομική σχολή Αθηνών. Την ίδια στιγμή η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ μετά τις εκλογές νοθείας που έκανε μόνη της στο Ζάππειο παρεμπόδισε και προπηλάκισε τα μέλη του σχήματος, θέλοντας να επιβάλει τα πλαστά αποτελέσματα των εκλογών- παρωδία που διοργάνωσε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Αίγλη Ζαππείου. 

Η διάσπαση του Συλλόγου, η κατάργηση του ασύλου που με αίμα κατακτήθηκε και η απονέκρωση των διαδικασιών του ΦΣ που θέλουν να επιβάλουν τα τσιράκια των εταιρειών και των ιδιωτικών πανεπιστημίων, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από κανέναν. Δεν πρόκειται οι φοιτητές να μείνουμε αμέτοχοι μπροστά στη διάλυση των φοιτητικών συλλόγων. Κι ας ονειρεύεται η ΔΑΠ με τις πλάτες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ότι θα συνδιοικεί το Πανεπιστήμιο, περνώντας την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Εμείς παλεύουμε για ένα πανεπιστήμιο των αναγκών και των επιθυμιών μας, κόντρα στην εντατικοποίηση, τα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους να αποφασίζουμε εμείς για εμάς. Κόντρα στην αναδιάρθρωση που προωθούν κυβερνήσεις- ΕΕ και καθηγητικά λόμπι και που η ΔΑΠ προασπίζεται εξίσου ένθερμα (βλ. πρόταση παιδείας 2018 της ΔΑΠ).

Το κλίμα τρομοκρατίας που παραδοσιακά και διαχρονικά δημιουργούσαν με την άμεση βοήθεια μπράβων- ΜΑΤ- security και φασιστών δεν μας φοβίζει. Μας εξοργίζει. Η νεολαία των μνημονίων και της πολιτικής που διαλύει τις ζωές μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα.»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr