ΠΚΣ ΑΣΟΕΕ: Ενημέρωση για την κινητοποίηση στην Πρυτανεία για την εξεταστική

ΠΚΣ ΑΣΟΕΕ: Ενημέρωση για την κινητοποίηση στην Πρυτανεία για την εξεταστική

"Λίγες μέρες μόνο πριν από την έναρξη της εξεταστικής του Σεπτέμβρη και οι φοιτητές πασχίζουμε πάλι μπροστά στα ίδια εμπόδια που αντιμετωπίσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Αντί η κυβέρνηση, το υπουργείο και η Πρυτανεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, κρύβονται «πίσω από το δάχτυλό τους», βγάζοντας ανακοινώσεις που δεν λύνουν κανένα πρόβλημα. Την Παρασκευή 28/08 πραγματοποιήσαμε κινητοποίηση στην πρυτανεία του ιδρύματος όπως είχαμε ανακοινώσει προκειμένου να λάβουμε απαντήσεις σχετικά με την διεξαγωγή της εξεταστικής και το άνοιγμα του Πανεπιστήμιου. Η διοίκηση του πανεπιστημίου δήλωσε απούσα, λίγες μέρες πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου! Δεν βρήκαμε κανέναν να απαντήσει στα ερωτήματά μας, αφού όπως ενημερωθήκαμε ο Πρύτανης του πανεπιστημίου θα επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο από 1η του Σεπτέμβρη ενώ, ταυτόχρονα, απουσίαζαν όλοι οι αναπληρωτές Πρυτάνεις, Αντιπρυτάνεις κλπ.

Η πρυτανεία για άλλη μια φορά επέλεξε να κλείσει τα αυτιά της μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Δεν έχει ανακοινώσει τι ακριβώς μέτρα θα πάρει για την προστασία της υγείας φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων μιας και κατά βάση η εξεταστική θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης αφήνοντάς μας σε μαύρα σκοτάδια. Επιπλέον συνεχίζει να μην αξιοποιεί όλους τους διαθέσιμους χώρους και αίθουσες του Ιδρύματος. Το κτίριο της οδού Τροίας χρησιμοποιείται για να κάνουν έρευνα επιχειρηματικοί όμιλοι και για τα πανάκριβα μεταπτυχιακά του πανεπιστημίου και το κατά τα άλλα υπερσύγχρονο αμφιθέατρο Αντωνιάδου δεν αξιοποιείται για την εξεταστική, στοιβάζοντας τους φοιτητές σε ακατάλληλα αμφιθέατρα. Ενώ αποκλείει από την εξ αποστάσεως εξέταση φοιτητές που αντιμετωπίζουν ιατρικά προβλήματα και μπορεί να μη συγκαταλέγονται παρ όλα αυτά στις ευπαθείς ομάδες καθώς και όσους ανήκουν σε οικογένειες ή βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με ευπαθείς ομάδες. Ακόμη, η διαδικασία που προβλέπεται, δηλαδή η αποστολή ιατρικών βεβαιώσεων στον προϊστάμενο της γραμματείας και η εξέτασή τους από τον πρόεδρο του Τμήματος (ή ομάδα που ορίζει ο ίδιος), παραβιάζει το ιατρικό απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα των φοιτητών. Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, είναι προφανές ότι η απαίτηση να μεταβούν φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες σε νοσοκομεία για να πάρουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι απαράδεκτη, αφού θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους, όπως τονίζουν και οι σχετικές ανακοινώσεις των ειδικών.


Ας σταματήσει η κυβέρνηση να κουνάει το δάχτυλο στους νέους και τις νέες, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Το Υπουργείο Παιδείας και η Διοίκηση αντί να τα ρίχνουν όλα στην ατομική ευθύνη, να αναλάβουν τις ευθύνες τους για ισότιμη και ασφαλή εξεταστική, για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών, για την επιστροφή μας στα αμφιθέατρα!

Διεκδικούμε:

  • Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για την Παιδεία.
  • Να δοθεί έκτακτο κονδύλι για προσλήψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, για την αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού των πανεπιστημίων, ώστε να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με ασφάλεια για όλους τους φοιτητές. Να διατεθούν χρήματα από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) για τις τρέχουσες ανάγκες.
  • Να διαμορφωθούν κατάλληλα και να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες των φοιτητών το αμφιθέατρο Αντωνιάδου και το κτίριο στην οδό Τροίας.
  • Η αίτηση για την εξέταση των ευπαθών ομάδων να γίνεται με απλή υπεύθυνη δήλωση.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων για καθαριότητα, συντήρηση, φύλαξη.
  • Να στεγαστούν όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές. Μόνιμη επιδότηση φοιτητικής κατοικίας στις οικογένειες των φοιτητών σε μηνιαία βάση.
  • Υπουργείο και Ιδρύματα να εξασφαλίσουν όλα τα αναγκαία μέτρα( τακτικές απολυμάνσεις ,αποφυγή συνωστισμού) και ατομικά μέσα προστασίας(μάσκες, αντισηπτικά) καθώς και εναλλακτικούς τρόπους εξέτασης για φοιτητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Να προστατευτούν φοιτητές και καθηγητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες οι ίδιοι ή οικογένειές τους. Να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από την εξέταση εξαιτίας αυτού. Η αίτηση για την εξέταση των ευπαθών ομάδων να γίνεται με απλή υπεύθυνη δήλωση
  • Να προσαρμοστούν τα θέματα στο χρόνο της εξέτασης και με βάση τη διδασκαλία στα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου.
  • Για την εξ αποστάσεως εξέταση να δοθεί δωρεάν εξοπλισμός, σύνδεση στο δίκτυο, πρόσβαση σε βιβλιοθήκες, διαμόρφωση και αξιοποίηση των χώρων Η/Υ για τους φοιτητές, αναρτημένο εκπαιδευτικό υλικό και ο απαιτούμενος χρόνος για να μπορέσουν όλοι να συμμετάσχουν. Να μην αποκλειστεί κανείς εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων.
  • Ιατρικές μονάδες στις σχολές και στις εστίες.
  • Επιδότηση φοιτητικής κατοικίας στις οικογένειες των φοιτητών σε μηνιαία βάση.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των οικότροφων φοιτητών.
  • Να γίνει πύκνωση τον δρομολογίων που εξυπηρετούν την μετακίνηση των φοιτητών από και προς τα Ιδρύματα. Να πραγματοποιούνται τακτικές απολυμάνσεις στους συρμούς του Ηλεκτρικού που εξυπηρετεί την πρόσβαση στη σχολή μας.
  • Δωρεάν μετακίνηση στα υπεραστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προκειμένου να επιστρέψουν οι φοιτητές στον τόπο σπουδών τους.

Το επόμενο διάστημα κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Η περίοδος της πανδημίας αποδεικνύει ότι μόνη διέξοδος είναι ο συλλογικός αγώνας και διεκδίκηση! Προχωράμε εκ νέου σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία την Τρίτη 01/09!"

Υποψήφιοι με την ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ στην ΑΣΟΕΕ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr