Διεθνής αναγνώριση του ΟΠΑ για τη διασύνδεση των αποφοίτων του με την αγορά εργασίας - Στην 178η θέση παγκοσμίως

Διεθνής αναγνώριση του ΟΠΑ για τη διασύνδεση των αποφοίτων του με την αγορά εργασίας - Στην 178η θέση παγκοσμίως

Ο διεθνής φορέας QS  (Quacquarelli Symonds) κατατάσσει ετησίως  τα καλύτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο βάσει των δεικτών απασχόλησης των φοιτητών και αποφοίτων τους.

Για το 2020, το ΟΠΑ κατέλαβε την 178η θέση παγκοσμίως στο κριτήριο «Employer Reputation». Η κατάταξη αυτή  προκύπτει αποκλειστικά από εργοδότες που ερωτώνται για τα Πανεπιστήμια από τα οποία προσελκύουν τους πιο ικανούς, αποτελεσματικούς και καινοτόμους εργαζομένους.


Συνολικά, το ΟΠΑ κατατάχθηκε μεταξύ των θέσεων 301-500 στο σύνολο των Πανεπιστημίων. Η κατάταξη προκύπτει από έρευνα σε δείγμα 44.000 εργοδοτών, στοιχεία από την επαγγελματική πορεία και τον δείκτη απασχόλησης των αποφοίτων των Ιδρυμάτων, καθώς επίσης και από τις συνεργασίες των πανεπιστημίων με επιχειρήσεις.

Στην 1η θέση του πίνακα βρίσκεται το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ (ΗΠΑ), ενώ στο top 10 βρίσκεται μόλις ένα ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο αυτό του Cambridge από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο φετινό πίνακα κατάταξης περιλαμβάνονται πανεπιστήμια από 71 χώρες. Από τα πανεπιστήμια που παρουσιάζονται στην εν λόγω κατάταξη 84 είναι από τις ΗΠΑ και 49 από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βαθμολογία κάθε ιδρύματος προκύπτει από πέντε προσεκτικά επιλεγμένους δείκτες, οι οποίοι είναι οι εξής:

(α) Φήμη στους Εργοδότες (Employer reputation) - 30%

Το συγκεκριμένο κριτήριο βασίζεται στη συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου από 40.000 εργοδότες σε όλο τον κόσμο. Μέσα από το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο καλούνται οι εργοδότες να εντοπίσουν τα ιδρύματα από τα οποία προέρχονται οι πιο ικανότεροι, καινοτόμοι και αποτελεσματικοί πτυχιούχοι που εργάζονται στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς τους. Για κάθε ένα ίδρυμα που αξιολογείται, το 50% των ερωτηματολογίων προέρχεται από επιχειρήσεις και εργοδότες της ημεδαπής και το άλλο 50% από εργοδότες και επιχειρήσεις του εξωτερικού.

(β) Αποτελέσματα από τους Απόφοιτους (Alumni outcomes) - 25%

Στο πλαίσιο αυτού του κριτηρίου 40.000 επιτυχημένοι απόφοιτοι Πανεπιστημίων κατονομάζουν ποια Πανεπιστήμια «παράγουν» σημαντικούς αποφοίτους που με το έργο τους επιδρούν σημαντικά στο χώρο ζωής και δράσης τους.

(γ) Συνεργασίες με εργοδότες κατά Τμήμα (Partnerships with Employers per Faculty) - 25%

Αυτός ο δείκτης περιλαμβάνει δύο μέρη. Πρώτον, χρησιμοποιεί τη βάση δεδομένων Scopus του Elsevier για να διαπιστώσει ποια πανεπιστήμια συνεργάζονται επιτυχώς με εταιρείες παγκοσμίου βεληνεκούς για να παράγουν αξιόπιστη και εφαρμοσμένη έρευνα. Μόνο γνωστές εταιρείες που παράγουν τρία ή περισσότερα πρωτόκολλα συνεργασίας σε μια πενταετία (2013-2017) περιλαμβάνονται στην καταμέτρηση. Η κατάταξη αυτής της χρονιάς αντιστοιχεί σε πανεπιστημιακές συνεργασίες με 2.000 κορυφαίες παγκόσμιες εταιρείες, όπως αυτές αναφέρονται από την Fortune και τη Forbes.

Δεύτερον, θεωρεί τις εταιρικές σχέσεις που σχετίζονται με την τοποθέτηση στο χώρο εργασίας, αποφοίτων ή φοιτητών των Πανεπιστημίων, οι οποίες αναφέρονται από τα ιδρύματα και επικυρώνονται από την ερευνητική ομάδα QS.

(δ) Αναλογία Εργοδοτών προς Φοιτητές (Employer/Student Connections) - 10%

Ο δείκτης αυτός περιλαμβάνει τον αριθμό των μεμονωμένων εργοδοτών που παρευρίσκονταν ενεργά στα πανεπιστημιακά ιδρύματα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, παρέχοντας στους φοιτητές την ευκαιρία να δικτυωθούν και να αποκτήσουν πληροφορίες για την αγορά εργασίας. Η παρουσία των εργοδοτών αυξάνει επίσης τις ευκαιρίες που πρέπει να έχουν οι σπουδαστές για να συμμετάσχουν σε προγράμματα πρακτικής άσκησης και ερευνητικές ευκαιρίες. Αυτή η «ενεργός παρουσία» μπορεί να λάβει τη μορφή συμμετοχής σε εκθέσεις για επαγγελματικές εκδηλώσεις, διοργάνωσης εταιρικών παρουσιάσεων ή οποιωνδήποτε άλλων δραστηριοτήτων αυτοπροβολής.

(ε) Ποσοστό Απασχόλησης Αποφοίτων (Graduate employment rate) - 10%

Αυτός ο δείκτης είναι ο πιο απλός αλλά απαραίτητος για την κατανόηση του βαθμού επιτυχίας των πανεπιστημίων στην ενίσχυση της απασχολησιμότητας. Περιλαμβάνει τη μέτρηση του ποσοστού των πτυχιούχων (με εξαίρεση εκείνους που επιλέγουν να συνεχίσουν να σπουδάζουν ή δεν είναι διαθέσιμοι για εργασία) σε πλήρη ή μερική απασχόληση εντός δώδεκα μηνών από την αποφοίτηση τους.

 Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr