Βέτο στα σχέδια της κυβέρνησης για διαγραφή των λεγόμενων «αιώνιων» φοιτητών βάζει ο νεοεκλεγείς πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρος Φορτσάκης. Οπως δήλωσε ο ίδιος στην «Καθημερινή», μέσω του Οργανισμού του ιδρύματος θα προσκαλέσει όλους τους «αιώνιους» φοιτητές του ιδρύματος –53.866– να δηλώσουν εάν επιθυμούν να πάρουν το πτυχίο τους και κατόπιν να έχουν έως και μία διετία για να εξεταστούν με επιτυχία στα μαθήματά τους. Ο κ. Φορτσάκης δήλωσε στην «Κ» ότι το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί αυτοδικαίως να διαγράψει φοιτητές αυτοδιοικούμενου ΑΕΙ. Και αυτό, παρότι η Βουλή χθες ενέκρινε, όπως αναμενόταν, ρύθμιση μέσω της οποίας δίνεται στους «αιώνιους» φοιτητές, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η δυνατότητα να προσπαθήσουν κατά τις προσεχείς δύο εξεταστικές περιόδους, να πάρουν το πτυχίο τους. Η ρύθμιση αφορά περί τους 4.500 φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ οι υπόλοιποι διαγράφονται. Τρόποι για κάλυψη των «αιωνίων» που θα διαγραφούν με βάση τη ρύθμιση που ψηφίσθηκε χθες από τη Βουλή εξετάζει και η νέα ηγεσία του ΕΜΠ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ρύθμιση, εξαιρούνται της οριστικής διαγραφής τους από τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα όσοι εκ των παλαιών φοιτητών είτε συμμετείχαν σε τουλάχιστον μία εξεταστική κατά την τελευταία διετία είτε απλώς είχαν κάνει δήλωση μαθήματος κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ή οφείλουν μόνο πρακτική ή διπλωματική άσκηση. Αυτοί οι φοιτητές μπορούν να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις το τρέχον διάστημα και στις εξετάσεις του Φεβρουαρίου. Από τον χώρο της αντιπολίτευσης προτάθηκε να αντιμετωπιστούν με ευνοϊκότερο τρόπο οι εν λόγω φοιτητές, αλλά η ρύθμιση δεν άλλαξε. «Αν υπάρχουν κάποιοι φοιτητές που χρωστούν δέκα-δεκαπέντε μαθήματα στις σχολές που έχουν πάρα πολλά μαθήματα, καταλαβαίνετε ότι είναι αδύνατο σε δύο εξεταστικές περιόδους να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις υποχρεώσεις», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τάσος Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ), αιτιολογώντας τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι «λιμνάζοντες» φοιτητές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι 152.759. Εξ αυτών, οι 23.526 έχουν συμμετάσχει σε εξετάσεις τις δύο προηγούμενες χρονιές ή οφείλουν μόνο πρακτική ή διπλωματική άσκηση. Βέβαια, ο αριθμός εκείνων που αφορά η ρύθμιση θα αυξηθεί, αφού τελικά δόθηκε η δυνατότητα να μη διαγραφούν και σε όσους απλώς είχαν κάνει δήλωση μαθήματος κατά την τελευταία διετία, αλλά δεν έδωσαν εξετάσεις.

Προϋποθέσεις

Ο κ. Φορτσάκης, μιλώντας χθες στην «Καθημερινή», δήλωσε ότι μέσω του Οργανισμού που θα εγκριθεί το προσεχές διάστημα, θα δώσει τη δυνατότητα και στους 53.866 «αιωνίους» του ΕΚΠΑ να δηλώσουν εάν επιθυμούν να πάρουν το πτυχίο τους. Οσοι το κάνουν θα έχουν τις εξής δυνατότητες:

• Οσοι εισήχθησαν μετά το 2003 θα πρέπει μέσα σε ένα έτος να εξεταστούν με επιτυχία σε όλα τα μαθήματα που «χρωστούν». Για ειδικές περιπτώσεις φοιτητών, το διάστημα αυτό μπορεί να διπλασιαστεί.

• Τα ίδια θα ισχύσουν και για όσους εισήχθησαν πριν από το 2003, με μία επιπλέον μέριμνα. Καθώς μπορεί η επιστήμη να έχει προχωρήσει από τότε που εισήχθησαν, το ΑΕΙ θα έχει τη δυνατότητα να τους ορίσει επανεξέταση σε βασικά μαθήματα.

«Το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να προχωρήσει στην αυτόματη διαγραφή φοιτητών ενός αυτοδιοικούμενου ιδρύματος. Μπορεί να την ορίσει, ζητώντας από τις αρχές του ιδρύματος να προχωρήσουν σε αυτή. Και εάν δεν το πράξουν, το υπουργείο μπορεί να επιβάλει κυρώσεις», δήλωσε χθες στην «Κ» απαντώντας στο ερώτημα ποια είναι η θέση του μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας από τη Βουλή.

Βεβαίως, «ο Οργανισμός θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο», όπως τόνισε με νόημα μιλώντας χθες στην «Κ» μέλος του Συμβουλίου. Εκτός εάν, όπως εκτιμάται από πανεπιστημιακούς, ο κ. Φορτσάκης δηλώνει σήμερα κατά της διαγραφής των «αιώνιων» φοιτητών, ώστε να αποφύγει τις αντιδράσεις των αριστερών παρατάξεων –μάλιστα, χθες το απόγευμα υπήρξε πορεία στο κέντρο της Αθήνας– κατά του προσώπου του και να καταδείξει ως αποκλειστικά υπεύθυνη για τη διαγραφή την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr