Φοιτητές και καθηγητές του ΕΚΠΑ προγραμματίζουν νέες κινητοποιήσεις!

Φοιτητές και καθηγητές του ΕΚΠΑ προγραμματίζουν νέες κινητοποιήσεις!

Χθες Παρασκευή 09/03/18 οι φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Φυσικης, ΣΕΜΦΕ, βρεθήκαμε στο Υπουργείο Παιδείας στο πλάι των αδιόριστων εκπαιδευτικών, μαζί και με τους Φοιτητικούς Συλλόγους Ηλεκτρολόγων μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, και Μεταλλειολόγων, σε συνέχεια των κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα. 

Στην συνάντηση του υφυπουργού κ. Μπαξεβανάκης με τμήμα των κινητοποιημένων, τέθηκαν αιτήματα και διεκδικήσεις που δεν αντιμετωπίστηκαν καν με σεβασμό. 


  • Για το ζήτημα της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, ο υφυπουργός απέφυγε να απαντήσει στο αν Θα νομοθετηθεί η πρόταση του ΙΕΠ και τάχθηκε υπέρ της απόσπασης του επαγγελματικού δικαιώματος στην διδασκαλία από τα πτυχία.
  • Στο αίτημα των εκπαιδευτικών για μαζικούς μόνιμους διορισμούς, δεν δόθηκε ουσιαστική απάντηση. Για το συγκεκριμένο Θέμα έγιναν μόνο αόριστες αναφορές σε ενδεχόμενο διορισμό 5.000 με 10.000 αναπληρωτών (έναντι 25.000 αναπληρωτών που καλύπτουν ήδη οργανικά κενά), εάν και εφόσον το επιτρέψουν οι θεσμοί μετά το πέρας της 4ης αξιολόγησης
  • Δήλωσε αδιαφορία για τις επιπτώσεις των συγχωνεύσεων τμημάτων
  • Απέφυγε να απαντήσει για την εξίσωση των Θεατρικών Σπουδών ΑΕΙ με τις ιδιωτικές και μη δραματικές σχολές σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα στην εκπαίδευση, παρακάμπτοντας στην ουσία το άρθρο 16 του Συντάγματος
  • Αρνήθηκε υποκριτικά την βία από τα ΜΑΤ που υπέστησαν εκπαιδευτικοί και φοιτητές στο Υπουργείο παιδείας την Παρασκευή 2/03/18 

Απέναντι στις υπεκφυγές της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Παιδείας, φοιτητές και εκπαιδευτικοί δεν Θα σκύψουν το κεφάλι.

Καλούμε και άλλους Φοιτητικούς Συλλόγους καθηγητικών και μη σχολών να μπουν σε κατεύθυνση αγώνα μέσα από Γενικές Συνελεύσεις ώστε να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις. 

ΚΑΛΟΥΜΕ:  

  • Συντονισμό εκπαιδευτικών και Φοιτητικών Συλλόγων καθηγητικών σχολών την ΤΕΤΑΡΤΗ 14/ 03
  • Κινητοποίηση ΞΑΝΑ με τους εκπαιδευτικούς την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/03
  • Οργάνωση Πανελλαδικής ημέρας δράσεων την ΠΕΜΠΤΗ 22/03 

Φ.Σ. Φιλοσοφικής, Φυσικού, ΣΕΜΦΕ

Ανακοίνωση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού

Στο διήμερο 7-8/3 των προειδοποιητικών κινητοποιήσεων των Καθηγητών Πανεπιστημίου που είχε προτείνει η ΠΟΣΔΕΠ συμμετείχαν οι ακόλουθοι Σύλλογοι μελών ΔΕΠ:

α) με απεργία,

(i) στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) οι Σύλλογοι της Θεολογικής Σχολής, της Σχολής Θετικών Επιστημών, της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, της Ιατρικής Σχολής, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της Φιλοσοφικής Σχολής,

(ii) στο ΑΠΘ ο Σύλλογος της Ιατρικής

(iii) οι Σύλλογοι του Παντείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Αιγαίου

β) με στάσεις εργασίας και άλλες δράσεις, ο ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ και ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου

Η συμμετοχή στην απεργία και στις άλλες δράσεις ήταν μεγάλη.

Μέλη του προεδρείου της ΠΟΣΔΕΠ με εκπροσώπους Συλλόγων έκαναν παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Αθήνα και συναντήθηκαν με τη διευθύντρια του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Ας σημειωθει ότι ενώ επί δυο χρόνια ζητάμε συναντηση με τον κ. Χουλιαράκη, μέχρι τώρα ο κ. υπουργός δεν μπόρεσε να διαθέσει καποια ώρα για να συζητήσει μαζί μας.

Τα αιτήματα των διήμερων κινητοποιήσεων ήταν:

1. η εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2012 με τη νομοθέτηση ενός νέου μισθολογίου, το οποίο θα ανταποκρίνεται στο ρόλο και στην προσφορά των Πανεπιστημιακών στην κοινωνία, καθώς και στις απαιτήσεις του έργου τους, Πρέπει να σταματήσει η κοροϊδία του μισθολογίου που ισχύει από 1-1-2017 και που βαφτίζει αυξήσεις τις μειώσεις που βιώνουν οι πανεπιστημιακοί. Το μισθολόγιο αυτό στη συνείδηση των Πανεπιστημιακών Καθηγητών είναι άκυρο.

2. η αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και η προκήρυξη νέων θέσεων προσωπικού για την αντιμετώπιση των μεγάλων αναγκών λειτουργίας τους.

3. Η βελτίωση των συντάξεων στους αφυπηρετήσαντες καθηγητές αντάξιες του λειτουργήματος που άσκησαν και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών που κατέβαλαν, οι οποίες να διατηρούν ένα στοιχειώδες βιοτικό επίπεδο μετά την αποχώρηση από τον εργασιακό τους βίο.

Οι προειδοποιητικές αυτές κινητοποιήσεις είχαν μεγάλη επιτυχία καθώς το κλίμα στους Πανεπιστημιακούς για την κυβερνητική πολιτική είναι ιδιαίτερα βαρύ και οι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές αρνούνται να αποδεχτούν το υπάρχον μισθολόγιο και να μονιμοποιήσουν την απαξίωση με την οποία τους αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Αναμένουμε από την Κυβέρνηση να λάβει το μήνυμα ότι οι Καθηγητές Πανεπιστημίου έχουν ξεπεράσει τα όριά τους τόσο ως προς την υπομονή τους όσο και ως προς την ανοχή τους στην υποκρισία της Κυβέρνησης. Εάν όλα αυτά τα θέματα δεν τεθούν άμεσα προς συζήτηση σε ένα οργανωμένο και σοβαρό πλαίσιο διαλόγου, οι κινητοποιήσεις των Συλλόγων θα κλιμακωθούν και θα κορυφωθούν σε όλη τη διάρκεια του τρέχοντος εαρινού εξαμήνου. Η υπομονή των Πανεπιστημιακών Καθηγητών εξαντλήθηκε και η Κυβέρνηση θα φέρει την ευθύνη για ότι ακολουθήσει. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr