Κινητοποίηση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν φοιτητές του ΟΠΑ στην Πρυτανεία για την εξεταστική

Φοιτητές προγραμματίζουν κινητοποίηση αύριο Παρασκευή 28/8 στην Πρυτανεία του ΟΠΑ

Ανακοίνωση των υποψηφίων με την Πανσπουδαστική Κ.Σ στον φοιτητικό σύλλογο της ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πέτρουλας»:

"Λίγες μέρες πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου του Σεπτέμβρη, χιλιάδες φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου αγωνιούν για το άνοιγμα των σχολών και την πραγματοποίηση της εξεταστικής. Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια αποτελούν κοροϊδία για τους φοιτητές, που εν μέσω πανδημίας ολοκλήρωσαν με κενά και προβλήματα το προηγούμενο εξάμηνο και που τώρα βρίσκονται «ξεκρέμαστοι» μπροστά στην επερχόμενη εξεταστική και το ξεκίνημα του νέου ακαδημαϊκού έτους.


Συγκεκριμένα, στο Πανεπιστήμιό μας όπου η εξ αποστάσεως διδασκαλία και εξέταση ολοκληρώθηκε με προβλήματα σε όλα σχεδόν τα τμήματα (με εξεταζόμενους να πετάγονται έξω από τις πλατφόρμες διδασκαλίας και εξέτασης, να χάνονται τα δεδομένα τους, να αργούν να ταυτοποιηθούν ή να μην ταυτοποιούνται καθόλου), δεν έχει παρθεί ούτε ένα μέτρο προκειμένου να έχει κάθε φοιτητής τον απαραίτητο εξοπλισμό και σύνδεση στο διαδίκτυο. Δεν έχει παρθεί ούτε ένα μέτρο για να εξασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή όλων στην εξ αποστάσεως εξέταση. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα σε μαθήματα των τμημάτων Οικονομικής Επιστήμης (Μικροοικονομική ΙΙ), Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Αγγλικά VI), όπου κατά τη διάρκεια της εξέτασης το σύστημα «πέταγε» έξω φοιτητές, δεν αποθηκεύονταν τα δεδομένα τους κατά την προσωρινή αποθήκευση, αδυνατούσαν να εισέλθουν στις πλατφόρμες, με αποτέλεσμα να κόβονται και να καλούνται να εξεταστούν ξανά στα μαθήματα. Μάλιστα, στο μάθημα Μικροοικονομική ΙΙ του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης, όπου μεγάλο μέρος εξεταζόμενων αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα, φοιτητές απειλούνται με πειθαρχικά, χωρίς να έχουν δοθεί συγκεκριμένες εξηγήσεις, απλά με την υπόνοια της αντιγραφής.

Οι φοιτητές της ΑΣΟΕΕ βρισκόμαστε «στο ίδιο έργο θεατές» σε ό,τι αφορά τη δια ζώσης εξέταση. H Πρυτανεία συνεχίζει να μην αξιοποιεί όλους τους διαθέσιμους χώρους και αίθουσες του Ιδρύματος. Το κτίριο της οδού Τροίας χρησιμοποιείται για να κάνουν έρευνα επιχειρηματικοί όμιλοι και για τα πανάκριβα μεταπτυχιακά του πανεπιστημίου. Αντίστοιχα, το κατά τα άλλα υπερσύγχρονο αμφιθέατρο Αντωνιάδου δεν αξιοποιείται για την εξεταστική, ενώ στο παρελθόν πολλές φορές έχουμε δει το συγκεκριμένο αμφιθέατρο να υποδέχεται φιέστες διαφήμισης πολυεθνικών, μονοπωλίων και συνέδρια προβολής της ΕΕ. Την ίδια στιγμή οι φοιτητές στοιβαζόμαστε σε ακατάλληλα αμφιθέατρα χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των φοιτητών και των εργαζομένων.

Επιπλέον, η πρυτανεία αποκλείει από την εξ αποστάσεως εξέταση φοιτητές που αντιμετωπίζουν ιατρικά προβλήματα και μπορεί να μη συγκαταλέγονται παρ' όλα αυτά στις ευπαθείς ομάδες καθώς και όσους ανήκουν σε οικογένειες ή βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με ευπαθείς ομάδες. Ακόμη, η διαδικασία που προβλέπεται, δηλαδή η αποστολή ιατρικών βεβαιώσεων στον προϊστάμενο της γραμματείας και η εξέτασή τους από τον πρόεδρο του Τμήματος (ή ομάδα που ορίζει ο ίδιος), παραβιάζει το ιατρικό απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα των φοιτητών. Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, είναι προφανές ότι η απαίτηση να μεταβούν φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες σε νοσοκομεία για να πάρουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι απαράδεκτη, αφού θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους, όπως τονίζουν και οι σχετικές ανακοινώσεις των ειδικών.

Διεκδικούμε:

  • Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για την Παιδεία.
  • Να δοθεί έκτακτο κονδύλι για προσλήψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, για την αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού των πανεπιστημίων, ώστε να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με ασφάλεια για όλους τους φοιτητές. Να διατεθούν χρήματα από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) για τις τρέχουσες ανάγκες.
  • Να διαμορφωθούν κατάλληλα και να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες των φοιτητών το αμφιθέατρο Αντωνιάδου και το κτίριο στην οδό Τροίας.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων για καθαριότητα, συντήρηση, φύλαξη. Να στεγαστούν όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές. Μόνιμη επιδότηση φοιτητικής κατοικίας στις οικογένειες των φοιτητών σε μηνιαία βάση.
  • Υπουργείο και Ιδρύματα να εξασφαλίσουν όλα τα αναγκαία μέτρα( τακτικές απολυμάνσεις, αποφυγή συνωστισμού) και ατομικά μέσα προστασίας( μάσκες, αντισηπτικά) καθώς και εναλλακτικούς τρόπους εξέτασης για φοιτητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Δυνατότητα επανεξέτασης για όσους φοιτητές το επιθυμούν στα μαθήματα που έδωσαν στην εαρινή εξεταστική δεδομένων των δυσκολιών και των προβλημάτων που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και επηρέασαν τις επιδόσεις μας.
  • Να προστατευτούν φοιτητές και καθηγητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες οι ίδιοι ή οικογένειές τους. Να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από την εξέταση εξαιτίας αυτού.
  • Να προσαρμοστούν τα θέματα στο χρόνο της εξέτασης και με βάση τη διδασκαλία στα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου.
  • Για την εξ αποστάσεως εξέταση να δοθεί δωρεάν εξοπλισμός, σύνδεση στο δίκτυο, πρόσβαση σε βιβλιοθήκες, διαμόρφωση και αξιοποίηση των χώρων Η/Υ για τους φοιτητές, αναρτημένο εκπαιδευτικό υλικό και ο απαιτούμενος χρόνος για να μπορέσουν όλοι να συμμετάσχουν. Να μην αποκλειστεί κανείς εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων.
  • Η αίτηση για την εξέταση των ευπαθών ομάδων να γίνεται με απλή υπεύθυνη δήλωση.
  • Ιατρικές μονάδες στις σχολές και στις εστίες.
  • Επιδότηση φοιτητικής κατοικίας στις οικογένειες των φοιτητών σε μηνιαία βάση.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των οικότροφων φοιτητών.
  • Να γίνει πύκνωση τον δρομολογίων που εξυπηρετούν την μετακίνηση  των φοιτητών  από και προς τα Ιδρύματα. Να πραγματοποιούνται τακτικές απολυμάνσεις στους συρμούς του Ηλεκτρικού που εξυπηρετεί την πρόσβαση στη σχολή μας.
  • Δωρεάν μετακίνηση στα υπεραστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προκειμένου να επιστρέψουν οι φοιτητές στον τόπο σπουδών τους.

Αντί να μας καλούν σε συνέτιση και συμμόρφωση κουνώντας το δάχτυλο, να πάρουν τώρα όλα τα μέτρα για να λυθούν άμεσα τα προβλήματα που έχουν προκύψει μπροστά στην εξεταστική για να μην αποκλειστεί κάνεις, να πάρουν όλα τα μέτρα για να θωρακίσουν τα Ιδρύματα προκειμένου να μπορέσουμε πραγματικά να επιστρέψουμε στα αμφιθέατρα. Να ανοίξουν τώρα όλα τα Ιδρύματα με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας."

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr