Σε απεργία πείνας κρατούμενος φοιτητής

Πρόκειται για άριστο φοιτητή, μας διαβεβαιώνει ένας καθηγητής του Βασίλη Δημάκη, ο Παναγής Παναγιωτόπουλος, ο οποίος τον έχει βαθμολογήσει με άριστα σε δύο μαθήματα – με 9 στο ένα και με 10 στο άλλο.

Το ερώτημα είναι γιατί δεν μπορεί ένας άριστος φοιτητής, ο οποίος έχει καταδικαστεί για ληστείες  να κάνει χρήση της κείμενης νομοθεσίας για να παρακολουθεί με «βραχιολάκι» τα μαθήματά του στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημοσίας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Να σκεφθεί κανείς ότι πρόκειται για το ίδιο αυτό σύστημα το οποίο επιτρέπει στον Κουφοντίνα να απολαμβάνει των νομίμων αδειών του, αλλά απαγορεύει, την ίδια στιγμή, την έξοδο με «βραχιολάκι» στον Δημάκη.

Ο κρατούμενος Δημάκης έκανε στις 14 Μαρτίου εκείνη την κίνηση, η οποία απειλεί να φέρει σε αδιέξοδο την ηγεσία της Δικαιοσύνης αλλά και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης: Προχώρησε σε απεργία πείνας και έχει χάσει μέχρι σήμερα το 8% του σωματικού βάρους του. Ο ίδιος δηλώνει ότι θα πάει μέχρι τη δικαίωσή του, μέχρι το τέλος.

Η μεγάλη αντίφαση του κράτους, σε περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη του Βασίλη Δημάκη, είναι το γεγονός ότι αποκλείεται με δικαστική απόφαση μια νόμιμη δυνατότητα, τη στιγμή κατά την οποία είναι σαφές ότι ο νομοθέτης έχει νομοθετήσει σχετικά με το «βραχιολάκι» ακριβώς για περιπτώσεις όπως αυτή του Βασίλη Δημάκη ή, παλαιότερα, εκείνη του Νίκου Ρωμανού αναφέρει το athensvoice.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Στις 12 Μάρτη εξετάστηκε από το τριμελές πειθαρχικό συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού το αίτημα του συγκρατούμενού μας Βασίλη Δημάκη για εκπαιδευτική άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι). Ο Βασίλης είναι φοιτητής στο Πολιτικό της Νομικής, στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης. Καθώς έχει περάσει με επιτυχία και τα τρία μαθήματα στα οποία εξετάστηκε μέσα από τη φυλακή και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, το συμβούλιο εντελώς αναίτια και προκλητικά απέρριψε το αίτημα του συγκρατούμενου, εφευρίσκοντας προφάσεις και δικαιολογίες. Ας τονιστεί πως πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά αίτηση για εκπαιδευτική άδεια που αιτείται παίρνοντας διαδοχικές αρνητικές  απαντήσεις χωρίς να τεκμηριώνεται ουσιωδώς η κάθε μία από αυτές.

Επιπροσθέτως, οι καθηγητές της σχολής του έχουν διαβεβαιώσει το συμβούλιο εγγράφως για την απαρατητη παρακολούθηση των εκάστοτε μαθημάτων διότι χωρίς αυτή καθίσταται αδύνατη η πρόοδος και η επιτυχία στις εξετάσεις αυτών.

Ο νόμος σαφέστατα δεν εξαιρεί τα μαθήματα της θεωρίας αλλά πρόκειται απλούστατα περί προφάσεων και μεροληπτικών  ερμηνειών του νόμου εις βάρος κρατουμένων και της εκπαίδευσης αυτών.

Την περίοδο μάλιστα που προωθούνται από το υπουργείο εκπαιδευτικά προγράμματα, πολιτιστικά δρώμενα αλλά και επιβοηθούνται εκπαιδευτικές άδειες δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δεχθούμε πως κόβεται έτσι η άδεια του Βασίλη Δημάκη που ζητάει το αυτονόητο: να σπουδάσει στη σχολή που με τόσο κόπο και προσπάθεια κατάφερε να περάσει μέσω Πανελληνίων εξετάσεων στη φυλακή.

Ο Βασίλης, , βρίσκεται ήδη από τις 14 Μαρτη σε απεργία πείνας γιατι δε δέχτηκε σιωπηρά την παράνομη και καταχρηστική απόφαση του Συμβουλίου Κορυδαλλού όπως αυτό θα ήθελε. Εχει χάσει ήδη μέσα σε τέσσερις μέρες το 8% του σωματικού του βάρους. Δηλώνει προς κάθε πλευρά οτι δεν έχει σκοπό να αφήσει αυτόν τον αγώνα στη μέση.

Απαιτούμε απο το Υπουργείο και τους υπόλοιπους φορείς να ενσκήψουν στη συγκεκριμένη υπόθεση και να αποδείξουν στην πράξη εαν όλα αυτά που ευαγγελίζονται είναι ουσία η κούφια λόγια…

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ – ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ –  ΜΑΘΗΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr