Κίνδυνος για την υγεία των φοιτητών η κατάσταση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Σήμα κινδύνου για την υγεία των φοιτητών από την τραγική κατάσταση της καθαριότητας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κρούει ο σύλλογος των καθηγητών.

Σε ανακοίνωσή τους τονίζουν τα εξής:

Η κατάσταση της καθαριότητας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Οι συνθήκες που επικρατούν συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, για τους φοιτητές, το διοικητικό και το διδακτικό προσωπικό. Η εικόνα με τους σωρούς σκουπιδιών που συσσωρεύονται είναι επιεικώς απαράδεκτη και η χρήση της τουαλέτας απαγορευτική.

Η θεμελιώδης αιτία του προβλήματος βρίσκεται στο νομικό πλαίσιο, το οποίο προτάσσει την ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας και την ανάθεσή της σε εργολάβους.

Ο σύλλογός μας έχει αποδείξει, με συγκεκριμένη μελέτη που εκπόνησε, ότι η “λύση” αυτή πάσχει διπλά: α. είναι πιο ακριβή, σε σχέση με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, β. είναι αναποτελεσματική, καθώς η πολυπλοκότητα του νομικού πλαισίου οδηγεί συχνά σε κενά και αδιέξοδα. Το δημόσιο χάνει χρήματα με το να δίνει απευθείας αναθέσεις μικρής διάρκειας για να καλύψει τα κενά που αφήνουν οι διεθνείς διαγωνισμοί. Επιπλέον εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων σε εργολαβίες.

Έχει εξάλλου έμπρακτα φανεί ότι η ανάθεση σε εργολάβους σημαίνει χειρότερη ποιότητα υπηρεσιών σε σχέση με το μόνιμο προσωπικό. Το μόνο που εξυπηρετεί η ανάθεση βασικών λειτουργιών των πανεπιστημίων όπως η καθαριότητα και η φύλαξη είναι τα συμφέροντα των εργολάβων και την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων σε αυτούς.

Καλούμε τους συναρμόδιους υπουργούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να παρέμβουν και να δώσουν άμεσα λύση, πριν να είναι αργά. Διαφορετικά θα είναι υπεύθυνοι για τις τυχόν επικίνδυνες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Είσαι Φοιτητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο; Κάνε LIKE στην σελίδα «Ενημέρωση φοιτητών Πάντειου Πανεπιστημίου» για να είσαι πάντα ενημερωμένος για όλα τα φοιτητικά νέα του Πανεπιστημίου!

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr